A méhcsaládok általános állapota

• 4142 válasz
  • 1270056 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #4140 Dátum: 2026. Március 14. 18:30 »
Ma belenéztem azokba a családokba amelyek kijáróin az átlagosnál nagyobb volt a mozgás.
És láss csodát!
Ezekből hetet meg lehetett bővíteni.
Még nem szorultak meg, de már a fészken kívül is volt 2 léputca nép.
Belül mindegyiknek 4 az-az négy NB táblás fias (nem olyan "hucudlik" mint amiket Koki fényez) hanem táblásak.
Mivel csak pár családról volt szó, a szélső nyitottat belülre emeltem, a kelő fedettet pedig a szélső, mézes virágporos mellé.
Miért van erre szükség?
Mert az álcáknak kell a minimum 36 fok, a kelő fedettnek pedig nem.
Ezeket a tökölődős húzásokat egy 5-600 családos méhész nem fogja meglépni, de ez az ő baja.
Ez (az egyelőre) hét család biztosan fejve lesz, mert a raj nálam nem kívánatos.
Egy hét múlva úgy számolom, hogy az állományom negyedét, max harmadát lehet majd bővíteni.
Ez mindig így szokott lenni, semmi extra nincs benne.
Táblás virágporos zárólépek vannak ami nagyon dobja a családokat.
Az árvacsalánt is el kezdték látogatni a méhek, de virágpor 90 %-a a barkáról jön, egy kevés a tavaszi hunyorról.
Nagyernyei Attila

*

Berci

• 338
« Válasz #4141 Dátum: 2026. Március 15. 07:56 »

Még nem szorultak meg, de már a fészken kívül is volt 2 léputca nép.

Mivel csak pár családról volt szó, a szélső nyitottat belülre emeltem, a kelő fedettet pedig a szélső, mézes virágporos mellé.
Miért van erre szükség?
Mert az álcáknak kell a minimum 36 fok, a kelő fedettnek pedig nem.
Ezeket a tökölődős húzásokat egy 5-600 családos méhész nem fogja meglépni, de ez az ő baja.

Ha van két léputca néped kinn a szűkítőn kivül, akkor az család biztosítani tudja a 36 fokot a nyitott fiasnak.
Az anyának van egy szabályos mozgása. Bepetézi a sejtet (X nap), majd X+21/22 nap múlva újra odaér és a frissen kikelt/kitakarított sejtet újrapetézi. Azzal, hogy összekevered a kereteket, magyarul okosabb szeretnél lenni a méheknél,  csak az anyának nehezíted a dolgát.
A bővítésnek ideje és helye van. Ideje: amikor a fészek lépjei 80%-ban be vannak petézve. ( Nálam keretméretű a szűkítő, így az anya, ha megszorulna ki tud menni a fészken kivülre. Ez csak akkor valósul meg, ha a család elég erős. Éppen ezért én csak február végén szűkítek és április elejéig, amikor a mézteret teszem fel, békén hagyom a családot.)  Helye: a szélső petés keret mellé.
Megint feleslegesen dolgoztál... nem akarok veled vitatkozni. Tény.

« Válasz #4142 Dátum: 2026. Március 15. 08:19 »
Kár is vitatkoznod Berci!
Csak a mai és az elmúlt napok hajnali hőmérsékleteit kell figyelned.
Néha gyenge fagy, de nálunk +2 foknál a héten nem volt még melegebb.
A méhcsalád úgy működik mint a harmonika.
Ahogy hűl az idő, sipirc a fészekbe.
De ezt valamikor az ovis gyerekeknek meséltem a "Mézes reggelin".
Mivel itt komolyabb szakemberek vannak, hát kicsit nehezebb.
Az NB lép nem kicsi!
Ha egy teljesen nyitott fis lép van a szélén az nem szerencsés, jobb ha van rajtuk egy "bunda", ez pedig belül van.
Én így gondolom, ha hülyeség akkor is.
Egyébként ha már kivettem egy lépet, a szolgával egy mozdulattal arrébb tolom a fedett fias keretet, és ennyi.
Ezen mozdulattal a lelkem is megnyugszik, hogy melegen vannak a "gyerekek".
Majd amikor az éjszakai fagyok elmúlnak, és éjjel sem esik 10-15 fok alá a hőmérséklet, valóban semmi értelme ennek a mozdulatnak.
Akkor már a tűzés sem eretnekség, de most TILOS!
Aztán úgy méhészkedtek ahogy jónak látjátok, nálam működik és ez a lényeg.
Ahol vettem a kaptárakat tegnap előtt beszéltem a méhésszel.
Fele annyi fias van a családoknál mint nekem, de az anyák szabadon bóklászna az összes lépen.
Felülről vastagon takar, de ekkora fészket képtelen még a jó család is úgy felfűteni, hogy az alsó keretlécig befiasítsa az anya.
A szűk fészekben pedig teljesen fias lesz az összes belső lép, a takaró lépek belső oldala is sokszor, ha az időjárás nem engedi a bővítést, még kívül, a vese lépek is fiasok lesznek.
És akkor mi van?
Semmi különös, ha erős a család, csüngenek már a méhek az alsó lécen is, kapnak két lépet.
Ha pedig ez hordással is párosul, akár hármat-négyet is.
Fűzön sokszor előfordul ha kedvez az idő.
Volt már 2.6 kilós napom fűzről, akkor az 1 léppel való bővítés szinte öngól.
Meg kell nyitni a mézteret is, mert kiszorulnak az anyák, és úgy járok mint Kivancsi111, Koki.
Fára magyar!
Nagyernyei Attila