A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065813 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3675 Dátum: 2024. December 11. 22:58 »
Kedves Klubtagok! Egy kérdéssel fordulnék hozzátok. December első napjaiban belenéztem egykét családba, és némiképp meglepve tapasztaltam, hogy a családok nem elhanyagolható hányadánál van fiasítás. A gyengébb és a fiatal anyás családokra jellemzőbb persze, de erősebb és öregebb anyásnál is volt ilyen. 1-2 hétre leállhatott a petézés, de kb. Nov közepétől újra indult. A paraméterek: közép magyarországi méhészet, az szezon folyamán szublimálással féken tartott atkapopuláció, nb18-as kaptárak október közepe vége fele szűkítve, felülről is betakarva. Népesség 4-8 léputca, de jellemzően 5-7. Mézkészlet főként napraforgó 15-20 kg
Szerintetek miért indult be (vagy le sem állt) a fias? A korán berakott felső takarás miatt? Az atka miatt nem hiszem, kontrolláltam. Az őszi virágpor minősége és mennyisége kérdéses persze. Kevésnek érzik a telelő népet (vagy a zsírtestet) és pótolni akarják? Hogy lesz ebből zárókezelés ha dec első napjaiban petézés van? Mi a véleményetek, illetve ti mit tapasztaltatok? Üdv. Dieattis

*

Koki

• 222
« Válasz #3676 Dátum: 2024. December 12. 07:54 »

Idézetet írta: Berci
Egyébként az atkamentes családok október végére maguktól leállnak. Akinek nem állnak le és átfiasítanak annak nem sikerült az atka elleni küzdelem.

Üdv: Kira

« Válasz #3677 Dátum: 2024. December 12. 17:24 »
Berci tud okosakat is írni, nem csak a másikat fikázni?
Ezzel a hozzászólásával maximálisan egyet értek!
A meszes, és a megengedettnél több atkával rendelkező családok érzik, hogy baj van, így az anya nem áll le időben.
Mi a megengedettnél több atka?
Valamikor 20 évvel ezelőtt olyan 50 atkára tettük azt, ami még elfogadható volt (akkor), mert a telelelés alatt ennek nagy része úgyis elpusztult, így nem okozott gondot.
Ma már ez a szám 10-15?
Miért lett ez kevesebb?
Több szaktekintély (nem én!) egybehangzó véleménye szerint azért, mert az áttelelő atkák nagy része vírushordozó, valamint az nőstény atkák szaporodási rátája is többszöröse az évtizedekkel ezelőttieknek.
Ezt egyébként a gyakorlati tapasztalatok is alátámasztják.
Van még egy másik bibi is, az pedig a nozemára való hajlam amit ismét a nem nullához közeli atkaszám okoz.
Mivel egy atka nem csak egy méhet szúr meg, gyakorlatilag egész télen, a nyugalmi időszakban piszkálja a családot, és amelyik méhet megszúrja, az hamarosan a fenékdeszkán köt ki.
A külső-belső molesztálás miatt belső üritkezés lesz, és a végén a család elpusztul.
Egyébként az 5-7 léputcát NB kereten nem tartom rossznak, ha az valóban léputca.
Csak megemlítem, hogy a néhai Buchinger György beteleléskor is egyenlítette a családokat, hogy ne legyen ekkora különbség.
Ezt természetesen akkor lehet még megtenni amikor van fias.
Egy szó mint száz a késői fias nem jó jel, viszont találtam az írásban egy érdekességet ami teljesen más megvilágításba helyezi a történetet.
Ugyanis azt írja dieattis, hogy:
"...október közepe vége fele szűkítve, felülről is betakarva."
 A szűkítés az ok, de felülről nem szabad telibe takarni!!!!!!!!!!!
Elöl, a kijáró felőli oldalon, 5-7 centire hátra szoktam húzni a fóliát, és oda egy légáteresztő takarást teszek.
Ez pont azért van, hogy a család érezze a hideget, az anyák álljanak le, és ne induljanak korán.
Ez az én tapasztalatom, valamint az említett B.Gy. is így csinálta, és több NB-ben méhészkedőnél is így láttam.
Sok sikert!
Kíváncsian várom, hogy telelelsz, kérlek arról is számolj majd be.
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1013
« Válasz #3678 Dátum: 2024. December 13. 07:17 »
Az a jó az atkában, hogy van, így mindent (is) rá lehet fogni. Ezt is. A helyzet meg az, hogy akár az is lehet az oka, de többnyire nem az, hanem az enyhe telek, a család jóléte és a teleltetés módja. Amíg 1 fiókon teleltem soha nem fiasítottak az anyák mert egyszerűen nem volt hova meg miből. Megkapták a komplett méztéri fiókot télre, a fészek fiókot pedig bevittem az esetleg benne levő fiassal együtt. A méztérben meg ugye nincs virágpor, vagy csak elenyésző, az is a méz alatt, üres sejt is alig. Ugye, a 2 fiókos telelésnél teljesen más helyzet van, épp az ellenkezője. A teli mézes fiók ott is megvan, de alatta marad a fészek fiók, amiben rengeteg virágpor maradt, meg az őszi fias is ott marad, a család jól érzi magát mert bőség van, hideg az meg nincs, tehát fiasít. Hogy ez jó vagy rossz az majd évezredek múlva kiderül, nyilván részben nem jó, mert a következő évre több atka lesz, meg nekik is jobb lenne ha nem csinálnának télen semmit, mégis csinálnak.
Szakirodalmak azt írják, ezek a késő ősszel meg télen kelt méhek nem érnek semmit, a zöme talán a tavaszt sem éri meg. Hát, a gyakorlat erre erősen rácáfol. Januárban ha hideg van ki szoktam menni, és egy hurkapálcával azt a néhány hullát amit elérek a szűkítőn át ki szoktam húzni és megnézem. Látszik a szőrükön, hogy kivétel nélkül öreg méhek, tehát nem a frissen keltek hullanak el.

