Kaptártípusok összehasonlítása

• 997 válasz
  • 580254 megtekintés
*

robi 75

• 1010
Re:Kaptártípusok összehasonlítása
« Válasz #360 Dátum: 2015. Február 15. 20:27 »
w.zoli! nálam a fél állomány hunoron van .a középsőkeretekkel lehet gond ősszel mikor nem volt a középső keretekbe fias kicseréltem félig mézesre.  de a hunor így is necces!  becsúsztattam nekik a lepényt 3 napja meg is kezdték ,nyugodtabban alszok.  később nincs gond mert van bőven mézes keretem a szélén tudok neki karcolni, de eszt most még nem lehet. a bociknál nincs ilyen gond van hely a méheknek meg a méznek is. ők is kapnak lepényt majd kesőbb, szivesen elhordják , még nem szóltak hogy ne adjak nekik. egy kis élelem pótlás ki tudja milyen lessz a marcius?  fias meg már van.  és pont azokból a keretekből fogy ki a kaja ahol a méhek dekkolnak,  mondjuk eszt el lehet baszni a bocinál is ha nem figyel a manus ősszel -nyár végén asztán 5-6 talpig mézeskeret melltt tartósabb lehüléskor nem tud léputcát váltani a fist meg nem hadja ott,éhen pusztulhat a család!  mondjuk engem ilyen veszély nem fenyeget de  28 éve adom a lepényt  lehet hogy megszokás, de nem nagy teher beadom nekik.  a lepény beadással együtt szükítettem  8 keretre (10-en lettek betelelve) lepény(lapos gyári) + hőtükör a tetejére rá 4 cm hungarocell. mámma is szépen mentek a tyúkok etetőjéből a kukoricadara finom részét ki is takarították.   igazsághoz tartozik hogy a hunorjaimnál talpig van a méhe melegek a keretek, mindnél van már tenyérnyi fias, ott már lehet meglepi,  hamarabb indul mint a nagyboci .
Üdv:robi

*

robi 75

• 1010
« Válasz #361 Dátum: 2015. Február 15. 20:38 »
bocsánat kétszer küldtem el .

« Válasz #362 Dátum: 2015. Február 16. 12:16 »
Köszi a válaszokat.
Nekem is hunor van, de rendesen beetettem ősszel. Azért hétvégén megnézem, hogy hol tartanak. Most hétvégén belenéztem a kaptárakba, de a keretek nejlonnal vannak lefedve, azt nem bontottam meg. De látszott, hogy mindegyiknél a kijárónál a keretek elején vannak még a méhek. Mézkoszorú mindegyik kereten van, és ugye elöl kevesebb, hátul meg jó sok. Megnézem őket hétvégén ha jó idő lesz. Nálam is szűkítve vannak, 8 keretre, oldalt hungarocell, felül 10-15 cm vastag papírréteg.
Igazából azt nem értettem, hogy miért adtok ennyien lepényt, ha elvileg be van etetve ősszel.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #363 Dátum: 2015. Február 16. 14:38 »
nézél bele ha jó idő lessz. mézkoszorú nem bisztos hogy vastag a középső kereteken, elöl  középen nemigen van kaja az már a végét járja, és ott kezd fiasítani a mutter. az bisztos hogy azért vannak még ott, és maradnak is, mert a fiast nem hagyja ott inkább éhen hal. hunornál résen kell lenni. üdv robi.

« Válasz #364 Dátum: 2015. Február 16. 15:55 »
akkor mi a fenének etettem be egy vagon cukrot? Igen, középen, elöl lógnak, ahol a legvékonyabb a mézkoszorú. Ha kicsit hátrébb jönne és lefelé a lépen, akkor tök jó lenne minden. Na kíváncsi vagyok, meg is nézem hétvégén, remélem nem lesz késő addig. Ha maradnak elöl, és nincs kaja, akkor oda kell rakni lepényt? Utána kell olvasnom milyen lepényt kell csinálnom
Köszi
Zoli

« Válasz #365 Dátum: 2015. Február 16. 16:34 »
Egy méhész ismerősöm most télen kipróbálta a főzött cukorlepényen teleltetést hunorban. Erről Kiskakas is beszélt. Ha bejön a dolog, akkor ez a probléma a hunornál megoldódhat

*

Nb18

• 797
« Válasz #366 Dátum: 2015. Február 16. 18:47 »
Sziasztok!

Szerintem az a probléma, hogy elöl fogytán van a méz, csak akkor lesz súlyos ha visszajön a tartós kemény hideg.... Nos ennek egyre kisebb az esélye. Én a  helyetekben nem aggódnék, szerintem a langyosabb nappaloknak köszönhetően már megoldják, hogy ne szakadjanak el a kajától.

Nb18

*

robi 75

• 1010
« Válasz #367 Dátum: 2015. Február 16. 19:18 »
w. zoli! nem lessz késő. ha lehülesek jönnek nem fog hátra jőnni mert ott a fias az bisztos. azt meg nem hagyja ,ha szépen jőn a tavasz ami ritka akkor nincs gond.  méretéből kifolyólag a hunorra fokozottan figyelni kell  tél végén kora tavasszal. dobjál rájuk lepényt az a bisztos.  azt hogy visszajön e a hideg ne foglalkozz, a méheket úgy kezeld meg szűkítsd és takard mintha még most kezdődne a tél es nem lessz meglepi. ilyenkor mindig a legrosszabbra készülünk, belém az öregek ezt verték , igazuk volt. 2013 volt a példa keményen megnyirbálta az ország állomanyat, és akkor március első napjaiban 15 fok volt.  az időjárás előrejelzéssel még ne foglalkozz tedd rá a lepényt takard vissza jól és kész, még tél van.

