Az a jó az atkában, hogy van, így mindent (is) rá lehet fogni. Ezt is. A helyzet meg az, hogy akár az is lehet az oka, de többnyire nem az, hanem az enyhe telek, a család jóléte és a teleltetés módja. Amíg 1 fiókon teleltem soha nem fiasítottak az anyák mert egyszerűen nem volt hova meg miből. Megkapták a komplett méztéri fiókot télre, a fészek fiókot pedig bevittem az esetleg benne levő fiassal együtt. A méztérben meg ugye nincs virágpor, vagy csak elenyésző, az is a méz alatt, üres sejt is alig. Ugye, a 2 fiókos telelésnél teljesen más helyzet van, épp az ellenkezője. A teli mézes fiók ott is megvan, de alatta marad a fészek fiók, amiben rengeteg virágpor maradt, meg az őszi fias is ott marad, a család jól érzi magát mert bőség van, hideg az meg nincs, tehát fiasít. Hogy ez jó vagy rossz az majd évezredek múlva kiderül, nyilván részben nem jó, mert a következő évre több atka lesz, meg nekik is jobb lenne ha nem csinálnának télen semmit, mégis csinálnak.
Szakirodalmak azt írják, ezek a késő ősszel meg télen kelt méhek nem érnek semmit, a zöme talán a tavaszt sem éri meg. Hát, a gyakorlat erre erősen rácáfol. Januárban ha hideg van ki szoktam menni, és egy hurkapálcával azt a néhány hullát amit elérek a szűkítőn át ki szoktam húzni és megnézem. Látszik a szőrükön, hogy kivétel nélkül öreg méhek, tehát nem a frissen keltek hullanak el.
A méheknek nincs annyi eszük mint az embernek, mégis okosabbak. Az ember nem ott szaporodik ahol jólét van, ott születik maximum 1-3 gyerek, a 6-8 gyerek egy családban ott van ahol nyomor van, Afrika stb. A méh nem azért húz rajbölcsőt már április elején mert nem érzi jól magát a kaptárban, hanem azért mert jólét van, van bőven méz, virágpor, népesség.
Ahogy én tapasztaltam. Egy fiókos telelés, kevesebb atka, télen nincs fiasítás, tavasszal jó fejlődés. Két fiókos telelés, több atka, kitolódhat a fisítás de akár át is fiasíthatják az egész telet, tavasszal sokkal jobb fejlődés. És az atkaszámhoz kb. semmi köze sincs, mert azok a családok is fiasítanak ahol az utolsó 3 kezelésre 0 atka pottyant. Ahol már annyi atka van ami a telelő népet zavarná, azok a családok a decembert sem érik meg, vagy ha mégis, akkor a februárt már biztos nem.