A méhcsaládok általános állapota

• 4279 válasz
  • 1449908 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #4275 Dátum: 2026. Augusztus 22. 20:30 »
Ha marhaság, azt is vállalom!
Én csupán egyet kértem tőletek, fordítsátok az álcás lépeket a nap felé, és nézelődjetek!
Mivel erre sem vagy (vagytok) hajlandók, okafogyott a vitánk.
Már többször kérdeztem de ez mellett a kérdésem mellett olyan lazán, hanyagul elnéztek.
Egy fél kilós virágporos lepény mennyi ásványi anyagot vitamint és az álcák EGÉSZSÉGES fejlődéséhez nélkülözhetetlen anyagot tartalmaz?
Mi ez a nagy csend Koki?
Háááát nem sokat, pont akkor amikor a betelelésre készül a méhcsalád?
Tavasszal más a helyzet, ott ez a pici lökés elegendő a sikerhez, valamint csak-csak kívülről is jön befelé természetes virágpor, és a tavaszi méhek teste teljesen más felépítésű.
Amikor szinte semmi nem érkezik be mint most sok helyen, akkor ez csak a méhész megnyugtatására elegendő.
Nem kívánok vészmadár lenni, de ebbű baj lessz!
A témán nem rugózok tovább , végül is Pampalini megadta rá a szakmai válaszát.
Gyökér nem csak kefében létezik.
Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2026. Augusztus 22. 20:33 írta Nagyernyei Attila »

*

Koki

• 471
« Válasz #4276 Dátum: 2026. Augusztus 22. 22:14 »

Tavasszal más a helyzet, ott ez a pici lökés elegendő a sikerhez, ....

Az én állományomnál ez a lökés azt jelentené, hogy április 10 helyett már április 5-én lenne az első rajom, és akkor naponta 15 és nem 5 műraj is készülne kényszerből egy nap, amikor nálad további egy kerettel még szűkíteni kell a fészket.

Pampalini írását segítek megérteni. Neked akkor hatott a virágporos lepény, amikor mi azon aggódtunk, hogy nem tudnak az anyák a virágporos keretektől petézni.
Nézd csak!
A kereteket többször átrendeztem hogy a virágpor ne torlaszolja a fészket és így egyenletesebb lett a fejlődés.

*

Berci

• 347
« Válasz #4277 Dátum: 2026. Augusztus 22. 22:46 »
Ha marhaság, azt is vállalom!

Írattam a Chatgpt-vel egy összefoglalót.

Összefoglaló: A Méhcsaládok Fehérjepótlása és Virágporos Lepényezése
A hazai gyakorlat és a nemzetközi szakirodalom (pl. Randy Oliver, WSU) összehasonlító elemzése
1. Bevezetés és Alapelvek
A méhcsaládok fehérje- és virágporpótlása a modern méhészet egyik legkritikusabb beavatkozása. A fehérje (aminosavak) a fiasítás neveléséhez, a dajkaméhek pempőtermeléséhez, valamint a hosszú életű téli méhek zsír- és fehérjetestének (vitellogenin) felépítéséhez elengedhetetlen. A nem megfelelő időben végzett etetés azonban komoly károkat is okozhat.
2. Optimális Időszakok a Hazai és Nemzetközi Gyakorlat Szerint
Kora Tavasz (Late Winter / Early Spring) – A legfontosabb időszak
Mind a hazai, mind a külföldi szakirodalom egyetért abban, hogy a virágporos lepények beadásának fő szezonja a kora tavaszi (február végi, márciusi) időszak.
   A fiasítás beindulása: A méhanya a hőmérséklet emelkedésével elkezd petézni. A lárvák felneveléséhez a dajkaméheknek hatalmas mennyiségű fehérjére van szükségük.
   Készletek kimerülése: Ha az őszi készletek elfogytak, vagy a tavaszi tisztuló kirepülés után sincs még természetes hordás, a család fejlődése leáll.
   A külföldi időzítés szabálya: A nemzetközi ajánlások (pl. Randy Oliver) szerint a lepényt pontosan 3–6 héttel az első tartós természetes virágporhordás (pl. fűzfa, juhar) előtt kell beadni.
Késő Nyár / Kora Ősz (Late Summer / Fall) – A nemzetközi fókusz
A külföldi (főleg észak-amerikai és mediterrán) szakirodalom sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a késő nyári (augusztus-szeptemberi) fehérjepótlásra az aszályos időszakok miatt.
   Téli méhek kinevelése: Biztosítja, hogy a kelő téli méhek teste tökéletesen feltöltődjön, így garantálva a hosszú élettartamot és a sikeres áttelelést.
   Pollenhiány (Pollen Dearth) kivédése: Ha nyár végén nincs természetes virágpor-forrás (pollen dearth), a dajkaméhek elspórolják a pempőt, ami alultáplált, gyenge immunrendszerű generációt eredményez.
3. Időszakok, Amikor az Etetés Káros vagy Felesleges
   Késő tavasz és nyár közepe: Amikor a természetben bőséges a virágpor-kínálat, a méhek a friss pollent előnyben részesítik, a lepényt kihordják. Főhordás alatt a méz tisztasága miatt sem etetünk. ( 2018.05.08-án írtál a lepényről.)
   Késő ősz és tél közepe (November–Január): Amikor a méhek már téli fürtbe húzódtak, a fehérje terheli az emésztőrendszerüket, salakanyag-felhalmozódást és korai elhullást vagy hasmenést (nozemózis) okozva.

