A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065527 megtekintés
*

Berci

• 317
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2985 Dátum: 2023. Szeptember 22. 08:28 »
Berci!
Nehogy csesztetésnek vedd amkit most leírok, pusztán egy értelmes beszélgetésnek.
Dehogy veszem csesztetésnek! Nagyon sokat segítettek az írásaid!
Két dologra szeretnék reflektálni. Az egyi az, amikor azt írod, hogy fiasmentes állapotban elég két szublimálás, mert:
második kezelés után 4...összességében 96%hatékonyság.

Tudom, hogy ez  a 96 százalék onnan ered, amikor kutatók megállapították, hogy a maradék 4 százalék télen magától elpusztul. Egyrészt nem négy százalék pusztul el, hanem 3, hiszen akkor kihalt volna már az atka, ha a négy az tényleg négy lenne. A baj az, hogy ez a négy, az nem az négy, aminek lennie kellene.
Nem így számoltam ki, hanem úgy, hogy feltételezem az első fújás kb 80%-os, akkor 100-ból marad 20 atka és, ha 3 nap múlva ezt a 20-at megszublimálom 80% hatékonysággal, akkor 4 marad. A kiinduló 100-ból maradt 4= 96%. A tapasztalat szerint fiasmentes állapotban ettől sokkal hatékonyabb az oxál. Egy német kolléga mérései( higiénikus tálca és porcukros atkaszámolás) fiasmentes állapotban 2 csorgatás után a tálcán sem hullott és "lemosni" sem tudott atkát a családról.

Miről beszélek? Azt írod, hogy 3 hetes duplázódással számolsz. Herefias időszakban ez közel lehet az igazsághoz. Éves átlagban inkább havonkénti duplázódással lehet számolni, már amikor van fias.
Nyilván ez a 3 hetes ciklus közel jár legközelebb az igazsághoz. Szezonban igaz, mert van herefias. Hogy használom ezt az infot? pl. április elején lemosom az egész állományt. ( most tekintsünk el attól, hogy nem tartod hiteles mérésnek a lemosást. Másik fórum, Ausztrália. Én igen.) pl. Április 10-én, egy családnál, van 0db atka a lemosásra. Akkor a következőképpen számolok. Május 1-én 0, május 22-én 1, június 12-én 2, július 3-án 4...szóval napraforgón 4 lemosott atkára számítok. Gyakorlati megfigyelés: 3 éve számolok ez alapján 80%-ban ezeket az eredményeket kapom. Szóval én április elején "nagyjából tudom" kaptárra bontva, hogy mi lesz napraforgón az atkahelyzet.
Ha egy átlagos évet nézünk, akkor egy induló atkából lesz év végére 100. Ha azonban  egy adott évben egy hónappal hosszabb a fiasítási idöszak, akkor 200 lesz belőle. Számoljunk azonban most a százzal. Legyen száz családunk , családonként 5 db atka év elején, nem kezelünk egész évben, akkor az év végén lesz az 500 atkából 50 ezer. Tételezzük fel, hogy a fiasmentes állapot az év végén került elérésre, és akkor szublimálsz kétszer. A lényegen az nem változtat, hogy ezt októberben teszed meg, csak akkor még nem lesz 50 ezer atkád, vagyis csak arról van szó, hogy nem lehet kerek számokkal demonstrálni a dolgot. Na a második kezelés után marad 4 százalék, azaz 2000 atka a százas méhészetben. Ebből elpusztul 4 százalék. Mennyi marad? 1920 atka az előző évi 500-zal szemben. Szóval ez a négy százalék, az nem az a négy százalék. Ugye csak akkor nem pusztul ki sem az atka, sem a méh, ha ugyanannyi marad a következő év elejére, mint amennyi előtte évben volt, vagyis 500 db. Itt viszont közel négyszer annyi atka fog jövőre szaporodni, amiből ha megint csak 96 százalékot irtasz ki, akkor néhány év múlva az atkalétszám eléri azt a számot, hogy összeomlik a méhészeted.
Ez az érvelés akkor lenne tökéletesenigaz, ha egész évben csak és kizárólag egyszer, a zárkázáskor, védekeznék az atka ellen. Nem így van. Napraforgó után is védekezek.  A beszélgetés lejjebb a szeptemberi zárkázásról indult. A megállapításaim arra vonatkoztak és nem az egész éves kezelésre stratégiá(m)ra. Önmagában a szeptemberi zárka nem elég. Kb azon okok miatt amit leírtál. Azt is tudom, hogy a zárkának egyéb hátrányai is vannak. pl. a telelő méh a szeptemberi zárkától még nem lesz atkaszívás mentes.

