A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065935 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3735 Dátum: 2025. Február 14. 07:31 »
Ahogy érezni lehetett ismét nem találták el az időjósok a tavasz kezdetét.
Eddig azt prognosztizálták, hogy február 20 után komoly felmelegedés várható.
Ma március elejére gondolják.
Addig pedig szorítsunk a méheknek, ma havazás kezdődik, pár nap múlva pedig a tél leghidegebb napjai lesznek...ha eltalálják.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3736 Dátum: 2025. Február 17. 20:06 »
Hááát, úgy néz ki az időjósoknak ez sem jött össze.
A hideget eltalálták, de a várható felmelegedést, ami nekünk méhészeknek érdekes, azt március közepére módosították.
Most is úgy látom, hogy a legnehezebb napokat élik meg a méhcsaládok, de a cukorlepények beadását továbbra is korainak tartottam.
Hacsak nem életmentésről volt szó, akkor meg nincs mese.
Egyet viszont be kell vallanom, én az aggódós méhészek közé tartozom.
Annak ellenére, hogy méhészkedést az első pillanattól komolyan veszem, és mindent elkövetek, hogy megóvjam a méhcsaládok egészségét, és a legnagyobb eredményt érjem el.
Anno 1987-ben (ha nem tévedek) ettől sokkal komolyabb telünk volt, olyan 60-80 cm-es hótakaróval.
A kaptárakat csak azért tudtam, hogy merre vannak, mert ott egy kicsit magasabb volt a hókupac.
Baromi jól teleltek a családok a hó alatt!!!!!
Madár, szél nem zaklatta őket, sose legyenek jobb családjaim.
Akác előtt majdnem mind szét kellett szednem, mert megpattantak volna.
Mostanság is vannak ilyen családjaim, de messze nem az összes.
Sokkal "fűrészfogasabb" az állományom, annak ellenére, hogy mindegyikkel mindig ugyan azt csinálom.
Egyszerre szűkítek, bővítek, serkentek, vándorolok, pergetek, atkát gyérítek.
Ennek ellenére mindig vannak kiugróan jók, és lemaradók.
Ha valamit sajnálok az elmúlt időszakban, akkor ezt.
40 éve még a közepestől gyengébb családok is feljöttek maguktól, az erősekkel meg alig bírtam.
Ez az arány mára megváltozott.
Jó tavaszokon még mindig van, hogy akác előtt lehet kölyökcsaládokat készíteni, de legtöbbször csak az erőseket tudom csapolni, és ezektől a közepeseket helyzetbe hozni.
Hol van már az az idő, hogy repcén levettem a Hunorokról a menekülő teret és "folyt ki belőle a méh"?
Akácra már úgy mentem, hogy mindegyiktől 1-3 fiast el kellett vennem.
Na de vissza a mába.
4-5 nap kemény éjszakai fagyok lesznek, sok helyen -10 fok alatt.
Ez van, 3 hét múlva már többet fogunk tudni.
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1010
« Válasz #3737 Dátum: 2025. Február 18. 08:00 »
Szetintem az uniós csatlakozásig nem  nagyon volt itt baj, addig hatékonyan lehetett védekezni a nosema ellen, atka ellen is hatékony volt.
Nosemát nem is láttunk, rövid pórázon volt mint nálunk egy csomó betegség a kötelező oltások miatt.
Az atkát is szinte pár füstöléssel el lehetett intézni, persze hogy el lehetett abban benne volt az anyag, az amitráz még jó hogy vitte.
Ma ahoz képest csak simogatjuk a hátukat😂😂, töketlen védekezések miatt állományok fele veszik oda.
Na meg a lassan lebomló úniós szarok......hát milyen hülye az ember nem????
Üdv:robi

*

Koki

• 222
« Válasz #3738 Dátum: 2025. Február 18. 08:43 »
......hát milyen hülye az ember nem????

De.

