Hááát, úgy néz ki az időjósoknak ez sem jött össze.
A hideget eltalálták, de a várható felmelegedést, ami nekünk méhészeknek érdekes, azt március közepére módosították.
Most is úgy látom, hogy a legnehezebb napokat élik meg a méhcsaládok, de a cukorlepények beadását továbbra is korainak tartottam.
Hacsak nem életmentésről volt szó, akkor meg nincs mese.
Egyet viszont be kell vallanom, én az aggódós méhészek közé tartozom.
Annak ellenére, hogy méhészkedést az első pillanattól komolyan veszem, és mindent elkövetek, hogy megóvjam a méhcsaládok egészségét, és a legnagyobb eredményt érjem el.
Anno 1987-ben (ha nem tévedek) ettől sokkal komolyabb telünk volt, olyan 60-80 cm-es hótakaróval.
A kaptárakat csak azért tudtam, hogy merre vannak, mert ott egy kicsit magasabb volt a hókupac.
Baromi jól teleltek a családok a hó alatt!!!!!
Madár, szél nem zaklatta őket, sose legyenek jobb családjaim.
Akác előtt majdnem mind szét kellett szednem, mert megpattantak volna.
Mostanság is vannak ilyen családjaim, de messze nem az összes.
Sokkal "fűrészfogasabb" az állományom, annak ellenére, hogy mindegyikkel mindig ugyan azt csinálom.
Egyszerre szűkítek, bővítek, serkentek, vándorolok, pergetek, atkát gyérítek.
Ennek ellenére mindig vannak kiugróan jók, és lemaradók.
Ha valamit sajnálok az elmúlt időszakban, akkor ezt.
40 éve még a közepestől gyengébb családok is feljöttek maguktól, az erősekkel meg alig bírtam.
Ez az arány mára megváltozott.
Jó tavaszokon még mindig van, hogy akác előtt lehet kölyökcsaládokat készíteni, de legtöbbször csak az erőseket tudom csapolni, és ezektől a közepeseket helyzetbe hozni.
Hol van már az az idő, hogy repcén levettem a Hunorokról a menekülő teret és "folyt ki belőle a méh"?
Akácra már úgy mentem, hogy mindegyiktől 1-3 fiast el kellett vennem.
Na de vissza a mába.
4-5 nap kemény éjszakai fagyok lesznek, sok helyen -10 fok alatt.
Ez van, 3 hét múlva már többet fogunk tudni.
Nagyernyei Attila