A méhcsaládok általános állapota

• 4328 válasz
  • 1452553 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #4320 Dátum: 2026. Augusztus 27. 20:33 »
Igaz

*

Apis

• 220
« Válasz #4321 Dátum: 2026. Augusztus 27. 21:35 »
J.Wick a lelkesedésed méhészet iránt és a kaptárfűtés iránt pozitív. Én azért azt javaslom hallgass a tapasztalt méhészekre, akik itt a forumon írogatnak, a stílussal ne foglalkozz! Mindenki a saját kárán tanul, az a lényeg , hogy felállj utána és változtass. Az legyen gyanús, hogy ha nálad most nem hullik az atka és mindenki másnál igen, hogy változtass a szeren. Ha van mentorod akkor kérj tanácsot tőle.Az én véleményem is az, hogy túlzásba vitted a szaporítást és azok a családok nem telelőképesek, de ez az elején előfordul. Térjünk vissza erre a témára először idén novemberben , majd jövő év március végén, mert a vizsgák bizony akkor lesznek. Sok sikert kívánok neked a méhek világában!

« Válasz #4322 Dátum: 2026. Augusztus 27. 22:40 »
Köszönöm a tanácsokat! Úgy látszik, az előbb rosszul fejeztem ki magam, természetesen én is jól tudom, hogy ha egyáltalán nem hullik az atka, ott baj van. Nálam  a „nincs atka” kifejezés  mindössze pár darabot jelent, rosszul fejeztem ki magam, szóval szerencsére egyáltalán nem hullik sok.A családok nyáron kaptak sima oxálsavas csíkot, most pedig timolosat. Ősszel még tervezek egy Api Life Var kezelést is, és bízom benne, hogy így már jó lesz a helyzet. Láttam a Koki által belinkelt mai facebookos videót is, de az ott bemutatott családokhoz képest az én idei szaporításaim sokkal erősebbek, és fiasítás is van bennük bőven. Szerencsére mostanra már virágpor-feleslegem is lett a kaptárakban pár hete nem is láttam keresni kellett. De ahogy írtad a lényeg majd március végén dől el!
Köszönöm!

*

Apis

• 220
« Válasz #4323 Dátum: 2026. Augusztus 27. 23:21 »
 Próbálj ki más szereket is
« Utoljára szerkesztve: 2026. Augusztus 27. 23:34 írta Apis »

« Válasz #4324 Dátum: 2026. Augusztus 28. 07:11 »
Kokitól ismét megtudhattuk, hogy rengeteg panziója, diósa, no meg 760 családja van.
Szerintem ez még a bolhás kutyát sem érdekli.
Szerencsétlen vevői megveszik tőle a rajokat, és ha ők is követik a példáját 100 %-os szaporítást is vásároltak, mert mind ismét megrajzik.
Azzal kérkedik, hogy neki több méze lett (az én apukám erősebb).
Valahogy azt érzem minden írásából, hogy dühös, senki nem nyújt neki elismerő kezet.
Mire?
Olyan ósdi technológiával méhészkedik, borzalmas befektetett munka árán, hogy ez senkinek nem hiányzik.
Persze, hogy több méze van ennyi családtól, de családátlagot sosem mer írni.
Ő megszámolta, hogy nekem 8 (nyóc) hordó akácmézem lett, csak az előtte lévő számot homályosan látja, vagy nem mer odanézni.
Én az átlagaimmal nem szoktam dicsekedni, de az idén meg vagyok elégedve.
Hallom, hogy ki mennyit pergetett, el tudom saját teljesítményemet is helyezni.
Az etetéséről eddig is meg volt a véleményem, serkentő hatása nulla.
A rendszeres, kisebb adagokban való serkentés, etetés sokkal többet ér, eredményesebb, de ha Kokinak ez megfelel, üsse kő.
Aki kínlódni szeretne a rajokkal, na meg a pakolászással figyelmesen olvassa írásait.
Mindig a "Ződ" jut ilyenkor eszembe.
Zsíros méhésztárs sorai ma is aktuálisak: A mérőszám a tele hordók.
Annyi kiegészítéssel, hogy van akinek ehhez 760 család szükséges a megélhetéshez.
Ismerek még egy ilyen méhészt mint Koki.
Minden második mondatába beleszövi, hogy hány méhcsaládot tart.
Az, hogy valaki milyen szakember, milyen sikeres a méhészetben nem a méhcsaládok száma dönti el!
Neki is már az életpálya lemez B oldal forog, többet kéne pihennie, és lazítania, mert a pénz csak egy dolog.
A boldogsághoz teljesen máson múlik.
Pl. egy vidám unoka kacaján, egy koncerten, egy jó kis kiruccanáson, egy horgászpartin.
Ezt a pénz körüli gondolkodást radikálisan elutasítom.
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1072
« Válasz #4325 Dátum: 2026. Augusztus 28. 09:07 »
Jenőt nem ismerik, 10-15 éve ujságot nem olvasnak, akik nem fórumoznak márpedig a 99% nem fórumozik ma már, lövésük nincs ki a Molnár Jenő, de más neves elismert régi szakembereket se tudnak. Az a 25-26 éve megjelent cikksorozata Jenőnek meg már történelem.
Ez az egyik, a másiknak pszichológiai és szociológiai okai vannak(az elmardt kéznyujtásnak)
Amikor mégis valahogy tudomásukra jut ma, hogy annak az embernek ott egyhelyen 7-8-9 száz családja van, mikor mennyi....és ezt meg is látják képen vagy videon az lesokkolja a népet, de rendesen. Nagyon nagyon szinte földöntúli dolognak tűnik ez a többségnek, hiába van mindenre racionális jó válasz.... ez sok.
Az emberek meg óhatatlanul magukhoz mérik a környezetüket, jelen esetben a méhészeteket pl.
Üdv:robi

