ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1597237 megtekintés
*

oszkár

• 1226
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #3165 Dátum: 2024. Július 26. 09:35 »
"Örvendek, hogy oszkárnak bikák a méhei egész évben, csak hát azok a mézes hordók kicsit karcsúak."

Bevallom volt olyan nap amikor 1kg felett is hordtak!  ÓRÁNKÉNT!!!! :D :D

Kívánom neked,hogy annyi mézet pörgess amit mi a felső fiókban rajtahagytunk a családokon. :) :)

Mérnök ember lévén Számold már ki a valószínűség számítás alapján! Mennyi teli hordó mézünk lehet?
Mert ez a "gyanítom" Nem jött be!!

A Jenő már 8 napja pörget ,tegnap 18 hordóval szedtek ki és még a felénél sem tartanak!!
Nekünk a késő nyíló táblákról még mindig hordanak.
3 hete pörgetek majd talán egyszer vége lesz!  A harmadik sorozat fiók a szöktetőn.

Nem egy "homokozóban" játszunk mi!!!!!  És ezeket az MÉHÉSZEKET  zárod ki a fórumról!!!??

A varázsgömbödet meg dobd el vagy cseréld le olyanra amiből a valóságot látod! ;)

Az atkára meg figyelj!! Nehogy sokba kerüljön a Görög nyaralásod.

Aggódom testi épségedért! A szellemiért már nem. :) :)
« Utoljára szerkesztve: 2024. Július 26. 10:03 írta oszkár »

*

Berci

• 317
« Válasz #3166 Dátum: 2024. Július 26. 13:56 »
Ha megtaláltad, kérlek az egész szövegkörnyezettel együtt idézd!
Köszönöm.
Nagyernyei Attila

Kevanaar én sem nyomnám meg a pánikgombot, de talán elhiheted nekem, hogy az átlagtól több információhoz jutok.
A baráti körömből is sokan panaszkodnak, ők pedig a hiteles méhészek közé tartoznak.
Nagy általánosságban elmondhatom, hogy olyan 1-2 léputcával gyengébbek a méhcsaládok az előző éviekhez képest.
A nagy pusztulásokat nem is emelném ki, mert minden éveben van ilyen.
Most arról van szó, hogy azok a méhészek akikkel találkoztam szinte kivétel nélkül panaszkodtak.
Még azt sem mondanám, hogy a kezdők!
Van ebben mindenféle méhészeti múlttal rendelkező öreg róka, és profi több száz családos méhész is.
A 2018-as év nem lesz piros betűvel írva az emlékkönyveinkben.
Az én méhészetemmel a mézmennyiséget figyelembe véve meg vagyok elégedve, kivéve a napraforgót.
A méhegészségüggyel viszont egyáltalán.
A napraforgón kezdődő agyrém azt gondoltam eltűnik amikor egy hónapig serkentettem, etettem és 7-8 néhol 9 keret szép táblás fiasaim lettek.
Napraforgó után amikor az anya visszavesz a petézési lendületből csak egy esetben lehetséges a 7-8 néhol 9 szép táblás fias...ha atkás a család és a méhész nagyvonalúan számol.
Itt a klubon is írtam akkor, soha nem hittem volna,hogy egy ilyen szotyi után ismét lábra kapnak a méheim.
Sőt, szinte az egész állományom tőgyelt, tetőszellőzőket kellett nyitnom.
Aztán jött a nagy pofára esés, hogy kikelt a rengeteg fias, a méhek meg nem lettek többen.
Lovagiasan be kell vallanom, hogy az engedélyezett atkairtó készítmények használata (finoman szólva) nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet.
BVHC már akkor támogatott volt. Most ennek egy házi verzióját használod. Akkor nem volt jó, most jó? Ugyanmár...
Tehát a házi patikusok tuti receptjeit is el kezdtem alkalmazni az atkagyérítéshez.
Mivel ezeket soha nem használtam rengeteg pénzembe került!
Egyszer egy halászlé partit kellett rendeznem, a pálinkáról, a szekszárdi borokról nem is beszélve.
Az egyik alkalommal megkérdezték, hogy mit használtam?
Lesütött szemmel mondtam, hogy a világ legdrágább készítményét.
Válaszuk?
Ha ennyiért meg tudtad venni a sz@rt, akkor egy halászlé partiért mi adunk jót.
Ők a barátaim.
Még tartozom egy birka pörivel.
Egy valami(k) utálják a barátaimat....az atkák.
Sokan örülnének, ha ilyen barátai lennének, mert akkor a méhek is szépek volnának.
Természetesen ennek voltak előzményei.
Amikor ők voltak bajban, eldobtam mindent és rohantam segíteni.
Most visszakaptam kamatostul.
Tehát wr méhésztársnak üzenem, jövőre mindent bevetek az atka ellen, főleg amit a szerb barátaink használnak.
Ezek szerint Szerbiából származó szert használtál?  Magyarországon volt/van engedélye/zett a szernek?!
Hogy mi lesz a méz minőségével?
Állítólag semmi gond nincs vele, meg először legyenek termelő méhcsaládok......
"Állítólag"...erre élelmiszerbiztonságot lehet alapozni?!
Én is visszakérdezhetek.
Mi lesz akkor ha "gyári készítményt" használok?
Most is azt használsz csak a homemade verzióját!
Nem lesznek méheim.
Ettől féltünk! Csak nem hallod meg és támadásnak veszed! Voltál már nyaralni augusztusban és biztad másra az atkakezelést...le is fosták magukat a méheid! Nem tanulsz belőle?!
Ez a kérdés válasszatok!
Amennyiben 1-2 éven belül nem lesznek újabb ENGEDÉLYEZETT, hatékony atkairtó készítmények, kapaszkodhatunk.
Akkor is és most is van hatékony atkairtó szer. Megfelelő technológiával párosítva!
Ezt a pancsolást minden porcikámmal elutasítottam, de bevallom, hibáztam.

