Ma kiruccantam Szabadkára a piacra.
Találkoztam néhány helyi méhésszel, akik talán jobban panaszkodtak mint honfitársaim.
A nozema általános, és óriási a veszteség.
Délután 1 órakor 14,5 fok volt, amolyan szűrt napsütés.
Ahogy haladtam hazafelé egyre lejjebb ment a hőmérő.
Itthon mire megjöttem 9,5 fok volt.
Nekem az a meglátásom, hogy akiknél februárban többször ki tudtak repülni a méhek üritkezni, azoknál gyakorlatilag semmi gond nem lesz.
Nem nagy része ez országunknak, Dél-Baranya, és Tolna egy része.
Ahol viszont a januári "kánikula" és virágporhordás után egy hónapja nem volt tisztulásra lehetősége a méheknek, ott iszonyú nagy bajok lesznek, és vannak.
Mi van Északon, Észak-Keleten?
Szerintem ők lehetnek a második nyertesei az idei télnek, mert ott januárban egyáltalán nem indultak meg az anyák, nem volt fiasítás.
Tehát minimális fogyasztás mellett, nem teltek fel a méhek bélsárral.
Azt végképp nem tudom felfogni, aki ilyenkor fűti a méhcsaládot, ott milyen kép lesz márciusban.
Erről is be fogok számolni.
Amit a hirdetésekből kiolvasok, gyönyörű, fedelezésből nyert viaszt a méhészek már 2.000 Ft-ért is kínálják.
Rengeteg a felajánlott viasz, sokan jobban félnek a molyok kártételétől mint az atkától.
Én a mostani veszteségek fő okának nem az atkát látom, de az is benne van a pakliban.
Remélem fel tudok majd képet tenni egy "rakodós" kolléga küldte, hogy egy bomba családja miként pusztult el.
Az atka nem így végez a méhekkel!
Ha én lennék a döntéshozók helyében, a Fumagillint azonnal engedélyezném, de csak egy módon lehetne bejuttatni, szigorú technológia mellett, ez pedig a csorgatás.
Aki szirupba tenné, és etetne vele, majd kimutatnák a mézéből azt pedig szankcionálnám.
A Fumagillint azért tiltották be, mert megtalálták a mézben.
Ha csorgatják, a mézbe semmi nem kerülhet be belőle.
A forgalomban lévő legális nozema elleni készítmények meg csak a méhészek megnyugtatására valók.
Ezektől még a vasárnapi mise is többet ér.
Nagyernyei Attila