Akkor miből származik a 4 százalék? Ennyi természetes atkapusztulást találtak a kutatók. A helyes számítás azonban az, hogy egy atkából egy év alatt lesz 104 atka, abból magától elpusztul 4, marad száz, ebből a méhésznek kell elpusztítani még 99-et, akkor lesz ugyanannyi záró, mint induló. Csak ebben az esetben nem pusztul ki (évtizedes léptékben mérve) sem az atka, sem a méh. Ha 99,1 százalékot irtana a méhésztársadalom, akkor kipusztulna az atka. Ha a saját szaporulathoz idegen méhészetekből bejön 100 saját atkára vetítve további 500, akkor 600-ból maradhat csak egy. Vagyis 1/600-as hatékonyságra van szükség a szinten tartáshoz. Vagyis 1000 atkából a szintem tartás 1,6 atka meghagyást jelenti. Számoljuk át inkább 10 ezerre. 10 ezer atkából normál esetben 100 atkát hagyhatunk életben, ilyen mértékű vendégatka esetén viszont csak 16-ot. Igaz, hogy nem feltétlenül egy év alatt kell ezt megtennünk. Hiszen a méhcsalád képes tolerálni viszonylag magas atkaszámokat.

Pontosan! Nagyon jó gondolat! Ki tudom-e írtani az atkát? Nem. Akkor tudok-e olyan erős családot tartani, aki tolerál egy bizonyos mennyiságű atkát? Igen. Számomra nem cél a "tökéletes nulla állapot". Minimális stresszel ( bőséges virágpor, kevés kaptárbontás, minimális vegyszerterhelés stb.) elérem/elérhetem azt az állpotot, hogy a család a kezelések után fennmaradó atkát tolerálja. Az elődők évtizedes munkájának köszönhetően ez egy nagyon alacsony szám ( szarkazmus!) 

Itt jön a képbe a lemosás. Lemosással Te csak 50 atkánként tudod detektálni a változásokat, higiénikus aljjal viszont egyenként. Azzal még nincs gond, ha 30 atkával telelünk az egyik évben. A következőben, vagy több év alatt le lehet menni 5-re, vagy 1-re, vagy az alá. Alapvetően azzal sincs gond, ha mindig 30-cal dolgozunk. A különbség abban lesz, hogy a vendégatkák ellen nem lesz annyi időnk védekezni. Esetleg pont hordás alatt kellene emiatt kezelni.
A lemosásnak van egy kidolgozott módszere. Nem agysebészet, de meg kell tanulni és gyakorloni kell. Amikor pár éve beütött az atka, akkor 2-3 családomat feláldoztam és 2 hetente lépenként vettem róluk mintát, hogy megtanuljam a helyes módszert. Évente 2x mosok atkát. Április eleje és június vége. Régebben 3 hetente mostam. Pár év alatt kialakult a rutin ahhoz,hogy tudjam értékelni amit leolvasok. A higiénikus aljon a természetes hullás figyelhetem. Ez sem rossz módszer. Vannak előnyei és mint minden módszernek pontatlanságai. Nekem nincs higiénikus aljam, de nem érzem azt hogy kellene, hogy legyen. Az általad említett külső atka, számomra, egy vis major helyzet. Ilyen mindig lesz. A kártételét minimálizája az őszi zárka.
Van egy másik szempont is. Ha Magyarországon évente alacsony atkaszámú stratégiával csak 100 millió atka születne meg, míg átlagos stratégiával megszületik 1 milliárd, akkor még nem is feltétlenül a vírusok jelentik a problémát. Hanem az, hogy ha mondjuk tíz millió születésre jut egy sikeres mutáció az alkalmazott kezeléssel szemben, akkor előbbi esetben az országban lesz évente tíz mutáció, utóbbi esetben száz. Az a baj, hogy a kezelések pont ezeket fogják meghagyi, azaz kiszelektálni. Tehát az adott szer használati ideje csökken le a nagyobb atkaszámú stratégiával.
Ebben tökéletesen igazad van. Éppen ezért mozdultam el a biotechnikai védekezés irányában. Napraforgó után is olyan helyzetet teremtek elő, hogy az atka kevés kezeléssel (alacsony vegyszerterhelés a családra nézve, maximális az atkának) nagy (lásd fentebb "elméleti" 96% gyakorlatban 99%) hatékonysággal írtsam az atkát. Ehhez jön még a rövid időn (2-2.5 hónap) belül a zárka és szintén egy magas hatékonyságú atkaírtás. Az amit ma sokan csinálnak, hogy 1. mindenféle tartóshorozót tesznek be 2. addig kezelnek míg hullik az atka 3. rossz technológiával kezelnek a véleményem szerint egyenes út a rezisztens atkához. (sokan gondolják azt,hogy az oxállal szemben nem alakulhat ki rezisztencia. Tévednek.) 
Ami a higiénikus aljat illeti. Én csináltam párat, de csak porosodnak. Mint írtam a rakodóim a Betonyp lapon vannak, elöl két lécet bedugva. Így csak hátul megemelem a kaptárat, betolok egy alumímium lapot alájuk, és azon vizsgálom az atkaszámot. Akármelyik családot tudom nézni vele, nem kell hozzá az aljakat cserélgetni. Amikor Te nullázásról beszélsz, ott még hemzseghet az atka. 0-tól ötvenig bármennyit találhatsz így, míg a lemosásos technológia csak az ötvenenkénti egyet veszi észre, az az alattit nullának gondolja. Éppen ezért a két szublimálás elegendősége is erősen kérdéses még fiasmentes időben is, hacsak oszkár nem tud más számokat hozni.
Nem állítottam, hogy csak 2x szublimálok! Ha félreérhető volt, akkor bocsánat. Az átlag méhésznél sokkal agresszívebben védekezek az atka ellen. Ez nem a bejutatott vegyszer mennyiségét jelenti!!!

