A méhcsaládok általános állapota

• 4217 válasz
  • 1365867 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #4215 Dátum: 2026. Április 24. 19:42 »
Azért erről a jeles napról érdemes egy szót ejteni, nekünk méhészeknek is.
Többször írtam Szent György napjáról, van aki talán már unja is.
Tehát ma kellene lennie NB és Hunor kereten 6 táblás fiasnak, a május 10-én induló akáchoz viszonyítva.
És, hogy is állunk?
Sok méhésszel konzultáltam a napokban, és ez a mennyiségű fias már sokuknál egy hete, vagy még előbb megvolt.
Most nem a kiugró erősségű bomba petéző képességű anyákat kell a mérlegre tenni.
Az átlag a lényeg.
Nálam is eggyel több van, de ez teljesen jó így, remélem a rajzást is szépen tudom fékezni.
Vannak családok amiket már kétszer, háromszor is "fejtem", de még azok sem neszültek meg.
Eddig minden szépen alakul, csak a virágzás alatti időjárás ne csesszen ki velünk.
Most vasárnap is lesz amolyan nem szeretem időjárás, viharos széllel.
Na ez nem kéne az akácvirágzás alatt.
A hajnali harmat, szélcsend, és nappali max. 25 fok, fátyolfelhős párás idő a mi akácos időjárási modellünk.
Tudjuk mi méhészek mi lenne a jó, de hát a valóság az más tészta.
Az erdők is egyelőre szépek, felénk már talán nem is lesz fagy.
A nehézség essen a minden méhész kaptárjába a 2026-os akácszezonban.
Nagyernyei Attila

« Válasz #4216 Dátum: 2026. Április 30. 07:42 »
Ezt írta Koki 2026. április 12-én!!!!!!!!!
"Nem akác alatt. Akác előtt. De mikor? A birsalma virágzásának kezdetén. Az meg már bekövetkezett. Tehát nálad még erősítgetés és bővítés a napi munka, miközben már zárni kellene."
Tehát ha ő akkora szakembernek tartja magát, akkor szerinte már rég kéne virágoznia az akácnak!
Miért?
Mert az anyák korlátozása akác virágzás előtt 10 nappal történik.
A másik rovatban leírtam, hogy a virágzás kezdete nem egyenlő a hordás kezdetével.
Arra még 4-5 napot kell várni.
Tehát Koki (Molnár Jenő) logikája szerint április 22-én már akár hordás is lehetett volna?
Vagy minek ilyen korán korlátozni?
Megvaaaaaaaan!!!!!!!!!
Sosem csinálta, emiatt van ez a kis baki.
Nem sokat tévedett, csupán 3 hetet.
Most lehet nevetni.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 428
« Válasz #4217 Dátum: 2026. Április 30. 19:48 »
Ezt írta Koki 2026. április 12-én!!!!!!!!!
"Nem akác alatt. Akác előtt. De mikor? A birsalma virágzásának kezdetén. Az meg már bekövetkezett. Tehát nálad még erősítgetés és bővítés a napi munka, miközben már zárni kellene."
Tehát ha ő akkora szakembernek tartja magát, akkor szerinte már rég kéne virágoznia az akácnak!

Attila! Neked miért jó az, hogy folyamatosan ferdítesz, összemosod a beszélgetéseket és hazudozol? Nem először. Nincs neked olyan az életedben amikor elgondolkoznál, miért van erre szükséged?
Nézd csak a dátumot! Az ott április 12?

Nem akác alatt. Akác elött. De mikor? A birsalma virágzásának kezdetén. Az meg már bekövetkezett.

Na ki volt az az ostoba ember akitől idéztem? Ki írta a birsalma virágzásához a viszonyítást?
Nézzük csak azt az írást!!!!

Akác előtt (ahogy az imént írtam) egyik anyát elvette, és a két nép egy kaptárra dolgozott.

Az anyákat nem kell sehány keretre zárni. A fekvőben is csak azért, mert valaki valamikor kitalálta, és abból a jól működő KÉTCSALÁDOS NB-ből kreáltak okoskák egy családos ládát.
Ami ugye a nyugalom szigete szerinted.

Most bebizonyítottad, hogy amit írtam az mégis csak úgy van. Egyik anya korlátozva a másik elvéve.

Akácra való záráskor a kisebbik marad, a nagyobbikból elviszem az anyát néhány fiassal egy rajládába, és új helyre viszem őket.

Az az "akácra való záráskor" az mikor van? Ekkor:

Szia Jani bátya!
Akinek akác érettek a méhcsaládjai, azoknak jó hír.
Ilyenkor kell elkezdeni anyát zárni.

Sok száz, sőt ezer családos méhészek akác alatt korlátozzák az anyákat.

Nem akác alatt. Akác elött. De mikor? A birsalma virágzásának kezdetén. Az meg már bekövetkezett. Tehát nálad még erősítgetés és bővítés a napi munka, miközben már zárni kellene. Valóságban valójában neked nem is kell zárnod, hiszen annyi kereten van fiasítás amennyire zársz. Kicseréled a válaszfala ami a szűkítő az anyarácsra, aztán kész. Azoknál a gyenge családoknál így nem kell anyát keresni.
Beszélsz te itt mindenféle marhaságokat, a buta sohanemlesz méhészek meg azt sem tudják merre szaladjanak, aki meg még beveszi, annak úgy kell. Én csak idézek, és leírom a lényeget felnyitva a szemeket, már azét aki nem hülye. Valami nagy baj van.

(Nézegettem kik tetszikelgették régen az írásaidat. Lassan eltűntek. Beledumáltak a méhészek beszélgetéseibe, aztán szétestek mint a méhészetük. El kellene nekik gondolkodni, mi az oka!!!!)

Egyébként kiszámolnád, hogy április 18 és a tisztítópergetés között éppen 3 hét a különbség, mert ugye normális méhész normális kaptárban nem perget fedett fiaskereteket sem (én most még a heréket figyelembe sem vettem), viszont te egy olyan ládában turkálva éled napjaidat, amelyet bármelyik méhész meglátna a nagyvilágban, biztosan gyűjtést szervezne részedre.

CSAK IGAZAT ÍRJ MERT ÉN VISSZATUDOK EMLÉKEZNI SOK FÓRUMOZÓ ÉS VELED ELLENTÉTBEN EGY NAPNÁL HOSSZABB IDŐRE IS! NEM VAGY TE A MÉHÉSZEK KÖZÉ VALÓ, SOH NEM IS VOLTÁL, KIVETETTEK TÉGED MINDEHONNÉT AZ ILYEN GALÁD VISELKEDÉSED MIATT.
NA AKKOR MINT A MULTKOR IDÉZTEM DEMETERTŐL, LEHET PÁVIÁNPICSA SZÍNNEL BOCSÁNATOT KÉRNI. kLUBVEZETŐ.
 JA.