A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065954 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3750 Dátum: 2025. Február 20. 18:36 »
Több méhészt is ismerek személyesen akik sok száz családdal vándorolnak.
Talán nem ró meg érte Varga Karcsi, de ő tavaly 1.200 családdal ment Nógrádba!
Aztán a mi megyénkből Horváth Zoli is több mint 600-al vándorol, mondjuk ő konténeres.
Biztosan van a jó technológiánál is jobb, de most is azt vallom, hogy a leghatékonyabb tavaszi felfejlesztés, a drasztikus szűkítéssel, takarással kezdődik.
A tömött léputcákkal induló családok fiasításának felülete fény évnyivel több lesz, mint a szabadon bóklászó, a kereteket félig 3/4-ig takaró társaiké.
Nincs ezen mit veszekedni, ki kell próbálni.
De akinek az összes bomba, ott valóban nem kell a szűkítéssel-bővítéssel bíbelődni.
Nekem soha nincs ilyen szerencsém, emiatt mind leszűkítem, és amikor eljő az idő, hogy a kiugróan jókat már többször kell bővítenem, akkor azokat egyszerűen "megfejem", mert megpattannának, a közepeseket pedig ezekkel az elcsórt keretekkel helyzetbe hozom.
Ez miért macerálás?
Ha nem tenném az egyik megrajzana, a másik meg azért nem termelne, mert gyenge.
Senki nem tagadja, hogy ez sok munkával jár!
De a végeredmény a lényeg, és itt a tornácon ülők, meg a karosszékben drukkolók pergetési eredményei szerényebbek.
Ha nekik az elég az ilyen mézárak mellett, akkor semmi gond.
Én mindig a maximumra törekszem, de ha nem jön össze legalább magamnak nem teszek szemrehányást.
Én még olyan méhésszel nem találkoztam aki keveset dolgozik a méheivel, és mégis átlagon felülit perget.
Valahogy nekem ez nem jön be.
Ha repce előtt, meg alatt 3 hetente "macerálnám" az állományt.......
Erre nem is tudom igazából a választ, mert sosem próbáltam, meg nem is fogom.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 222
« Válasz #3751 Dátum: 2025. Február 20. 19:46 »

Az, hogy neked mit adnak elő az egy dolog.
Az, hogy mi a valóság, az meg egy másik dolog.

Aztán a mi megyénkből Horváth Zoli is több mint 600-al vándorol, mondjuk ő konténeres.

Oszáma bin Láden?

Tényleg ennyire vagy képben? Nézz már utána Attila! Kérdezd már meg valamelyik méhészt, vagy a "noteszost"! Nem akarom én bántani a Zolit, de ha idecitálod a nevét, akkor elég annyi, hogy gőzöd sincs mit beszélsz már megint. Ne hülyíts már a méhészeket az álomvilágoddal! Kitalálsz valótlan történeteket, aztán kínos lenne megmagyarázni az olvasóknak, és bántaná az említett méhészt....tehát nézz utána kérlek mielőtt valótlanságot állítasz.
Keress még 600 családos vándorméhészeket inkább! De tényleg olyanokat, akik vándorolnak is, és van méhészetük. Nem nagyon fogsz találni.
Ha nem ismersz olyanokat, akkor meg minek beszélsz mellé? Ezzel akarod már akárhányadszor a valóságtól távol álló meséidet igazolni? Borzalom amiket kitalálsz.
Miért van erre szükséged?

Üdv: Kira

*

Koki

• 222
« Válasz #3752 Dátum: 2025. Február 20. 19:52 »

Nekem soha nincs ilyen szerencsém, emiatt mind leszűkítem, és amikor eljő az idő, hogy a kiugróan jókat már többször kell bővítenem, akkor azokat egyszerűen "megfejem", mert megpattannának, a közepeseket pedig ezekkel az elcsórt keretekkel helyzetbe hozom.
Ez miért macerálás?

Erre már nem emlékszel?

Kiegyenlítés 14 nap. Nem minden család.