A méheknek nincs annyi eszük mint az embernek, mégis okosabbak. Az ember nem ott szaporodik ahol jólét van, ott születik maximum 1-3 gyerek, a 6-8 gyerek egy családban ott van ahol nyomor van, Afrika stb. A méh nem azért húz rajbölcsőt már április elején mert nem érzi jól magát a kaptárban, hanem azért mert jólét van, van bőven méz, virágpor, népesség.

Ahogy én tapasztaltam. Egy fiókos telelés, kevesebb atka, télen nincs fiasítás, tavasszal jó fejlődés. Két fiókos telelés, több atka, kitolódhat a fisítás de akár át is fiasíthatják az egész telet, tavasszal sokkal jobb fejlődés. És az atkaszámhoz kb. semmi köze sincs, mert azok a családok is fiasítanak ahol az utolsó 3 kezelésre 0 atka pottyant. Ahol már annyi atka van ami a telelő népet zavarná, azok a családok a decembert sem érik meg, vagy ha mégis, akkor a februárt már biztos nem.

*

buksi

• 466
« Válasz #3679 Dátum: 2024. December 13. 08:31 »
" méheknek nincs annyi eszük mint az embernek, mégis okosabbak. Az ember nem ott szaporodik ahol jólét van, ott születik maximum 1-3 gyerek, a 6-8 gyerek egy családban ott van ahol nyomor van, Afrika stb. A méh nem azért húz rajbölcsőt már április elején mert nem érzi jól magát a kaptárban, hanem azért mert jólét van, van bőven méz, virágpor, népesség."
Attila ezt te miért nem írtad eddig még le?-nem tudtad?

*

Koki

• 222
« Válasz #3680 Dátum: 2024. December 13. 08:47 »

Jó választás az NB18, különösen úgy, hogy nem szeretnéd a méhcsaládok számát profi szintre növelni.
Nagyernyei Attila

Oszkár!
Légy szíves csinálj néhány fotót ezekről a bombasztikus családjaidról.
Én 27 évig nyomtam az egyenlő lépes Hunorral, de augusztus közepén utoljára a 80-as években láttam ilyen családokat.

"Az augusztusi és szeptemberi atka szívott méheink a tél közepére elvesznek. Az anyák folyamatosan próbálják visszaállítani a népességet, keveset ugyan ,de petéznek. Teret adva az atkának továbbra is.Tehát a kevés atka is nagyon nagy gond. Az erősebben fertőzött családnál teljes elnéptelenedés esetén látható a méhek nélküli üres kaptárban a maradék fedett fiasítás."

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3681 Dátum: 2024. December 13. 09:03 »
Miért is írta volna le? Sosem teleltetett két fiókon. Mások az értékrendek is egy jó családról.

Aki meg szűkítget hetente annak el lehet képzelni menyi a családjainak a  népessége.
Hiába akarna az anya fiasítani ,ha nincs ami takarja a fiast.

Nálunk a kötelező átvizsgálás óta csak séta volt a kaptárak előtt. Se fólia ,se takarás ,se semmi.
Egy H fióknyi méz a fejük felett hagyva és ennyi. Takarás majd február elején.

