A méhcsaládok általános állapota

• 4316 válasz
  • 1452193 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #4305 Dátum: 2026. Augusztus 26. 20:01 »
Wr is beszállt a szakmainak nem mondható fröcsögésbe amikor ezt írja:
"A klub(meg)vezető úr írt ide egy szösszenetet vasárnap. Kénytelen voltam hétfőn belépni ide, és írtam egy olyan hozzászólást hogy még én is megijedtem tőle, olyan szinten idiótáztam le, mert mást nem lehet rá már mondani. Ez mint írod egy fórum. Így van. Szakmai fórum lenne elvileg, de ez nem az! Itt annyi ökörség van leírva nap mint nap, hogy aki ezeket olvassa 3 dologra tud tippelni (azaz négyre):
1. Az illető életében nem látott még méheket
2. Látott már, de kicsit sem ért hozzá
3. Szándékosan csinál hülyét magából
4. Az előző 3 keveréke"

Éppen a 45. szezonomat kezdtem augusztusban, és az idei évem eredménye a jók között van.
Hogy hány kilót pergettem méhcsaládonként, azt nem írnám le a nyugalom fontosabb....számotokra.
Lehet idiótázni, meg bármilyen címkét rámakasztani, de lenne egy kérdésem Kokihoz, és Wr-hez!
Mennyit pergettetetk 2. akácon?
Megsúgom, a választ ugyanis tudom.
Nullát, az-az nullát mivel nem vándoroltok.
Én pedig 44 éve mindig.
Annyi sületlenséget hordotok össze, hogy érdemes lenne egy vicclapban közölni.
Kezdjük Kokival.
Egy házra való téglával súlyozza le a linóleumokat a kaptárain.
Kacsatollal sepri pergetéskor a lépekről a méheket.
Arra büszke, ha CSAK az állomány fele rajzik le.
Folytassam?
Wr.
27 évig Hunor egyenlő lépes rakodókkal méhészkedtem.
Szolidágón nem lehetett a fiókot levenni, mert azonnal megjelentek a szaglászó méhek.
Etetés?
A fiókok között végig szaglásztak, emiatt gondosan kellett takarni.
Egy szó mint száz, egyet eltévesztenek az urak.
44 éve járok méhészek között, 16 évig voltam méheü. felelős, 12 évig méhészeti szaktanácsadó, de ők mindig kioktatnak, hogy balfasz vagyok az egészhez.
Higgyétek el nem zavar, mert van egy önbecsülésem, önértékelésem, és el tudom magam helyezni a világban.
Koki és wr arról beszél, hogy milyen ósdi az NB, egy letűnt technológia.
És ha valaki ebben IS eredményesen tud a mai napig méhészkedni, az miért zavarja őket?
A válasz rém egyszerű.
Mer irigyek.
Ha valaki sikeresebb mint ők azt támadni kell, de súlyos hibát vétenek.
Aki folyton magát fényezi ott valami hiányzik.
Erre John Wick megadja frappáns választ.
A megújulás.
Az én elavult kaptáraimat úgy serkentem, hogy semmit nem nyitok ki közben.
(A MÉHÉSZET )szaklapban erről volt cikk.
Zárt etető kocsiból, zárt rendszerbe nyomom a szirupot.
A méhek hozzá sem tudnak férni!!!!!!!!!!!!
Most ragozzam, hogy koki egy letűnt ósdi technológiával etet hetente, 10 naponta és ezt sztárolja.
Különbözőek vagyunk, más kaptárakkal, más módszerekkel, lényeg az, hogy csináljuk, és sikeresek legyünk.
Attól,, hogy valaki másképp csinálja még nem balfasz, sőt lehet sokkal ügyesebb mint ti.
Ez a márciusi 8-9 táblás fias már többször volt téma.
Hatalmas mézkoszorú mellett nem ér annyit mint 4-5 NB.
De had rugózzanak rajta, csak a vérnyomás maradjon normál értéken belül.
Háry János megirigyelhetné a nagyot mondóinkat.
Nagyernyei Attila

