A méhcsaládok általános állapota

• 4462 válasz
  • 1473283 megtekintés
*

Koki

• 532
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #4455 Dátum: 2026. Szeptember 19. 19:16 »
Ne menekülj Koki!
Idézd be azt amit állítasz!
Ezerszer leírtam (de nem figyelsz eléggé), hogy ANYÁS családokkal neveltetnek anyát!
Érted?
Persze, hogy nem azért írsz ilyen sületlenségeket.
Ha beidézed, hogy fehérre festett pótanyákat használok a MÉHÉSZKLUB azon a napon megszűnik.
Áll az alku?
Mivel ilyent nem írtam, ezért üzemelünk tovább, a hitelességed meg romokban.
Ennyi.
Megyek a koncerte.
Nagyernyei Attila

Olvasni sem tudsz?
Én menekülök?

Ha beidézed, hogy fehérre festett pótanyákat használok a MÉHÉSZKLUB azon a napon megszűnik.
Áll az alku?

Nagyernyei Attila

Ok okozati összefüggés?
Na nézzük!
Édes Mézga Aladár!

Olyan 30-40 ezer anyát ajándékoztam el cirka tizenegy-két év alatt.
Azért nem 60 ezret írtam mert lehet csak 59 volt az a 60.
Érted Ali?
Hátván ezer!
..................
Csányi Antal

Mézga Aladár is beállt a sarazásomba amikor ezt írja:
"Hát mik vannak lehet, hogy a klubvezető mujkó kidobálja az idei anyákat majd hoz a csányiéktól jó kis anyákat. Szegény méhek csoda, hogy életben maradnak."
Kicsit alul képzett szegény, mert aki egy családi nevet kisbetűvel ír ott problémák vannak.
Bolondnak titulál, valamint az írja, hogy kidobálom az idei anyákat.
Arcátlan, faragatlan mivoltát nem vállalja, így csupán egy fantommal beszélgetek.
Végül is azt is kiderítették, hogy "Geddekas" nick név mögött ki lakozik, ez sem jelent problémát a hatóságnak.
Többen azt ajánlják ne vegyem fel a fonalat, Kivancsi111-ét, Tomipapaáét vagy újabban Mézga Aladárét.
Ebben a puskaporos méhészeti közéletben ők azok akik sokat segítettek a pereimben, emiatt köszönöm nekik.
30 napom van rá, hogy mit lépek ezekre a gyalázkodásokra.
Végül is nagy nyilvánosság,... a többit tudják.
Nagyernyei Attila

TE TÉNYLEG AZT HISZED ITT MINDENKI HÜLYE?

Tessék:

Most már rendszeresen járok a Csányi méhészetbe, és CSAK azokat az 1 év anyákat hozom el, amelyek teljesen zártan fiasítanak, és 8-9 keret táblás fiasuk van.

Nem szokásom a "puncsolás".
De az sem szokás, hogy egy méhésztárs ennyire nagylelkű, önzetlen legyen.
Szeretném Csányi Antalnak megköszönni a méhanyákat!
Évek óta megtisztel bizalmával, hogy amit elhozok tőlük én vehetem ki a családoktól.

Elég, vagy kérsz még?.............................

« Válasz #4456 Dátum: 2026. Szeptember 19. 19:57 »
Pampalini koma le fogsz ott még te is térdelni, a hejzet az hogy a méhek faltól falig vannak e? vagy csak 9-8-7 kereten? Kérdés senkit se nagyon érdekel már, ezt lehúzhatod az eddig felhalmozott tudással együtt, semmit sem ér.
Amúgymeg a méhek, a családok állapota a legkissebb gondunk, sőtt ez nem is gond. A gödöllői dombság és nógrád kiszáradt akácosait nézegetve miről fognak gyüjteni a méhek?? A vetettek felejtősek. Az idei kevés napraforgó méz még kb isten ajándéka volt. Jövőre a vetésterület töredéke lessz az ideinek, kikelni is alig fog nemhogy még mézelni.
A talajvíz 10 + ról integet felfele és rohamosan fogy még az is.
Magyarul ennek az istennek az idejében ezek már nem jönnek vissza.
Nehéz optimistának lenni két kiszáradt folyócska mellett, illetve az egyik alsó szakaszán tisztított szennyvíz pang az alljában itt ott (zagyva). Még füvünk sincs pajtás, és nem is lessz, érted amit írok?
Esső hiába esett, ill esne, már semmit nem ér, a változást nem lehet visszafordítani és a károk túl nagyok.

