A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065953 megtekintés
*

Koki

• 222
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3765 Dátum: 2025. Február 25. 09:13 »
Ezt írja wr:
" Szerintem neked érzéked van ahhoz, hogy mit kell írni, hogy aztán válaszok szülessenek rá és pörögjön a fórum, még annak árán is, hogy sokan lehülyéznek.......Mondom, majd teszek fel képet, hogy mennyi méh van egy hunorban, miközben alig van hozzányúlva, míg te szerteszét piszkálgatod."
Ma elég sok kolléga hívott, remélem ezeket a dicshimnusz soraidat ők nem olvassák, mert van bajuk bőven.

Éppen, hogy olvasniuk kellene, és elmenni megnézni. Azután kifaggatni. Tanulni tőle.
Hányszor írta le oszkár is?

Gyere as győződj meg saját szemeddel.
Várok szeretettel minden hitetlent.A saját szemének talán csak hisz.

Lásd a szemeddel!!  A kedvedért úgysem szedem szét! Gyere nézd meg! :) 

Elment valaki oszkárhoz? Dehogy. Felesleges írni bármit, itt mindenki mindent jobban tud még önmagától is.

Ezzel viszont valóban minden nap találkozom én is.

Néhányan közülük nem rég még méheket akart eladni, de lassan vevővé válnak.
Semmi mást nem hallottam a méhészektől csak a panaszt, hogy mennyire összementek ősz óta a családok,

Nálam nem mentek össze. Éppen olyan gyengék mint az ősszel. Néhány anyátlant találtam , (kezdték macerálni őket /6/, írtam januárban) de mind megvan. Nem feszegetik a kaptárakat mint az utóbbi 20 évben. Tegnap megnéztem a 16 fokban néhányat. 2 kereten fias, van ahol még csak tenyérnyi fedett. Most a nagyon jók olyanok, mint máskor a közepesek. "Bikát" egyet sem találtam, habár olyanokat néztem, amelyek gyengébben hordták a virágport.

(Szerbiában járt egy haverom tegnapelőtt, ott 90%-os a méhveszteség azon a területen. Akinél volt, annak egy sem maradt.)

Üdv:Kira

« Válasz #3766 Dátum: 2025. Február 25. 09:59 »
Végre egy olyan hozzászólás ami a valóságról szól.
Vannak azért olyan méhészek is akik nem panaszkodnak, de sajnos csak kevesen.
Kisebb-nagyobb gondok azok általánosak.
Talán jövő héten többen bele tudnak nézni a kaptárakba, és a szakik is addigra végeznek a felméréssel.
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1010
« Válasz #3767 Dátum: 2025. Február 25. 13:09 »
90 százalékos veszteség??
Szerbiában? Ennyi hülye nincs a kárpát medencében, atkairtókba tettek valamit úgy mérgezték a méheket vagy mi?
Vagy így akarják felverni az eladó méhek árát, mert azt most éppen szaré hugyér is lehet venni.
Üdv:robi

*

Koki

• 222
« Válasz #3768 Dátum: 2025. Február 25. 13:32 »

Vagy így akarják felverni az eladó méhek árát, mert azt most éppen szaré hugyér is lehet venni.

Akkor gyorsan rakj fel elérhetőséget!

Azokkal ne foglalkozz akik rendszeresen teszik fel az olcsó méheikről az eladási szándékukat. Folyamatosan hirdetnek olcsón, közben méheket keresnek.

Ez ugye nem "szaré hugyér"

https://www.omme.hu/hirdetesek/egeszseges-mehcsaladok-CbgfNP38wI/

Ár: 50.000 Ft
Baranyi Károly
Mezőszemere
20/271-8810
baranyikaroly1961@gmail.com

Ez már reálisabb, de hamarosan olcsónak fog számítani.

Jönnek ám a hírek.
Egyik haverom, aki nálam végig nézte hőkamerával a csapatomat, (mind megvan) és némelyiknél felkiáltott, hogy nézzem már meg mennyire fűt, szintén sötéten látott magánál 6 családot. Nagy a baj!!!

Voltam ma egy szerszámgép szaküzletben. Az egyik ott szerelő és eladó méhész, ősszel amikor vizsgáltam nála, szólt, hogy ha lesz vevőm neki is lenne eladó ötven. Tegnap 10 család üres (lépek megvoltak) kaptárját vitte haza ismét. Venni talán nem kell neki, de biztosan nem fog termelni, mert szeretné napraforgóra visszaállítani a családszámot.

