A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065900 megtekintés
*

Koki

• 222
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3720 Dátum: 2025. Február 05. 18:35 »
Mondjuk, az ilyet nem nagyon értem, hogy valaki lenulláz egy ráadásul nagy méhészetet. Ott valamit nagyon de nagyon el kellett cseszni.

Az egyik már harmadszor. Kijelentkezett a TIR-ből is. Befejezte. 3 éve 400 család, most nem tudom mennyi volt, de egy sincs.

A másiknak még van valamennyi.

Okosak...
(Egyszer fültanúja voltam amikor elmesélte az egyik kutatónak, miként viszi tovább a   here az apai géneket is 50%-ban, mert ő olyan helyről veszi az anyákat. Ott abbahagyták volna a beszélgetést, próbált a doktor áttérni a méhtetű túlélését bemutatva - tyúktetű bemutatása a radiátor mellet üvegkapszulában- a kínos helyzetet elkerülendő, de nem hagyta a méhész. A szaktanácsadó meg szólt, hogy vigyázzak, mert a 400-ból talán ha száz maradt neki.)
Hosszú....
Üdv:Kira
« Utoljára szerkesztve: 2025. Február 05. 18:48 írta Koki »

« Válasz #3721 Dátum: 2025. Február 06. 08:14 »
A veszteségek mértékéről még nagyon korai kijelentéseket tenni, de van gond bőven.
Megyénk több méhegészségügyi felelősével hosszasan beszélgettem, és kezd körvonalazódni a probléma gyökere.
Lehet ezen vitázni, és tovább gondolni, de mindenképpen számolni kell a következő egyszerű ténnyel.
Mit is mondtunk nem túl régen a napraforgó után?
A f@szom fogja 600-650-ért kipergetni, inkább bent hagyom.
Éveken, évtizedeken keresztül ment a meccs, hogy tiszta napraforgómézem szabad e teleltetni?
Igen ám de ebben is van különbség, nem kicsi.
A tavalyi kánikulában sokkal kisebb volt a napraforgómézek víztartalma.
Több méhész (aki valamennyit pergetett) arról számolt be, hogy....olyan a méz mint a lekvár.
És szerintünk ez a gondok egyik oka.
Sok méhész arról számol be, hogy ott a rengeteg méz, és a méhek pedig lepotyogtak.
Az a véleményünk, hogy ezek sajna a sok méz mellett éhen haltak, mert nem tudják a mézet feldolgozni, hasznosítani, és ebben a kevés víztartalomnak lehet szerepe.
A saját állományomról is essék szó.
A méhes házat nem vittem el napraforgóra, részben kényelmi szempontok miatt, részben azért mert nem volt segítség.
Ez a 40 család töredékét gyűjtötte napraforgóból mint a vándorok.
Nem volt mese, fel kellett etetnem.
És egyelőre sokkal jobbak mint az utazó társaik.
Ha pedig még az atkát is lazán vették a kollégák, akkor teljes a káosz.
Érdekességnek kell megemlíteni, hogy az atkás családok nem így költöznek a túlvilágra.
Ott egyszerűen eltűnnek a méhek a kaptárból, és marad egy maroknyi.
Ezeket beszéltem a méheüs kollégákkal.
Nem tudom kinek mi a véleménye?
Még legalább 2 hétig lesznek hajnalban kemény fagyok.
Tegnap a +8 fokos szikrázó napsütésben néhány bátor méhecske virágporos lábbal jött haza.
A mogyoró teljes virágzásban van.
Nem lesz egy laza szezon.
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1013
« Válasz #3722 Dátum: 2025. Február 06. 10:20 »
Idézet
És szerintünk ez a gondok egyik oka.
Szerintem meg nem, ez megint egyfajta hibás következtetés. A szotyi kristályosodásának szempontjából az teljesen mindegy, hogy 16-os vagy éppen 19-es a víztartalma, nem ez határozza meg hogy mikor lesz kristályos. A méhek szempontjából meg épp fordítva van, mert a híg szotyi az bizony képes szétválni (részben sokkal jobban hígulni) és akár meg is erjed, na az tönkreteszi a családot. A kristályos méz nem. Azzal majd most lesz gondjuk amikor terjed szét a fiasítás, mert annak a neveléséhez víz is kell az meg a kristályos élelemben nincs.
Nem egyszer láttam már kitelelt állományt aminek csak kristályos méze volt, nem volt vele gond. Most is valami ilyesmit látok. Itt virágport még nem nagyon hordanak, ellenben már 6 fokban is lepik a méhek az itatót. Miért. Mert kell nekik a víz hogy táplálni tudják a fiasítást, de még inkább hogy oldani tudják a kristályos szotyit. Ezért mennek ki a vízért még ilyen hidegben is. Valami melegedést majd 20.-a környékétől jeleznek előre, aztán vagy úgy lesz vagy nem.

