Koki!
Most annyi szakmaiatlan dolgot írtál, hogy fújnom kell mielőtt válaszolok!
Akkor kezdjük.
Az ÉK (Építő Keret) berakása nekem 3 napot vett igénybe, ahogy a családokat vizsgáltam ,emitt írtam, hogy folyamatosan rakom be.
Te ezzel biztosan egy nap alatt végzel.
Szélsőnek az ÉK-et?
Na még csak az kéne!
Hozzáépítik az oldalfalhoz, aztán legyen aki így kibányássza.
Alul építtetni?
Na még csak az kéne!
Egyáltalán te tudod mi az ÉK szerepe?
Azért építtetek felül, mert ahhoz, hogy a család állapotáról egy "jelentést" kapjak, ehhez ki sem kell vennem, csak egy kicsit kiemelem.
A gyorsaság ilyenkor perdöntő.
Ha szépen ki van építve, nincs rajta "cucli", rajbölcső, akkor már engedem is vissza, úgy, hogy ki sem vettem.
Ha van rajta bölcső, a kaptár tetejére teszek egy jelet, és ha végeztem az állománnyal, részletesen átnézem.
Tehát, ha az anya még kövér, kitöröm az ÉK-et, és kiveszek a fészekből egy fedett fiast, kap egy petézésre alkalmast, vagy műlépet.
Ez akác alatt van természetesen.
Ha már lefogyott az anya, akkor kiemelem egy nyílt fiassal, (vagy megölöm) és kicserélem egy tartalék család kövér anyjával.
Ezek szokták a legnagyobb teljesítményt produkálni.
Mi van ha nem épít?
Akkor már gáz, vagy leölték az anyát a szűk fészekben, vagy pattanásig feszült a rajzási láz.
Ha van még anya, bal menet a nyakára, kapja a tartalék anyát nyílt fiassal, a rajta ülő méhekkel.
Ez a csúcs!
"Az anyákat nem kell sehány keretre zárni."
Erre illik azt mondani, hogy kiveted nálam a biztosítékot!
A legnagyobb teljesítmény növelés az anya akác alatti korlátozása.
Nem kell ezzel bíbelődnöd, meg nem is tudod megcsinálni, mert még lenne + 100 hordó akácmézet.
Minek az neked?
A legnagyobb teljesítményre a főhordáskor a természetes raj képes.
Mivel a méhek "súgnak", hogy lehet a maximális hozamot elérni, érdemes követni a méhek tanácsát.
Ez pedig, hogy megközelítjük a raj állapotot, de mivel van fias csak olyan 80-90%-os a hatékonyság a rajhoz képest.
Anno amikor Veszprémvarsány mellé vándoroltam akácon, egy helyen voltam egy zirci méhész bácsival.
Akkor még pár éves kezdő vándor voltam.
Bámulatosan mentek a méhei, roncsra vert az öreg az átlagával.
Kérdeztem tőle, hogy mitől mennek így a családok?
Jajj fiam, van még mit tanulnod.....válaszolta.
Mielőtt felpakoltam az állományt, minden családtól elvettem a nyílt fiasokat (Buchinger is így méhészkedett), hogy ne az álcák etetésével foglalkozzanak, hanem dolgozzanak mint egy raj.
Ficzere Péter is teljes raj állapotot hoz létre, nulla nulla a fias akác alatt.
Én az un. arany középutat választom, mert akác után még vannak olyan méhlegelők, amit szeretnék kihasználni.
Tehát aki azt állítja, hogy az anyák korlátozása hülyeség,.....és mivel nem szeretnélek megsérteni, ezt most nem kommentálom.
Sok száz, sőt ezer családos méhészek akác alatt korlátozzák az anyákat.
És emiatt nincsenek rajaim se!
Ha meg akarna valamelyik pattanni, a szűk fészekben leölik az öreg anyát.
Ilyenkor anyarács ki, hagyok egy kopogós bölcsőt, és valóban raj állapotba került a család.
Ott az egész nép, és másnap mennek mint a golyó.
Ezektől várható a legnagyobb eredmény!!!!!!!!
Pörgetésük kicsit macerás, mert a szűz anyát söpörni nem veszélytelen.
Remélem akinek van esze megérti amit írtam.
Nagyernyei Attila