*

wr

• 1013
« Válasz #3753 Dátum: 2025. Február 21. 08:04 »
Idézet
Megpróbáltam ezt elképzelni. :-) Kibérel néhány vagont a vasúttól, keres egy helyet ahol vagonírozhat, odacipeli az összeset 1 nap leforgása alatt... Brávó! Mesélj ilyet annak aki félkegyelmű! Én beszéltem olyannal aki minden évben vándorol, na a vándorlásnál pont ugyanaz van, mint amikor egy telephelyen összeér a repce és az akácvirágzás. Ott van 2 nap elintézni a pörgetést, mert utána már felesleges kapkodni. Ha nem viszi el 1 nap alatt az 1200-at akkor mikor termel(get)? Az utolsó 1 napban? Hát persze...
Idézet
A tömött léputcákkal induló családok fiasításának felülete fény évnyivel több lesz, mint a szabadon bóklászó, a kereteket félig 3/4-ig takaró társaiké.
Az eszed tokja... Szerintem neked még az életben nem volt rendes méhcsaládod! Majd teszek fel képeket májusban a soha nem szűkített állományomról, megnézheted mekkora ott a méhtömeg. Nagyobb, mint a te szűkítgetett ládádban, ebben teljesen biztos vagyok.
Idézet
Én még olyan méhésszel nem találkoztam aki keveset dolgozik a méheivel, és mégis átlagon felülit perget.
Én már többel is. Nem kell átlagon felüli, egy jó átlag kell és ennyi, töredék munkával!
Idézet
Erre nem is tudom igazából a választ, mert sosem próbáltam, meg nem is fogom.
Hát ez az látod, most árultad el magad igazán! Fogalmad sincs az egészről! Azért nincs, mert nem tudod milyen az, amikor egy békén hagyott (nem szűkítgetett) családban 12 táblás keret fias van hunorban! Már ha engedném neki, de nem engedem. Te olyankor még szűkítesz, vagy 1 léppel bővítesz. Mi meg röhögünk. Meg csapolunk.
......hát milyen hülye az ember nem????

De.

*

Koki

• 222
« Válasz #3754 Dátum: 2025. Február 21. 08:55 »
Sőt!
Óriási méztározói kapacitása mellé még kellett vásárolnia +35 tonnának hordót. Hát hogyne!

Egyébként a nagy méhészetekben nem számít a családszám, mert egy idő után úgyis több lesz, így lett 1200 az 1080 -ból.

Vagy éppen Varga Karcsi (akit bátran merek barátomnak nevezni) 1.080 családdal vándorolt Nógrádba,

De hol van egyesekhez Karcsi, vagy bármelyikünk? .........mit mondjak...............

Amikor Varga Karcsi (mega méhész) felhívott, hogy most vesz még 200 hordót, beszélgettünk.
Mondta, hogy milyen jó eredménye van a dokival együtt.
Aztán kérdezte az enyémet ....mit mondjak?

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3755 Dátum: 2025. Február 21. 10:15 »
"Én mindig a maximumra törekszem,...."

Halkan kérdezem!: Akkor miért nem tudsz egy normális családot beteleltetni ősszel?

Ebből adódik:
"Nekem soha nincs ilyen szerencsém, emiatt mind leszűkítem,"

Nem szerencse kérdése ez! Ez úgy hívják szakmai tudás.
Többször leírtad már ,hogy pátyolgatod a tartalékok tartalékát is.

Itt kezdődnek a te bajaid! 

Ezek után mit vársz a tavaszi fejlődéstől?   Nincs népesség nincs fias. Mitől is terjedne a fias ,ha nincs takaró népesség?

Kezd újra az alapoknál!
Az ok okozati összefüggéseket értékeld át.   Nincs már rá megint 40 éved!

*

wr

• 1013
« Válasz #3756 Dátum: 2025. Február 21. 10:42 »
Idézet
Ezek után mit vársz a tavaszi fejlődéstől?   Nincs népesség nincs fias. Mitől is terjedne a fias ,ha nincs takaró népesség?
Dehogy nincs! Jól leszűkíti, és akkor megnő a népesség! :-) És még el is hiszi, sőt, oktatja!
Idézet
Nincs már rá megint 40 éved!
Teljesen mindegy, 50 év alatt sem fog rájönni, mert nem látja a fától az erdőt.
Idézet
Akkor miért nem tudsz egy normális családot beteleltetni ősszel?
Válaszolok helyette.
1. Az a kaptár eleve alkalmatlan a jó telelésre pláne a jó tavaszi fejlődésre (azért kell babusgatással folyton javítgatni).
2. Pont akkor korlátozza a népességet drasztikusan amikor az legnagyobb lenne (nagy törés a család természetes fejlődésében).
3. Vándorol...
4. Folyton anyát cserél, és mint tudjuk, a család ritkán örül az idegen anyának, mert sajátot akar (családon belüli konfliktusok).
5. Mivel vándorol, az atkairtás sem úgy megy ahogy kéne.
6. Egész évben cseszteti őket, mindennel, mert azt gondolja, hogy ő mindent (is) jobban tud mint a természet.