Nem tudom nálatok mi a helyzet de nem mindenhol van baj. meg ugye aki tud méhészkedni figyeli a változásokat és tud reagálni rá annak megvannak a méhei aki meg nem az ugyhallom vagy már becsukta a kaptárakat vagy majd fogja.... valamint ez ami jelenleg van aszály volt már ilyen sokszor mutatok pár példát.

A lehangoltság láttán eszembe jut egy másik, hasonlóan kedvezőtlen méhészesztendő, az 1952-es. Akkor az Országos Méhészeti Vállalat (az OMSZK elődje) dolgozójaként jártam az országot Békéstől Nógrádig, Vas megyétől Szabolcsig. Módom volt tehát megismerni a méhészet akkori helyzetét. A korai akác akkor is gyengén sikerült. A későit pedig elvitte a hideg, sőt a fagy. Nógrádban a virágzó akácerdőket vastag hótakaró lepte be. A rossz akácot aszály követte. A fiasítás visszaesett, a méhek elöregedtek, a családok leromlottak. Július végén, augusztusban a méhcsaládok népessége nagyon sok helyen csak 2—4 léputcányi volt. Fiasítás, élelem jóformán semmi. Szomorú, elkeserítő látvány volt. Sok méhész már a nógrádi akác után felajánlotta méheit eladásra, hogy a hazaszállításra pénzt szerezzen. A később eladott méhcsaládok árán cukrot vásároltak, hogy a megmaradottakat beteleltethessék, megvásárolt méheket a vállalat telepeire szállítottuk. Ott két-három családból készítettünk egyet, és azt igyekeztünk őszig rendbe hozni. Ezt a munkát gyakran a családokat átvevő állami gazdaságokra bíztuk. Sokan kölcsönt vettek fel, hogy méhállományukat megmentsék. Igyekezetüket, áldozatkészségüket, méheikhez való ragaszkodásukat és kitartásukat siker koronázta. A gondosságért, a fáradozásért a következő, 1953. esztendő bőséges mézhozammal kárpótolta a méhészeket. Most sem szabad tehát elkeseredni. Mindent el kell követni méhállományunk fenntartása, gondos beterelése és a télen való átmentése érdekében, hogy a jövő esztendőben kínálkozó lehetőségeket kiaknázhassuk Faluda Zoltán

Az idei esztendőt az időjárással foglalkozó közlemények „a század legszárazabb esztendeje”ként emlegetik. Ez azonban így csak az egész ország területére vonatkoztatva mondható. Szűkebb területen, nevezetesen a Tiszántúl déli részén, Szolnok, Békés, Csanád és Csongrád megye nagy részén az utolsó 50 évben három ilyen esztendő is akadt: 1918., 1935. és 1952. A Körösök vidékén különösen az 1918-i aszály emlékezetes. Az ideinél is jóval súlyosabb volt. Említésre méltó, hogy mind a három évben kései fagyok előzték meg a nyári szárazságot. Méhészeti szempontból pedig különösen érdekes, hogy az aszályos esztendőre mindhárom alkalommal gazdagon mézelő év következett. 1919., 1936. és 1953. mind az akác, mind a nyári hordás gazdagságát tekintve ötven éves méhészkedésem legjobb három esztendeje volt. Koltay Pál
 ezek 1968 as cikkekből vannak
Tehát régen is volt ilyen én emlékszem a 2019 re is sokkal durvább volt akácon szakadt az eső egy honapig kb majd minden nap... utánna vaddohányon meg olyan meleg volt kisült minden zöld szint nem lehetett látni sehol már mire a napra virágzott és jók voltak a méhek.... aki tudja mit kell csinálni annak lesznek méhei aki nem az elbukik és valószínű nem is fog tudni venni ..... többszáz családosok sorra buknak el van aki heti 40 családot zár be és még sorolhatnám...

« Válasz #4457 Dátum: 2026. Szeptember 19. 20:01 »
Nem szokásom a "puncsolás".
De az sem szokás, hogy egy méhésztárs ennyire nagylelkű, önzetlen legyen.
Szeretném Csányi Antalnak megköszönni a méhanyákat!
Évek óta megtisztel bizalmával, hogy amit elhozok tőlük én vehetem ki a családoktól.
Ez arra jó, hogy ellenőrzöm az anyák petézési teljesítményét, méretét és színét.
Egy évig még tökéletesen üzemelnek, és ha nem én cserélem le őket, leváltják.
További jó egészséget, vegyszermentes környezetet kívánok!
És még egyszer köszönöm szépen!
Üdvözlettel:
Nagyernyei Attila
Erről lenne szó?

