A méhcsaládok általános állapota

• 4149 válasz
  • 1273258 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #4140 Dátum: 2026. Március 14. 18:30 »
Ma belenéztem azokba a családokba amelyek kijáróin az átlagosnál nagyobb volt a mozgás.
És láss csodát!
Ezekből hetet meg lehetett bővíteni.
Még nem szorultak meg, de már a fészken kívül is volt 2 léputca nép.
Belül mindegyiknek 4 az-az négy NB táblás fias (nem olyan "hucudlik" mint amiket Koki fényez) hanem táblásak.
Mivel csak pár családról volt szó, a szélső nyitottat belülre emeltem, a kelő fedettet pedig a szélső, mézes virágporos mellé.
Miért van erre szükség?
Mert az álcáknak kell a minimum 36 fok, a kelő fedettnek pedig nem.
Ezeket a tökölődős húzásokat egy 5-600 családos méhész nem fogja meglépni, de ez az ő baja.
Ez (az egyelőre) hét család biztosan fejve lesz, mert a raj nálam nem kívánatos.
Egy hét múlva úgy számolom, hogy az állományom negyedét, max harmadát lehet majd bővíteni.
Ez mindig így szokott lenni, semmi extra nincs benne.
Táblás virágporos zárólépek vannak ami nagyon dobja a családokat.
Az árvacsalánt is el kezdték látogatni a méhek, de virágpor 90 %-a a barkáról jön, egy kevés a tavaszi hunyorról.
Nagyernyei Attila

*

Berci

• 339
« Válasz #4141 Dátum: 2026. Március 15. 07:56 »

Még nem szorultak meg, de már a fészken kívül is volt 2 léputca nép.

Mivel csak pár családról volt szó, a szélső nyitottat belülre emeltem, a kelő fedettet pedig a szélső, mézes virágporos mellé.
Miért van erre szükség?
Mert az álcáknak kell a minimum 36 fok, a kelő fedettnek pedig nem.
Ezeket a tökölődős húzásokat egy 5-600 családos méhész nem fogja meglépni, de ez az ő baja.

Ha van két léputca néped kinn a szűkítőn kivül, akkor az család biztosítani tudja a 36 fokot a nyitott fiasnak.
Az anyának van egy szabályos mozgása. Bepetézi a sejtet (X nap), majd X+21/22 nap múlva újra odaér és a frissen kikelt/kitakarított sejtet újrapetézi. Azzal, hogy összekevered a kereteket, magyarul okosabb szeretnél lenni a méheknél,  csak az anyának nehezíted a dolgát.
A bővítésnek ideje és helye van. Ideje: amikor a fészek lépjei 80%-ban be vannak petézve. ( Nálam keretméretű a szűkítő, így az anya, ha megszorulna ki tud menni a fészken kivülre. Ez csak akkor valósul meg, ha a család elég erős. Éppen ezért én csak február végén szűkítek és április elejéig, amikor a mézteret teszem fel, békén hagyom a családot.)  Helye: a szélső petés keret mellé.
Megint feleslegesen dolgoztál... nem akarok veled vitatkozni. Tény.