Üdv: Kira

*

wr

• 1013
« Válasz #3739 Dátum: 2025. Február 18. 10:54 »
Idézet
A hideget eltalálták, de a várható felmelegedést, ami nekünk méhészeknek érdekes, azt március közepére módosították.
Nekünk nem érdekes, esetleg a méheknek. Az időkép vasárnaptól már 7 fokot mutat nappalra, abban már ki tudnak menni vízért, minden más ami szükséges az meg ott van a kaptárban (már akinél).
Idézet
Egyet viszont be kell vallanom, én az aggódós méhészek közé tartozom.
Én meg nem. Én inkább amiatt aggódom, hogy a mézünk eladhatatlan, mert ugyanúgy dől be az eu-ba a szutyok és ugyanúgy nem tesz ellene senki semmit, leszámítva azt a néhány nyugat európai aggódó jutubert de hát látszólag ők sem érdekelnek senkit.
Idézet
Egyszerre szűkítek, bővítek, serkentek, vándorolok, pergetek, atkát gyérítek.
Egyfelől részvétem, másfelől nagyon ügyes vagy, én egyszerre csak egy dolgot tudok csinálni, és abból a hatból amit felsoroltál hármat egyáltalán nem csinálok.
Idézet
Hol van már az az idő, hogy repcén levettem a Hunorokról a menekülő teret és "folyt ki belőle a méh"?
Itt. Nálam ez tavaly is így volt a zöménél.

« Válasz #3740 Dátum: 2025. Február 18. 11:25 »
Ezt írja wr:
"Egyfelől részvétem, másfelől nagyon ügyes vagy, én egyszerre csak egy dolgot tudok csinálni, és abból a hatból amit felsoroltál hármat egyáltalán nem csinálok."
Akkor tippelek.
Nem szűkítesz, nem bővítesz, és csak pergetgetsz.
Ügyes vagy ha ..." Nálam ez tavaly is így volt a zöménél."
Akkor gyakorlatilag megdupláztad akác előtt az állományod.
Jó lenne ha látnánk az egész éves technológiádat, mert az irigylésre méltó.....a pergetési eredményedet kivéve.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3741 Dátum: 2025. Február 19. 08:23 »
Szomorú hírek jönnek a kollégáktól.
Mivel nem lehet, vagy nem szerencsés kaptárt bontani többen hallgatóztak, hogy mi lehet odabent?
És az aggodalmak beigazolódnak.
Nem csak Tolna megyei méhészekkel beszéltem, és már most nagy veszteségeket könyvelnek el.
Ezen felbuzdulva én is meghallgattam vagy 25 családomat, egyelőre szépen duruzsoltak, de az első adandó alkalommal felülről rájuk is pillantok majd.
Néhányan azt kérdezik kikor, és milyen cukorlepényt adjanak be?
Ha megmelegszik az idő, és alkalmas lesz a kirepülésre, lassan bár milyent.
Életmentésre MOST MÉG a kemény natúr cukorlepény jöhet csak szóba.
A méhek 8-9 fokban, ilyen szikrázó napsütésben kirepülnek, és ürítkeznek.
Ahol ez megtörténik, ott már rájuk lehet dobni egy cukorlepényt.
Szerintem a mostani hétvége alkalmas lehet rá.
Volt aki megijedve hívott fel, hogy a kijárókon jégcsapok lógnak!!!
Mondtam neki, hogy örüljön, mert ez az élet jele, a méhek fűtenek, és a belső meleg-pára ahogy kiáramlik a kijárón, ebben a dermesztő hidegben megfagy.
Alig pár hét és indulhat a 2025-ös méhészeti szezon.
Nem ide illő jó hír, hogy ezek a mínuszok jót tesznek a mézforgalomnak.
Hála az égnek, sokan keresik a méhészeket, én sem panaszkodhatok, valóban megugrott a kereslet.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3742 Dátum: 2025. Február 19. 09:19 »
"Akkor gyakorlatilag megdupláztad akác előtt az állományod.
Jó lenne ha látnánk az egész éves technológiádat, mert az irigylésre méltó.....a pergetési eredményedet kivéve."
Nagyernyei Attila

Hiába látnád te azt!  40 év sem volt neked elég,hogy megtanuld. Mitől változna meg nálad bármi is!?