« Válasz #4458 Dátum: 2026. Szeptember 19. 20:14 »

Szegény Illés Sanyi is megmondta,egy évig minden anya jó.

Csányi Antal
Másoknak meg még utánna is....

*

Koki

• 532
« Válasz #4459 Dátum: 2026. Szeptember 19. 21:19 »

Amennyiben a rajhangulat kezdetére időzíted  az anya elvételt
gyönyörű bölcsöket húznak. 9-10 nap múlva egy bölcsöt meghagyva,
a többit lezúzva ,akác elején
szép új petéző anyád van,amivel szépen dolgozik a család.

Csányi Antal

Egy évig jó, a klubvezetőnél meg azután is. Ugye nem kell azt is beidézni, hogy minden anya fehérre van festve? Akinek igen, az kérjen segítséget= aranyhal.

"...az anya elvételt
gyönyörű bölcsöket húznak..."

PÓTBÖLCSŐKET

...szép új petéző anyád van... Milyen anya ez Attila? PÓTANYA.

« Válasz #4460 Dátum: 2026. Szeptember 19. 21:58 »
Idézetet írta: Pampalini

Nem tudom nálatok mi a helyzet de nem mindenhol van baj. meg ugye aki tud méhészkedni figyeli a változásokat és tud reagálni rá annak megvannak a méhei aki meg nem az ugyhallom vagy már becsukta a kaptárakat vagy majd fogja.... valamint ez ami jelenleg van aszály volt már ilyen sokszor mutatok pár példát.
Köszönjük mester a vigssztalást meg a történelem órát,  azt még leirhattad volna hogy a Velencei tó 1863 és 1866 között kiszáradt,  milyen jó, hogy itt még nem tartunk...
De csak,hogy legyen elképzelésed mi van a dél alföldön:
Szeged mellett vagyok,  tegnap reggelre esett 6 mm , előtte 3 hónap alatt kb ennyi vagy kicsit kevesebb.
Virágpor július közepe óta nincs,  augusztusban gyakorlatilag 0. A pótlóban megfurdenek,  összecsomózni nem tudják talán ha fele bejut a kaptárba.  Feherjes lepény is volt bent de az még a pótlónál is kevesebbet ér. Utóbbi 5 évből már 4 ilyen volt,  de ennyire brutális mint idén még talán sosem. Fias keves,  atka sok de még nem csuktam be egyet sem.

Idézet
ugye aki tud méhészkedni figyeli a változásokat és tud reagálni rá
Nos ha csak ebből élnék akkor vennék egy Baranyai zsákfaluban telephelyet . Én így reagálnék.  Szerintem sok alföldi méhész gondolkodik ilyenen.

« Válasz #4461 Dátum: 2026. Szeptember 19. 22:43 »
Álanyás már akkora ott a tumultus hogy egymást fertözték le atkával és ott a legnagyobb a baj.... alföldön vagyok én is van virágpor ugye szelektálni kell a méheket is amelyik adott körülmény között a legjobb valószínű az fog rajozni.... tehát az alkalmazkodott a klimához szerintem.... a vett anya meg a pót anya nem biztos....
 mintha lett volna arra valaki méhész valakiről hallottam konténerben olyanok voltak a méhei hogy félelmetes napra után folytak a méhek lépnyelveket huztak stb.... nem lehet hogy azért nem volt virágpor mert nem volt kinek hordani??? nem csuktál Még be de majd fogsz mivel ha nem volt elég virágpor akkor azok nem teljes értékű méhek és télen vagy tavasszal el fognak fogyni....

*

robi 75

• 1077
« Válasz #4462 Dátum: 2026. Szeptember 19. 23:54 »
Pampalíni már az elején mellémentél de nagyon. Elősször is méheket mindig is csuktak be, mindig is voltak bajok velük mert élőlények.
És igen, sok esetben a tapasztalatlanság miatt, vagy buta nem tanul stb,  nincs ebben semmi.
De a legnagyobb észkombájnokat is lepermetezhetik, meg a nyúlóst is bekaphatja, ne legyen de ott van.
A másik.: te nem mondod komolyan hogy a mai helyzethez lehet hasonlítani egy-egy régebbi aszályos évhez??
A mai helyzetre te példát nem tudsz mondani az országon belül sem, az hétszentség.
Ez nem fog a következő évre helyre jönni.
Üdv:robi