Kérdés

• 109 válasz
  • 28038 megtekintés
Re:Kérdés
« Válasz #60 Dátum: 2022. December 08. 21:17 »
Sziasztok! Én is Attilától szeretnék kérdezni.

Berci hagyd már őket békén !

« Válasz #61 Dátum: 2022. December 08. 21:50 »

Tavasszal, amikor elindul a dömping virágporhordás, (én ezt a fűz-gyümölcsvirágzás idejére gondolom ezt), akkor érdemes betenni,

"2019. Április 10
Volt ahol az építtetőből már keltek a herék, (beraktad már a szűkített fészekbe az ép keretet?"

Ezt kitől kérdezték? :P Amikor te berakod, mások már kitörték egyszer. Nem későn csinálod? Habár gyenge családnak úgyis felesleges volna. Ciki.

« Válasz #62 Dátum: 2022. December 09. 07:27 »
Előkerültek a trollok, ők menjenek "Zödűni".
Én azoknak kívánok válaszolni akik engem kérdeznek.
Az ÉK berakását ugyanúgy a fenológiához kell illeszteni, mint az összes technológiánkat.
Borsodban, Nógrádban még sokszor hó van, amikor Dél-Baranyában már hordják barkáról a virágport.
Kíváncsi lennék, hogy aki nulla hordásban rakja be JÓ KORÁN az ÉK-et, neki hogy építik?
Piszkálódni, szórakozni menjetek máshová!
Nekem 40 éve működik, és ezen nem szeretnék változtatni.
Aki meg már most látja, hogy gyengék a méheim, neki üzenem, hogy .....el kezdek aggódni a jövőbe látó képességeitől.
Még az sem biztos, hogy nem lesz igaza.
A MÉHÉSZET szaklapban olvastam, hogy a méhésztársnak milyen bombák voltak a méhei tavasszal, majd szépen fogytak, és kölyökcsaládok lettek.
Itt a kritizálóim sosem láttak még hasonlót sem!
Nekik mindig feszegetik a kaptár oldalát, és csak pergetnek, meg pergetnek.
Érdekesség, hogy ők nem írnak a technológiájukról, csak dicsekednek, meg próbálnak piszkálni....sikertelenül.
Majd megunják.
Én a valóságot írom le, aztán mindenki úgy csinálja ahogy jónak látja.
Nagyernyei Attila

« Válasz #63 Dátum: 2022. December 09. 07:40 »

Én azoknak kívánok válaszolni akik engem kérdeznek.

Akkor miért nem válaszolsz?
Amit írtál, az nem volt kielégítő tájékoztatás a kérdésre.
Mindannyian szeretnénk részletes, a hosszú években megszerzett tapasztalataidon alapuló szakmai információt kapni az építtető keret alkalmazásáról. Ha nem, hát nem.
De akkor miért írsz, ha nem tudod, vagy nem akarod átadni nekünk a tudást.

Attila!

Néha az az érzésem, ahogy felénk mondják, "házhoz jössz a pofonért"... ;D ;D ;D

« Válasz #64 Dátum: 2022. December 09. 07:53 »
Ezt kérdezi tőlem seed150?
"Akkor miért nem válaszolsz?"
Ezért!
"Amikor te berakod, mások már kitörték egyszer. Nem későn csinálod? Habár gyenge családnak úgyis felesleges volna. Ciki."
Nehogy ciki legyen.....
A többieknek privátban válaszolok!
Nagyernyei Attila

« Válasz #65 Dátum: 2022. December 09. 14:07 »
Akkor miért nem írod le, hogy fogalmad sincs az egészről, és ennyi.

"Tavasszal, amikor elindul a dömping virágporhordás, (én ezt a fűz-gyümölcsvirágzás idejére gondolom ezt), akkor érdemes betenni, de mindenképpen előzze meg a műlép berakását."

Hova raktál te 2019-ben építtetőt fűz alatt, amikor még azt írtad, hogy a jobbakat 5 keretre bővítetted, a szélsőn is volt fias, és 3-4 kereten !!!!!!!!! volt csak fias, miközben másoknál már másodszor voltak álcás építtetők, és már többen rajokat szedtek be? Kérdezték hol van az építtető, amire nem volt válasz. Sehol, mivel a szélsők is fiasok voltak. Vagy a takarón kívül volt az építtető?
Nem tudtam megkeresni, nem találom, talán jobb is, mert sértésnek vennéd, az is lehet, hogy törölték, de így volt.