*

Apis

• 192
« Válasz #3723 Dátum: 2025. Február 06. 20:35 »
Én is főleg naprán telelek, de ráetettem augusztusban 4-5 kg cukrot. A pusztulás okának én az atkát látom, már akác után is több jött le mint kellett volna. Az aug-okt-ig én már rég nem szedtem le ennyi atkát a méhekről. 3 szert váltogattam, utolsó kezelésnél málam is voltak családok ahol még 30 hullott, volt ahol 1-2. Ez az év is atkásnak igérkezik mivel több lehet az áttelelő atka.A nemzedékváltás után el kell kezdenem nekem is az atka elleni védekezést, ahogy wr is írja. Ilyent még sohasem csináltam, de most muszáj lesz. A családok száma nálam annyi mint tavaly ilyenkor( sztetoszkóppal ellenőrizve). Viszont állományszinten arra számítok, hogy gyengébben  jövök ki a télből, mint tavaly.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #3724 Dátum: 2025. Február 06. 21:44 »
Nincs a napraforgó mézzel semmi baj, nem attól gyengébbek az állományok, és mégcsak nem is Brüsszel vagy a cankciós infláció miatt😅, hanem azért mert atkásak, itt is vakargatják a buksit hogy mi van?
Mézharmat? A lópikulát, az volt régen is meg mindig is, hol kevesebb hol több.
Nagykeretben gáz valóban mert onnan kivenni nemigen lehet, de akkorsem csinál ilyet. Ráadásul az se volt mindenkinek, és azoknak is kezdenek rottyon lenni a méhek.
Nyár végén ősz elején azért az eüsöktől már lehetett hallani hogy olyan atkás állományok vannak voltak, amilyet már régen láttak.

Üdv:robi

*

Koki

• 222
« Válasz #3725 Dátum: 2025. Február 07. 08:52 »
Nincs a napraforgó mézzel semmi baj, nem attól gyengébbek az állományok,...
...........
Mézharmat? A lópikulát, az volt régen is meg mindig is, hol kevesebb hol több.
...........
Régen is volt? Mintha régen gond lett volna belőle, de megoldottad.
Emberek! Emlékezzünk már arra amit NEM régen írtunk, mert kiröhögnek bennünket! Ide idézem:

Napraforgó után 1 kipergetett fiókot rajtuk hagytam, fészek szépen megrakva lefedve napraforgó mézzel, augusztusban elindult egy jó mézharmat hordás.
Nettó a feles méztérbe rakták, szeptemberbe levettem istenáldja amerikát. Lett még pár hordó szép veres mézem, etetni nem kellett egy szemet se és lett 10-12 kiló átlagom, sose legyen rosszabb ilyenkor finálénak.
Ezt könnyedén szinte eggy mozdulattal elvettem a kaptárnak köszönhetően.
Fészekbe nem került semmi belőle, tudom hogy ratyi méz, nem fedik stb,
teteje megerjed allja beleköt ki se lehet pergetni, volt szerencsém hozzá még fekvős korban, de ott szó se lehetett elvételről.

« Válasz #3726 Dátum: 2025. Február 07. 12:27 »

Fészekbe nem került semmi belőle, tudom hogy ratyi méz, nem fedik stb,

Azért erre nem vennék mérget. Az augusztus végén megszűnő fiasítás helyére azt pakoltak, ezt nehéz kivédeni. Ezért érdemes ráetetni pár kg-ot.
Persze ha annyira leszorították az anyát napraforgón, hogy nem volt fias, akkor elhiszem.
Ekkor viszont nem lesznek épkézláb családok.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #3727 Dátum: 2025. Február 07. 14:48 »
Koki bácsi a tetű méz csak így jó hogy leveszem és viszi a kupec.
Fekvőben volt a fészekben is bőven főleg a széléső keretekbe. Nem csinált országos tragédiát.
Tavaly nekem nagyon jó volt, szépen hordtak róla, jól esett.
Atkával szopikáznak a népek inkább.
Üdv:robi

*

Koki

• 222
« Válasz #3728 Dátum: 2025. Február 07. 18:25 »

Atkával szopikáznak a népek inkább.

