Kérdés

• 109 válasz
  • 28046 megtekintés
*

wr

• 1030
Re:Kérdés
« Válasz #45 Dátum: 2021. Augusztus 09. 06:26 »
Szakembert kellene erről megkérdezni, de szinte biztos, hogy a nyúlós spóráját nem képes az ózon megölni. Az ózon ugye erős oxidálószer, szóval nagy mennyiségben az sem tesz jót a fémből lévő dolgoknak. Egy mezei, boltban kapaható generátor eleve nem sok ózont fejleszt, az maximum 1-2 fiók kezelésére lenne elég, szóval a használata lassú és körülményes is lenne.
Szerintem az ecetsav sem öli meg a spórát, ha netán mégis, brutális mennyiséget kéne alkalmazni, konkrétan bele kéne mártani minden lépet egyenként.

« Válasz #46 Dátum: 2021. Augusztus 09. 20:02 »
Ecetsavat használok. 10 feles fiók egymásra téve a napon ősszel kéménybe. A tizedik üres ahova egy fél liter ecetsavat teszek. Három hét alatt elpárolog teljesen. Szerintem minden baktert vírust szétrág. A vas elporlik.
Ózongenerátor:... Jászberényben majdnem vettem egyet amikor megkérdezte az eladót egy méhész,...mi a helyzet a generátorral mert nem öli a molyt. A válasz túl kicsi a generátor. A méhész: 200000Ft-ba került elég nagy. ... Akkor párhuzamosan kell kénnel használni... volt a válasz. (Akkor minek a generátor kérdem én?)Ha ha ha...

« Válasz #47 Dátum: 2021. December 17. 18:33 »
Sziasztok!
Egy helybéli méhésztárssal beszéltem ma,aki egy kicsit megrémített. Azt mondta, hogy neki a méhei azért pusztultak el , szinte teljesen, mert a farszomszédja szilveszterkor úgy ünnepelte az újévet, hogy egy szép tűzijátékot rendezett szilveszter éjjelén. Szőnyegként borították a kaptárfeneket. Van valakinek hasonló tapasztalata? Köszönöm!

*

Attila

• 285
« Válasz #48 Dátum: 2021. December 17. 19:34 »
Szia Zoli!

Nálunk a faluban elmúlt 5-6 évben szintén volt tűzijáték szilveszterkor. Rémálom az egész. Méheim ugyan nem pusztultak el, de a durrogtatás mikor lement éjfél után 15-20 perccel, végig behallgattam a menekülőtér szellőzőn és folyamatosan zúgtak intenzíven. Lehetett hallani, ahogy egyes méhecskék szétmásznak a fürtből - kis egyedi zizegések innen-onnan. Teljesen felzavarta őket. Utána reggel hallgattam meg, rendben voltak.
Nem értem, miért kell egy tűzijátéknak ekkorát durrannia? Simán megoldható nagy hanghatás nélküli szerkezettel is. Továbbá, hogy ennyire primitív módon kell új évet köszönteni, hogy megsüketül a másik, aki aludni szeretne, s esetleg más jószág is lehet a portán. Alvó kisgyermekekről nem is beszélve, akiket fáradt édesanyjuk nem könnyen altat el. Mennyi pénzt is pufogtatnak el évente a semmire? 90-es évek előtt nem volt divat az ilyesmi.

El tudom képzelni, hogy egészen közelből még jobban megzavarja a méheket, berezgeti a talajt, a kaptárat, lépeket. Szilveszterkor elmúlt években többnyire -9...-10°C volt.

« Válasz #49 Dátum: 2021. December 23. 19:15 »
Sziasztok!

Sajnos nekem is negatív tapasztalataim vannak ezzel kapcsolatban. Az otthoni telephelyem a házunk mögötti hegyoldalon van, a szomszédomban vendégház. Mivel a kerítés mellett végig van örökzöld sövény vagy sűrű háló, így nem vettem észre, hogy a vendégek egy kisebb háborúra elegendő tűzijátékot pakoltak ki 10 méterre a kaptáraktól. Éjfélkor hallom ám, hogy a méhes felöl jön az iszonyatos durrogás és sivítás. Felszaladtam, hogy megnézzem mi van a méhekkel. Szinte minden családnál kijött valamennyi méh a kaptárból, és mivel fagypont alatti hőmérséklet volt, vissza már nem nagyon jutottak. Nem tudom, hogy pontosan mennyi lett a veszteség, de 1 léputca méh biztos elveszett. Szerencsére minden család átvészelte a telet, nem lettek nozémásak sem. Azóta minden évben szólok a vendégeknek (mindig mások vannak), hogy a hegyoldalra semmiképpen se rakjanak tűzijátékot. Azóta nem volt ilyen gond, az emberek nagyrésze értelmes, és nem akar ártani a méheknek (és más állatoknak sem), csak normális hangnemben kell nekik elmagyarázni a helyzetet.

« Válasz #50 Dátum: 2021. December 23. 20:02 »
Köszönöm a válaszokat.