*

wr

• 1013
« Válasz #3682 Dátum: 2024. December 13. 10:07 »
Idézet
Sosem teleltetett két fiókon.
Szerintem sem. Emlékszem, 1 fiókos teleltetéskor március legvégén de inkább április első hetében szoktam feltenni a második fiókot. Most is akkor teszem fel, csak most a harmadikat.
Idézet
Takarás majd február elején.
Egy ideje osb-ből csinálom a tetőket (is), mert a deszkák folyton vetemedtek és szellőzött a tető, ami mondjuk néha nem baj. Az osb-re rá kell ragasztani a nikecellt, arra megy a lemez. Miért jó ez? 1. Tudom szabályozni a tetőm súlyát, vékonyabb osb könnyebb tető vastagabb osb nehezebb tető. 2. Soha semmivel nem kell takarni, mert a takarás ott van a tetőben. 3. Belenéztem más méhészek kaptáraiba tavasszal, tele van pakolva a menekülőtér különféle szövetekkel, újságpapírokkal, kartonpapírokkal. Ezek mind magukba szívják a vizet, nem hogy nem szigetelnek hanem hűtenek, mert nedves a takaróanyag. Nálam ugye a meleg ott van a tető alatt mert megszorul, és ott némi pára le is csapódik mert tavasszal sok pára képződik a kaptárban. A méhek közvetlenül fel tudják a vizet használni, nem baj ha a hidegben nem tud kimenni vízért, nem torpan meg a fiasítás lendülete.
De nyilván mindenki úgy csinálja ahogy akarja.

« Válasz #3683 Dátum: 2024. December 13. 20:01 »
Ezt írja oszkár amire válaszolnom kell:
"Miért is írta volna le? Sosem teleltetett két fiókon. Mások az értékrendek is egy jó családról.
Aki meg szűkítget hetente annak el lehet képzelni menyi a családjainak a  népessége.
Hiába akarna az anya fiasítani ,ha nincs ami takarja a fiast."

Ha annyira okosnak tartod magad nem írnál ennyi valótlanságot néhány sorban.
Amikor Hunor rendszerben méhészkedtem sok telelési formát kipróbáltam az abban a rendszerben eltöltött 27 évem alatt.
Így részletesen írtam a két fiókos teleltetésről, csak nem figyelsz, vagy Buksi nótáját fújod te is.
A szűkítésnek pont az a lényege, hogy minden lépen "bundásan" legyenek a méhek, emiatt tud kialakulni a léctől lécig fias, és még a szélső lépen is.
De mindazoknak ezt kár ecsetelni akiknek ehhez semmi közük, sosem próbáltál.
Molnár Jenő (Kivancsi111) vagy újabban kira, is fikázza a fekvőt.
Szerintem az idén roncsra vertem az egész csapatot.
Amikor Varga Karcsi (mega méhész) felhívott, hogy most vesz még 200 hordót, beszélgettünk.
Mondta, hogy milyen jó eredménye van a dokival együtt.
Aztán kérdezte az enyémet ....mit mondjak?
Amikor náluk már csak pötyögtek a méhek, nekem éppen 5 kilós napom volt még.
Jókor kell lenni jó helyen, jó méhekkel.
Egyszerű ez mint a faék, a többi meg ami itt megy rizsa.
Ha kicsit leszállnátok a magas paciról, és nem fikáznátok örökké a fekvőt, talán nagyobb béke lenne.
Az alapkérdéstől nagyon messzire mentünk....miattatok.
Mi is volt az indulópont?
Ez!
"...nb18-as kaptárak október közepe vége fele szűkítve, ..."
Amit dieattis kérdezett.
Ti meg már a kétfiókos pakolós kacatotok telelésnél jártok.
Pakolásszatok, rakosgassátok, pántoljátok, kutatásnál jajveszékeljetek, alkalmatlan terepen lepakolhatatlan tornyok között szitkozódjatok, meg fogdossátok a rengeteg rajt.
Mi ósdi fekvősök meg csak pergetünk, nem pántolunk, nem szöktetünk...hanem az ósdi módszer mellett kemény melóval, nagy átlagokat érünk el amitől nektek leeseik az állatok.
Röviden ennyi.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 222
« Válasz #3684 Dátum: 2024. December 13. 21:38 »
Miért jó az neked, ha naponta kiröhögteted magadat?

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3685 Dátum: 2024. December 14. 09:08 »
Szerintem már kimondottan igényli.

« Válasz #3686 Dátum: 2024. December 14. 09:28 »
"Természetesen aki nem sajnálja fullra feletetni a méhcsaládokat, és nem számít a költség, ott ez működik." - írja Attila. (már nem először)
Sajnálni a méhektől? -kérdem én... Bármit is?
Majd így folytatja: "Meg legalább a tisztító pergetés is biztosítva, egy kis betelelő élelemmel megspékelve."
Szeretném megkérdezni tőle, hogy vajon mennyi élelem szükséges 60 ezer gyűjtőméh felneveléséhez?
Gondolom, hogy tavasszal majd azoknak lesznek jók a családjai (főleg Hunorban), akik a takarás alá tudnak csempészni 2-3 dl cukorszirupot.
Aha...