Az egyik egyesület küldöttje (400 család) ISMÉT bezárt hetvenet. Eszméletlen mi van...

Üdv: Kira

« Utoljára szerkesztve: 2025. Február 25. 13:36 írta Koki »

*

Apis

• 192
« Válasz #3769 Dátum: 2025. Február 25. 22:35 »
90 százalékos veszteség??
Szerbiában? Ennyi hülye nincs a kárpát medencében, atkairtókba tettek valamit úgy mérgezték a méheket vagy mi?
A Stripek se hozzák le örökké ezeket a dögöket, a baj ott kezdődik ha nincs kontroll és a méhész csak augusztusban kezd el védekezni. Ill. a vak hit, hogy tavaly még működött ugyanaz az atkaírtási technológia tehát az idén is jó lesz.
Az ősszel összeomló családok rablásából szokatlan magas lehetett a visszafertőzés is.

« Válasz #3770 Dátum: 2025. Február 26. 16:19 »
Ma kiruccantam Szabadkára a piacra.
Találkoztam néhány helyi méhésszel, akik talán jobban panaszkodtak mint honfitársaim.
A nozema általános, és óriási a veszteség.
Délután 1 órakor 14,5 fok volt, amolyan szűrt napsütés.
Ahogy haladtam hazafelé egyre lejjebb ment a hőmérő.
Itthon mire megjöttem 9,5 fok volt.
Nekem az a meglátásom, hogy akiknél februárban többször ki tudtak repülni a méhek üritkezni, azoknál gyakorlatilag semmi gond nem lesz.
Nem nagy része ez országunknak, Dél-Baranya, és Tolna egy része.
Ahol viszont a januári "kánikula" és virágporhordás után egy hónapja nem volt tisztulásra lehetősége a méheknek, ott iszonyú nagy bajok lesznek, és vannak.
Mi van Északon, Észak-Keleten?
Szerintem ők lehetnek a második nyertesei az idei télnek, mert ott januárban egyáltalán nem indultak meg az anyák, nem volt fiasítás.
Tehát minimális fogyasztás mellett, nem teltek fel a méhek bélsárral.
Azt végképp nem tudom felfogni, aki ilyenkor fűti a méhcsaládot, ott milyen kép lesz márciusban.
Erről is be fogok számolni.
Amit a hirdetésekből kiolvasok, gyönyörű, fedelezésből nyert viaszt a méhészek már 2.000 Ft-ért is kínálják.
Rengeteg a felajánlott viasz, sokan jobban félnek a molyok kártételétől mint az atkától.
Én a mostani veszteségek fő okának nem az atkát látom, de az is benne van a pakliban.
Remélem fel tudok majd képet tenni egy "rakodós" kolléga küldte, hogy egy bomba családja miként pusztult el.
Az atka nem így végez a méhekkel!
Ha én lennék a döntéshozók helyében, a Fumagillint azonnal engedélyezném, de csak egy módon lehetne bejuttatni, szigorú technológia mellett, ez pedig a csorgatás.
Aki szirupba tenné, és etetne vele, majd kimutatnák a mézéből azt pedig szankcionálnám.
A Fumagillint azért tiltották be, mert megtalálták a mézben.
Ha csorgatják, a mézbe semmi nem kerülhet be belőle.
A forgalomban lévő legális nozema elleni készítmények meg csak a méhészek megnyugtatására valók.
Ezektől még a vasárnapi mise is többet ér.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3771 Dátum: 2025. Február 26. 19:27 »
Volt fias itt észak keleten már januárban is.

*

Koki

• 222
« Válasz #3772 Dátum: 2025. Február 26. 19:35 »

Hol? Ki?
Ezután az írásod után már olvasható a neten ez a mondat. Azt hiszi aki olvassa, hogy ez tényleg igaz.
Soha nem találtak Fumagillint a mézekben, és később nem is keresték.
Kérdezd meg a Takács Ferit! Vizsgáltak-e a nyugati partnerek Fumagillin származékra.

Az uniós csatlakozáskor nem engedélyeztette senki, mert az unióban tilos minden antibiotikum etetése a méhekkel, ( vészhelyzet külön engedéllyel esetleg (Cerena gyere segíts!) ezért nálunk is tilos lett. Valójában nem is antibiotikum. A legfőbb félelmet az váltotta ki, hogy mivel a HIV akkor még egyetlen gyógyszerének tartották az okos tudósok, félő volt a rezisztencia kialakulása addigra, amikor a beteg ember ténylegesen kezelésre szorul. Ezt parasztosan írtam, mert hülye vagyok egyébként hozzááá....