A láda, az igen , az való neked.

"Szomorú hírek jönnek a kollégáktól.
Mivel nem lehet, vagy nem szerencsés kaptárt bontani többen hallgatóztak, hogy mi lehet odabent?
És az aggodalmak beigazolódnak.
Nem csak Tolna megyei méhészekkel beszéltem, és már most nagy veszteségeket könyvelnek el."

Itt meg méhek ELADÓK hunor kereten korlátozott számban!

*

wr

• 1013
« Válasz #3743 Dátum: 2025. Február 19. 10:59 »
Idézet
Nem szűkítesz, nem bővítesz
De nem ám! Szűkít a fiók, azért van olyanra csinálva, hogy ne nekem kelljen. A bővítés a 3. fiók repcén.
Idézet
csak pergetgetsz.
Szerintem, örülnél neki, ha ennyit pergetgetnél mint én, mert akkor nem kéne vándorolnod ami megint csak rengeteg plusz munka. Én akácon elveszek két teljes (teli) hunor fiókot, számold ki, hogy azt neked mennyi nagykeretből kell összekotorászni. Sajnos, nem csak pergetgetek, mert ki szoktam készülni benne fizikailag rendesen.
Idézet
Jó lenne ha látnánk az egész éves technológiádat
Egyrészről ha visszaolvasol hellyel közzel le van írva, másrészről meg, olyan hogy "technológia" az inkább ott van, ahol nagyon sok és nagyon aprólékos munka van. Na ezzel a kaptárral olyan nincs, de ezt hiába mondom neked mert úgysem érted.
Márciusban átnézem az állományt, utána ha nincs nagyon gyenge akkor csak akkor nyúlok bele megint amikor már repcehordás van, addig tök felesleges. A "nyugalom szigete" az amit folyamatosan b@szogatni kell, ezt nem kell. Tökéletesen felfejlődik benne a család, sőt...
Idézet
Szomorú hírek jönnek a kollégáktól.
Nem lep meg. Nem tőled "tanultak" véletlenül? :-)
Idézet
Néhányan azt kérdezik kikor, és milyen cukorlepényt adjanak be?
Erre a kérdésre a tökéletes válasz: ülj le fiam, egyes! Aki annyira balf@sz (mert nincs rá jobb szó), hogy veszi a méregdrága lepényt, ahelyett, hogy vett volna 299-ért cukrot, vagy bent hagyott volna pár kiló 600Ft-os szotyit, az megérdemli hogy kaptárt nyitogasson most.
Az a nagyon nagy baj, hogy a méhei viszont mást érdemelnének! Egy értelmes méhészt!

Jut eszembe, nálam is van eladó, úgy az állomány 20%-a legalább, különben nem fogok bírni velük.

« Válasz #3744 Dátum: 2025. Február 19. 19:01 »
Wr ismét összehozott egy dicshimnuszt.
Annyira jók a méhei, hogy már márciusban szét kell szedni őket, mert április elején lerajzanak.
Neki nem kell szűkítenie, mert alapból szűk a fiók.
Ma -12 fok volt nálunk.
Szerintem az övéi is elfértek a fiókban.
Ez a benyögése visz mindent.
"Szerintem, örülnél neki, ha ennyit pergetgetnél mint én, mert akkor nem kéne vándorolnod ami megint csak rengeteg plusz munka."
Ez most üzenet a vándorméhészeknek?
Mondjuk Varga Karcsinak?
Aki tavaly Nógrádból hívott, hogy +200 hordót kell vennie, mert kicsit több lett mint gondolta.
Én nem szeretek a számokkal csapkodódni, de meg vagyok elégedve a saját eredményemmel.
Az idén lehet szerényebbel is beérem, de annak örvendek, hogy a tied bombasztikusak.
Azért elszóltad magad a múltkor, de most nem keresek rá.
Állítólag meg sem nézted még őket.
Akkor honnan tudod, hogy ennyire jók?
kezdek félni tőled....egy látnok van közöttünk fiúk!
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1010
« Válasz #3745 Dátum: 2025. Február 20. 08:22 »
Wr bácsinál el szokott szabadulni a fantázia😂😂😂,biztos vannak neki kiugró családjai, ahogy minden állományba vannak.
Mellékesen mondom hogy azt a " technikát" hogy március után majd csak repcehordáskor sasolok bele.....bármelyik kaptárba lehet alkalmazni, mindegyikbe működik, amíg sokminden nem számít addig.
De egy pl egy intenzívan vándorló nagyméhészetben mondjuk 600 család ahol azért tervek is vannak a fotelba üldögélésen kívül🫢, nem célszerű így "elengedni" őket hogy majd repcehordásban kezdi hogy no akkor nézzük! Mert megőrülne párnap alatt, szorosabb kontroll kell szinte folyamatosan.

