A méhcsaládok általános állapota

• 4226 válasz
  • 1370728 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #4215 Dátum: 2026. Április 24. 19:42 »
Azért erről a jeles napról érdemes egy szót ejteni, nekünk méhészeknek is.
Többször írtam Szent György napjáról, van aki talán már unja is.
Tehát ma kellene lennie NB és Hunor kereten 6 táblás fiasnak, a május 10-én induló akáchoz viszonyítva.
És, hogy is állunk?
Sok méhésszel konzultáltam a napokban, és ez a mennyiségű fias már sokuknál egy hete, vagy még előbb megvolt.
Most nem a kiugró erősségű bomba petéző képességű anyákat kell a mérlegre tenni.
Az átlag a lényeg.
Nálam is eggyel több van, de ez teljesen jó így, remélem a rajzást is szépen tudom fékezni.
Vannak családok amiket már kétszer, háromszor is "fejtem", de még azok sem neszültek meg.
Eddig minden szépen alakul, csak a virágzás alatti időjárás ne csesszen ki velünk.
Most vasárnap is lesz amolyan nem szeretem időjárás, viharos széllel.
Na ez nem kéne az akácvirágzás alatt.
A hajnali harmat, szélcsend, és nappali max. 25 fok, fátyolfelhős párás idő a mi akácos időjárási modellünk.
Tudjuk mi méhészek mi lenne a jó, de hát a valóság az más tészta.
Az erdők is egyelőre szépek, felénk már talán nem is lesz fagy.
A nehézség essen a minden méhész kaptárjába a 2026-os akácszezonban.
Nagyernyei Attila

« Válasz #4216 Dátum: 2026. Április 30. 07:42 »
Ezt írta Koki 2026. április 12-én!!!!!!!!!
"Nem akác alatt. Akác előtt. De mikor? A birsalma virágzásának kezdetén. Az meg már bekövetkezett. Tehát nálad még erősítgetés és bővítés a napi munka, miközben már zárni kellene."
Tehát ha ő akkora szakembernek tartja magát, akkor szerinte már rég kéne virágoznia az akácnak!
Miért?
Mert az anyák korlátozása akác virágzás előtt 10 nappal történik.
A másik rovatban leírtam, hogy a virágzás kezdete nem egyenlő a hordás kezdetével.
Arra még 4-5 napot kell várni.
Tehát Koki (Molnár Jenő) logikája szerint április 22-én már akár hordás is lehetett volna?
Vagy minek ilyen korán korlátozni?
Megvaaaaaaaan!!!!!!!!!
Sosem csinálta, emiatt van ez a kis baki.
Nem sokat tévedett, csupán 3 hetet.
Most lehet nevetni.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 435
« Válasz #4217 Dátum: 2026. Április 30. 19:48 »
Ezt írta Koki 2026. április 12-én!!!!!!!!!
"Nem akác alatt. Akác előtt. De mikor? A birsalma virágzásának kezdetén. Az meg már bekövetkezett. Tehát nálad még erősítgetés és bővítés a napi munka, miközben már zárni kellene."
Tehát ha ő akkora szakembernek tartja magát, akkor szerinte már rég kéne virágoznia az akácnak!

Attila! Neked miért jó az, hogy folyamatosan ferdítesz, összemosod a beszélgetéseket és hazudozol? Nem először. Nincs neked olyan az életedben amikor elgondolkoznál, miért van erre szükséged?
Nézd csak a dátumot! Az ott április 12?

Nem akác alatt. Akác elött. De mikor? A birsalma virágzásának kezdetén. Az meg már bekövetkezett.

Na ki volt az az ostoba ember akitől idéztem? Ki írta a birsalma virágzásához a viszonyítást?
Nézzük csak azt az írást!!!!

Akác előtt (ahogy az imént írtam) egyik anyát elvette, és a két nép egy kaptárra dolgozott.

Az anyákat nem kell sehány keretre zárni. A fekvőben is csak azért, mert valaki valamikor kitalálta, és abból a jól működő KÉTCSALÁDOS NB-ből kreáltak okoskák egy családos ládát.
Ami ugye a nyugalom szigete szerinted.

Most bebizonyítottad, hogy amit írtam az mégis csak úgy van. Egyik anya korlátozva a másik elvéve.

Akácra való záráskor a kisebbik marad, a nagyobbikból elviszem az anyát néhány fiassal egy rajládába, és új helyre viszem őket.

Az az "akácra való záráskor" az mikor van? Ekkor:

Szia Jani bátya!
Akinek akác érettek a méhcsaládjai, azoknak jó hír.
Ilyenkor kell elkezdeni anyát zárni.

Sok száz, sőt ezer családos méhészek akác alatt korlátozzák az anyákat.

Nem akác alatt. Akác elött. De mikor? A birsalma virágzásának kezdetén. Az meg már bekövetkezett. Tehát nálad még erősítgetés és bővítés a napi munka, miközben már zárni kellene. Valóságban valójában neked nem is kell zárnod, hiszen annyi kereten van fiasítás amennyire zársz. Kicseréled a válaszfala ami a szűkítő az anyarácsra, aztán kész. Azoknál a gyenge családoknál így nem kell anyát keresni.
Beszélsz te itt mindenféle marhaságokat, a buta sohanemlesz méhészek meg azt sem tudják merre szaladjanak, aki meg még beveszi, annak úgy kell. Én csak idézek, és leírom a lényeget felnyitva a szemeket, már azét aki nem hülye. Valami nagy baj van.