Idézetet írta: Berci
Egyébként az atkamentes családok október végére maguktól leállnak. Akinek nem állnak le és átfiasítanak annak nem sikerült az atka elleni küzdelem.

Nekem volt már olyan évem, amikor október elején úgy tűnt, hogy 23-ra sehol sem lesz még csak fedett fias sem. Ennek ellenére minden családnál volt fias. Nem az atkalétszám növekedett meg, hanem a virágpor behozatala. Több keretnyi. Kinyílt a zöldítés. Pedig nálad az atkamentesség ott kezdődik, ahol nálam végződik.

Ha a telelőméheknél kialakul a zsírtest akkor a család leáll. Miért nem tud kialakulni a zsírtest? Mert az atka vagy a bejutatott vegyszer (pl amitráz) nem hagyja. Mi szükséges a zsírtest kialakulásához? virágpor. Az anya petézik, mert érzi,hogy a család atkaterhelt és a család serkenti az anyát, mert tudják, hogy itt baj van. Az őszi zárkázás egyik pozitív hozadéka, hogy 9 nap múlva leáll a méhek mozgása, így a zöldítésről a virágpor hordás is. Emellett egy nyugodt "atkamentes" telelést biztosít.

*

wr

• 1013
« Válasz #2986 Dátum: 2023. Szeptember 22. 09:58 »
Idézet
Tehát amit ősszel megspórol munkát az ember, azt tavasszal a tiszta akácméz miatt csak el kell végezni
Azért nem egészen. Nálunk van olyan, hogy repce (sajnos). Mire annak vége van, mármint ki is van szedve, addigra a két méztér nálam "tiszta", azaz tiszta akácom lesz. Teli fedett keretet sosem karcolgatok, mert ha van ilyen az vagy megy egyből a pároztatókba vagy félreteszem hasonló célra.
A tiszta vagy nem tiszta akácméz esetében nálam egyetlen gond van, a klasszikus: még nem jó, még nem jó, már nem jó esete. Tehát az évek többségében nincs olyan nap, amikor el lehetne a repcét venni mert egyszerűen nincs rá idő. Ugyanis, a méhek egy része még azt hordja, miközben a másik részük már az akácot, mert a két virágzás összeér. A melyik ujjamba harapjak tipikus esete, mert ha előbb pörgetek akkor az akácra szánt "tiszta" keretekbe repce is kerül, ha meg később, akkor a pörgetett repcemézben ott lesz a friss, híg akácnektár amitől az meg fog erjedni.
Szerencsére az idei és a tavalyi év is kivétel lett ebből a szempontból, a repce sem lett híg és az akác sem opálos hónapok múlva sem.