*

Koki

• 222
« Válasz #3746 Dátum: 2025. Február 20. 08:49 »
Belőled sem lesz méhész soha Robi.
Ahogy WR csinálja én is úgy kezelek. Nézd csak!
quote author=Koki link=topic=681.msg57189#msg57189 date=1731358888]

Első átvizsgálás 3 hét. Építtető be, kb. 750 keret ki.
Kiegyenlítés 14 nap. Nem minden család.
(Tudod Attila nálam 9-10 fias keret volt, és bölcsőztek úgy 8-10%-a.)
Ellenőrzés méztérfelrakással egybekötve, építtető kitörve, ahol kellett bölcsőrombolás és már kényszerszaporítás.
Ellenőrzés, bölcsőzés, kényszer szaporítás. Már tartaléklép nem volt, ezért csak műléppel helyettesítés. (750 ami kikerült az építtető helyéről, az ment a műrajoknak.)
..........

[/quote]
....és még az akác akkor ki sem nyílott.

Nem kell "szorosabb kontroll", az csak felesleges macera a méheknek, vagy a kaptár hibáiból adódó kényszer munka, vagy a tapasztalat hiánya. Örülök ha be tudom tartani a három hetenként-i átvizsgálást. Aztán mint mondani szoktam, mindenki úgy kínlódik ahogy akar, ha nem tud egy modern egyenlőlépes rendszerrel dolgozni, mert soha nem lesz rá tőkéje, hogy átálljon, és csak öregségére jut el /vagy addigra sem/ egy olyan szintre, amikor megérti, az egész méhész életét feláldozta a téves elveinek. Amikor aztán vége a jó mézárnak, akkor otthagyja a méheit, bent hagyja a telelésre alkalmatlan mézet, nincs pénze cukorra, lusta a melegben dolgozni, agyonfertőzi a környezetét atkával......

Azt a 600 családos intenzív vándorlást meg felejtsük el!!! Igen kevés 600 családos méhészet van. Akik vannak, azok igen ritkán vándorolnak. Ha mégis, akkor mögöttük áll egy olyan csapat, akiket meg kell fizetni becsülettel, mert különben nem fognak ott dolgozni. Trógerokkal azt nem lehet megoldani, vagyis kocsmában összegyűjtött alkalmi melósokkal nem kivitelezhető, mint a betonozás.
Dobálóztok itt néhányan a nagy állományokkal méhészkedőkről, a sokat termelő csodaméhészekről, miközben számotokra soha el nem érhető álomvilág lebeg szemetek előtt. Nézzetek már magatokba legalább akkor, amikor írtok valamit a nagy méhészetekről!