*

robi 75

• 1010
« Válasz #3687 Dátum: 2024. December 14. 10:51 »
Aki ment annak lett, mindegy milyen kaptárban voltak.
A fekvővel a legkönnyebb megindulni ez kétségtelen, már ha le van pergetve.
Vándorok achilles sarka igazából nem a pakolás, mert a hórukkon kívül sok más lehetőség is van, hanem a mézelvétel.
Ott a rakodó ad több lehetőséget, pontosabban ha a méztér feles.
Ez az egy amivel 1 ember is bir, értem alatta hogy mondjuk 100-150 családról egyedül is tudja folyamatosan minimális zavarással elvenni és hordani haza pl.
Megszakadás nélkül.
Sőtt olyan is van itt aki egyedül vándorol rakodókkal, nem kell a 100 folyamatosan vándoroltatott családjához csak 1 molnárkocsi meg nagyfutó, van aki 150 et mozgat és lát el így.
Biztos láttatok már ilyet, megy a dolog működik, nem tudsz megakadni.
Ellenben ha mondjuk 150 fekvő figyel nógrádba ott már kell vakarózni, mert bármit akarsz nem megy, csak ha van ott egy brigád.
Fészek méreret szándékosan nem írtam mert lényegtelen, akár 10 nb is lehet, remekül működik az is 2 fél méztérrel.

A mostani fiasról az a véleményem hogy atka, az utóbbi évek leghidegebb novemberen vagyunk túl, itt most esik a hó pl, nem szabad már fiasnak lenni rég.
Meg azért régen is voltak enyhe telek, sőtt utoljára kemény tél szügyig érő 80 centis havakkal talán 69 ben?
Amikor utoljára volt a duna teljesen befagyva budapesttől belgrádig?
Nem éltem még akkor csak mondogatták.
Azóta 10 évente 1-2 keményebb tél van,
többi az macskaszar.
A fiast a napfényes órák száma is befolyásolja, nem is kicsit. Odakint lehet minusz tíz is, a téli napforduló után amikor már érezhetően tovább világos van ( közeledik a tavasz)akkor elkezd fiasítani az anya és terjed is a fias, minusz 15 is lehet nagy hóval tökmindegy.

Üdv:robi

*

buksi

• 466
« Válasz #3688 Dátum: 2024. December 14. 13:19 »
A lényeg Attilánál a fekvő jobban működik mint másnál a rakodó,előnye is van de csak kevés.Azt meg meg kell szokni,Attila szeret/ne/ oktatni és jelenteni,de akinek volt 70-80 fekvője és egyedül vette el a mézet az kiröhögi az okoskodót,nem beszélve a tisztító szuper minőségi téli élelem elvételéről,én már úgy veszem Attila kezd öregedni,vagy sokat iszik.

« Válasz #3689 Dátum: 2024. December 14. 19:40 »
Belphegor is összehozott egy válaszra váró okosságot.

Ezt:
"Sajnálni a méhektől? -kérdem én... Bármit is?
Majd így folytatja: "Meg legalább a tisztító pergetés is biztosítva, egy kis betelelő élelemmel megspékelve."
Szeretném megkérdezni tőle, hogy vajon mennyi élelem szükséges 60 ezer gyűjtőméh felneveléséhez?"

Mit sajnálok én a méhektől?
Röviden, semmit.
Csak pocsékolásnak tartom a 80-100 mázsa cukor feletetését, ami óriási költségövelő tényező!
Valamint ha fullra feleteti a kolléga (kivancsi111, kira) a méhcsaládokat, akkor hol kezd az anya fiasítani, és mitől lesz neki április 15-re 9-11 keret TÁBLÁS fiasa?
Ne szórakozzatok már, ez a fórum ettől komolyabb!
Valamint én is nyomtam 27 évig a Hunort, 10 évig az ország legdélebbi pontján, Baranyában, Oldon.
7-8 fias esetleg, de 11 táblás 20 kiló telelő élelem mellett, + hordásban???
Vicc.
Kicsit komolyabban fiúk!
Minek ez a kábítás?
Mi ezzel a cél?
Több méhész legyen?
A valóságról írjatok, hogy MOST 1-2 léputcával gyengébbek a családok, és aggasztóak az előjelzések.
Járjunk közösen a Földön, és ne hülyítsük egymást.
Üzenem ezt Belphegornak is.
Üdv:Nagyernyei Attila