Nagyernyei Attila

Házhoz jöttél a pofonért...

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3167 Dátum: 2024. Július 26. 14:30 »
Dehogy mindig igényli ezt a pofont!? ;D ;D

És még Ő baszogatta a "méregkeverőket"!

Csak még annyit ,ha látnád a méheinket seggre ülnél az tuti! A mézes fiókokat nem lehetett méhteleníteni lefújóval!

Így lett nálunk is a rakodókaptár "szopó mézkamrás"!!  ;D ;D

Jenőt baszogattam a söprögetés miatt. Most a fagyi visszanyalt! ;D ;D ;D

« Válasz #3168 Dátum: 2024. Július 26. 16:16 »
Berci amit idézett semmi kivetnivalót nem találok benne.
Nálatok ez sosem fog működni, hogy bevalljátok.....hiba volt ezt így, vagy úgy csinálnom eddig.
Inkább a b@szogatást választjátok, de ha jól esik nektek akkor legyen.
Ebből is látszik ki az őszinte, ki az irigy, és ki a korrekt, hiteles.
Oszkár meg ne Jenővel példázódj!
Lehet már odakozmál a kacsatoll a sepréstől?
A "szopó mézkamrás" rakodó meg nagyon tetszik.
Sok jelzőt használtam már rá, de ez nagyon találó.
A fészek fiókra kéne még valamit kitalálni, amikor görnyedve matatjátok.
Derékfájósok, induljon a szópárbaj!

Ennyi.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3169 Dátum: 2024. Július 26. 18:42 »
Csak azt ne feledd amit mondtam! Ha kétszer születnél sem látnál annyi méhet egy rakodóban mint ami itt van!