(Nézegettem kik tetszikelgették régen az írásaidat. Lassan eltűntek. Beledumáltak a méhészek beszélgetéseibe, aztán szétestek mint a méhészetük. El kellene nekik gondolkodni, mi az oka!!!!)

Egyébként kiszámolnád, hogy április 18 és a tisztítópergetés között éppen 3 hét a különbség, mert ugye normális méhész normális kaptárban nem perget fedett fiaskereteket sem (én most még a heréket figyelembe sem vettem), viszont te egy olyan ládában turkálva éled napjaidat, amelyet bármelyik méhész meglátna a nagyvilágban, biztosan gyűjtést szervezne részedre.

CSAK IGAZAT ÍRJ MERT ÉN VISSZATUDOK EMLÉKEZNI SOK FÓRUMOZÓ ÉS VELED ELLENTÉTBEN EGY NAPNÁL HOSSZABB IDŐRE IS! NEM VAGY TE A MÉHÉSZEK KÖZÉ VALÓ, SOH NEM IS VOLTÁL, KIVETETTEK TÉGED MINDEHONNÉT AZ ILYEN GALÁD VISELKEDÉSED MIATT.
NA AKKOR MINT A MULTKOR IDÉZTEM DEMETERTŐL, LEHET PÁVIÁNPICSA SZÍNNEL BOCSÁNATOT KÉRNI. kLUBVEZETŐ.
 JA.

« Válasz #4218 Dátum: 2026. Április 30. 20:49 »
Valóban, igazad van Koki!
Nem tudom honnan vettem az április 18-át, ha elég akkor bocsánat!
Ettől függetlenül akkor sem működik a számításod, mivel ez alapján már tegnap előtt kellett volna indulnia az akácnak.
Szekszárd déli oldali, ahol szélvédett, és a löszfalak miatt korábban melegszik, már pattog.
Ezek a virágoknál olyan 1 hét 10 nap múlva fognak mézelgetni.
Nagyon május 10 utáni matek jön be most is.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 435
« Válasz #4219 Dátum: 2026. Április 30. 21:13 »

Te sehonnét nem vetted az április 18-át.
Te április 12. írtál, mármint, hogy én akkor írtam állításod szerint.

18-30-ig, tehát a mai napig 12 nap telt el.
Ha 24-25-re kelnek a herék, akkor a család utolsó egyedei május 12-re bújnak elő. Addigra ki kell a tisztítót vagy a repcét szedni.
Ez viszont engem és a rakodósokat egyáltalán nem érint, csak szóltam akkor (ápr.18.) hogy felejtsük el a szentgyörgymegegyéb viszonyításokat.
Aztán felőlem azt csinálnak a ládában amit akarnak....de én pontosan leírtam....

Tehát ha szerinted is egy hét, vagy 10 nap, akkor ugye ez a hülye koki mégiscsak jól írta.

« Válasz #4220 Dátum: 2026. Május 07. 13:57 »
41 év alatt akác előtt még ilyen magas fertőzés /80-100 nosema spóra látómezőnként / nem volt a méhészetemben !

*

robi 75

• 1049
« Válasz #4221 Dátum: 2026. Május 07. 18:21 »
Mi lehet oka? Vagy okai?
Üdv:robi

« Válasz #4222 Dátum: 2026. Május 07. 21:06 »
Üdv Szeretnék kérdezni kezdő méhészként ilyen létezik szerintetek?
https://www.facebook.com/share/v/1DAf6LPdct/

« Válasz #4223 Dátum: 2026. Május 08. 12:56 »
Mi lehet oka? Vagy okai?
A ganyé vegyszer.
És nem biztos, hogy CSAK a rovarölők, acetamiprid és társai.
Ugye most repce van, volt.
Amikor az agyon vegyszerezett mezőgazdasági területre járnak szegény méheink, hosszú évek tart, hogy legyengülne (többé-kevésbé)Érdekes akácon nem esnek össze.
Valószínűleg mint az életben minden más ez is összetett probléma.Összegződnek a vegyszerek, a vegyszerek káros hatásai.A gyomirtók (glifozát és társai), gombaölők garmada szétcseszi a méhek mikrobiómját, szétszedi a vastagbelűket.Támad a nosema!!!!

« Válasz #4224 Dátum: 2026. Május 08. 19:21 »
Előbb néztem egy méhész méheit : 60-120 nosema spóra !!!!! 2004-ben azt monták nekem egyedi eset ! 2007-ben meg már azt mondták , hogy orszgos probléma ! Szerintem most is magas a nosema spóraszám a méhszetekben !

« Válasz #4225 Dátum: 2026. Május 08. 19:25 »
Boszkalid-piraklosztrobin repcében használva okozza a bajt !!!!!!!!!!!!!! Az acetamipriddel egy tankeverékbe használva a méhcsalád túlélési esélyeit nagymértékben veszélyezteti/szubletális mérgezés / !!!!!!!

*

Meki

• *
  • 33
« Válasz #4226 Dátum: 2026. Május 08. 23:14 »
Ettől függetlenül akkor sem működik a számításod, mivel ez alapján már tegnap előtt kellett volna indulnia az akácnak.
Szekszárd déli oldali, ahol szélvédett, és a löszfalak miatt korábban melegszik, már pattog.
Ezek a virágoknál olyan 1 hét 10 nap múlva fognak mézelgetni.
Nagyon május 10 utáni matek jön be most is.
Nagyernyei Attila
Ehhez képest tegnap 1,50 (tré szeles idő) ma pedig 3,80 volt. Több helyről van infóm 3,50- 4 kiló közötti eredményről.