7. Jön a tavaszi felocsúdás, szűkítgetés, babusgatás, és kész is az ördögi kör.

Az egyik legnagyobb felismerés az volt a méhészeti pályafutásom elején, hogy nem a méheimmel van a baj hanem a méhésszel, mert nem segítettem hanem inkább akadályoztam a természet működő rendjét (a hülyeséget tanultam a mentoroktól). Aztán rájöttem, hogy lehet fordítva is, azóta a természet segít engem.

« Válasz #3757 Dátum: 2025. Február 21. 18:24 »
Mivel ilyen jól elcsevegtek egymással nincs is szükségetek az én hozzászólásomra.
Az a fura tőletek, hogy azok beszélnek a vándorlásról akik a kertből még egy kaptárt sem tettek teherautóra.
Varga Karcsinak egy olyan darus, pótkocsis szerelvénye van amelyikre 400 méhcsalád felfér egy kanyarral.
Egyszer már segítettem neki pakolászni, ti pedig megint olyant állítotok amihez semmi lövésetek.
Horváth Zolinak ha igaz 12 konténere van, de nem számoltam.
Sokszor találkoztam vele amikor hurcolta őket akácra, meg napraforgóra.
Erről ennyit, a többi szóra sem érdemes.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 222
« Válasz #3758 Dátum: 2025. Február 21. 18:55 »
Jól elcsevegünk. Nem szólnánk egy szót sem, ha nem hergelnéd a társaságot.
Nézzük csak!

Hol van már az az idő, hogy repcén levettem a Hunorokról a menekülő teret és "folyt ki belőle a méh"?
Akácra már úgy mentem, hogy mindegyiktől 1-3 fiast el kellett vennem.

Ha mi írjuk, akkor álmodozunk. Térj vissza rakodóra, hagyd őket békén, csak azt tedd mint akkor amikor még nem volt időd a sok felesleges macerára a munkahelyed miatt, és meglátod milyen jók lesznek ismét. Atkát persze írtani kell.

Horváth Zolinak ha igaz 12 konténere van,.

Járj utána! .....

dv: Kira

*

robi 75

• 1010
« Válasz #3759 Dátum: 2025. Február 21. 22:27 »
 Hát azért egy 5-6 léputcán telelő nb pont annyi mint 8-9 léputcán telelő hunor.
Fekvőben muszály szűkíteni, nagy a keret és oldalra kell majd menni, robbantani tudja a családot. Bővítgetés meg egyáltalán nem nagy meló, rakodóban is kell majd a fészekbe dolgozni.
De értem mit ír, rakodóba ez nem kell csak ha nagyon rongyok akkor nem árt.
Nekem a felesek is felfejlődtek gyönyörűn maguktól 4. fiókot már repce végén mehet fel.
A meló utánna kezdődik velük.
Fekvőre nem állok vissza, pedig most cakk pakk állományokat kínálnak olcsón, nem birja a monoton egésznapos hajlás a derekam, a mentő vinne el. Inkább legózok a rakodóval, az mindig egy más mozdulat.
Üdv:robi

*

Koki

• 222
« Válasz #3760 Dátum: 2025. Február 21. 23:27 »
Hát azért egy 5-6 léputcán telelő nb pont annyi mint 8-9 léputcán telelő hunor.

NEMIGAZ!

Egy 5-6 léputcában telelő NB-ben éppen annyi telelőnép van mint egy 5-6 léputcában telelő Hunorban.
Amennyiben több léputcás akármelyik, akkor léputcánként is több méh van a telelőfürtben.
Tehát a 8-9 léputcás NB-ben éppen annyi telelőméh van, mint a 8-9 léputcás Hunorban.