Berci!
Továbbra sem tudok neked válaszolni, ami újfent azt jelenti, hogy küldeném én az üzenetet de az valamiért nem akar elmenni, csak homokórázik az oldal de nem küldi el. Lehet, hogy ezt kaptam "sárgalap" gyanánt vagy nem tudom.
« Utoljára szerkesztve: 2023. Szeptember 22. 10:03 írta wr »

*

Berci

• 317
« Válasz #2987 Dátum: 2023. Szeptember 22. 10:26 »
Átjön csak lassan.

« Válasz #2988 Dátum: 2023. Szeptember 22. 18:44 »
Ezt irta neo:
" A fészek ott alakul ki télre, ahol az utolsó fiasok vannak. Itt szükségszerűen vannak üres lépek."
Akik 1 fiókon teleltetnek, vagy fekvő rendszerük van, ez akár a méhcsalád vesztébe is kerülhet.
Különösen veszélyesnek tartom ebből a szempontból a Hunor kerethez közeli fészkeket.
Erről már többször írtam, de így mástól olvasni, csak megerősített abban, hogy nem mondok hülyeséget.
Néhai Zoltán Béla  a Hunor rendszer egyik atyja, pont erre hívta fel a figyelmet, és én is állandóan ezt szajkóztam, amikor a betelelésről van szó.
Ha több ilyen keret van egymás mellett, és február-március fordulón bekeményedik az idő, az akár a méhcsalád vesztét is okozhatja.
Ettől kezdve teljesen mindegy, hogy a mellette lévő lépek talpig mézesek.
Ha azokból kifogy az élelem ahol az anya el kezdi a fiasítást, akkor baj lesz.
Aztán mindenki úgy csinálja ahogy jónak látja.
Ma beszéltem egy hunorossal, ő két hét múlva a fészek közepéből egy (most még kiterjedt fiasítással rendelkező lépet) kivesz, és egy talpig mézeset tesz a helyére.
Ennyi.
Így 7-8 lépen telel, gazdaságosan, biztonságosan.
Én is így csináltam, ezzel egyet tudok érteni.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2989 Dátum: 2023. Szeptember 23. 08:06 »

Így 7-8 lépen telel, gazdaságosan, biztonságosan.
Én is így csináltam, ezzel egyet tudok érteni.
Nagyernyei Attila

Amikor hunoros voltál?
GRATULÁLOK!!!

Tehát a 7-8 Hunor kereten, ami megfelel 1 fél NB fióknak. Ez igen. Nem írtál el valamit? Ez komolyan így volt?

Elég sokat megtudhattunk már a méhészeted erősségéről az írásaid alapján.
Vitapartnereid meg 2 Hunor fiókon tudják csak bent tartani az állományuk zömét.
Ébredj már fel Attila!!!

*

robi 75

• 1010
« Válasz #2990 Dátum: 2023. Szeptember 23. 08:12 »
Nálam most így vannak, tegnap néztem a brigádot. Hunor fészek felett otthagytam 1 feles méztéret.

Üdv:robi

« Válasz #2991 Dátum: 2023. Szeptember 23. 08:13 »
Micsodaaaaaa ?????? 7-8 keret a 10 esbe ? Én tudok olyat aki ilyenbe paroztat.

« Válasz #2992 Dátum: 2023. Szeptember 23. 08:20 »
Nálam most így vannak, tegnap néztem a brigádot. Hunor fészek felett otthagytam 1 feles méztéret.
Ilyennek kell lennie Robi75. Ezt kell 2x tetszikelni.
De 7-8 kereten betelelni Hunorban? Milyen család az?

