Olvasd el a méhegészségügyi felelős feladat, és hatáskörét![/color]
Nekem nem kell elolvasnom, mert már rég tudom, habár minden évben megkapom.
Még egyszer... semmi közöm a kijárónyílás méretéhez. Nincs ilyen hatásköröm. Nagy szerencséje a környezetednek, hogy már semmihez sincs semmi közöd méhészvilágban, csak a saját méheiden és itt a fórumon rajtunk, -akik még szóba állunk veled- tudod kiélni a dühödet, ami nem tudom miből fakad.
Teljesen mindegy, nincs jelentősége a te és a doktorod által kitalált fényképes marhaságnak. Ilyen nincs, legfeljebb csináltatok magatoknak, mert azt hittétek ezzel valakik lesztek.
Egy megbízói szerződés van. Valamint egy "összesített bizonylat méhegészségügyi vizsgálatokról". 1412-es nyomtatvány.
"Monitoring vizsgálat csak azokban a méhészetekben végezhető el, amelyek a kiküldött nyomtatványon szerepelnek".
A gazdával (méhésszel) köteles a méhegészügyi felelős a monitoring vizsgálat időpontjáról egyeztetni. Annak dátumát és a vizsgált családszámot regisztrálni, majd a tulajdonossal aláíratni. Köteles továbbá jelezni, ha TIR szám nincs megfelelően besütve, vagy más számok is vannak, ami a kiküldött nyomtatványon nem szerepel.
A vizsgálat kiterjed a méhbetegségek mindegyikére. Ha a méhegészügyi felelős betegséget, vagy bármi gondatlanságot talál, akkor értesítenie kell a hatósági állatorvost, akinek munkáját segíti, de önállóan bele nem szólhat. Ilyenek például a nem zártan kezelt üres kaptár, lépek úgy elraktározva, hogy ahhoz a méhek hozzáférnek, betegségre atkára utaló jelek által előforduló lerabolt családok, stb.
Ha tudomására jut be nem jelentett méhészet (1 család is annak számít) azt azonnal jelentenie kell a hatósági állatorvosnak. Oda sem mehet, mint azt ti tettétek pár éve az elhanyagolt méhészetben az új felelőssel, és itt a fórumon játszottátok a nagy menőt. Még valami videót is készítettetek, ami miatt simán mehettetek volna akár bíróságra is. Nem az ilyen méhészt védem, de nincs jogunk ehhez.
Senkinek semmi köze más méhcsaládjainak kijáró méretéhez. Javaslatot tehet esetleg a felelős, de ha ezt erőltetné, akkor méhész jelentheti a hatósági állatorvosnak. A méhegészségügyi felelős nem hatósági személy.
Azt a kijáró szűkítés méretet te írtad. Az a méret éppen egy üdítős kupaknyi.
Nálam valóban nem tudnak kimenni az összes lépre, mert azok lépraktárban vannak. Nálad sem azért tudnak kimenni mert annyira akarnak, hanem velük védeted meg a lépeket a molyok ellen, mert elavult régi kaptártípusod nem adott annyi anyagi lehetőséget pluszban, hogy tudnál egy lépraktárt létrehozni. Pedig bármilyen jól zárható helyiségben igen pici helyen elférnének, és néhány kénlappal teljesen megvédhetőek, nem is beszélve arról, hogy a penész sem veszélyezteti azokat. Igaz ezeket ki kellene pergetni mert a mézharmatos napraforgóméz belekristályosodik tavaszra, nem karcolgatni majd nemsokára, ami legalább olyan kutatást fog eredményezni, mint a huszonvalahány mindennapi cukros víz etetgetése, amihez legalább 4000 kaptártető felnyitás szükséges...............................brrrr............
A Balaton még nem száradt ki, könnyek sem emelik a vízszintet, és még majdnem teltház van nálunk, sőt jönnek még vendégek szeptemberben is.
Igen. Pontosan. Akkor lendülnek be, amikor már két hete serkented őket. Ha rendes szirupot adtál volna nekik, akkor már egy hét is elég lett volna ehhez. De tudod kaptam én egy videót az egyik havertól (mások is megkapták tőle akik itt vannak a fórumon) aki a kietlen Alföldön méhészkedik. Valamikor régen tőlem vásárolt méheket, 12-es Hunorok. 8 kereten fias, abból 4 szinte léctől lécig, tele az többi sejt mézzel és virágporral. Nem fog serkenteni mint ahogy eddig sem, viszont majd kapnak 2 nagy adagot, hogy duguljanak el végre. Jelenleg én is ezt teszem, mert nem akarok már március végén szaporítani rajbölcsőkkel, vagy április elején szedegetni a rajokat.
A szolidágó nem por száraz. Vannak területek ahol kezd lesülni. A parlagfű ontja a virágport, és hamarosan jön a borostyán.