Írts atkát! A többi nem számít...

*

Koki

• 471
« Válasz #4278 Dátum: 2026. Augusztus 23. 08:53 »
"Szakmai kérdések / Re:A méhcsaládok általános állapota
« Utolsó üzenet: írta Nagyernyei Attila Dátum 2026. Július 29. 21:31 »
Méhészetemben járt egy kolléga, és megrökönyödött azon, hogy ebben a kánikulában a téli kijáró szűkítők már bent vannak."

Az nem lehet, hogy a klíma felemészti minden energiájukat?
Valamikor Oszkár kérdezte, hogy nem találják meg a vizet? Mert ugye nagyon híg sziruppal voltak etetve a meleg ellen.
Ezeket a sok értelmetlen gondolatokat vannak ám akik kipróbálják.
Akinek van még atkája az irtsa, de ne úgy ahogy azt Attila teszi, mert ismét gyenge állomány lesz ott tavaszra.
Egyébként az összeollózott írások nagy része nem bizonyíték semmire.

Erre szoktam idézni:

"AZ INTERNETEN OLVASHASTÓ ÍRÁSOK NAGYRÉSZE NEM FEDI A VALÓSÁGOT"
(Petőfi Sándor)

« Utoljára szerkesztve: 2026. Augusztus 23. 08:56 írta Koki »

« Válasz #4279 Dátum: 2026. Augusztus 23. 09:24 »
Ismét egy olyan hozzászólás ami választ igényel.
Miért is kell ilyenkor a kijárókat szűkíteni?
Több fontos oka is van, én az első helyre teszem a családok védekezését.
Állományon belül is vannak eltérő kondiban lévő családok, esetleg anyátlanok, ezeket biztosan kikezdik és akkor áll a bál.
Arról nem is beszélve, ha a röpkörzetben vannak olyan méhészetek amelyek kívánni valókat hagynak maguk után.
Az etetés különösen veszélyes ebben a horástalanságban, a rakodó rendszerek ha a fiókok még fent vannak még keményebb kihívás.
Vannak akik fejlámpával etetnek, mert világosban azonnal kiüt a rablás.
A túlmelegedésért nem aggódok, a fészek után két szűz lép jön, és ki vannak eresztve az egész kaptárban.
Kíváncsian szemlélnék olyan méhcsaládokat ahol most 17-18 lépet szépen takarnak a méhek.
Hunorra ezt lefordítva, Hunor fészek + Hunor méztér, + 1/2 NB méztér 3/4-ig.
Lehet itt izmozni, de a mostani helyzetben elképzelhetetlennek tartom.
Ezt kérdezi még Koki:
"Az nem lehet, hogy a klíma felemészti minden energiájukat?"
Több oka is van, hogy nem, az egyiket most írtam le.
A másik, hogy hajnalban egyre hűvösebbek vannak, és szépen takarják a fias lépeket, nappal mint a harmonika fészken kívül is szépen vannak méhek.
Sosem féltem a melegtől, mert akkor felhajtanám a fészken kívüli lépeken a fóliát, de ez ismét a "szagok" terjedésének kedvezne, inkább gondosan takarok, kevés rést hagyva.
A gyenge esőnek köszönhetően tegnap már nem kellet a virágporos méheket számolgatni, és ez többet ér mindennél.
Érdekes, hogy Koki ismeri az atkairtási technológiámat, pedig erről keveset szoktam írni, nem mintha titkos lenne.
A miket kollégáktól hallok a "Stripek" az idén nem nagyon működtek.
Nagyernyei Attila