Nem akarok én senkivel sem példálózni. Az óránkénti kiló feletti hordás sok mindent elárul.(már akinek)
Azért leírom a napi legtöbb gyarapodást is,csak azért,hogy vakargasd a fejecskédet. 7.8 kg
Biztos az atkák is beálltak gyűjteni!! :) :) :)

Na hogy jött ki a matek?  oszkárnak mennyi méze lett? Természetesen hordóban.  :D :D :D
Vagy családátlagot is számolhatsz. Mondjuk az nehezebben megy majd neked! ;)

ui. Te a mézelvétellel állandóan szopó ágon vagy!! Most ízelítőt kaptunk a kínlódásodból!
« Utoljára szerkesztve: 2024. Július 26. 18:46 írta oszkár »

*

wr

• 1013
« Válasz #3170 Dátum: 2024. Július 27. 08:38 »
Idézet
Mérnök ember lévén Számold már ki a valószínűség számítás alapján! Mennyi teli hordó mézünk lehet?
Mert ez a "gyanítom" Nem jött be!!

A Jenő már 8 napja pörget ,tegnap 18 hordóval szedtek ki és még a felénél sem tartanak!!
Nekünk a késő nyíló táblákról még mindig hordanak.
Ez ugyan nem valószínűség számítás, de ha nem is veszünk napi 18 hordót hanem csak 16-ot, és ha még a felénél sem tartanak akkor az összesen legalább 17 nap, akkor az aszongya hogy 17 nap szorozva 16 hordóval ami 272 hordó szotyi.  ;D

Nekem most volt fújós segítségem így nagyon gyorsan ment az elvétel, a szöktetésből a fiókokban maradt fél marék méhet a segéderő kifújta és már lehetett is vinni, nulla szaglászás nulla kutatás pedig volt hogy belecsúsztunk az ebédidőbe is a fiókok leszedésével.

Oszkár, az a közel 50 kilós 10 keretes fiók az inkább közel 40. Ha a 9 keretes fiókjaim súlyából indulok ki, a 42-43 kilót még elhiszem de attól többet nem. Nyilván, az sem mindegy miből van a fiókod, mert mondjuk egy hárs vagy éger fiók kapásból tud lenni üresen keretek nélkül is 5-6 kiló. Rakodó fióknak nem is lenne szabad másból lennie mint nikecellből, csak hát hol van az a gyártó aki pont olyan fiókot csinál belőle amilyen nekem kéne? Sehol. Még aranyárban sem. Lapokból meg nem lehet összerakni mert bármivel van ragasztva szétesik, ráadásul közel sem olyan merevek még az xps lapok sem mint kellene. Létezik olyan lap ami kellően merev, de annak magasabb ára van még a gyalult deszkától is.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3171 Dátum: 2024. Július 27. 09:39 »
wr! Jenő esetében van "ismeretlen" adat!  Így sosem lehet kiszámolni a tutit.

Esetemben. Megmértünk egy pár keretet a távtartó fülnél felakasztva húzós kilóra. 4,5 kg ,(10-ből 7.)
Ebből kiindulva 4,5x10=45kg + a H fiók amit nem mértem még üresen,de mondjuk az 3 kg(borovi fenyő)=48kg

Akkor vajon jól írtam,hogy KÖZEL 50 kg?? :-\     :) :) :)

*

buksi

• 466
« Válasz #3172 Dátum: 2024. Július 27. 10:46 »
Attilának egy dologban van igaza!-az 50 kilós fiók nem idősebb méhészeknek való,mert bizony kikészíti a derekat és nem éri meg betegnek lenni.Más-végeztem az atka kezeléssel a 60 ból 4-5 volt atkásabb, amitrázos füstöléssel sikerült jól lecsökkenteni az atkát,majd később kapnak valamilyen tartós hordozót.