« Válasz #4306 Dátum: 2026. Augusztus 26. 22:02 »
Nem semmi ez a mai csörte na. Jonny fiúnak üzenem hogy rendesen feldobta a napom ilyen jót rég nevettem méhészen....
3 családból annyit hogyan lehet szaporítani kérlek oszd meg a technologiát részletesen ha ez lehetséges szeretném elsajátítani én is ezt nem akarok a startvonalon dekkolni már én se..... ezekről a mesének hitt dolgokról hogy márciusba ennyi rengeteg fias meg annyi van  a jenőnél megsúgom halkan hogy nem csak ott csak én már nem rakok fel semmit mert mindig az van mondva beképzeltek vagyunk meg neked könnyű a 12-es hunorba ott nem kell csinálni semmi akkor is jók a méhek.... nem rég megkaptam hogy nekem könnyű mert az ország legjobb mentora volt az enyém... Lehet örülök is neki de szerintem fontos a jó tanár de még fontosabb a jó diák!! na meg ugye mi sehol sem vagyunk a jonny boyhoz képest mivel mindenkinél kb omlanak össze a méhek sorra zárják be a kaptárakat nála meg 3 családból lett 20 feletti és még jók is másnál meg a félkereten ilyen 2 fiók alá estek már össze meg alig visznek el napi 7 deci szirupot.... Te mester szerinted mi hülyék vagyunk???? vagy este olvastad a gyereknek az andersent aztán ragadt rád valami? A kaptárak le súlyozására használt tégla is fontos de még fontosabb a takarás.... voltak méhészek akinek kint voltak a 40+ fokba a méhei képzeljétek a napon félkereteset is tudok meg löszeres ládásat is és csodák csodája leálltak az anyák sőt még a fiasokat is kiszorták a nagy meleg miatt.... aki meg a téglákat rakta a takaróra annak nem de furcsa..... és akkor hipp hopp esnek össze a méhek.... sokan este járnak etetni fejlámpával nagyon kis adagba hátha lesz a méhekből valami de ugye tudjuk hogy ilyenkor már csoda nem fog történni .... Várom a jonny boy technológiai leírását.

« Válasz #4307 Dátum: 2026. Augusztus 26. 23:35 »
3 hete vettem észre, hogy leálltak az anyák, és összébb estek a családok. Virágpor és fiasítás szinte nem is volt. Gondolkoztam, hogy vegyek-e lepényt, vagy csináljak magam, de az utóbbinál maradtam. Aznap este beraktam az etetőket, és kapott mindegyik körülbelül 2 dl vitaminos szirupot egy hétig mindennap, majd azután kétnaponta.Most is van gyengébb, ami 3-4 NB fias keretet jelent körülbelül 6 léputcán, de az erősebbeknél 5 NB fias keret van nagyjából 8-10 léputcán. Nem telikeretesek, de jó nyitott tenyérnyiek, a virágport pedig hordják délelőtt 11-ig. A kijáró nincs leszűkítve. A fakaptárak tetején hőtükörfólia van, az XPS-kaptárak pedig fehérek, így egyáltalán nem melegednek. A higiénikus aljú XPS-kaptárakban a fiasítás viszont a hőség ellenére sem állt le teljesen.

3-ból hogyan lett ennyi? 3 Koki szavaival élve nyomorék családból? Fűtéssel, serkentéssel és pár apró dologgal, de ha tényleg érdekel, le van írva március 1-től a fejlődés május 2-ig, a szaporításoknak pedig május 20-ig. Négyzetdeciméterben mérve a fiasítás, és pontosan jegyezve a léputcaszám, valamint a napos és fedett fiasítás is. Utána már nem jegyzeteltem, mert sikeresnek könyveltem el, így leálltam a serkentéssel és a fűtéssel, mert beindult az akác, és nem voltak fagyok.

Nem kopnak el a téli méhek olyan gyorsan, mintha fűteniük kellene, ezáltal meghosszabbodik az életük. Így nem látványos a generációváltás, és több méh szabadul fel, akik dajkálni tudnak. Nincs megfázott fiasítás , ami nálam az egykeretes szaporításoknál sem fordult elő. Az anya, érezve a stabil hőmérsékletet, bátrabban petézik egészen az NB lép aljáig. Viszont lehetnek buktatók is, amik kiküszöbölhetők. Tömören ennyi

Viszont most a hősokkos atkairtáson gondolkozom, erről esetleg valakinek tapasztalata vagy véleménye?
« Utoljára szerkesztve: 2026. Augusztus 27. 00:06 írta John Wick »

*

Koki

• 486
« Válasz #4308 Dátum: 2026. Augusztus 27. 09:59 »

Háry János megirigyelhetné a nagyot mondóinkat.

