A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065871 megtekintés
*

Koki

• 222
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3690 Dátum: 2024. December 14. 20:04 »

Csak pocsékolásnak tartom a 80-100 mázsa cukor feletetését, ami óriási költségövelő tényező!
Valamint ha fullra feleteti a kolléga (kivancsi111, kira) a méhcsaládokat, akkor hol kezd az anya fiasítani, és mitől lesz neki április 15-re 9-11 keret TÁBLÁS fiasa?

Ha 800 családnak bent hagyok 80 mázsát, akkor az 10kg/ család.  Ez ugye rendben.
Ha 800 családnak bent hagyok 100 mázsát, akkor ez 12,5.
Mint írtam 2x -3x etetve. Akinek sok van ott az első etetés kimarad.(Rajoknál volt amelyik 4x kapott.)
6-10 kg etetőanyag. Az első etetés Apiinvert. Annak huszonvalahány százaléka víz. A cukor etetésből vízveszteség és érlelési veszteség.
Tehát átlagban 18-20 kg a telelőélelem.

Tehát átlagban 18-20 kg a telelőélelem.

Szép lassan olvasd Attila!
Még egyszer. 18-20 kg.
További segítség. 80 mázsa, az 800 családra 10kg/ család.
Az etetéssel növelve 18-20 kg/ család.

Valamint ha fullra feleteti a kolléga (kivancsi111, kira) a méhcsaládokat,

Ha "fullra" etetné, akkor 30-35 kg lenne a 12 keretesben.
Annyi butaságot írsz naponta, hogy tényleg felmerül a kérdés.

................én már úgy veszem Attila kezd öregedni,vagy sokat iszik.

Üdv:Kira
« Utoljára szerkesztve: 2024. December 14. 20:09 írta Koki »

« Válasz #3691 Dátum: 2024. December 16. 22:03 »
Kedves Klubtagok! Ma kihasználtam a jóidőt és a szakmai kíváncsiságtól vezérelve újra belenéztem jópár családba. Gondoltam megosztom a tapasztalatokat. Néhány napja tettem fel a kérdést a fiasítástól, mitől lehet ilyenkor és kinél hogy van). Ma a december eleji állapothoz képest is komolyabb a helyzet, gyakorlatilag szinte mindenhol találtam legalább tenyérnyi fiast, petét is nyitottat is, zártat is, kelő fiast kevés helyen. Volt ahol két keretben. Anya korától, család erősségétől függetlenül. Ősz óta minden család megvan, jelentős veszteség nem látható, tehát a családok közeljövőjét veszélyeztető atkafertőzés nem valószínű. A december eleji szublimálásnál jellemzően 5-10 atka hullott (volt ahol nulla, a max 50 volt). Persze ha azt feltételezzük hogy a családok egy részénél nem állt le a fias vagy csak nagyon rövid időre, akkor ezek a számok akár magasak is lehetnek. De ez vajon okozhatja-e a fiast? December elején kísérletképpen néhány családról levettem a felső takarást, és a fóliát visszahajtottam, nem is takartam a visszahajtást. A legtöbb családnál nem látszik hogy ettől akarna leállni, ugyanúgy ott van a tenyérnyi vagy nagyobb fias. A kevesebb része leállította a petézést, de ők meg inkább úgy néztek ki mint akik nyugtalanok és valami nemegészen kerek, lehet hogy nem tetszett nekik ez a huzat. Azt hiszem (főleg ha ilyen tél lesz) nálam már nem várható fias mentes állapot, jövőre észnél kell lenni korántól az atkával. Néhány méhésszel beszélve az is kiderült, sokan nem tudják mi történik a méheikkel ilyenkor és nehezen tudják azt is elképzelni hogy meg lehet őket nézni. Ma pl. Sok család békésen tűrte, de volt aki persze nem volt elragadtatva a kaptárbontás gondolatától. Üdv. Dieattis.

*

Berci

• 317
« Válasz #3692 Dátum: 2024. December 16. 23:26 »
Kedves Klubtagok! ...

Attila, Attila! (fejcsóválós smájli)

Bírjál már magaddal! Ne nyitogasd a kaptárt...!

*

buksi

• 466
« Válasz #3693 Dátum: 2024. December 17. 07:56 »
Ilyen is van?Attila elbújik idegen név mögé?De szeret jelenteni!

