Nálunk augustusi elején a szaporítások mutattak gyengülést, miközben a törzscsaládok végig „erősek” maradtak, igaz, nem top 1 szinten, és a termelőknél is csak pár család esett vissza. Az akác kivételével alig vettem el tőlük mézet, nem pergettem szárazra a családokat. Ez a bent hagyott bőséges élelem viszont megadta nekik a stabilitást.
A gyengébb kis családokat elkezdtem serkenteni, és a tapasztalatom teljesen mást mutat, mint a puszta virágporhiány. Én az Alföldön méhészkedem, a szaporítások lakott területen vannak, ahol a rengeteg virágoskert és a környékbeli öntözött kultúrák miatt virágpor akadt bőven – a probléma valójában máshonnan eredt.
Kimondottan örültem neki, amikor láttam, hogy a nagymester tavaszi hordásnak nézte az augusztusi virágport, ami nagy valószínűséggel valamilyen kerti virágból származhatott. Sőt, mi több, nálunk még az akác is újra virágzott szeptemberben! Persze csak 1 virágot láttam takaritás közben.
A természetes nektárhordás elapadása miatt az anyák egyszerűen leálltak a petézéssel. Nektár és nyitott fiasítás híján pedig a családoknak nem volt miért hordaniuk a virágport, ezért tűnhetett úgy, mintha nem lenne mit gyűjteni. Viszont amint a serkentéssel szimuláltam a hordást, az anyák 1-2 napon belül beindultak, és egyből elkezdték tömni befele a virágport a kertekből és az öntözött területekről. A virágporpótlós lepényekkel magában nem lesz megoldva semmi.
Először atkára is gyanakodtam, meg persze ami megy forumokon meg itt is aszály.. de külön tesztelgettem pár családot gyári orosz szerekkel is, és az atkafertőzés elenyésző volt nálam. A higiénikus aljú termelők a nagy melegben nem koptak úgy.
Darázs egyébként rengeteg van, de van egy sokkal jobb megoldás is a csapdák helyett.Szóval a serkentés után a kis családok is szépen visszaerősödtek, nálam nem fognak elfogyni télen.
Kicsit többet kell rágyúrni és rádolgozni időben a dolgokra, és nem közvetlenül a telelés előtt siránkozni, tömni a vacak lepényeket, kipergetni a mézért még a raktározott virágport is, fiasról nem is beszélve.