(10-ből 7.)
Hát ez az! Ha valóban annyi méh volt azokban a családokban akkor ott 10-ből 10 keretnek olyannak kéne lenni, nem csak 7-nek. Nálam a súly és egyéb mellett ez volt az első dolog ami feltűnt a 10-es hunornál, hogy mézelvételnél a szélső keretek külső fele sosem volt teljesen meghordva, akkor meg minek legyen náluk. Meg a húzós mérleg az olyan pontos általában mint a léputcákban lévő méhek saccolása. Fel kell tenni a komplett fiókot egy pontos személymérlegre és azon meg lehet mérni. Onnan tudod hogy pontos, hogy ha ráteszel 50 kiló cukrot akkor a mérleg pont 50 kilót mutat, nem 48,5-öt és nem 53-at.
az 50 kilós fiók nem idősebb méhészeknek való
Még a 40 kilós se, de a matek az matek. Kint van x tonna méz, annak valahogy be kell jutni a hordókba, akkor is ha egyenként szedegeted ki a kereteket meg akkor is ha fiókosan, szóval mindenhogyan meg kell emelni, már ha nincs gép hozzá. Melyik a gyorsabb?
Én már kizárólag csak hunorban gondolkodom. Lehet olyat is, hogy 11 keretes hunor fészek, rajta 3db 11 keretes 1/2H méztér. Akkor közel sem kell akkorát emelni, na de háromszor kell szöktetni, meg oda a kényelem, nem tudod nyáron feletetni a téli készletet mert hova, ősszel teleltetni kell amit egyébként nem kell, a telelés is sokkal rosszabb 1 fiókon több léputcában mint kevesebb léputcában de két fiókon, tavaszai fejlődés dettó, összel és tavasszal fiókok csereberélgetése egymás alá fölé, ha kint hagysz télre fél fiókot akkor azt alulra kell tenni, hogy az anya tavasszal tudjon felül a hunor kereten indulni, had ne soroljam...
Fekvőben meg ha nem szűkítgeted alig fejlődik, egész évben minden keretben lesz minden mert ahogy Attila ezt legalább jól leírta "szétpacsálják" a mézet is meg a fiasítást is, szöktetni sem lehet, szopás az egész...
amitrázos füstöléssel sikerült jól lecsökkenteni az atkát
Ezt hogy csináltad? Meg mikor? Szotyi alatt? Nekem van általában másfél két hetem akác után amikor egyáltalán nincs hordás, na ebbe az időbe kell beszuszakolni azt a néhány kezelést, most meg majd a szotyi után jöhet a többi, de először át kell vizsgálni az egész állományt, nem kell-e valahol kármentést eszközölni, mert a szotyi alatt elő szokott olyan fordulni, hogy gondolnak egyet és nekiállnak anyát váltani ami persze nem mindig sikerül és ott marad a család anya nélkül.