« Válasz #3694 Dátum: 2024. December 17. 08:09 »
Rossz hírem van kedves rosszakaróimnak!
December 9-én 8 óra 15 perckor becsípődött a derekam, ami már többször előfordult.
Tehát fizikailag is képtelen lennék kaptárt bontani, mert most vagyok ott, hogy csoszogva tudok menni.
Minden nap masszázs, és egy nap gyógyfürdőben voltam, Harkányban.
Erről ennyit.
A felső takarás visszahajtásakor, ha az alatt van a kijáró akkor nem csinálunk huzatot.
De majd itt az okosok felvilágosítják a kérdezőket.
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1013
« Válasz #3695 Dátum: 2024. December 17. 09:26 »
Idézet
Ma kihasználtam a jóidőt és a szakmai kíváncsiságtól vezérelve újra belenéztem jópár családba.
Komolyan, mint a gyerekek, mert ez nem felelősségteljes tudatos méhész hozzáállás az biztos.
Idézet
Ma a december eleji állapothoz képest is komolyabb a helyzet, gyakorlatilag szinte mindenhol találtam legalább tenyérnyi fiast
És vajon, most mit kezdesz ezzel az információval? Több termést vársz a következő esztendőre?
Idézet
A kevesebb része leállította a petézést, de ők meg inkább úgy néztek ki mint akik nyugtalanok és valami nemegészen kerek, lehet hogy nem tetszett nekik ez a huzat.
Ezen meg nem kell csodálkozni, te sem szeretnéd ha a lakásodban télen kereszthuzat lenne és abban kéne aludnod. A méhek sem szeretnek huzatban telelni, nyugtalanok lesznek.
Idézet
Néhány méhésszel beszélve az is kiderült, sokan nem tudják mi történik a méheikkel ilyenkor és nehezen tudják azt is elképzelni hogy meg lehet őket nézni.
Miért jó az ha tudják? Vajon min változtat? Meg lehet őket nézni, csak 1. minek, 2. nagyon nem ajánlott, mert többet ártasz vele a telelő családnak mind gondolnád. Én az enyémeket augusztusban láttam utoljára, mégsem nyugtalankodok vagy kíváncsiskodok. Ha netán valahol nagy baj lenne (de nincs) akkor ahhoz bőven elég az, hogy kéthetetnte egyszer végig sétálok előttük és meghallgatom őket sztetoszkóppal. Tehát nem zavarom őket, nem keresgetem a fiast, hanem hallgatózok. Méhészkedni márciustól szeptemberig kell, nem pedig decemberben. Aki ilyet csinál arra nem is találok jelzőket...

Idézet
December 9-én 8 óra 15 perckor becsípődött a derekam, ami már többször előfordult.
Na de ez meg hogy történhetett meg?
Idézet
Tehát fizikailag is képtelen
Igen, én is képtelenségnek tartom, hogy a nyugalom szigetén ilyen csúfság megeshessen valakivel. Nem kell a fiókokat emelgetni, csak a tetőt kell pár naponta felhajtogatni, abban meg nem készül ki a derék. Vagy mégis. :-)

« Válasz #3696 Dátum: 2025. Január 03. 19:13 »
Tisztelt Méhésztársak!
Először is BÚÉK minden méhésznek!!!!!!!!!!
Az a kérdésem hozzátok, hogy miként értékelitek az eddigi telelést?
Én rövid leszek.
Szuper.
Jobbat kívánni sem lehet.
Nagyernyei Attila

*

Apis

• 192
« Válasz #3699 Dátum: 2025. Január 04. 20:55 »
Tisztelt Méhésztársak!
Először is BÚÉK minden méhésznek!!!!!!!!!!
Az a kérdésem hozzátok, hogy miként értékelitek az eddigi telelést?
Én rövid leszek.
Szuper.
Jobbat kívánni sem lehet.
Nagyernyei Attila
Csak sztetoszkópot használok télen, úgy le van takarva a kaptársor, hogy eszem ágában sem legyen akár egy családba is belekukkantani télen, a telelés eredményéről még korai nyilatkozni. Pusztulást egyenlőre nem tapasztaltam.