Magadról írtad?
Hány családod van?
Most komolyan. Nem pergetett második akácot aki nem vándorólt? Te egy hihetetlen nagy matematikus vagy.

https://www.youtube.com/watch?v=WQ15Yi0I8X0

Azzal akarod bizonyítani óriási akáctermésedet, hogy még vándoroltál is? Ha nem vándoroltál volna, akkor semmit sem tudtál volna pergetni akácról. De ez máskor is hasonlóan szokott történni. Ezt abból az elszólásból tudjuk, hogy a "számozott" 8 hordó első híg és a második északi sűrűt keverted... Ugye nem kell megkeresnem.
Te Attila! Szerinted te a pár családoddal ( a többi tartalék és fejt volt) többet pergettél, mint én a 760-al? Gondolkozz már néha mielőtt valamit leírsz! Az akác utolsó napjáig kb. 40 rajzott meg nálam. Azután durrogtak szépen, majd egyszer összerakom a videókat, és meglátod, volt akkora össze szállt rajom, mint neked az összes méhed kilóban.
Nehogy már hanyatt essek a próbálkozó kaptárfűtő szélhámoskodás előtt! Arra reagálnál, hogy 3 nyomorék családból 25-öt lehet szaporítani, amikor csak azért nem fagytak meg, mert fűtve voltak? Folyamatos etetés után még mézet is pergetett? J.Wicc-nél. Jöttem láttam eldugultam emberekkel felesleges szóba állni, hacsak azért nem, mert az ilyenek könnyen gödörbe lökik a hiszékenyeket. Egyébként ha már a hősokkos atkaírtáson gondolkodik, hát csavarja feljebb a kaptárfűtés termosztátját, azoknak a szerencsétleneknek úgy is hamarosan végük.

Mire irigyek Attila a méhészek rád? Hogy a világvégének szélén élsz, miközben gyakran emlegeted azt világot, ahova néha eljutsz ahol én élek? Vagy a 80-100 családodra, mert a többi tartalék?
Nekem még mindig nincs kipergetve kb 800-1000 keretem. Majd hétvégén, aztán kénezés. Viszont már 700 fiók várja összeállítva a tavaszi felrakását a lépraktárban, a selejtek nagy része kifőzve, de vár erre még úgy 1000. Tudod Te ebben a rossz évben is mennyi mézet ad egy tiédtől 4X-5X nagyobb termelő állomány?  Valóban elavult az etetési módszerem. Ezt honnét veszed? Én nem virágporozok, nem gyártok mézet, nekem nem kell zümiszürcsi. Nekem csak télire kell etetnem, illetve a befogott rajokat. Az idén a lerajzottanak is adtam egyszer az átvizsgálás után. Ez első télre beadott szirup etetés után még maradt a támogatásra vásárolt cukorból.

Csakhogy tisztában légy a tényekkel! Több családot adtam el tavasszal, mint ami neked volt termelő. A kényszerszaporítás és a rajokkal a csúcs csaknem 1000 család volt. Jelenleg 940-950 van.

Figyeld az etetést, Te, kineki írásából kiszámítva legalább 10 000X emeleted fel ez okból a láda tetejét!!!
A szirupkeverőmben ami 200 literes 180 liter szirupot keverek egy alkalommal. Forró víz, ingyen napelemes rendszerrel felfűtve.
(Csak szólok: mindegyik házunkon van napelemrendszer, és szálláskiadással is foglalkozunk azokban is, amiről neked semmi fogalmad sincs, tehát ha én abbahagynám a méhészkedést, akkor is többszörösét keresném, mint Te. Jelenleg 50 személy tud egyszerre 17 szobában pihenni. Ezen kívül van még 2 lakás, azokban mi lakunk.  Szükségből pótágyakon a nappalikban növelhető ez a szám, de csak kiskorúakkal, mert van egy limit...hosszú. A szobákhoz 11 meleg vizes hőtároló van. Egy időben 14 WC-t lehet lehúzni, 10 televizióval, 10 mikróval, 6 klímával stb . Mire lennék én irántad irigy? Most kacsingatunk egy 280 ezer Eurós központi nyaralóra, egy percre a nagy strandtól. Láttál már annyi pénzt egyben? Egyébként most jut eszembe, hogy ajánlottam neked a rendezvénypark meleltt azt a telket 90 millióért. Amíg vártam rád eladták, már készülget rajta egy apartmanház, lehet már most vásárolni belőle részeket. Nem nagy lóvé. 50-60 milla darabja.  Hagyd ezt az irigyeid dumát, mert azért külön kiröhögnek téged! A méhészkedés szórakozás, hobbi nekem.)