*

wr

• 1013
« Válasz #3173 Dátum: 2024. Július 27. 19:07 »
Idézet
(10-ből 7.)
Hát ez az! Ha valóban annyi méh volt azokban a családokban akkor ott 10-ből 10 keretnek olyannak kéne lenni, nem csak 7-nek. Nálam a súly és egyéb mellett ez volt az első dolog ami feltűnt a 10-es hunornál, hogy mézelvételnél a szélső keretek külső fele sosem volt teljesen meghordva, akkor meg minek legyen náluk. Meg a húzós mérleg az olyan pontos általában mint a léputcákban lévő méhek saccolása. Fel kell tenni a komplett fiókot egy pontos személymérlegre és azon meg lehet mérni. Onnan tudod hogy pontos, hogy ha ráteszel 50 kiló cukrot akkor a mérleg pont 50 kilót mutat, nem 48,5-öt és nem 53-at.
Idézet
az 50 kilós fiók nem idősebb méhészeknek való
Még a 40 kilós se, de a matek az matek. Kint van x tonna méz, annak valahogy be kell jutni a hordókba, akkor is ha egyenként szedegeted ki a kereteket meg akkor is ha fiókosan, szóval mindenhogyan meg kell emelni, már ha nincs gép hozzá. Melyik a gyorsabb?
Én már kizárólag csak hunorban gondolkodom. Lehet olyat is, hogy 11 keretes hunor fészek, rajta 3db 11 keretes 1/2H méztér. Akkor közel sem kell akkorát emelni, na de háromszor kell szöktetni, meg oda a kényelem, nem tudod nyáron feletetni a téli készletet mert hova, ősszel teleltetni kell amit egyébként nem kell, a telelés is sokkal rosszabb 1 fiókon több léputcában mint kevesebb léputcában de két fiókon, tavaszai fejlődés dettó, összel és tavasszal fiókok csereberélgetése egymás alá fölé, ha kint hagysz télre fél fiókot akkor azt alulra kell tenni, hogy az anya tavasszal tudjon felül a hunor kereten indulni, had ne soroljam...
Fekvőben meg ha nem szűkítgeted alig fejlődik, egész évben minden keretben lesz minden mert ahogy Attila ezt legalább jól leírta "szétpacsálják" a mézet is meg a fiasítást is, szöktetni sem lehet, szopás az egész...
Idézet
amitrázos füstöléssel sikerült jól lecsökkenteni az atkát
Ezt hogy csináltad? Meg mikor? Szotyi alatt? Nekem van általában másfél két hetem akác után amikor egyáltalán nincs hordás, na ebbe az időbe kell beszuszakolni azt a néhány kezelést, most meg majd a szotyi után jöhet a többi, de először át kell vizsgálni az egész állományt, nem kell-e valahol kármentést eszközölni, mert a szotyi alatt elő szokott olyan fordulni, hogy gondolnak egyet és nekiállnak anyát váltani ami persze nem mindig sikerül és ott marad a család anya nélkül.

« Válasz #3174 Dátum: 2024. Július 27. 20:14 »
Mi történt wr amikor ezt a vallomást írtad?
"Fekvőben meg ha nem szűkítgeted alig fejlődik, ..."
Bizony ez így van, csak elfelejtetted folytatni.
Meg akácmézed sem lesz csak a fele, ha nem használsz szűk fészket.
Ritka pillanat de a mostani írásod nagy részével egyetértek, különösen az atka elleni védekezéssel.
Tehát aki akácpergetés után kihagyja a védekezést, az már cumi, és nem kicsi.
Ha ott sikerül megtörni az atkák lendületét, és napraforgó után kapnak egy újabb pofont, akkor már nagy baj nem lehet.
Azért nem vágyom a Hunorra, mert nekem ebben az időszakban a mojok elleni védekezés is külön problémát jelentett.
Általában 2db 10-es fiók volt a 10-es fészken, és arra ekkor már nincs szükség.
Macera a pakolászása, ha éppen azt szeretnénk megnézni amiről írsz.
Át kell vizsgálni az egész állományt...ez a fészket jelenti, és ha ilyenkor leveszi az ember a méztereket már áll is a bál, páne ha szolidágón vagyunk.
Előbb tudják a méhek melyik kaptárt fogjuk vizsgálni mint mi.
Ott fognak várni.
Azt írod a fekvőre, hogy ....szopás az egész.
Akkor ez mi?
Jó pakolászást.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3175 Dátum: 2024. Július 27. 20:44 »
wr!