« Válasz #66 Dátum: 2022. December 09. 17:02 »
Hááát valóban én valamit elcseszek.
Még fűz alatt sosem voltak nálam rajok.
De nálatok már generáció váltás előtt rajzanak.
Szerintem menj valahová máshová kábítani a méhészeket.
Ez a klub a komolyabb ettől.
Nagyernyei Attila

*

Berci

• 323
« Válasz #67 Dátum: 2022. December 09. 18:51 »
Mindenki tudja értelmezni, és nem értik miért csinálod.
Ha olyan jó a fűz, ami tényleg igaz, akkor miért kell etetni? Miért kell vizes cukros levet etetni a méhekkel, amikor a nektárban annyi van, hogy a méhek érlelnek, mert már felesleget raktároznak belőle. Miért kell a méhésznek azt sugallni, hogy híg eleséggel kivédheti az esetleges nozémát, ami ugyan igaz lenne részben ha több napos bezártság előzte volna meg. Nem járnak a vízre, csak néhány elvetemült, hordás van. Csak ott, ahol nem találnak nektárt, vagy amikor kirepülésre alkalmatlan az idő, elsősorban a hideg napokon. Az 1 deci egyébként semmi pótlék, amikor voltak napi 30-50 dkg gyarapodások. Tehát hülyeség a vízpótlás, semmi értelme most, nem kell a kezdőket hülyíteni, mert még valamelyik tényleg követi a szamárságot. Ha majd 4-5 napig még vizet sem tudnának hordani, akkor lenne értelme, de így csak feleslegesen leköti a dolgozók egy részének a tevékenységét, amit más feladatoktól von el.
Amikor Te 3-4 kereten fiasról elmélkedtél, akkor járt nálam a Geddekas volt "kollégája"  KG és készített néhány fotót. Éppen egy olyan családot fényképezett le, aminek nem adtam erősítést, pedig az erősítendők között szerepelt az első átvizsgálás után. Ez március 15-én volt, és 17-én küldte el a képeket emailben. (2 kép kétszer van...)Nem rakom fel ide, mert már eleget hallottam a hivalkodásról, és inkább hagyom főni a saját levükben a "mindenki okos" -okat, viszont neked tovább küldöm most a képeket levélben. Nem volt szűkítve, keress benne a fias felett mézkoszorút, és ha kétségeid lennének, akkor hívd fel a Kertait, majd mesél neked. Egyébként találtam 31-én petés rajbölcsős családot, és már másoktól is hallani... ;)
Tehát legkésőbb 20. méztér felrakás, mert már van sárguló bimbós repce, és egyébként is szorulnak. Nem a 10-esben, ahol hajdan nálad:

Akácvirágzás kezdetén a 10 keretes Hunorokban 7-8 fedett fiasom szokott lenni...

Az meg még egy hónap, addig csak nyomnak még vagy 80 000 petét azok az anyák. Na persze amelyek már egy másik méhészetből lettek kiselejtezve  :o ::)

Egyébként arra, hogy mennyi atkát szed össze a herefias. A nemzetközi szakirodalom a heresejt kivágását 20%-os hatékonyságúnak tartja.

« Válasz #68 Dátum: 2022. December 09. 20:53 »
Na Berci ez az. Gratulálok! Megtaláltad. Pedig sokáig keresgéltem.

"Akácvirágzás kezdetén a 10 keretes Hunorokban 7-8 fedett fiasom szokott lenni..."

Ez igaz lehet? 7-8 fedett fias. Az szerényen 7 000 el számolva --hát. Tudnak azok az anyák valamit. Gondolom elírás. Mert:

Vagy a "rakodósok" nem ismerik a rakodó rendszer legnagyobb előnyét, a fias lépek átfüggesztését a méztérbe.
Ahhoz, hogy a családok ne rajozzanak szét a 9-10 de sokszor a 12 keretes Hunor fészek is kicsi az anyának.

Én ehhez hülye vagyok, vagy valami nagyon nagy ellenmondást érzek. Van mit tanulnom, de ezért beszélgetek a nagyokkal. Kipróbálom a 12 keretest is.