A cukor, sokkal olcsóbb áron ideszállítva, ingyen a mennyiség miatt mivel nem pár mázsát vásárolok. Az is ingyen a támogatások miatt. Etetnem szinte csak télre kell.
Este bekeverem, kiengedem üdítős flakonokba. 30-as rekeszekben utánfutón viszem ki. Ha a fiam és a Lányom ráér, akkor 2 utánfutóval, ha a Feleségen is jön, akkor én már délben kiviszek 12 ládával pluszban. Az reggel keverem. Ha 40 ládával van, az 280 családra elég. Csak úgy mondom neked, nem az alkalmazottaim. A Fiamnak és a Feleségemnek is van 200 családja, és 30-40 tartalékja fejenként. A Lányomnak 150 és 27+5+7+4. A "pluszok" nincsenek benne az állatjólétiben. Itthon is van 4 befogott rajom.

Vannak itt a fórumon többen akik nemrég jártak nálam, és látták, hogy a méhesünk alatt is van egy új jelenleg 108 családos állomány az új diós mellett. Az mindenki tartaléka, a Fiam számaival besütve. Az nem szerepel az állatjólétiben. Azt tavasszal ismét eladom. Csak halkan. Van ám olyan ismert méhész aki névtelenül vásárol méheket...Ugye tudod milyen ciki ez??? Voltál már részese ilyesminek?

Na szóval. Első sor tégla hátra. 100 családra hárman 10-15 perc, és a takaró is felhajtva. Szirupos flakonok kaptártetőre 10 perc. Dugó ki, tölcsér be. Ha a Fiammal ketten öntjük, akkor a kupakokat csak egyikőnknek szedi a Zasszony és csavarja vissza. Amire végzünk a beöntéssel, addigra visszatolja előre a téglákat a takarással együtt, és felrakja az utánfutóra a ládákat. Soha nincs szaglásás. Nem férnek hozzá a szörphöz. Ha délután ötkor kezdek, és 200 családnak adunk, akkor 9-kor már készül a szirup, és éjfélre végeztem. Öt nap egy etetés a termelő állományra. A tartalékok -most kb 260 család- etetése nem ilyen egyszerű. Azok régi kaptárokban vannak, annál bontanom kell mint neked a ládákban, de 5 litert kapnak kb. 10 naponta 3x, aztán kuksi szeptemberben és takarás, macera legközelebb április elején.

*

Koki

• 486
« Válasz #4309 Dátum: 2026. Augusztus 27. 10:14 »
Hej koma lehet kaptárról vitatkozni, meg wr bá 3x8 as és 35x55 ös ötleteiről🤭 meg ilyesmi, de hogy Jenő bá a startvonalon pislogna....😂😂😂???
A világ meg nem elmegy mellette hanem épp összeomlóban van, a technológia ami szintén elment mellette😂kutyaszart se ér. Ilyen körülmények között ahol ha így megy tovább az egész országott félsivataaggá nyilvánítják 2 éven belül. Méhek meg max vadon lesznek.

Ha majd csak vadon lesznek méhek, nekem lesz eladó.
A Világ a világtalanoknak van összeomlóban.
Pampalini is a "sivatagban" méhészkedik. Jó volt a mentora állítólag, azok a méhek köszönik, jól vannak, és úgy tudom már 500 felett vannak. Ismeri valaki azt a csókát aki okította? Meg még vagy 10-20 méhészét, akik sokszáz családdal dolgoznak, és csak olvasnak itt, de hiába mondom bármelyiknek, hogy dobjon már egy hozzászólást, ne csak nekem mondja el, röhögve elhárítják.