« Válasz #4142 Dátum: 2026. Március 15. 08:19 »
Kár is vitatkoznod Berci!
Csak a mai és az elmúlt napok hajnali hőmérsékleteit kell figyelned.
Néha gyenge fagy, de nálunk +2 foknál a héten nem volt még melegebb.
A méhcsalád úgy működik mint a harmonika.
Ahogy hűl az idő, sipirc a fészekbe.
De ezt valamikor az ovis gyerekeknek meséltem a "Mézes reggelin".
Mivel itt komolyabb szakemberek vannak, hát kicsit nehezebb.
Az NB lép nem kicsi!
Ha egy teljesen nyitott fis lép van a szélén az nem szerencsés, jobb ha van rajtuk egy "bunda", ez pedig belül van.
Én így gondolom, ha hülyeség akkor is.
Egyébként ha már kivettem egy lépet, a szolgával egy mozdulattal arrébb tolom a fedett fias keretet, és ennyi.
Ezen mozdulattal a lelkem is megnyugszik, hogy melegen vannak a "gyerekek".
Majd amikor az éjszakai fagyok elmúlnak, és éjjel sem esik 10-15 fok alá a hőmérséklet, valóban semmi értelme ennek a mozdulatnak.
Akkor már a tűzés sem eretnekség, de most TILOS!
Aztán úgy méhészkedtek ahogy jónak látjátok, nálam működik és ez a lényeg.
Ahol vettem a kaptárakat tegnap előtt beszéltem a méhésszel.
Fele annyi fias van a családoknál mint nekem, de az anyák szabadon bóklászna az összes lépen.
Felülről vastagon takar, de ekkora fészket képtelen még a jó család is úgy felfűteni, hogy az alsó keretlécig befiasítsa az anya.
A szűk fészekben pedig teljesen fias lesz az összes belső lép, a takaró lépek belső oldala is sokszor, ha az időjárás nem engedi a bővítést, még kívül, a vese lépek is fiasok lesznek.
És akkor mi van?
Semmi különös, ha erős a család, csüngenek már a méhek az alsó lécen is, kapnak két lépet.
Ha pedig ez hordással is párosul, akár hármat-négyet is.
Fűzön sokszor előfordul ha kedvez az idő.
Volt már 2.6 kilós napom fűzről, akkor az 1 léppel való bővítés szinte öngól.
Meg kell nyitni a mézteret is, mert kiszorulnak az anyák, és úgy járok mint Kivancsi111, Koki.
Fára magyar!
Nagyernyei Attila

*

Berci

• 339
« Válasz #4143 Dátum: 2026. Március 15. 13:47 »

Én így gondolom, ha hülyeség akkor is.

Az. Hülyeség. Azonban! ha így gondolod, akkor rendben van.

Ezen mozdulattal a lelkem is megnyugszik, hogy melegen vannak a "gyerekek".

Ez az egyetlen érv amit minden körülmények között el tudok fogadni. A lelkednek jól esik.

A szűk fészekben pedig teljesen fias lesz az összes belső lép, a takaró lépek belső oldala is sokszor, ha az időjárás nem engedi a bővítést, még kívül, a vese lépek is fiasok lesznek.
És akkor mi van?
Semmi különös, ha erős a család, csüngenek már a méhek az alsó lécen is, kapnak két lépet.

khm...elméletben kiválóan tudod, hogyan/miért kell szűkíteni, de az a fránya lelked nem hagy nyugodni és cselekvésre sarkall...

« Utoljára szerkesztve: 2026. Március 15. 14:00 írta Berci »

« Válasz #4144 Dátum: 2026. Március 18. 06:34 »
A jelenlegi időjárás kedvező a méhcsaládok fejlődéséhez.
Hűvösek a hajnalok, mérsékelt melegek a nappalok.
A növények virágzási üteme (fenológia) így fokozatos, nem egyszerre robban fel a természet.
A méhek gyönyörűen ki tudják használni a virágporos legelőket, de a 20 fok körüli hőmérsékletben, kevéske nektár is volt már.
A mézkészletre nagyon oda kell figyelni, mert ahogy nő a fiasítás úgy csökken a méztartalék, ami természetes.
Én belső etetőt-itatót használok, de valószínű ma elkezdem őket serkenteni, ugyanis a belső híg szirupos serkentéssel azt is elérem, hogy nem mennek  ki vízért.
Az általános bővítést csak akkor kezdem el, ha valóban indokolja a népesség.
Ezt, hogy ellenőrzöm?
Teljesen egyszerű a mutatvány, vagy a felső takaró felhajtása után azonnal látszik, hogy "dagad" a család, ha ez nem elég, akkor az oldalszűkítőt meglazítom, és ha ott is az alsó lécig vannak a méhek, eljött az idő.
Villám gyorsan, mindent előkészítve kell a bővítést elvégezni, minél kevesebb legyen a hőveszteség.
Nagyernyei Attila