« Válasz #69 Dátum: 2022. December 10. 09:38 »
Kíváncsi lennék, hogy aki nulla hordásban rakja be JÓ KORÁN az ÉK-et, neki hogy építik?
Szélső keretként kell alkalmazni. Az alját kell építtetni.

« Válasz #70 Dátum: 2022. December 10. 16:33 »
Hát ha a "profik" ezt ajánlják, akkor én amatőrként biztosan nem tenném.
Szélső keretnek sose használjátok az Építő Keretet. (ÉK)
Simán odaépítik az oldalfalhoz, és kiemeléskor leszakad.
Alul sose építsetek, mert az egyik legnagyobb előnyét fogjátok elveszíteni.
Ki kell venni az egész lépet, hogy láthassátok "mit műveltek vele" a méhek!
Ez rendkívül meglassítja a munkát.
Kitől tanultad ezeket a "csacsiságokat" Sancho Panza?
Nagyernyei Attila

« Válasz #71 Dátum: 2022. December 10. 17:39 »
Ne hallgassatok arra, aki nem vitte semmire sem hosszú évek alatt!

Jól írta Sancho. Szélső lépként kell használni az ÉP keretet, mert akkor nincs kényszerépítkezés. Nekem azt tanították helyesen, hogy a heresejtek építése a rajzásra készülődés első jele. Ez teljes bizonysággal állíthatom én is. Ha majd akar, akkor épít. Már március közepén bepetézett herelépek voltak több családnál az idén. Semmi szűkítés meg macera. Nem babusgatni kell a méheket, hanem rajzást gátolni. Aki állandóan a családok életkörülményeit próbálja javítgatni, annak nem érdemes méhészkedni, vagy el kell menni egy komoly méhészetbe, és meg kell tanulni a szakmát, mert ott valami gáz van. Küldött képeket nekem egy méhész, éppen Nagyernyei írására reagálva, hogy miről beszél a méhész, amikor Ő már tördeli ki az első herefiasokat. Sokan látták a képeket. Aki esetleg nem emlékszik, azok a képek voltak, ahol egyszerűen a földre dobálta a herefiasokat. Ezért néhányan meg is szólták.
Nem igaz, hogy akkora különbség van a fiasítás mennyiségében Magyarországon, amiként gyakran állítja. A növényzet serkenésében valóban van számottevő különbség, de azt nem követi a családok tavaszi szaporodásának lendülete. DegGonoszéknál talán ha egy kerettel kevesebb fias van április elején Borsodban, mint BT-éknél, aki röhögni jár ide, és nem hajlandó megszólalni. Az akácvirágzás vége is csupán 6-8 nappal később ér véget, illetve a hordás. Vannak északon északra néző oldalak, és gödrök, de ott sincs 10 napnál nagyobb eltolódás, Tolnához képest.
Nem igaz, hogy az építtető keretet a kaptár falához építik. Ez egy nagy hülyeség. Akkor a szélső lépeket mind oda építenék, mert a méhek nem tesznek különbséget a lépek között. Ők ki akarják az üres részt tölteni, mert nem tűrik a lukat. Teljesen ellenkezik az ösztönükkel a felül heresejtek építése. Amire Nagyernyei utal, az amiatt van, hogy agyonszűkíti a nyomorék fészket, és a méheknek a heresejtek építéséhez nagyobb lépgerinc távolság kell, tehát helyszűke miatt az oldalsó méhjáratot tudják csak a fiasítás károsodása nélkül kisebbre venni. Csakhogy kérem szépen a Sancho-nál -mint olvashattuk- fémtávtartó van, és a szélső léputca méhjárata nem fél centi, hanem az is egy centi, teret adva a herelép építésének. Aki nem érti, kérdezze meg Sanchót! Akinek meg hagyományos mart kerete van, és ezért az oldalsó léputca csak fél centi, annak azt ajánlom, hogy kezelés után a család zárása előtt, a lépeket az építtető keret oldaláról visszatolva rendezze.
Az meg végképp egy hülyeség, hogy amiatt kell felül építtetőzni, hogy a keretet így nem kell teljesen kivenni az ellenőrzéshez. Hát akkor miként vágja ki? He? Ha meg nem "érett" még a kivágásra, akkor meg tényleg akkora munka 10 centiméterre magasabbra emelni? Most komolyan? Lehet ekkora szamárságokat leírni ennyi év méhészkedés után?
Aztán az meg már a csúcs, amikor arra hivatkozik, hogy az anyátlanságot ellenőrizve egyből látszik, mert nem építik. Nem építik? A fészekben az anyátlan is építeni fogja, ha van hordás, vagy etetik, csak ugye nem lesz benne fias. Mert a többiben van, ha nincs anya? Ha nem régóta anyátlan akkor ugye kelő még leget, vagy ha éppen csak pár napja akkor esetleg álcás fias is, de ott meg nem látja a pótbölcsőket? Tényleg a herelépből akar következtetni az anyátlanságra? Hogy lehet ekkora marhaságokat ennyi év után leírni emberek?  Azokat nem nézi meg átvizsgáláskor? Egyébként a váltásra készülő család sem épít herelépe, és az előrehaladott rajzási kedvű sem, legfeljebb néhány vagy rengeteg bölcsőt. Ha szélsőként használjuk, na ott tényleg nem fogja építeni, mert a fészek egységét csak a lépek között fogja kényszerből helyreállítani.
Aztán aki ezt nem érti meg, az majd amikor úgy kell minden építtetőt kivagdosnia késsel négy oldalon, akkor gondoljon arra, amit Sancho ajánlott neki! De miért? MERT AMIKOR ALUL ÉPÍTTETÜNK, AKKOR OLDALT IS CSAK ÉPPENHOGY ITT-OTT ÉPÍTIK ODA AZ OLDALLÉCEKHEZ, ALUL PEDIG SZINTE SOHA. Gyakran elég a méhek lerázása után CSUPÁN OLDALRA FORDÍTANI A KERETET, ÉS MÁR KI IS TÖRT.
Na a kivagdosás, az lassítja a munkát.