*

wr

• 1013
« Válasz #3747 Dátum: 2025. Február 20. 15:13 »
Idézet
Wr bácsinál el szokott szabadulni a fantázia
Még véletlenül sem. Nem kiugró családjaim vannak, hanem a zöme jó, meg van néhány gyengébb is. Azok majd vagy össze lesznek rakva, vagy meg lesznek segítve, az majd akkor dől el.
Idézet
Annyira jók a méhei, hogy már márciusban szét kell szedni őket, mert április elején lerajzanak.
Idézd már, be hogy hol olvastál ilyet!
Idézet
Akkor honnan tudod, hogy ennyire jók?
kezdek félni tőled....egy látnok van közöttünk fiúk!
Nem kell hozzá látnoknak lenni. Még csak kaptárat nyitogatni sem. Tudom hogy teleltek be, plusz volt itt januárban 2-3 olyan nap amikor ki tudtak repülni. Amit akkor láttam és hallottam az nekem bőven elég volt ahhoz, hogy meg tudjam becsülni.
Idézet
Igen kevés 600 családos méhészet van. Akik vannak, azok igen ritkán vándorolnak.
Így van! Azért tartanak annyit, hogy ne kelljen még hurcibálni is őket. Én is tartanék, ha lenne hol, meg lenne segéderőm de nincs, ezért van csak 200, ebbe még nem szakadok bele.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #3748 Dátum: 2025. Február 20. 15:56 »
 Koki bá, pedig muszály a nagyokkal dobálózni mert onnan lehet hasznosakat ellesni, ebbe benne van a magáé is.
Még 800 al is mennek, daruzzák. Halad, rá vannak állva, szeszkazán nem kell egysem. 
Azért azt nem tudom elképzelni hogy márciusban megnézem majd legközelebb ha megy repce?? Mikor meg hova? Április 25? Vagy május elején?
Addig meg a gangon hintaszékben pipázgatás? Vagy mi?
Repcére úgy megyünk ki most tökmindegy hogy 60 vagy 600 cs, ki vannak egyenlítve elsőkörben, az anyának
meg tér van adva, műlép bent, rács fent, rajta a méztér. Képbe kell lenni ne mondja hogy nem, meg hogy ráér, mert nem ér rá. Maga se ér rá, nem repcehordásban szédeleg ki a méhekhez hogy akkor nézzük hogy is állunk?
A wr "technológia" akkor jó ha amúgy
majdnem minden mindegy, mert úgyse megy sehova, ad az isten amit ad, a lényeg hogy a gangon üldögélünk abban a hitben hogy mi vagyunk a világ tetején.

*

Koki

• 222
« Válasz #3749 Dátum: 2025. Február 20. 16:52 »

A wr "technológia" akkor jó ha amúgy
majdnem minden mindegy, mert úgyse megy sehova, ad az isten amit ad,

Még nem találkoztam a csávóval, de inkább hiszek WR-nek, mert WR biztosan létezik. Ha meg mégis, akkor van elég elszámolni valóm vele. Ne Istenezzünk, mert vannak más ideológiák is...ami egyeseket bánthat. Én ebből szeretnék kimaradni.
Pont!
Wr üldögél a teraszon amikor a kétszázzal végzett, én meg még 600-at vizsgálok.
Szerinted mikor lenne nekem időm hülyeségeket csinálni?
Hol tartanék, ha feleslegesen bontogatnám a kaptárjaimat? Miért kell a méheket feleslegesen macerálni, amikor nagyon egyszerűen lehet velük dolgozni? Miért kell pl. kristályos eleséggel zaklatni őket? Cukorlepény. Megmaradt a fejekben, amikor még lehetett kapni Fumagillint  (hatékonyat) és az valóban hatásos volt, ha valamiért elhatalmasodott a  nozéma??? De a sima lepénnyel miért kell őket kínozni? Tényleg végig kellene bontanom 800 családot, és ezzel gyengíteni az állományomat? Ezekre kellene válaszolni, nem másokat hülyének nézni, akik nem bontanak kaptárat feleslegesen.
El sem hiszed milyen egyszerűen is lehet méhekkel bánni. Olvassátok a sok okosságot pár családos méhészektől, hallgatjátok a sok "felkészült" "profi" méhészt az előadásokon, aztán mentek utánuk. Gyakran látom az írásokban a töménytelen balf@..got, de már sokszor rám szóltak, hogy hagyd őket, mert csak ellenséget szerzel magadnak, csinálják a beidegződött kaptárban való matatásokat. Ha ezt kihagynák, mindenkinek óriási állománya lenne.

Aztán meg miért magázódsz Robi? De ha akarja. :)
« Utoljára szerkesztve: 2025. Február 20. 17:02 írta Koki »