Ez így van. Atkával inkább. De nem csak azzal.
Neked nincs gondod mert kivetted okosan. Én is.

« Válasz #3729 Dátum: 2025. Február 07. 21:58 »
Ezt írja robi75, amit sokan helyeseltek:
"Atkával szopikáznak a népek inkább."
Nem szeretek az OMME monitoring füzetekből idézni, de az atkás családok nem így mennek el, nem ez a pusztulás szindróma!
Az atkás családoknál kiürül a kaptár mivel a sebzett méhek kamikaze módjára hagyják el a kaptáraikat.
Amikor hó van, ezt sokkal jobban látni.
Most a méhészek arról számolnak be, hogy a fészek alja terítve, az alsó kijárókat eltömték a méhhullák és több centi vastagon vannak a fenékdeszkán.
Az atka nem így végez a családokkal!
Marad egy maroknyi méh, ami sokszor a nozemában megy végleg a túlvilágra.
Az atka kártételét én sem húznám ki, de tartom a véleményemet.
Lehet nem csak a napraforgóméz okozza a bajt, hanem a rossz minőségű élelem.
Ebbe sok minden benne van!
A zöldítés, az édes-harmat, és napraforgó is.
Az atkás méhek már a Karácsonyt sem a érték meg.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3730 Dátum: 2025. Február 08. 08:44 »
És még valami az előző hozzászólásomhoz.
Véleményem szerint ennyi balek méhész nincs!
A legegyszerűbb az atkára fogni a bajok okait.
Az Alföldről is hívtak, hogy már az ottani méhészek ősszel kongatták a vészharangot, minimális volt a virágpor, és sokkal gyengébben indultak a családok a télnek.
De erről itt is volt már szó.
Tolna megyében egy két kivételen kívül nem lehet beszélni virágporhiányról.
Mindenkinek más a nyűge, de egy valamiben egységes az álláspont, a méhcsaládok gyengébbek.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3731 Dátum: 2025. Február 11. 08:28 »
Tegnap a Bonyhádi Méhészklubon is fő téma volt a méhcsaládok állapota.
Ismét az a kép körvonalazódott, hogy általános a probléma.
Az okot csak találgattuk.
A szakiknak most lett kiadva, hogy mérjék fel a helyzetet, de sokan még bele sem kukkantottak a családokba.
Tegnap ismét virágporhordása volt a kollégának +7 fokban, szikrázónapsütésben.
Ha ilyen rendszeresen ki tudnak repülni a méhei, semmi gond nem lesz nála, és már az 1 cukorlepényt is becsapták a családok.
Iszonyú nagy különbségek vannak az időjárásban.
Fiamék tőlünk 250 Km-re laknak Észak-Nyugaton, és rendre 5-7 fokkal melegebb van náluk, mint itt lent Délen.
És ez évek óta így van.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3732 Dátum: 2025. Február 11. 09:32 »
Én sem néztem bele a családokba.
Február van, reggel - 7 fok.
Meg minek?

« Válasz #3733 Dátum: 2025. Február 11. 10:11 »
Ez a belenézés nem arról szól, hogy keretenként szétszedjük a családot!
Takaró picit felhúz, és az mindent elárul.
Hol vannak, élnek e, mennyi a kaja?
Ha nem repül miért nem repül?
Lehet nyugton van, fürtben....vagy meg sincs.
Persze -7 fokban.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3734 Dátum: 2025. Február 12. 19:40 »
Megdöbbenve hallom, és olvasom, hogy van aki már a 2. cukorlepényt adta be a méheinek.
Valamiről lemaradtam?
Jelenleg nálunk esik a hó, néha ónos eső, amolyan nem szeretem idő van kint, pont olyan mint amilyennek februárban lennie kell.
Ha nem tévesztenek az időjósok akkor még legalább 2 hét amikor kirepülésre alkalmas lesz az idő.
Még nem mertem volna betenni a cukorlepényt, mert ha nem tudnak tisztulni, abból komoly baj származhat.
Én nem vagyok ilyen bátor, várok mindenféle beavatkozással, a méhek zavarása ilyenkor nem szerencsés.
Egyáltalán nem állítom, hogy aki már betette a cukorlepényt, vagy lepényeket baj lesz náluk, én mégsem vállalom ezt a kockázatot.
Általában március elején szoktam először macerálni a méheket, de az utóbbi években bizony volt amikor előbb.
Ez teljesen attól függ mikor látom a valós tavasz közeledtét.
Nagyernyei Attila