Kedves Klubtagok! Ma kihasználtam a jóidőt és a szakmai kíváncsiságtól vezérelve újra belenéztem jópár családba. Gondoltam megosztom a tapasztalatokat. Néhány napja tettem fel a kérdést a fiasítástól, mitől lehet ilyenkor és kinél hogy van). Ma a december eleji állapothoz képest is komolyabb a helyzet, gyakorlatilag szinte mindenhol találtam legalább tenyérnyi fiast, petét is nyitottat is, zártat is, kelő fiast kevés helyen. Volt ahol két keretben. Anya korától, család erősségétől függetlenül. Ősz óta minden család megvan, jelentős veszteség nem látható, tehát a családok közeljövőjét veszélyeztető atkafertőzés nem valószínű. A december eleji szublimálásnál jellemzően 5-10 atka hullott (volt ahol nulla, a max 50 volt). Persze ha azt feltételezzük hogy a családok egy részénél nem állt le a fias vagy csak nagyon rövid időre, akkor ezek a számok akár magasak is lehetnek. De ez vajon okozhatja-e a fiast? December elején kísérletképpen néhány családról levettem a felső takarást, és a fóliát visszahajtottam, nem is takartam a visszahajtást. A legtöbb családnál nem látszik hogy ettől akarna leállni, ugyanúgy ott van a tenyérnyi vagy nagyobb fias. A kevesebb része leállította a petézést, de ők meg inkább úgy néztek ki mint akik nyugtalanok és valami nemegészen kerek, lehet hogy nem tetszett nekik ez a huzat. Azt hiszem (főleg ha ilyen tél lesz) nálam már nem várható fias mentes állapot, jövőre észnél kell lenni korántól az atkával. Néhány méhésszel beszélve az is kiderült, sokan nem tudják mi történik a méheikkel ilyenkor és nehezen tudják azt is elképzelni hogy meg lehet őket nézni. Ma pl. Sok család békésen tűrte, de volt aki persze nem volt elragadtatva a kaptárbontás gondolatától. Üdv. Dieattis.