Csakhogy!!! A 8-9 léputcában telelő Hunorban a középső 6-7 lépet gyakorlatilag teljesen lefedettek méhekkel, míg a 8-9 léputcás NB-ben még a középső lépek sem. Tehát mi következik ebből? A lépekben lévő telelőélelem függvényében vagy alul, vagy pedig felül van olyan felület, amit a méhek nem vesznek birtokukba. Ha sok a fejük felett a telelőélelem maradéka, akkor ott elveszik egy csomó hő. Ha nincs "mézkoszorú" a fejük felett, akkor alul nincs méh a lépeken. Tehát mivel a nagy lép nem igazodik a tavaszi induló családok ÁTLAGOS méretéhez, ezért, hogy minden lép LÁTSZÓLAG méhek által fedett legyen, azokat szűkíteni kell, mert ezáltal jobb lesz a hőgazdálkodás. Ez a Hunornál és a hasonló lépek esetében automatikusan passzol, tehát nincs szükség a jó családoknál semmiféle beavatkozásra. Kétfiókos telelésnél a "bika" családok ha bővelkednek élelemmel, akkor is mennek a fiasítással a hő irányába felfelé, és szinte be akarják fedni az egész kaptárat. Ott sincs szükség beavatkozásra. Szokták ilyenkor forgatni a lépeket (eleje hátra) de az teljesen felesleges, kivéve amikor a lép még félig szűz, és a hátsó mézes részt is próbálják rákényszeríteni a fiasnevelésre. Ekkor szokott előkerülni  a fedelezővilla, amivel karcolgatják a fedett élelmet, -azok akik ráérnek-, és azt hiszik attól több fiasítás lesz. Nb-ben is.
Na amikor a Hunor is csak 5-6 léputcás, akkor azt is érdemes szűkíteni, mivel ott sem fogják a lépeket léctől lécig elfoglalni a családok, ami szintén lassítja, gátolja a tavaszi fejlődést.
Én viszont már rég rájöttem, hogy felesleges munka és a tökölődés helyett inkább kiegyenlítem a családokat, aztán majd kapják a mézteret egyidőben. Tehát ha kell osztok szét ennek érdekében családokat. Azokat akác előtt vagy alatt visszaszaporítom, sokszor  a rajzást megelőzendő kényszerből. Annyit változott az állatjóléti miatt a technológia, hogy mivel a családszámot fenn kell tartani, ezért nem szétosztok családokat, inkább csak csapolom a fiaskeretekkel, visszarázva a rajta ülő méheket, mert akkor nincs az a veszély, hogy leölik az erősítendő család anyáját, illetve nem kell a csapolt család anyáját megkeresni, amire abban az időszakban igencsak nincs is időm.

(Még valami. Az öreganyásakat szoktam csapolni, vagy amelyik nem volt képes nagy családban telelni, esetleg gyatrán fejlődik fel. Akáckor, vagy utána ezeket az anyákat ki lehet dobni, -egy keret ki- és pár nap múlva kap egy keretet rajbölcsővel a lyukba. Méhek lerázva, nincs anyakeresés, bölcsős keret benyomva.)

Üdv:Kira

*

robi 75

• 1010
« Válasz #3761 Dátum: 2025. Február 22. 00:04 »
Igaz....ezt átléptem pedig 2014 ig csak fekvőim voltak, az nb kereten valóban ott figyelnek a mézkoszorú alatt egy hunornyi területen.
Üdv:robi