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fumagillin

Mivel a méhekre kitaláltak sok -most már tudjuk haszontalan, vagy igen kevés jótékony hatással bíró szert,- drága különlegességet, amit jó áron megvettek a bajba került méhészek, ezért senkinek nem érdeke ma sem visszahozni a Fumagillint.
Valójában semmi sem bizonyítja jobban a néhai Chinoin Fumagillin DCH PULVIS AD US. VET. kártékony hatását, mint hogy tömegek pusztultak bele akik 2004 előtt olyan család mézét fogyasztották, amelyeket ezzel kezeltek. EZ A MARHASÁG MOST IRÓNIA VOLT.

Tehát.
1. Száraz aszályos nyarunk volt.
2. Leálltak az anyák, sokáig éltek a méhek. ( Ugye milyen káros az anyazárás, abból a szempontból, hogy a kevés dajkálnivaló miatt tovább élnek a méhek, és aztán jön a nozéma amikor ismét sok virágport kellene fogyasztani a már más tevékenységet /hordás-érlelés/ is végzett dolgozóknak?
3. Hiába serkentettek ha nem volt virágpor.
4. A meggyötőrt méhek kevés telelőméhet neveltek.
5. A kristályos és sok helyen mézharmatos mézet ki kellett volna venni. Ezért maradtak meg azoknak- nekem is- a méheink 100 százalékban. Viszont az elmúlt évekhez képest gyengék.
Tehát lehet Fumagillin nélkül is méhészkedni állati sok munkával, de nagyon nagy a kockázat.
Na de kínai milyen szerencsés. Olyan jó helyzetben van a kínai méhész, mint mi 2004 előtt.
A csillagállás is mutatja. Teszek is fel ide egy bizonyítékot ezzel a képpel:

« Válasz #3773 Dátum: 2025. Február 26. 22:00 »
Koki (Molnár Jenő) hozzászólását alázattal elfogadom.
Egy kiegészítéssel.
Anno amikor szaktanácsadó voltam, az egyik "neves" előadó szájából hallottuk, hogy.....megtalálták a mézben.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy erről valamilyen vizsgálati jegyzőkönyvet, vagy leírt pecsétes dokumentumot sosem láttam.
Tehát Jenő ezen megállapítása akár teljesen igaz lehet.
Azokkal tényszerű felsorolásával amit a jelenlegi helyzetben lehet tudni a bajok okáról maximálisan egyet értek, sőt én is ugyan ezeket már leírtam.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 222
« Válasz #3774 Dátum: 2025. Február 27. 08:08 »
Na végre. Most már csak azt kellene megértened, hogy az "érdekvédelmi szervezetünk"
vezetősége alkalmatlan az érdekképviseletre, az "előadói" holdudvar és a küldöttek pedig aprópénzért, nem létező álpozíciókért hajbókolnak. Csak felébredsz te is. Abból gondolom, mivel eléggé hanyagolod a témát. Rá fogsz ébredni, hogy nem véletlenül morogtunk mi akik egy idő után mindig vagy kispadosok lettünk, vagy kilettünk zárva a csapatból, gyanítjuk: felsőbb tanácsra.
Talán a "zöld elvtársak" is érlelődnek.

https://videa.hu/videok/film-animacio/m1-s-z-a-f-film-animacio-fQ0mzFdrdx3kbIiV

36:00-nál.

Na de visszatérve a nozémára.

https://www.citovar.hu/betegsegek-nozema/

Aztán Tomipapát is nagy kár volt kitiltani. Akármilyen is a stílusunk, azt a tiédhez hasonlítva szerénynek gondolom. Az esze meg mint a beretva.
Segítő szándékkal küldi a méhészeknek a következő linkeket.

https://meheszforum.hu/forum/viewtopic.php?f=2&t=270&p=127717&hilit=Fumagillinre+nem+vizsg%C3%A1lunk#p127717

https://meheszforum.hu/forum/viewtopic.php?f=2&t=270&p=127722&hilit=Nagyernyei+Nagys%C3%A1m%C3%A1n#p127722

https://meheszforum.hu/forum/viewtopic.php?f=2&t=270&p=127723&hilit=fumagillin#p127723