« Válasz #4310 Dátum: 2026. Augusztus 27. 11:40 »
Valójában most esett le a tantusz, miért fáj neked – és a háttérben veled ötletelő klubtagoknak – ennyire ez az elért szakmai siker. Sokan foglalkoztok közületek nagyüzemben tavaszi szaporítások eladásával. Ha a méhészek rájönnek, hogy a fillérekből kihozható automata etetőkkel, a fűtéssel és a serkentéssel a leggyengébb családok is termelők lesznek akácig – sőt, mint a példám mutatja, jelentős szaporítás is hozható belőlük, és ezt a módszert mások már sikeresen alkalmazzák, sőt komoly pénzt kérnek a technológia átadásáért, akkor a kutya se fog tőletek aranyáron tavaszi méhet vásárolni. Nem az ágazat felhígulásától féltek ti, hanem a saját tavaszi piacotok és a biztos bevételeitek összeomlásától. Ezért kell látatlanban „nyomoréknak” és „cukorszirupnak” bélyegezni mindent, ami hatékonyabb és modernebb a ti elavult módszereiteknél.

Én csupán megosztom a tapasztalataimat, segítve a kezdő, szaporítani kívánó méhészeket, és nem azokat, akik már azt sem tudják, hova adják el a felesleget. Nem hozzátok irányult ez a téma.

A Facebookon is volt pár napja egy bejegyzés egy lelkes méhésztől, aki leírta, mennyit szaporít, és hogy még most is állományt épít. Tudjátok, kik hurrogták le a legjobban a hozzászólásokban? Pontosan azok, akik nem a méztermelésből, hanem a szaporítások értékesítéséből élnek. Erről a háttérről meg nagyjából ennyit. Sajnos tipikus magyar mentalitás, hogy ahelyett, hogy tanulnánk egymástól vagy örülnénk a másik sikerének, a saját anyagi javuk és haszonszerzésük miatt inkább megpróbálják sárral bedobálni a működő eredményeket.

Na de megyek is, felcsavarom a termosztátot és leperzselem az atkákat, meg adok még egy kis szirupot a 4-5 NB fias nyomorék családjaimnak, hátha kihúzzák tavaszig.  ;D
« Utoljára szerkesztve: 2026. Augusztus 27. 12:01 írta John Wick »

« Válasz #4311 Dátum: 2026. Augusztus 27. 12:06 »
Akkor lendülnek be, amikor már két hete serkented őket. Ha rendes szirupot adtál volna nekik, akkor már egy hét is elég lett volna ehhez. De tudod kaptam én egy videót az egyik havertól (mások is megkapták tőle akik itt vannak a  fórumon) aki a kietlen Alföldön méhészkedik. Valamikor régen tőlem vásárolt méheket, 12-es Hunorok. 8 kereten fias, abból 4 szinte léctől lécig, tele az többi sejt mézzel és virágporral. Nem fog serkenteni mint ahogy eddig sem, viszont majd kapnak 2 nagy adagot, hogy duguljanak el végre.

Azért mielőtt elhinné bárki is, hogy az Alföldön ez az általános, érdemes lenne odaírni legalább a megyét. Mert én például a déli határnál vagyok, 40 napja serkentek napi 2 decivel. Fias átlag 5 félkeretben, virágpor tartalék 1 tenyérnyi kaptáronként. Eddig 50 kg virágporpótló fogyott. Azt azért tudni kell, hogy normál virágpor hordás mellett rá sem szagolnak.
Azoknál jobb a helyzet, akinél volt késői napraforgó, ott valamivel több a fias.

Még annyi, hogy a családban több parlagfű allergiás is van, de ezidáig semmi tünetük nincsen.

*

robi 75

• 1071
« Válasz #4312 Dátum: 2026. Augusztus 27. 13:04 »
Nem hisszük mert itt vagyunk, nekem kellett pár hónap mire megszoktam hogy ha messzi a láthatáron beszürkül akkor nem esső jön, hanem  por.
Szénné van égve minden, ezt volt szerencsém repülőről is végignézni délről kezdve. Esetleg "oázisok" lehetnek a duna  és tisza mentén talán, vagy az északi részen a hegyek alatt. 1 szál parlagfű sincs ahogy írtad.  Meg más se, semmi nincs, méheknek az van csak amit a gazdájuk ad nekik. Sóvirág az virít hektárszámra a rég kisült sziken, de az csak színt ad. Fias 4-5 hunor keretbe, ritka a 6. A napra itt júli 11 el véget ért azóta semmi nincs.
Üdv:robi

*

Koki

• 486
« Válasz #4313 Dátum: 2026. Augusztus 27. 13:12 »
Fias 4-5 hunor keretbe, ritka a 6.