« Válasz #3762 Dátum: 2025. Február 24. 10:25 »
Kira (Kivancsi111) írásának egy részével egyet értek, de van amivel nem, mert másként csinálom.
Ezt írja:
" ...inkább csak csapolom a fiaskeretekkel, visszarázva a rajta ülő méheket, mert akkor nincs az a veszély, hogy leölik az erősítendő család anyáját, illetve nem kell a csapolt család anyáját megkeresni, amire abban az időszakban igencsak nincs is időm."
Én, hogy csinálom?
Mivel nincs ennyi méhcsaládom én bizony megkeresem az anyát, és a rajtaülő méhekkel együtt teszem át az erősítendő családhoz!
De mikor?
Ennek tű pontos ideje van nálam.
Amikor megtörtént a generációváltás, és még a fiatal "nyuszi" méhek nem tájoltak be.
Soha, az-az soha nem öltek le így egyetlen anyámat sem.
Természetesen a fogadó, gyenge család népe sem annyira kevés, hogy ezt ne lehessen megtenni, de Jenő sem az egy maroknyi méhet erősíti, mert akkor megfázna a fias.
Ez nagy különbség a mi technológiánk között, de az enyém sokkal hatékonyabb, viszont lassabb.
Miért hatékonyabb?
Mert a kereten ülő fiatal méhek hamarosan gyűjtő méhek lesznek, neki pedig csak a kelésük után 10 nappal.
Én inkább a lassabb, de hatékonyabb módszert választom.
A szűkítésbe-bővítésbe nem megyek bele, tudjátok az álláspontomat.
A tavaszi felfejlődésnél az NB roncsra veri a Hunort, ha jókor van bővítve, később tűzve.
Azt kitárgyaltuk, hogy mivel az NB lépfelülete ca. 30%-al nagyobb, emiatt a fias is, ha azt jól kezeli a kolléga.
Ha csak úgy sebtiben vannak kezelve, és néha macerálva, akkor a mézkoszorúk megfogják torpantani a fejlődésben a családokat.
Ezért arra kell törekedni, hogy a fészekben valóban léctől-lécig fiasok legyenek.
Sok meló, de megéri.
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1013
« Válasz #3763 Dátum: 2025. Február 24. 14:18 »
Idézet
A tavaszi felfejlődésnél az NB roncsra veri a Hunort, ha jókor van bővítve, később tűzve.
Ááááájjjjjáááájjjjááááájjjjáááájjjjáááájjjj. Szerintem neked érzéked van ahhoz, hogy mit kell írni, hogy aztán válaszok szülessenek rá és pörögjön a fórum, még annak árán is, hogy sokan lehülyéznek.

Még véletlenül se! Mondom, majd teszek fel képet, hogy mennyi méh van egy hunorban, miközben alig van hozzányúlva, míg te szerteszét piszkálgatod.
Idézet
Ezért arra kell törekedni, hogy a fészekben valóban léctől-lécig fiasok legyenek.
A fekvődben, ott lehet, hogy arra kell törekedni. Én erre sosem törekedtem, szükség sem volt rá soha.

« Válasz #3764 Dátum: 2025. Február 24. 18:57 »
Ezt írja wr:
" Szerintem neked érzéked van ahhoz, hogy mit kell írni, hogy aztán válaszok szülessenek rá és pörögjön a fórum, még annak árán is, hogy sokan lehülyéznek.......Mondom, majd teszek fel képet, hogy mennyi méh van egy hunorban, miközben alig van hozzányúlva, míg te szerteszét piszkálgatod."
Ma elég sok kolléga hívott, remélem ezeket a dicshimnusz soraidat ők nem olvassák, mert van bajuk bőven.
Néhányan közülük nem rég még méheket akart eladni, de lassan vevővé válnak.
Semmi mást nem hallottam a méhészektől csak a panaszt, hogy mennyire összementek ősz óta a családok, és kimagaslóan sok a nozemás.
Erre te azt írod, hogy szétfeszítik a kaptárakat a méhcsaládjaid.
Én nem nevezlek hülyének mint te engem, csak nagypofának.
Neked sosem volt még közepes családod sem, a gyengét meg mindig másnál láttad.
Jah, hogy az idén még beléjük sem néztél?
Lesz meglepi nyugi.
A januári fias beindulásnak lesz böjtje, és már van is.
Jobb lett volna ha januárban nem 17-18 fok és mogyoróhordás van, utána meg -10-14 fokok.
Ma egy csomó családra ránéztem felülről.
Vegyes a kép, de az átlag még mindig a jó fele billen.
Remélem így is maradnak, és a generációváltás zökkenőmentes lesz.
Te meg ne aggódj wr, hiszen a bomba családokkal csak a rajzás cseszhet ki.
A léctől-lécig fiasra sosem törekedtél, akkor ülj le ez 1-es.
A tisztító pergetésnél  fiasokat nem pergetek, pedig ekkor már az anyák zárva vannak, és a szűk fészken kívül is van fias, csak épen azokban vagy nincs, vagy minimális a méz.
Ezért kell a full fias, de neked ez magas.
Aki megérti, az meg rajtad mosolyog.
Hát ilyen ez a méhészkedés.
Nagyernyei Attila