*

Koki

• 488
« Válasz #4326 Dátum: 2026. Augusztus 28. 09:22 »
Már számtalanszor leírtam, hogy ha nem tudsz visszaemlékezni egy nappal azelőtt írott mondatokra, akkor olvass vissza mielőtt leírsz valamit!
Tegyél már különbséget a 760 meg a 950 között légy szíves!
A betelelt és a tavaszi családértékesítés csökkenése kb. az állományod darabszáma. Nálam nem szokott téli veszteség lenni betegségek miatt, csak anyátlanság következtében fogy valamit a csapat. Ha valamelyiket kikezdik anyátlanság miatt tavasszal, azt azonnal kiseprem. Egyébként is, de az ilyen esetekben a szomszédokat biztosan gyengíteni kell már áprilisban.
Soha nem fogod megérteni, hogy van egy más világ is a méhészetben.
Én töredéke munkával dolgozok a fekvősökhöz képest. Nálam az egy családra fordított idő csekély. Hányszor írták már le ide neked Attila, hogy azokat a munkafolyamatokat amit felvázolsz, majd ha szólnak magyarázgatod, azt ember miként tudja véghez vinni. Éppen te mondod nekem az emberfeletti munkát? Nekem ez a hobbim.
Akácpergetés után egy ekkora állomány legalább fele kezelhetetlen rajzás tekintetében, mert három hét amire egy átvizsgálást meg lehet csinálni, és bizony az alatt ha végig érek, az eleje már ismét bolondul, hiába csinálok vele bármit.
Ha nem röptetném össze sokszor a rajokat, akkor nem lenne elegendő férőhelyem.
Az ilyen helyzetek sokszor már akác elött is előfordulnak. Tavasszal leírtam egy példát. Ezek tulajdonképpen fiasmentes 24 keretes óriások. Volt olyan amelyik legalább 70-80 kg elvehetőt adott. Nem háromfiókoztam, hanem egyszerűen a petéző anyás április eleji műrajokra raktam az óriásrajok tele méztereit, és léphiány miatt kaptak egy műlépes fiókot. Azt ismét meghordták, kivéve amikor beütött a rossz idő, mert azok már nem tudtak annyit gyűjteni. Ebben az egészben egy nehéz munkafolyamat van, az pedig az, hogy a 40 kilós fiókot mozgatni kell. De ugye erre szoktam mondani, hogy aki rózsaszín alsógatyát hord, az ne menjen méhésznek.

Én nem is akarok serkenteni. Nem kell. Így sem bírok velük tavasszal. Neked hiába mondom, hiába mutatom videón, hogy 10 kereten van már fiasítás, és nincs azokban középen 6-7 kereten egy mézessejt sem, nálad akkor is több fiasítás van a 3 keretre szűkített NB-ben. Ezzel nem lehet mit kezdeni.

"Olyan ósdi technológiával méhészkedik, borzalmas befektetett munka árán, hogy ez senkinek nem hiányzik."

Mire gondolsz?
Raktam már fel ide videót, és láthattad amikor 2 tehát KETTŐ családtól veszem el a kb 70 kg akácmézet 5 perc alatt a "lúdtollal", amit legalább öregségedre megtanulhattál volna, ugyanis méh leseprő kefének hívják. Nehogy már én vigyem be, meg én pergessem ki!!! Ahhoz nem kell méhész. Vagy mi az ósdi? Hogy két ember nem csinál mást, csak szinte folyamatosan hordja ki a 60 literes hordókak kb 50-60 kg mézzel, és este ötjük össze otthon?
Vagy a betelelő élelem beadására? 3x5 nap.
Vagy például most amikor előző esténként berakok a viaszcentrifugába 60 öreg keretet, ami egy sugaras pergetőhöz hasonló, aztán beindítom a gőzfejlesztőt (tudom a pénz nálad nem számít, ne is csináltass ilyet, mert maga az anyag többmillióba kerül), megvacsorázok, majd lemegyek az unokámmal aki szemben lakik megetetjük a rókát akit Rókarezsőnek hívnak (ez az idei új), aztán elindítom a centrifugát. Közben jött a Fiam, és a délután elektromos melegítővel felmelegített egy hordó akácmézet átszűrtük 15 perc alatt. Aztán Szofi elbúcsúzott Rókarezsőtől és a Papától, majd a Papa meg kiszedte a szinte teljesen tiszta kereteket, meg a sonkolyt. Be lett töltve a mára szánt adag. Jó játék volt a tegnapi nap, éjfélkor fürödtem, kocsma helyett.