Robi!
Mennyi fiast akarsz augusztus utolsó napjaiban?

*

Koki

• 486
« Válasz #4314 Dátum: 2026. Augusztus 27. 13:30 »
Valójában most esett le a tantusz, miért fáj neked – és a háttérben veled ötletelő klubtagoknak – ennyire ez az elért szakmai siker. Sokan foglalkoztok közületek nagyüzemben tavaszi szaporítások eladásával. Ha a méhészek rájönnek, hogy a fillérekből kihozható automata etetőkkel, a fűtéssel és a serkentéssel a leggyengébb családok is termelők lesznek akácig – sőt, mint a példám mutatja, jelentős szaporítás is hozható belőlük, és ezt a módszert mások már sikeresen alkalmazzák, sőt komoly pénzt kérnek a technológia átadásáért, akkor a kutya se fog tőletek aranyáron tavaszi méhet vásárolni.

A hangyák megtámadják a fekvő elefántot. Az röhögve feláll, aztán egy mozdulattal lerázza őket. De egy kis pimasz megkapaszkodik a kupájánál, megpróbálja földre vinni. Az elefánt nem foglalkozik vele, inkább a többi hangyát nézi. Nem érti mit kiabálnak a fűből mert nem érti a hangyák nyelvét.
Arra megy a zsiráf. Látja, hogy az elefánt mereven nézi a földet, ahol a sok-sok buta hangya éhesen nyüzsög.
-Mi a baj elefánt?
Az elefánt elmeséli neki mi történt, és a zsiráf lehajol a hangyákhoz, majd fölhöz vágja magát a röhögéstől. Az elefánt végleg elveszti a fonalat. Mi történik itt. Amikor aztán a zsiráf a könnyeit törölgeti a röhögéstől és végre beszélni tud mondja az elefántnak.
-Tudod, hogy a nyakadon maradt egy hangya?
-Mi van vele?
-Azt kiabálják neki a földről a többiek kórusban: FOJTSD MEG DODÓ!

*

Koki

• 486
« Válasz #4315 Dátum: 2026. Augusztus 27. 13:44 »

Augusztus 21.-én fejeztem be az etetést, igen, a nagy melegben is nyomtam!  Kutatás és rablás nélkül!

Szerinted itt miért sírnak? Talán felkellet volna már etetni és még egy kis kiegészítéssel maximum ráetetni? Ha nincs bent a téli élelem, akkor majd a telelőméhekkel fogja azt feletetni?

https://www.facebook.com/reel/1828254278442193

« Válasz #4316 Dátum: 2026. Augusztus 27. 14:48 »

A hangyák megtámadják a fekvő elefántot. Az röhögve feláll, aztán egy mozdulattal lerázza őket. De egy kis pimasz megkapaszkodik a kupájánál, megpróbálja földre vinni. Az elefánt nem foglalkozik vele, inkább a többi hangyát nézi. Nem érti mit kiabálnak a fűből mert nem érti a hangyák nyelvét.
Arra megy a zsiráf. Látja, hogy az elefánt mereven nézi a földet, ahol a sok-sok buta hangya éhesen nyüzsög.
-Mi a baj elefánt?
Az elefánt elmeséli neki mi történt, és a zsiráf lehajol a hangyákhoz, majd fölhöz vágja magát a röhögéstől. Az elefánt végleg elveszti a fonalat. Mi történik itt. Amikor aztán a zsiráf a könnyeit törölgeti a röhögéstől és végre beszélni tud mondja az elefántnak.
-Tudod, hogy a nyakadon maradt egy hangya?
-Mi van vele?
-Azt kiabálják neki a földről a többiek kórusban: FOJTSD MEG DODÓ!

A hatalmas, öreg tölgyfa büszkén állt a mezőn, és fentről nézte le a földön hajladozó, vékony nádszálakat. Azt hitte, őt semmi sem mozdíthatja meg a helyéről, mert ő a legnagyobb. Aztán jött egy hatalmas vihar, egy teljesen megváltozott klíma. A rugalmas nád egyszerűen meghajolt a szélben, alkalmazkodott az új körülményekhez, és sértetlenül túlélte. A merev, öreg tölgyfa viszont nem volt hajlandó változni, így a vihar gyökerestül kifordította a földből.

Egs  :D :D