Háry János megirigyelhetné a nagyot mondóinkat.
Magadról írtad?
Hány családod van?
Most komolyan. Nem pergetett második akácot aki nem vándorólt? Te egy hihetetlen nagy matematikus vagy.
https://www.youtube.com/watch?v=WQ15Yi0I8X0Azzal akarod bizonyítani óriási akáctermésedet, hogy még vándoroltál is? Ha nem vándoroltál volna, akkor semmit sem tudtál volna pergetni akácról. De ez máskor is hasonlóan szokott történni. Ezt abból az elszólásból tudjuk, hogy a "számozott" 8 hordó első híg és a második északi sűrűt keverted... Ugye nem kell megkeresnem.
Te Attila! Szerinted te a pár családoddal ( a többi tartalék és fejt volt) többet pergettél, mint én a 760-al? Gondolkozz már néha mielőtt valamit leírsz! Az akác utolsó napjáig kb. 40 rajzott meg nálam. Azután durrogtak szépen, majd egyszer összerakom a videókat, és meglátod, volt akkora össze szállt rajom, mint neked az összes méhed kilóban.
Nehogy már hanyatt essek a próbálkozó kaptárfűtő szélhámoskodás előtt! Arra reagálnál, hogy 3 nyomorék családból 25-öt lehet szaporítani, amikor csak azért nem fagytak meg, mert fűtve voltak? Folyamatos etetés után még mézet is pergetett? J.Wicc-nél. Jöttem láttam eldugultam emberekkel felesleges szóba állni, hacsak azért nem, mert az ilyenek könnyen gödörbe lökik a hiszékenyeket. Egyébként ha már a hősokkos atkaírtáson gondolkodik, hát csavarja feljebb a kaptárfűtés termosztátját, azoknak a szerencsétleneknek úgy is hamarosan végük.
Mire irigyek Attila a méhészek rád? Hogy a világvégének szélén élsz, miközben gyakran emlegeted azt világot, ahova néha eljutsz ahol én élek? Vagy a 80-100 családodra, mert a többi tartalék?
Nekem még mindig nincs kipergetve kb 800-1000 keretem. Majd hétvégén, aztán kénezés. Viszont már 700 fiók várja összeállítva a tavaszi felrakását a lépraktárban, a selejtek nagy része kifőzve, de vár erre még úgy 1000. Tudod Te ebben a rossz évben is mennyi mézet ad egy tiédtől 4X-5X nagyobb termelő állomány? Valóban elavult az etetési módszerem. Ezt honnét veszed? Én nem virágporozok, nem gyártok mézet, nekem nem kell zümiszürcsi. Nekem csak télire kell etetnem, illetve a befogott rajokat. Az idén a lerajzottanak is adtam egyszer az átvizsgálás után. Ez első télre beadott szirup etetés után
még maradt a támogatásra vásárolt cukorból.
Csakhogy tisztában légy a tényekkel! Több családot adtam el tavasszal, mint ami neked volt termelő. A kényszerszaporítás és a rajokkal a csúcs csaknem 1000 család volt. Jelenleg 940-950 van.
Figyeld az etetést, Te, kineki írásából kiszámítva legalább 10 000X emeleted fel ez okból a láda tetejét!!!
A szirupkeverőmben ami 200 literes 180 liter szirupot keverek egy alkalommal. Forró víz, ingyen napelemes rendszerrel felfűtve.
(Csak szólok: mindegyik házunkon van napelemrendszer, és szálláskiadással is foglalkozunk azokban is, amiről neked semmi fogalmad sincs, tehát ha én abbahagynám a méhészkedést, akkor is többszörösét keresném, mint Te. Jelenleg 50 személy tud egyszerre 17 szobában pihenni. Ezen kívül van még 2 lakás, azokban mi lakunk. Szükségből pótágyakon a nappalikban növelhető ez a szám, de csak kiskorúakkal, mert van egy limit...hosszú. A szobákhoz 11 meleg vizes hőtároló van. Egy időben 14 WC-t lehet lehúzni, 10 televizióval, 10 mikróval, 6 klímával stb . Mire lennék én irántad irigy? Most kacsingatunk egy 280 ezer Eurós központi nyaralóra, egy percre a nagy strandtól. Láttál már annyi pénzt egyben? Egyébként most jut eszembe, hogy ajánlottam neked a rendezvénypark meleltt azt a telket 90 millióért. Amíg vártam rád eladták, már készülget rajta egy apartmanház, lehet már most vásárolni belőle részeket. Nem nagy lóvé. 50-60 milla darabja. Hagyd ezt az irigyeid dumát, mert azért külön kiröhögnek téged! A méhészkedés szórakozás, hobbi nekem.)A cukor, sokkal olcsóbb áron ideszállítva, ingyen a mennyiség miatt mivel nem pár mázsát vásárolok. Az is ingyen a támogatások miatt. Etetnem szinte csak télre kell.
Este bekeverem, kiengedem üdítős flakonokba. 30-as rekeszekben utánfutón viszem ki. Ha a fiam és a Lányom ráér, akkor 2 utánfutóval, ha a Feleségen is jön, akkor én már délben kiviszek 12 ládával pluszban. Az reggel keverem. Ha 40 ládával van, az 280 családra elég. Csak úgy mondom neked, nem az alkalmazottaim. A Fiamnak és a Feleségemnek is van 200 családja, és 30-40 tartalékja fejenként. A Lányomnak 150 és 27+5+7+4. A "pluszok" nincsenek benne az állatjólétiben. Itthon is van 4 befogott rajom.
Vannak itt a fórumon többen akik nemrég jártak nálam, és látták, hogy a méhesünk alatt is van egy új jelenleg 108 családos állomány az új diós mellett. Az mindenki tartaléka, a Fiam számaival besütve. Az nem szerepel az állatjólétiben. Azt tavasszal ismét eladom. Csak halkan. Van ám olyan ismert méhész aki névtelenül vásárol méheket...Ugye tudod milyen ciki ez??? Voltál már részese ilyesminek?
Na szóval. Első sor tégla hátra. 100 családra hárman 10-15 perc, és a takaró is felhajtva. Szirupos flakonok kaptártetőre 10 perc. Dugó ki, tölcsér be. Ha a Fiammal ketten öntjük, akkor a kupakokat csak egyikőnknek szedi a Zasszony és csavarja vissza. Amire végzünk a beöntéssel, addigra visszatolja előre a téglákat a takarással együtt, és felrakja az utánfutóra a ládákat. Soha nincs szaglásás. Nem férnek hozzá a szörphöz. Ha délután ötkor kezdek, és 200 családnak adunk, akkor 9-kor már készül a szirup, és éjfélre végeztem. Öt nap egy etetés a termelő állományra. A tartalékok -most kb 260 család- etetése nem ilyen egyszerű. Azok régi kaptárokban vannak, annál bontanom kell mint neked a ládákban, de 5 litert kapnak kb. 10 naponta 3x, aztán kuksi szeptemberben és takarás, macera legközelebb április elején.