« Válasz #368 Dátum: 2015. Február 16. 19:29 »
Zoli ! A keret kőzepéről kieszi a mézet , és az anya elkezd petézni  mert itt az idő . A méhek nem mennek még 1centit sem , inkább ott pusztúlnak el , ezért ha meg csináltad a lepényt a méhek főlé tedd .  De ne halogazsd , mert  most a fiasításra használják fel a tartalékot . Mézet, virágport . Az élelemre vigyázz ,potold ha kell !!  Erős családot akarsz gondolom , mert azok gyűjtenek .  Űdv .  Antal

*

Nb18

• 797
« Válasz #369 Dátum: 2015. Február 16. 19:41 »
2013-ban azért volt más a helyzet, mert akkor már előtte vagy tíz napig közel húsz fokos meleg volt. Akkor leginkább a kiterjedt fiasítás volt a gond. Egyébként  jól teszed, ha hallgatsz az öregek tanácsaira!  Biztos nem árt a méheknek, ha kapnak lepényt, takarsz, szűkítesz.
Egy alsó kijárós kaptárnál (amilyenek általában a rakodók) biztosan elöl van a fias. Egy felső vagy közép kijárós kaptárnál azonban más a helyzet. Ott inkább a keret közepén van a fias. Abban az esetben ha méz van még középen akkor meg még nincs is fias, mert a keret alsó harmada  hideg és az anya inkább még vár a fiasítással. Ezért én még lepény nélkül is nyugodtan várom a jobb időt.

Nb18

*

robi 75

• 1010
« Válasz #370 Dátum: 2015. Február 16. 22:42 »
nb18! tökéletesen igazad van. a fél állományom nb a másik hunor. az nb- vel nincs is semmi teendőm úgy van ahogy írtad, de hunorok begázosodtak jò családok talpig van a méhe meleg a keret ott bizony beindult. egy hete kukkantottam bele tenyérnyi fias az ősszes hunornál. szűkít- lepény- jól betakar, figyelni kell rájuk. egy két bocit is megnéztem a hunorhoz képest egy hónapot mentem vissza az időben , rendesen lestek rám mit akar itt ez a marha? ilyenkor jön ki a külömbség a legjobban a két keret közt. egyépként engem az öregek akik tanítottak vagy 25-30 éve már nem élnek. zolinak azért irogattam mert hunorja van , ami nagyon jó de ilyenkor fokozottan figyelni kell rá,   87- ben ilyenkor minusz húszak repkedtek méteres hóval kitelelt a hunor meg a boci is. igaz akkoriba nem volt ennyi pöcsölés a takarással természetes volt az öt centis gyékény párna kétoldalt meg a keretek tetején  asztán jöhet a ,4-5 hónapos bezártság. ma már ilyen nemigen van de erre kell készülni mindig.

« Válasz #371 Dátum: 2015. Február 17. 08:30 »
Nagyon köszönöm a válaszokat. Akkor kicsit bonyolítom az ügyet. Ugyan hunor méret a kaptár, meg benne a keretek természetesen, viszont a kijárónyílás nálam fent van. Nem tudatosan csináltam így, nagyapámnak voltak ilyen kaptárai, azok alapján gyártottam az újakat. Másik topicban kérdeztem róla véleményeket, hogy jó-e így a kijáró, és inkább azt mondták, hogy az alsó a jó. Meg kéne nézni, hogy hol van a fiasítás. Tudom, hogy nem tanácsos, de ha most látnánk, hogy hol is van a fiasítás pontosan, az nagyon sokat segítene a jövőben. Onnan gondolom, hogy van fiasítás, hogy érződött a meleg, mikor benyúltam az újságpapír takarás alá. De jó lett volna, ha előbb születek, és nagyapám tudott volna tanítani...

*

Nb18

• 797
« Válasz #372 Dátum: 2015. Február 17. 09:16 »
Zoli!

Biztos, hogy van már fiasítás, ha melegnek érezted a takarást! Nem hinném, hogy jó ötlet lenne most kaptárt nyitni, fiast nézegetni még pillanatokra sem.
A kijáró elhelyezkedésével kapcsolatban nem tudnék sok okosat mondani, csupán annyit, hogy én is csak alsó kijárós hunor rakodót láttam. Persze ez nem jelenti azt, hogy a Te megoldásod nem lehet jó.

Nb18

« Válasz #373 Dátum: 2015. Február 17. 09:49 »
Hezitálok, lepényt adjak be vagy mézes keretet? ?
(NB10) :-)

*

robi 75

• 1010
« Válasz #374 Dátum: 2015. Február 17. 10:58 »
GERGŐ55!  lepényt adjál! mézes keretnek korai .  ZOLI!  ha bizonytalan vagy akkor a hétvégén melegebb délután egy kettőbe nézz bele, óvatosan pici füst középső keret kiveszed egy pillanatra és máris tisztul a kép. kutyabajuk sem lessz ennyitől!  ők már jégkorszakokon is túl vannak bebaszna ha bajuk lenne ennyitől. Gondolom kezdő vagy  így a sok jó tanács ellenére neked látnod is kell mi a hejzet hogy megnyudgodj, ez természetes elvégre a méhek életének kritikus időszakában vagyunk.