*

buksi

• 466
« Válasz #3700 Dátum: 2025. Január 05. 11:40 »
Fedezd fel a 𝙈𝙚́𝙝𝙚𝙠 𝘾𝙨𝙤𝙙𝙖́𝙡𝙖𝙩𝙤𝙨 𝙑𝙞𝙡𝙖́𝙜𝙖́𝙩  – Jelentkezz Méhész Képzésünkre! 🐝
2025. januárban indulunk! Vizsga 2025. május.
Vegyes oktatás: online órák és gyakorlati oktatás
Mindig is érdekelt a méhek titokzatos világa? Szívesen hozzájárulnál a természet védelméhez és részt vennél a fenntartható élelmiszer-termelésben?
Most itt a lehetőség!
Csatlakozz Győrben induló Méhész képzésünkhöz, ahol szakértő oktatónk segítségével elsajátíthatod a méhészet alapjait, valamint megismerheted a méhek életét és a mézkészítés folyamatát.
Mit kínál a képzésünk?
🐝Gyakorlati ismeretek: Sajátítsd el a méhcsaládok gondozását, a méhészkedés technikáit és a méztermelés folyamatát.
🍙 Szakmai tapasztalat: Látogass el valódi méhészetekbe, és tapasztald meg első kézből, milyen a méhek világában dolgozni.
Kiknek ajánljuk a képzést?
✅Természetkedvelőknek, akik szeretnének többet tudni a méhekről
✅Gazdálkodóknak, akik bővítenék ismereteiket és bevételi forrásaikat
✅Mindenkinek, aki tenni szeretne a környezetvédelemért
Ne hagyd ki ezt az egyedülálló lehetőséget!
Jelentkezz most, és vágj bele a méhészeti kalandba velünk.
Tudj meg többet és jelentkezz az agnes.varga@dekra.com e-mail címen, vagy a 30/435-7046 mobil számon.
Méhészkedj velünk – mert a jövőnk a méheken múlik!
Felnőttképzési engedélyszám: E/2020/000023
Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/001185

« Válasz #3701 Dátum: 2025. Január 11. 17:15 »
Néhány napja a mi vidékünkön kirepülésre alkalmas idő volt.
Szerdán Nagymányokon volt a legmelegebb, ott 17.2 fokot mértek.
Az én méhészetemben "csupán" 14, 9 fok volt, de szépen megmozdultak a családok.
Természetesen mentek a telefonok, hogy....kint vagy a méheknél?
Néhányan bele is kukkantottak, és vegyes képről számoltak be.
A tavaszias idő ellenére néhány család nem mozdult, fürtben voltak.
Én azt javasoltam a kollégának, hogy ezeket jelölje meg, mert a legjobbak lesznek.
Amelyik szétterül, futkos a keret tetején, ne adj Isten meleg a takarója, az nem jó jel.
Január közepén kár bármiféle következtetést levonni, de jó volt egy kis zümmögést hallani.
A költségek növekedése miatt IS kemény évet jósolok.
Szinte mindennek emelkedik az ára, és a mézé?
Nagyernyei Attila

*

buksi

• 466
« Válasz #3702 Dátum: 2025. Január 12. 08:49 »
A költségek növekedése miatt IS kemény évet jósolok.
Szinte mindennek emelkedik az ára, és a mézé?
Nagyernyei Attila
A választ nem tudod?

« Válasz #3703 Dátum: 2025. Január 18. 18:06 »
Tolna (vár) Megye több részén jelenleg is néhány centis hó van.
Ez éppen arra jó, hogy a madarak ne találjanak a földön apró magvakat, így szívesen látogatják a méhészeteket.
Én ez ellen évtizedek óta úgy védekezek, hogy a kijárók elé vékony, fényes alulemezt rajzszögek.
Ezt utálják a madarak, a méhek meg mellette ki tudnak bújni.
Akkor kell résen lenni, ha hirtelen megmelegszik az idő, így zavarja a tömeges kirepülést.
Vannak akik legyintenek a madarak elleni védekezésre, de ez az ő bajuk.
A folyamatos madárzavarás, kopogtatás kicsal néhány méhet, de nem ez a gond.
Ha a madár agresszív, és visszajár a családhoz, a folyamatos zavarása, kapargatása, kopácsolása nozemát okozhat.
Ez pedig senkinek nem hiányzik.
Valamikor használtam madárhálót is, de macera a le és felrakása, valamint kirepüléskor belegabalyodnak a méhek.
Szerencsés méhész az akinek nem piszkálják a madarak a méhesét, én nem tartozok közéjük.
Emiatt védekezem.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 222
« Válasz #3704 Dátum: 2025. Január 18. 19:36 »

Ha a madár agresszív, és visszajár a családhoz, a folyamatos zavarása, kapargatása, kopácsolása nozemát okozhat.

Hülyeséget beszélsz. Ne hülyítsd a méhészeket!!!!

Nézd csak!

[...b]a megszívottak folyamatosan elhagyják a kaptárat, testükön sírba visznek sok atkát. Néha, néha kirepül egy-egy méhecske a fagyos időben is. Oda vonzzák a madarakat. Nem azért ostromolják egyesek méhészetét a madarak, mert gonoszak, hanem mert élelmet találnak folyamatosan.[/b]..

-Atkacsapda? Méhészcsapda!- cikkből.

Vigyázz azzal a nyaralással, mert úgy jársz, mint az egyszeri Klubvezető! Elment nyaralni a kaptárjaiban az atkák meg nem. Aztán volt ám ajvékolás mert összesz.rta magát az állománya!

Üdv: Kira
« Utoljára szerkesztve: 2025. Január 18. 19:46 írta Koki »