"Zsíros méhésztárs sorai ma is aktuálisak: A mérőszám a tele hordók.
Annyi kiegészítéssel, hogy van akinek ehhez 760 család szükséges a megélhetéshez."

Azt tudod-e ki a Zsíros méhésztárs. Mert ugye egyszer Csurgón tartottál előadást, és megkérdezte valaki, hogy mit szerettél volna előadásodban elmondani, mert amit ott is, máshol is előadtál, az maga szenvedés a semmiért. Na akkor azt a Pista kérdezte meg.

A megélhetéshez?

A méhészetből nem lehet megélni, csak.....! Be tudod a mondatot fejezni? Neked nem sikerült, de ugye nekem igen. Kérlek nézd el e hibámat!

Közben írt Robi.
Nagyon sokan keresik azokat a cikkeket, és hidd el még mindig aktuálisak.
Azt a falapos atkaírtást, és az abból kialakított papírzsebkendős módszert máig terjesztik, alkalmazzák. Nem régen valaki átküldte nekem az legelső leírást. Azt a Fiam az első számítógépünkön 25 éve írta le. Ugyan azok a helyesírási hibák vannak benne, tehát szóról szóra megmaradt, és sok méhész használja ma is.
A műrajkészítés, fémtávtartó ...

*

Koki

• 488
« Válasz #4327 Dátum: 2026. Augusztus 28. 09:50 »

A hatalmas, öreg tölgyfa büszkén állt a mezőn, és fentről nézte le a földön hajladozó, vékony nádszálakat. Azt hitte, őt semmi sem mozdíthatja meg a helyéről, mert ő a legnagyobb. Aztán jött egy hatalmas vihar, egy teljesen megváltozott klíma. A rugalmas nád egyszerűen meghajolt a szélben, alkalmazkodott az új körülményekhez, és sértetlenül túlélte. A merev, öreg tölgyfa viszont nem volt hajlandó változni, így a vihar gyökerestül kifordította a földből.

Egs  :D :D
[/quote]

Egyszer Berci erre járt, és meglátogatott. Járja az országot és a szomszédokat is, mert munkája ezt kívánja. A világ egyik legjobb lókovácsa, csak nem szeret erről beszélni, mert ritka a nála szerényebb ember e tudásával összefüggésben, és titkait sem fedi fel, nem akar ingyen konkurenciát magának, ezt a nekem is többször ajánlotta. Nálunk ez magánbeszélgetésein alkalmával igen kulturáltan történi. Nem számít sértésnek amikor azt mondja: "Mi az Apád f-----nak kell neked ezeknek a sok b...ar..út elvetemült ök..t. tanítanod a jóra?"

Na szóval éppen 2 rajt reptettem össze. Akác kezdete. Erre nagyon kíváncsi volt. Mondtam neki, hogy ide szállnak az alacsony alma fára. Odaszálltak. Csodálkozás. Aztán mondom neki, hogy a másik is ide fog szállni. Azt megnézné. Megnézte. Ha lenne kalapja megemelné. Mondom van a kocsiban tartalék, igaz csak méhészkalap.

Wick! Te csak innét olvasd, mert a többit úgysem érted, meg megtanulni sem fogod.
Oda raktam az üres hordót a fa alá, rá egy kaptárt 2 öregléppel a szélén, és 10 műléppel. Oda vittem egy másik hordót, felugrottam rá, és egy ütéssel megtisztítottam a fát tőlük, rá a kaptárra. Ekkor Berci elővette a telefonját, és videózás közben ilyesmit mondott.
"Fiatalokat megszégyenítő módon felugrott a hordóra, majd egy határozott ütéssel leszedte a rajt."
Majd ha kidőlök, leírom neked Wick.

De ha akarod kínálok neked egy megmérettetést.
Elmegyünk a kuplerájba. Kitöbbre, és minőségre. A lányok szava dönt, nem a duma. A vesztes fizeti a cekket. (Habár mint írtad sokat változott a világ, én még mindig a lányokat szeretem, ha nem kivitelezhető, akkor bocsánat.)

Üdv:  a gyökér tölgyfa

« Válasz #4328 Dátum: 2026. Augusztus 28. 10:06 »

Közben írt Robi.
Nagyon sokan keresik azokat a cikkeket, és hidd el még mindig aktuálisak.
Azt a falapos atkaírtást, és az abból kialakított papírzsebkendős módszert máig terjesztik, alkalmazzák. Nem régen valaki átküldte nekem az legelső leírást. Azt a Fiam az első számítógépünkön 25 éve írta le. Ugyan azok a helyesírási hibák vannak benne, tehát szóról szóra megmaradt, és sok méhész használja ma is.
A műrajkészítés, fémtávtartó ...

Melyik számban vannak még? esetleg akinek szüksége lenne valamelyik lapra irjon.