Ma délutántól volt alkalmas az időjárás a méhészkedésre.
Ha kisütött a Nap, nagyon kellemes volt az idő, ha jöttek a komor felhők, 5-7 fokkal is hidegebb lett néhány perc alatt.
Ezeket a napokat útálom a legjobban, mert egyszerűen féltem a méheket a ledermedéstől.
Ha kisüt tömegével jönnek haza, ha nem akkor sajnos sok kint marad.
Mit láttam, mit csináltam?
Amit tegnap beharangoztam.
Általános bővítésről nem lehetett szó, mivel a téli méhek hirtelen eltűntek, szinte pillanatok alatt kicserélődött a nép.
Mi ez ha nem generáció váltás?
Volt egy családom amit vissza kellett szűkítenem annyira megfogyatkozott a népesség, de fedett fiasa szépen van.
Várnom kell vele egy hetet, aztán simán lehet bővíteni.
48 családot néztem át, ebből 12-őt kellett bővíteni, a többit csak serkentettem.
A bővített családoknál egy félig mézes lépet felkarcoltam, majd a felkarcolt mézet és a lép egészét meglocsoltam gazdagon híg sziruppal.
Az etetőjükbe is került a szirupból.
Szívmelengetőek a fiasok, de óvatosan szabad csak bővíteni.
A kinti hőmérséklet is ingadozik, 11-16 fok között, de csinálnom kell.
A belső vályús etetőből még ilyenkor is elhordják a szirupot, mert az a fészek része, azzal hermetikusan le van takarva, szinte pár centit kell csak menjenek a meleg szirupért.
Az élelem néhány családnál erősen megcsappant, de ezeknél viszont a fiasítás minimum 1 kerettel több az átlagnál.
Mi az átlag nálam most?
NB 3,5 kert táblás.
Van sok családnál 4 néhánynál 5, de van amelyiknél csak kettő.
Március 19-én én ezt jónak tartom, különösen a növények (fenológiai) állapotának tükrében.
Nálam a fehér fűz most kezdett el virágozni, a "fosóka szilva" még csak pattog, Baranyában már egy hete virágzik.
Mivel a generáció váltás miatt amúgy is megcsappant a kijáró méhtömeg, pont jó, hogy nem rohan a fűz.
Ha a fiatalok betájolnak még akár egy kicsit tudnának is róla gyűjteni, persze ehhez el kéne érni a 20 fokot, amire most nem látok esélyt.
Jó így ez ahogy van, az akác nemcsak megpattant, hanem a korai erdőkben már hajt.
A hűvösebb részeken a napokban pattant meg a rügy, Északon még semmi jele a hírek szerint.
Lehet aggódni, hogy lesz fagy vagy nem?
Nagyernyei Attila