A veszteségek mértékéről még nagyon korai kijelentéseket tenni, de van gond bőven.
Megyénk több méhegészségügyi felelősével hosszasan beszélgettem, és kezd körvonalazódni a probléma gyökere.
Lehet ezen vitázni, és tovább gondolni, de mindenképpen számolni kell a következő egyszerű ténnyel.
Mit is mondtunk nem túl régen a napraforgó után?
A f@szom fogja 600-650-ért kipergetni, inkább bent hagyom.
Éveken, évtizedeken keresztül ment a meccs, hogy tiszta napraforgómézem szabad e teleltetni?
Igen ám de ebben is van különbség, nem kicsi.
A tavalyi kánikulában sokkal kisebb volt a napraforgómézek víztartalma.
Több méhész (aki valamennyit pergetett) arról számolt be, hogy....olyan a méz mint a lekvár.
És szerintünk ez a gondok egyik oka.
Sok méhész arról számol be, hogy ott a rengeteg méz, és a méhek pedig lepotyogtak.
Az a véleményünk, hogy ezek sajna a sok méz mellett éhen haltak, mert nem tudják a mézet feldolgozni, hasznosítani, és ebben a kevés víztartalomnak lehet szerepe.
A saját állományomról is essék szó.
A méhes házat nem vittem el napraforgóra, részben kényelmi szempontok miatt, részben azért mert nem volt segítség.
Ez a 40 család töredékét gyűjtötte napraforgóból mint a vándorok.
Nem volt mese, fel kellett etetnem.
És egyelőre sokkal jobbak mint az utazó társaik.
Ha pedig még az atkát is lazán vették a kollégák, akkor teljes a káosz.
Érdekességnek kell megemlíteni, hogy az atkás családok nem így költöznek a túlvilágra.
Ott egyszerűen eltűnnek a méhek a kaptárból, és marad egy maroknyi.
Ezeket beszéltem a méheüs kollégákkal.
Nem tudom kinek mi a véleménye?
Még legalább 2 hétig lesznek hajnalban kemény fagyok.
Tegnap a +8 fokos szikrázó napsütésben néhány bátor méhecske virágporos lábbal jött haza.
A mogyoró teljes virágzásban van.
Nem lesz egy laza szezon.
Nagyernyei Attila