*

neo

• 1000
« Válasz #3775 Dátum: 2025. Február 27. 10:06 »
Nos Jenő, jól mondod, Tomipapa esze, mint a beretva. Most is. Hirtelen csak beleolvastam az idézetekbe. Én most is azt tudom csak mondani, hogy tudomásom szerint a daganatkeltő hatás kimutatása miatt nem lehetett az engedélyét meghosszabbítani. Azzal az ellentmondással, hogy az angiogenezis gátló hatása miatt daganatellenes hatása miatt (humán) kutatási célra, aranyáron most is megvásárolható. Szóval e két dolgot nehéz összhangba hozni. Tekinettel arra, hogy igen sok év telt el, néhány dolgot a Fumagillinel kapcsolatban el merek mondani. Én az információimat egy volt évfolyamtársamtól kaptam, akihez a Fumagillin engedélyezése tartozott a gyártó cégnél. Nos Fumagillint azért lehetett sokáig kapni nálunk, mert a Cserényi dr. harcolt érte. Ő csinálta meg a saját méhészetében a maradékanyag kísérleteket. Ezeket én megkaptam. A lényege, hogy az akkori (!) kimutatási határérték alatt volt az ősszel etetett fumagillin, meg talán volt tavaszi lepényes bejuttatás is. A lényeg, hogy a tavaszi szirupos etetés után a mézből ki lehetett mutatni. A másik ok az volt, hogy az EU tagországok közül az angol nemzeti szabályozásban benn "felejtették" a fumagillint, így arra hivatkozva tudta a gyártó Magyarországon forgalomba hozni (ezért lett Fumidil a neve). Tudtommal azután nem tudta fenntartani a forgalmazást, amikor az angolok észrevették a mulasztásukat. Ettől függetlenül tudtommal Kanadában magyar fumagillinből gyártotta az ott forgalmazott Fumagillint. Akkor annak a gyártása megszűnt, mert olyasmit olvastam, hogy az alapanyag gyártása megszűnt. Ők valójában egy sokkal jobban oldódó formát gyártottak belőle. Most Kanadában és Dél Koreában ismét gyártják, nem tudom milyen alapanyagból. Az USA-ban a dél-koreait árulják.
Alapvetően az engedélyezéshez az is kellene, hogy  meghatározzák az MRL értékét, amit senki nem akar magára vállalni, mert utána ezen adatokat bárki felhasználhatná, költségek nélkül. Az pedig annyiba kerülne, hogy nem termelné ki az árát. Állítólag. Másik megoldás lehetne az eseti engedélyezés. Mint amilyen a neok estében is volt. Akkor azonban szerintem csak szigorú nyilvántartással, és célzott vizsgálatokkal lehetne forgalomba hozni a mézet. Azért azt is látni kell, hogy a mostani kimutatási határ nem az lenne, mint amennyi a Cserényi vizsgálatok idején volt.

*

Apis

• 192
« Válasz #3776 Dátum: 2025. Február 27. 21:05 »

Hol? Ki?
Ezután az írásod után már olvasható a neten ez a mondat. Azt hiszi aki olvassa, hogy ez tényleg igaz.
Soha nem találtak Fumagillint a mézekben, és később nem is keresték.
Kérdezd meg a Takács Ferit! Vizsgáltak-e a nyugati partnerek Fumagillin származékra.

Az uniós csatlakozáskor nem engedélyeztette senki, mert az unióban tilos minden antibiotikum etetése a méhekkel, ( vészhelyzet külön engedéllyel esetleg (Cerena gyere segíts!) ezért nálunk is tilos lett. Valójában nem is antibiotikum. A legfőbb félelmet az váltotta ki, hogy mivel a HIV akkor még egyetlen gyógyszerének tartották az okos tudósok, félő volt a rezisztencia kialakulása addigra, amikor a beteg ember ténylegesen kezelésre szorul. Ezt parasztosan írtam, mert hülye vagyok egyébként hozzááá....

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fumagillin

Mivel a méhekre kitaláltak sok -most már tudjuk haszontalan, vagy igen kevés jótékony hatással bíró szert,- drága különlegességet, amit jó áron megvettek a bajba került méhészek, ezért senkinek nem érdeke ma sem visszahozni a Fumagillint.
Valójában semmi sem bizonyítja jobban a néhai Chinoin Fumagillin DCH PULVIS AD US. VET. kártékony hatását, mint hogy tömegek pusztultak bele akik 2004 előtt olyan család mézét fogyasztották, amelyeket ezzel kezeltek. EZ A MARHASÁG MOST IRÓNIA VOLT.