« Válasz #51 Dátum: 2022. Február 06. 20:42 »
 Szeretném Nagyernyei Attila véleményét kikérni,hogy ebben az időszakban a kijáró méretét,mekkora cm2-ben kell maximalizálni?
A fiasítás megindulásával,a téli takaró behelyezésével,az időjárás fűgvényében a családok szűkítésével,a kijárón kiáramló hőveszteséget is minimalizálni kell?Vagy még mindig érvényes a léputcánkénti 1cm2-es ökölszabály?   

Üdv.:gátőr.

*

T82

• **
  • 68
« Válasz #52 Dátum: 2022. Február 27. 03:29 »
Sziasztok.
Azt szeretném megtudni hogy, hogyan lehet a Huawei telefonon a képek méretét lecsökkenteni?Csináltam pár képet a méhekről de nem lehet felrakni a mértük miatta. Ha körbevágom negyede sem marad, arra meg nincs kedvem hogy mindig átrakjam a számítógépre és ott szerkesszem.

« Válasz #53 Dátum: 2022. Február 27. 09:58 »
Szia T82!
Mindenkinek üzenek, hogy mielőtt ide feltöltené a képeket küldj el magának a Facebookra!!!!!!
Azt a "lebutított" képet mentse le, és akkor már fel tudja ide tölteni.
1 perc az egész.
A méhészklub üzemeltetése egy alapcsomag, mert csak így tudtam eddig is finanszírozni.
Ez sajnos lemondásokkal jár, de senki nem gondolta volna, hogy valaha is 1.500 tagunk lesz, ekkora adatforgalommal.
Üdvözlettel:
Nagyernyei Attila
Klubvezető

*

T82

• **
  • 68
« Válasz #54 Dátum: 2022. Február 27. 13:44 »
Köszönöm.

*

sztyopa

• 116
  • Attila
« Válasz #55 Dátum: 2022. December 06. 06:09 »
Tiszteletem .melegvíz es itatótt milyen használtok?  Nagyernynyei Attila láttam méhész újságban azt szeretném kérdezni hogyan vált be napkollektor, igaz ez nem mostanában volt. köszönöm válaszát  .
« Utoljára szerkesztve: 2022. December 06. 06:14 írta sztyopa »

« Válasz #56 Dátum: 2022. December 06. 17:25 »
A napkollektor egy csodálatos dolog.
Nem csak a méhek itatására használom, hanem ott zuhanyzok, valamint a meleg vízzel keverem a szirupot is, nulla fizetős energia felhasználással.
Természetesen a működés feltétele a napsütés, de szűrt fénynél is minimum langyos vizet lehet kinyerni belőle.
Kora tavasszal a napelemekről külön fűtöm az itatójukat egy akvárium melegítővel.
Nagyernyei Attila

« Válasz #57 Dátum: 2022. December 07. 18:35 »
Sziasztok! Én is Attilától szeretnék kérdezni.
Eddig még nem használtam építettő keretet, nincs semmi tapasztalatom vele,viszont a tavasszal képített műlépeket sokszor elcsúnyítják heresejtekkel.
Ha kora tavasztól bent lenne az építettőketet a fészekben akkor a műlépre nem húznak heresejtet?
Mikortól lehet bent a családnál az ÉK és meddig?
Hova kell pontosan behelyezni?

Előre is köszöm a választ!

« Válasz #58 Dátum: 2022. December 08. 09:05 »
Az építő keret (ÉK) használatáról már sokat írtam itt.
A teljesség igénye nélkül most összefoglalom.
Tavasszal, amikor elindul a dömping virágporhordás, (én ezt a fűz-gyümölcsvirágzás idejére gondolom ezt), akkor érdemes betenni, de mindenképpen előzze meg a műlép berakását.
Ekkor sokkal kisebb a műlép rontásának "beherézésének" veszélye.
Az ÉK tetejét javaslom szabadon hagyni a méheknek építkezésre.
Ennek praktikus oka van, nem kell a teljes keretet kihúzni ellenőrzéskor.
Mire is gondolok?
Az ÉK-nek egyik előnye a rajzásgátlás.
Az első "cuclik" ezen jelennek meg, és kissé kiemelve rögtön láthatóak.
Ha anyátlan, nem épít...és sorolhatnám.
Befedés után kötelező kivenni, mivel ez egy biológiai atkagyérítéssel is felér, és ha hagyjuk a heréket kikelni, az komoly atkalétszám ugrást eredményez, ami nem cél.
Senki nem tud korrekt választ adni, hogy arányaiban mennyi atka bújik el a here fiasban, de gyérítésre mindenképpen kiváló.
Én a szélső, mézes-virágporos lép után szoktam betenni, és a szűk fészekben is használom.
Nekem a technológiám része, csak az előnyét láttam eddig, de többlet munkával jár.
Megéri, ezt biztosan állíthatom.
Bármilyen kérdés merül fel szívesen válaszolok.
Nagyernyei Attila

*

Berci

• 323
« Válasz #59 Dátum: 2022. December 08. 20:40 »
Ajánlott szakirodalom "Atkacsapda? Méhészcsapda!". Eddig a legjobb írás amit a témában olvastam...