« Válasz #2993 Dátum: 2023. Szeptember 23. 09:28 »
Seed 150 ez nagyon gyengére sikerült ám!
A 7-8 Hunor kereten való teleltetésről semmi gőzöd, ez a hozzászólásodból világosan kitűnik!!!!!!
Ilyen fészek kialakításakor valóban faltól-falig (válaszfalig) vannak a méhek, egészen le az alsó keretlécig. (sőt 15 fok felett lógnak a keretek alján)
"Kivancsi" lennék arra, hogy nálatok ez miként néz ki, mondjuk +10 fokban!
Akkor csinálj egy képet!
A szűk fészeknek én csak előnyét láttam eddig, és akik így teleltetnek ők is ezt állítják.
Akik pedig az ellenkezőjét, és kritizálnak, sosem láttak ilyent, és sosem csinálták!
Van egy profi méhész kolléga (NB15) ő, október végén szűkít le végleg, és a kívül rekedt méheket besöpri a szűk fészekbe.
A tavaszi fejlődés bámulatos, eredményei pedig nem publikusak.
Ha nektek így tetszik, akkor csináljátok.
Arra viszont megkérlek téged is, WR-t is, meg szamaras bácsit is, amit nem láttatok, csak elképzelitek, azt meséljétek el a Celeb Klubban, de ne itt.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2994 Dátum: 2023. Szeptember 23. 09:29 »
A kép 2020.10.05-én készült. Hunor keret. Látszik, hogy azért ősszel az utolsó fiast csak körbebástyázzák telelő élelemmel. Mondjuk nem mindegyik család csinálja meg ezt, tehát vérvonal függő is lehet a dolog. Meg az anya kora is számít.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #2995 Dátum: 2023. Szeptember 23. 10:54 »
Nálam rács nélkül ment egész évben, két félfiók volt a hunor fészken. A hunor mivel magasabb lép az lent fogta alapból az anyát egész évben. Amikor szorult akkor birtokba vette a felette lévő feles fiókot, meg is tették párszor.
De hordásban mindig lenyomták az anyát a hunorra!
Mindig 2 feles volt megdobva az volt pergetve, naprán is le lett szedve párszor🙂, a végén hagytam meg felettük levőt.
Ilyen nyugodt évem a méhekkel talán még sose volt, 2 rajzott le azt is alig vettem észre mert olyan népesek voltak.
Meguntam a 10 es h fészket, oké hogy lehet átfüggeszteni ez előny de egybe cumi is mert feszt seggel van felfelé a polgár.
Szinte szünet nélkül túrni kell mert helyet kell adni az anyának különben se méh se méz.
A képeken az utosó napraforgó pergetésnél volt, a felső fiók lett akkor már "csak" elszedve, a alattalevő az övéké lett.
Elvehettem volna hiszen ott is volt 15 kilo méz 1 obis vödörnyi, de akkor azonnal elsőkörben 6 liter sziruppal kellett volna kezdeni mert a h fészek majdnem porzott.
Még ha 1100 lett volna kilója akkor se veszem el mert  cukorral vissza kell etetnem, az munka, plussz a tanyára járkás.
Felénk azért a napra jó szokott lenni, és amióta az eszem tudom döntően azon is telelnek, kiváló élelem nekik.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #2996 Dátum: 2023. Szeptember 23. 10:55 »
Ez meg az alattalevő ami maradt nekik.

« Válasz #2997 Dátum: 2023. Szeptember 23. 11:51 »
Seed 150 ez nagyon gyengére sikerült ám!
A 7-8 Hunor kereten való teleltetésről semmi gőzöd, ez a hozzászólásodból világosan kitűnik!!!!!!

Így van. Büszke is vagyok rá.

« Válasz #2998 Dátum: 2023. Szeptember 23. 18:53 »
Nálam is kellene még egy feles méztér szerencsére 12 Hunor kerten tartom őket... Hát Attila csak mesélem a valóságot a 430 ból szerintem 350 ilyen de van olyan is ahol a menekülőtérben van még vagy 2 léputca méh meg van még 1-2 keretbe kelő fias... Hát nálam is majdnem olyan szarok mintha 7-8 kereten lennének.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2999 Dátum: 2023. Szeptember 23. 19:41 »
Attila! Mit csináljak azokkal a családokkal amik nem férnek bele a 10-es hunorba?

1: Váltsak fekvőre?
 2: Csináltassak nagyobb rakodót?
 3:szedjem ketté?  (a plusz anyákat elajándékoztuk) (Nem opció)
 4:kénezzem le a fölösleget?
 5:Maradjanak két fiókon,és teleljenek így?

Beszéljétek már meg ÁLMAMAVAL mi lenne a helyes lépés!

Válaszodat előre is köszönöm!