Neked is azt mondom mint A "méhészgurunak. Gyere as győződj meg saját szemeddel.
Várok szeretettel minden hitetlent.A saját szemének talán csak hisz.

"Mérőszám a teli hordók!"

Egy üres H fiók meg 6 kg felett van. Megmértem, A digitális mérleg meg pontos! Ellenőriztem többször!

Esetleg valami más kifogás, óhaj, sóhaj, panasz? Valamibe kössön már bele még valaki

Ha, veszi a fáradtságot és megnézi a méheinket akkor el is várom,hogy leírja amit látott!
Csak hát szembesülni a valósággal nem sok ember képes! ;)

*

buksi

• 466
« Válasz #3176 Dátum: 2024. Július 27. 22:12 »
Nos van igazatok a kezelést illetően de én nem vándorlok már,akác után itt Zalában van hárs és gesztenyéről néha mézharmatról hordás,talán 1 hét ami szünet a hordásban,bármivel kezelünk atka ellen bent lenne a mézben,z oxált ellehet felejteni,ha akác után erősebb szerrel vannak kezelve biztosan maradék mézben és a viaszban megtalálható./Többen is jártak már pórul az ilyenkori kezeléssel a méz vizsgálatakor./

*

wr

• 1013
« Válasz #3177 Dátum: 2024. Július 28. 06:51 »
Attila, valamit valamiért. Majd ha nem nagy titok akkor úgy november táján írd le ide, hogy hányszor turkáltál a kaptárban addig a mostani naptól fogva. Én is leírom, már csak egyszer fogok az idén ott ahol minden rendben van, nyilván ahol netán nem lesz petéző anya ott nem csak egyszer kell. Tehát átnézem őket, felírom hogy mennyivel kell kiegészíteni a téli készletet és én már nem nyúlok kaptárba ebben az évben.
A második fiókot több okból is rajtuk hagyom, de már ezt is leírtam, nincs hova elrakni, minek szedjem le csak plusz munka, meg akkor hova etetem fel a téli készletet, hol lesz a fias. Így meg van mindennek helye és még pakolászni sem kell. A fekvő meg folyamatos törődést igényel tavasztól őszig, mint ha háziállatot tartana az ember, hiába nem kell emelgetni a fiókot.
A molyok is el vannak intézve, a harmadik fiókok már a tárolóban vannak, minden torony le van kénezve amit hetente ismétlek míg be nem áll a hideg, utána már nem kell. Néhány zacskó kénlap ára nem vág földhöz.
Egyébként meg most indul némi mozgás a szolidágóra, nem tartok tőle hogy kutatás lenne miközben átnézem őket, ebből eddig egyik évben sem volt még bajom. Annyira nem, hogy ha hiszed ha nem, félre van téve néhány fiatal anyám amik nemrég keltek, pároztatóban, egyetlen kereten és sem a pörgetés alatt sem ez idáig nem bántották őket. Egy söprögetéses mézelvételnél már rég lerabolták volna az összeset.

*

Berci

• 317
« Válasz #3178 Dátum: 2024. Július 28. 17:51 »

Tehát aki akácpergetés után kihagyja a védekezést, az már cumi, és nem kicsi.

Ez csak akkor igaz, ha előző Őszön ellazázta az ember a kezelést. pl. nyaralni ment :)

« Válasz #3179 Dátum: 2024. Július 29. 05:21 »
Amikor kezdtük ezt a szópárbajt nem rólam, nem az én méhészetemről volt szó!
Senki nem lazított, és nem ősszel vétett.
A kolléga családjai repcén közepest, de nagyon jó eredményt értek el akácon, hárson ismét közepest, napraforgón pedig megint szép eredményt produkáltak.
Ha előző év őszén nem megfelelő a védekezés szerinted ez így lenne?
Annyira okos itt mindenki, hogy öröm veletek az élet.
Nagyernyei Attila