Sziasztok!
Most egy kaptártípustól független témát fogok feszegetni.
Ez a saját véleményem, nyugodtan szóljatok hozzá.
A múlt hét szombaton Vácon az OMME szakmai alelnöke hatalmas eredményeiről számolt be.
Állítólag Barnabás mondta is neki, hogy azért na ne! Mégiscsak 130 kilós éves átlag nem sok egy kicsit?
Alelnök úr remek eredményeit nem kívánom kétségbe vonni, de az átlagszámítás, hogy történjen?
Na kezdjük.
Először is van egy úgynevezett viszonyítási alap.
Ez olyan mint a pontos idő, tehát a Greenwichi középidő! Minden órát ehhez állítanak.
Mi ez nálunk méhészeknél? Mi a számítás alapja?
Minden ősszel amit a méhegészségügyi felelős felmér a méhészetünkben, ez a kiindulási pont.
Ez például a MMNP támogatás alapja is.
És ezt a méhcsaládszámot kell jövő májusban akácon is figyelembe venni, különben magunkat csapjuk be!
Ugye doktor Úr?
Tehát ha beteleltettünk 100 méhcsaládot, és abból 5 elpusztult, 2 anyátlan lett, tízet tartalékba helyeztünk, mert kellett a fiasuk, akkor is az átlagszámításunk alapja a 100 méhcsalád.
Létezik olyan, hogy akácra több lett mint amennyivel beteleltünk? Igen, de nem azért mert a méhész lopott.
Volt olyan év, hogy akác előtt lehetett szaporítani, és attól is pergettem. Egyszer volt ilyen, ha jól emlékszem 1986-ban!
Akkor is 100 méhcsaláddal kell számolni. Tehát a viszonyítási alap mindig a beteleltetett méhcsaládok száma, a változást nem szabad figyelembe venni.
És még nincs vége!
A napi gyarapodást, hogy kell számolni?
Megint kell egy etalon, az az egy viszonyítási alap. Ez mondjuk, akácon legyen este 8 óra.
Ekkor egyenlegre tesszük a mérleget! Másnap este 8-kor mérünk. És reggel nem húzzuk vissza a fogyást.
Az a kollégák hülyítésére, és magunk becsapására kiváló.
Tehát este 8-kor mindig mérünk, aki nem így tesz hibát vét. Én csak azokkal a méhészekkel tartom a kapcsolatot, akik így mérnek, az akác alatti szájharmonikások eredményét kettővel szoktam osztani, vagy az asszonykájától érdeklődöm.
Minden legelőn, ahol gyarapodunk, és utána pergetünk így kell eljárni, egészen a következő méhegészségügyi vizsgálat alkalmával korrigált méhcsalád számig.
Lehet olyan is, hogy a 100 méhcsaládból szaporítunk 30-40-et akác után.
Napraforgón már ezektől is lehet pergetni, de akkor is 100 méhcsalád a mérvadó.
Remélem érthetően írtam, ennek tükrében nehéz elképzelni ma Magyarországon 130 Kg-os átlagot.
Mégis ez hogy lehetséges? Úgy, hogy a termelő méhcsaládok átlagát számolják sokan.
Pedig a gyengék, és tartalékok is a mieink. Így ferr a számítás.
Nagyernyei Attila