« Válasz #72 Dátum: 2022. December 10. 17:56 »
Azt hiszem nekem ehhez sokmindent nem kell hozzáfűzni!

*

Berci

• 323
« Válasz #73 Dátum: 2022. December 12. 09:23 »
Attila!

Beteheted második lépnek a ÉK-t! Maximum az utána lévő keretet meghordja mézzel.( ez hívják sokan veselépnek) A család szempontjából igy a fészek széle a ÉK-t. Azt, hogy ezzel mi kárt okozol a családnak nem nagyon látod át. Szerencsére a méheid okosabbak.
A méz és a virágpor rossz hőszigetelő. A fészek thermoregulációjára, évente, kb.130kg mézet(!) használ el a család. Mielőtt elkezdenéd vitatni az adatot egyrészt egy német/amerikai méhbiológus adatait közlöm, másrészt a mérlegesen a fogyás túlnyomó része ez.
Namost, ha sok méz/virágpor van a fészekben (valamennyi kb 1 heti adag mindig van) a méheknek sok energiát kell pazarolni a fűtésre/hűtésre...a sok energia kevesebb elvehető méz.

Nem értem a logikát abban, hogy miért kell felülre tenni az herés részt? Egy nap alatt kiépíti, 2-3 nap alatt bepetézi az anya és 9 nap úlva fedik...12-13 nap...szezonban nem szoktam csak 2 hetente kaptárt nyitni. Akkor meg már fedett lenne a ÉK. ( azért "lenne" mert nem használok.)
Szóval a kívágáshoz mindenképpen ki kell vennem. Akkor meg sájszegál, hogy hol van... vagy Te ettől sűrűbben turkálsz a kaptárban?! ( nem csak a rajbölcső mutatja, hogy készülnek a rajzásra, hanem az is, hogy a fészek közepére rengeteg virágport és mézet halmoznak fel.)
Nem javaslom...ha elfogadod egy hobbystától. 1. a méheket stresszeled. 2. plusz mézbe kerül visszarendezniük az általad okozott kárt ( mérések szerint évi 40kg-ba) 3. A kaptár mikrobiomját megbontod. Ezzel gyengíted a család ellenállóképességét. 4. csökkenti a hordást. ( amikor egyenleget tartanak akkor is van hordás!!!)

Azt gondolom, hogy lehet úgy is méhészkedni ahogy Te csinálod. Rengeteg külföldi szakirodalom és tanfolyam elolvasása/elvégzése után azt gondolom, hogy ideje lenne nálad a paradigmaváltásnak. A jó irányba...

*

robi 75

• 1017
« Válasz #74 Dátum: 2022. December 23. 07:06 »
Berci, ez már a fingfűrészelés kategória.
Üdv:robi