« Válasz #4145 Dátum: 2026. Március 19. 21:36 »
Ma délutántól volt alkalmas az időjárás a méhészkedésre.
Ha kisütött a Nap, nagyon kellemes volt az idő, ha jöttek a komor felhők, 5-7 fokkal is hidegebb lett néhány perc alatt.
Ezeket a napokat útálom a legjobban, mert egyszerűen féltem a méheket a ledermedéstől.
Ha kisüt tömegével jönnek haza, ha nem akkor sajnos sok kint marad.
Mit láttam, mit csináltam?
Amit tegnap beharangoztam.
Általános bővítésről nem lehetett szó, mivel a téli méhek hirtelen eltűntek, szinte pillanatok alatt kicserélődött a nép.
Mi ez ha nem generáció váltás?
Volt egy családom amit vissza kellett szűkítenem annyira megfogyatkozott a népesség, de fedett fiasa szépen van.
Várnom kell vele egy hetet, aztán simán lehet bővíteni.
48 családot néztem át, ebből 12-őt kellett bővíteni, a többit csak serkentettem.
A bővített családoknál egy félig mézes lépet felkarcoltam, majd a felkarcolt mézet és a lép egészét meglocsoltam gazdagon híg sziruppal.
Az etetőjükbe is  került a szirupból.
Szívmelengetőek a fiasok, de óvatosan szabad csak bővíteni.
A kinti hőmérséklet is ingadozik, 11-16 fok között, de csinálnom kell.
A belső vályús etetőből még ilyenkor is elhordják a szirupot, mert az a fészek része, azzal hermetikusan le van takarva, szinte pár centit kell csak menjenek a meleg szirupért.
Az élelem néhány családnál erősen megcsappant, de ezeknél viszont a fiasítás minimum 1 kerettel több az átlagnál.
Mi az átlag nálam most?
NB 3,5 kert táblás.
Van sok családnál 4 néhánynál 5, de van amelyiknél csak kettő.
Március 19-én én ezt jónak tartom, különösen a növények (fenológiai) állapotának tükrében.
Nálam a fehér fűz most kezdett el virágozni, a "fosóka szilva" még csak pattog, Baranyában már egy hete virágzik.
Mivel a generáció váltás miatt amúgy is megcsappant a kijáró méhtömeg, pont jó, hogy nem rohan a fűz.
Ha a fiatalok betájolnak még akár egy kicsit tudnának is róla gyűjteni, persze ehhez el kéne érni a 20 fokot, amire most nem látok esélyt.
Jó így ez ahogy van, az akác nemcsak megpattant, hanem a korai erdőkben már hajt.
A hűvösebb részeken a napokban pattant meg a rügy, Északon még semmi jele a hírek szerint.
Lehet aggódni, hogy lesz fagy vagy nem?
Nagyernyei Attila

« Válasz #4146 Dátum: 2026. Március 20. 17:18 »
Szinte biztosan lesz fagy, nálunk ma is -3volt. A fosószilva itt is csak a jövő héten nyílik de láttam ma meleg helyen kipattant akácot úgyhogy jól jön a hűvösebb idő így talán kitolódik az erdőben a rügypattanás egy héttel.
Vissza szűkíteni ugyan nem kellett, de bővíteni sem, engem is meglepett, hogy mennyire tűnnek el az öreg méhek.

*

Koki

• 387
« Válasz #4147 Dátum: 2026. Március 20. 18:08 »

...... engem is meglepett, hogy mennyire tűnnek el az öreg méhek.