Tehát.
1. Száraz aszályos nyarunk volt.
2. Leálltak az anyák, sokáig éltek a méhek. ( Ugye milyen káros az anyazárás, abból a szempontból, hogy a kevés dajkálnivaló miatt tovább élnek a méhek, és aztán jön a nozéma amikor ismét sok virágport kellene fogyasztani a már más tevékenységet /hordás-érlelés/ is végzett dolgozóknak?
3. Hiába serkentettek ha nem volt virágpor.
4. A meggyötőrt méhek kevés telelőméhet neveltek.
5. A kristályos és sok helyen mézharmatos mézet ki kellett volna venni. Ezért maradtak meg azoknak- nekem is- a méheink 100 százalékban. Viszont az elmúlt évekhez képest gyengék.
Tehát lehet Fumagillin nélkül is méhészkedni állati sok munkával, de nagyon nagy a kockázat.
Na de kínai milyen szerencsés. Olyan jó helyzetben van a kínai méhész, mint mi 2004 előtt.
A csillagállás is mutatja. Teszek is fel ide egy bizonyítékot ezzel a képpel:

Tipikus méhész kifogások, magyarázatok. Minden rajtam kívül álló dolog, szárazság, időjárás, mézharmat hibás kivéve én. A 2022-es nyárnál nem volt szárazabb az elmúlt 100 évben, mégis jobban kiteleltek méhek, nem volt ennyi pusztulás mint most. Szerintem meg az atka a főbűnös , de akkor el kellene ismerni, hogy aki a kaptár mögött áll az is benne van a buliban. Én  inkább próbàlok tanulni a hibáimból és azon gondolkodok mit csinálhatnék másként. Nem csináltam rosszul a dolgokat, de csináljattam volna jobban is ami az elmúlt évi atkaírtásomat illeti, amit beismerek saját magamnak. Nem fogom a nyuszira… A téli pusztulást elintéztem az ősszel, aki betelelt az köszöni szépen jól van és még mindig nem nyitottam kaptárt. 2 hete zártam higi aljakat 2cm -es lépésállóval. Ha kihúzom látom hol a fürt és hány léputcán vannak. Október vége óta nem nyitottam kaptárt.  Miért is kellene kaptárt nyitnom? Csak 15 C fölött!

*

Koki

• 222
« Válasz #3777 Dátum: 2025. Február 27. 23:07 »
...........A téli pusztulást elintéztem az ősszel, ................

Akkor te vagy a Jós-ka?

*

Apis

• 192
« Válasz #3778 Dátum: 2025. Február 28. 13:32 »
Nem. Itt arra gondoltam, hogy a gyengéket összevontam ősszel. Jelenleg annyi családom van mint tavaly ilyenkor volt, állomány szinten viszont gyengébbek.

*

Koki

• 222
« Válasz #3779 Dátum: 2025. Február 28. 19:37 »
 Nem az atkával van a fő gond. Bizonyára azzal is.

Nekem hattal kevesebb van, mert akik anyátlanok lettek és kezdték őket macerálni, azokat kisepertem januárban a jó időben, és bevittem a kaptárjaikat a méhesházba. Tehát most csak 805 van. Valószínűleg lesz úgy 20-40 anyagondosom. Ősszel egyet sem raktam össze, mert annyira azért nem voltak gyengék.
De mi a gyenge? Nálam a 6 léputcás gyenge. A hetesből majd lesz valami, mert kap erősítést. Viszont hiányoznak a faltól falig családok a 12-es Hunorban. Nálam szoktak lenni petés rajbölcsők március végén. A "ződre" az utóbbi két évben képet is raktunk fel. Na az most csak álom.

De ha már...
Ősszel vizsgáltam egy méhészetet, aki méhész nem a saját telephelyén telel állatorvosi engedéllyel, és most az állatjóléti miatt oda is kér tenyész számot, mert megegyezett az ottani tulajjal arra a földre. Viszonylag jó állománya volt. Nemrég beszéltem vele. Nem a teljes családszámra fogja beadni, mert a beadás napjától bármikor ellenőrizhetnek, függetlenül attól, hogy nyert-e a tag. Atka nála tuti nem volt. Hoppá!