Kokero! Nem kellene így felkapnod a vizet, és rögtön 'antiméhésznek' meg semmi tudásúnak titulálnod, ráadásul teljesen feleslegesen mosol össze valami régi, eltűnt fórumpárhuzammal. Nem vagyok tiszavirág életű, és nem a semmibe beszélek. Csak a magad nevében beszélj, a kisebb családszámmal méhészkedők is ugyanolyan méhészek!A videódra tett megjegyzésem pedig áll: emberek vagyunk, nem vagyunk egyformák. Sokak szerint – függetlenül attól, hogy hány léputcán telel a család – mínusz fokokban megbolygatni a fürtöt és havat dobálni a méhekre szakmailag több mint aggályos.Lehet nagy mellénnyel védeni a saját tévedhetetlenségedet és gúnyolódni a kisebbeken, de a stílus maga az ember. Részemről a téma lezárva.
Félreértések elkerülése végett: nem a termelő családokat fűtöm, de valójában nem is klasszikus fűtésről van szó. A fűtésen/temperáláson sem lovagolok: leírtam, hogy a tartalékcsaládoknál nekem működik és sikeres, ennyi. Attól, hogy neked 500 vagy 1000 családod van, még létezhetnek más, működő módszerek is a világon. Azokat a minimális méhtömegű tartalékokat mentem meg és temperálom, amelyek a ti módszereitekkel nagy valószínűséggel meg sem érnék a tavaszt. Tudom, nálatok ilyen nincs, de én ezzel a módszerrel sokkal korábban tudok szaporítani – igaz, később magasabb hőfokon bennhagyva igen szép családokká fejlődtek.
Azért fejlődtek így, mert bennhagyva a fűtést, itt már nemcsak temperáltam, hanem igenis fűtöttem őket. Ez szimplán matek és biológia. Ha akarod, kifejtem neked részletesebben is, de valójában te is pontosan tudod.
Ennek az egésznek az anyagi vonzata egyébként minimális. Családonként 30-40 anyát teleltetek át így. Ha megnézzük, piaci áron is csak 700 forint, lakosságin meg 300-400 forint a költsége, akkor tulajdonképpen miről beszélünk? Főleg a mostani aszályos, ínséges időkben, amikor annyi család megy tönkre – mi lesz a jó anyákkal? Én átteleltetem őket, és tavasszal, amikor még sehol nincs anya a piacon, ezek a tartalékok aranyat érnek. Mennyi egy anya, vagyis mennyi lesz jövőre, és egyáltalán mikor? Maximum áramszünetkor lehetne baj, de ezt a problémát már régen áthidaltam.
Lehet interneten vagy fórumban mesélni villanykörtés meg hasonló történeteket... Ezek szerint te is próbáltad már, csak éppen nem jött össze neked 20 éve. Itt le is zárom, többet nem fogom ismételgetni, mert gyenge a felfogásod már.
Darazsak viszont eszméletlen mennyiségben vannak, most jobban kapnak a bolero poros sörös szirupra mint valaha, szépen gyériti öket.