Ezt hallom mindenhonnan. Nem értem. Most ismét fényképezzek családokat, hogy 12 Hunor kereten faltólfalig és a keretek alján csomóban lógnak. Fényezgetik a rajbölcsőket.
Egyik barátom elsején felrakja a méztereket, de neki 10 keretesei vannak.
Nagyernyei méhészetében megtörtént a nemzedékváltás?

... a téli méhek hirtelen eltűntek, szinte pillanatok alatt kicserélődött a nép.
Mi ez ha nem generáció váltás?

Mi ez? Szopás. Nyomorék családok öreg méhekkel betelelve, mert elmaradt az őszi rendes időben esedékes telelő élelem beetetése, ami egyben serkentés is. Ehelyett mézharmatos napraforgóméz karcolgatása a fészken kívül. Nem megmondta Berci?

Én inkább megyek meginni egy hideg sört, mert nagyon meleg van a tengeren.
Üdv:
Nagyernyei Attila

Vigyázz azzal a nyaralással, mert úgy jársz, mint az egyszeri Klubvezető! Elment nyaralni a kaptárjaiban az atkák meg nem. Aztán volt ám ajvékolás mert összesz.rta magát az állománya!

« Válasz #4148 Dátum: 2026. Március 20. 19:46 »
Kokinak már "nyóc" lépben is van fias, ugyanis ezt állítja:
"Most ismét fényképezzek családokat, hogy 12 Hunor kereten faltólfalig és a keretek alján csomóban lógnak. "
Ez a "nyóc" fias, nem tesz ki 4 NB táblást.
A keretek alján lógnak 12 fokban?
Azért az megnézném.
A duma a régi.
Feszegetik a kaptár oldalát, faltól-falig vannak, meg egyebek.
Aztán jön a fára mászás, ez egy pakolós technológia.
Én inkább majd termelek, ha az időjárás, és az erdő is összeáll.
Tudjátok, Szent György napján kell lenni 6 táblás fiasnak.
Az még több mint egy hónap!
Akkor most hova rohanunk?
Ja, ez az a rovat.....ki tud nagyobbat mondani.
Biztosan jók Jenő méhei, de én inkább maradok a valóságnál.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 387
« Válasz #4149 Dátum: 2026. Március 20. 23:36 »
Minden írásodból le lehet szűrni, hogy ismét milyen állapotban van a méhészeted.
Méhésztársaiddal szeretnéd elhitetni, hogy ez a normális állapot.
Ha bemutatják fényképekkel, -nem csak szavakkal elmondják- a méhészek a náluk általános családerősséget, akkor meg te nem szeretnél fára mászni, tehát a te gyenge nyomorék agyonszűkítéssel szétrombolt maradék méhészeted a trendi, aminek elpusztult családjai telelőlép mézkészletének felkarcolásával a túlélők serkentésével csodálatos fejlődést érsz el, amitől már a nemzedékváltás is elérkezett, holott néhány napja még 2-3 kereten volt vegyes korú tenyérnyi fiasítás ----mint írtad.

A keretek alján lógnak 12 fokban?
Azért az megnézném.
A duma a régi.
Feszegetik a kaptár oldalát, faltól-falig vannak, meg egyebek.

Neked hiába írja le bárki, vagy mutatja be képekkel vagy videókkal, hogy vannak jól működő méhészetek és a nemzedékváltás még legalább 3 hét, te azt nem tudod értelmezni. Ne vidd bele a méhészeket ebbe a világba amiben te szenvedsz! Amit te a méhekkel teszel, azt nem szabad követni.

Ez nem a ki tud nagyobbat mondani. Te érzed ezt így, mert nálad csak a nagyotmondás létezik, ami másoknál természetes állapot.  Lássuk  a képeket! Azt mondd el, miért csendes most is a méhészted amikor jó idő van, a Nap ragyogóan süt, 20 fokos a levegő még Tolna megye leghidegebb völgyében is.

Én ezért választottam telelő helynek Tolna megye leghűvösebb völgyét!