A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065495 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2955 Dátum: 2023. Szeptember 20. 08:20 »

Nálam a napforduló körül készült kölyökcsaládok 7 keretet takarnak vastagon. Nálam nincs értelme hármat összerakni, mert nem férnének el a kaptárban.

Gyakorlatban egyszerű lenne repcén, vagy ha gyengébbek akácon félrerakni 2 mézesvirágporos és 2 fedett fiasos lépet egy üres akármibe egy rajbölcsővel. Annyi tartalék lenne, a felesleget el kellene adni. Legegyszerűbb amikor az egyik fiaslépen fedett bölcső van.
Na most megint előjön, hogy ugye nem RAKODÓ.
Mert lehet készíteni az NB két végébe is kettőt. Kínlódtunk is vele eleget. Szükséges volt azt bővítgetni amikor duzzadni kezdett a népesség, majd végül már csak egy válaszfal volt a két család között. Ha nem volt szükség közben annyi anyára. Amikor valamelyiket elvettük, akkor néhány óra múlva kivettük a válaszfalat, és volt egy termelőnk például napraforgóra.
Na de mi volt abban az esetben, amikor mindkét anya kellett? Mindent el kellett venni valahova, aztán a kijárók, hogy ne keresgéljék a helyüket, bekéretőztek a szomszédokba, mert  a ládát is elkellett cipelni onnét. Mennyivel egyszerűbb egy rakodóval.
Na de a legnagyobb gond nem ez. Mert lehet NB pároztatókat is gyártani néhány keretesre. Hanem honnét legyen nép ezekbe? A lezárt anyásokat nem illik csapolni, mert akkor méz sem sok lesz. Ha rajzási küszöbön lennének, akkor igen. De ugye... Akác után meg már honnét legyen nép? Az akácon lepusztult saját magát hozza rendbe, és beleér a napraforgóba mire újra valamirevaló sereg lesz.
Mennyire jót tettem, hogy megszabadultam a fekvőktől.
Tehát marad az anyavásárlás. De milyen? Ha éppen van.

« Válasz #2956 Dátum: 2023. Szeptember 20. 10:31 »
Csak léteznek olyan dolgok amiről Te csak eddig ábrándoztál?
Épp ideje, hogy saját szemeddel is láss életképes családot ,cirka 40 év után!
Vagy neki is azt mondtad ":  NE DICSEKEDJEN!?
Miért mondta volna? Gondolom nem nyomta tele a fórumokat a tömött kaptáras képekkel, meg ezt leíró szövegekkel. Meg nem valószínű hogy azt mondta volna: "Attila, gyere át megmutatom a 4 fiókos családjaimat, hogy sárguljál." Ez általános iskolás tempó, a többség kinövi.

Idézet
Az inszeminált anyák lányai nálunk már Második betelelésuket is befejezték!!
Tavaszi fejlődésük "példátlan"!  Nem is írom le, most hogy néznek ki a családok. Úgysem hiszed el! ;D

Adsz is el az anyákból, vagy ez a beírás megint csak az egód hízlalására szolgál?
Mert lehet érdekelne tavasszal bölcső.

Addig is , ahogy a szokták mondani: szerintem fejezzük be egymás f@rkának a szopkodását!

Nem tudom , van-e még Év méhésze díj esetleg arra nevezz be. Vagy már azt elvitted 3 szor és átkeresztelték Oszkár díjra? :-)  Egy évre elvihetné wr, ő is megérdemelné...

« Válasz #2957 Dátum: 2023. Szeptember 20. 11:18 »
Álanyás mi méregetni szoktuk a farkunkat a szopkodást meghagyjuk neked…😂

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2958 Dátum: 2023. Szeptember 20. 13:20 »
Álanyás te beteg vagy!
Fordulj sürgősen orvoshoz!

Lehet hogy te a "mondást" félreértelmezve  gyakorlod.  Ami mifelénk így hangzik: szerintem fejezzük be egymás f@rkának a MÉREGETÉSÉT!

Nem adok el anyákat! Neked meg akkor sem adnék, ha arannyal fizetnél! Van elég anyanevelő vegyél tőlük. Vagy Kunyerálj Csányiéktól!

Balfácán díj nincs? Kár! Örökös Birtokosa lennél!

Ja ! vannak méhészek akiknél első évet kezdték az ilyen anyák! Én ajánlottam!  ;)

Balfékeknek meg marad a pótbölcsőből kelt!
Nem tudom ezért is mennyit kellett (most téged idézlek) ... "egymás fef@rkának a szopkodását!" Gyakorolnod.

« Válasz #2959 Dátum: 2023. Szeptember 20. 13:49 »
Nézd! Az öndicséret büdös - tartja a mondás. Ezért gondoltam, hogy valami céllal promózod itt a szuper anyákat meg állományt, például el akarsz adni valamit. Ha nem hát nem, eddig is megvoltam nélküle.
A balfácán díjat elfogadom, ha jár mellé egy zsugor arany fácán :D Vagy egy inszeminát anya /ami nem egy terhes nő/.

A szólás pedig a Ponyvaregény c. filmből van:
https://www.youtube.com/watch?v=CsAr0EHGoc8

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2960 Dátum: 2023. Szeptember 20. 14:59 »
Tudod a tények makacs dolgok! Nem írhatok mást, ha egyszer JÓK!

Aranyfácán sör !? Az megmiaz?? Ilyen szarokat iszol? Igyál minőségit!
Én csak paradicsompürében ismerem! Az is egy fos!

"Ha nem hát nem, eddig is megvoltam nélküle".

Tőlem biztos meg is leszel! Az eladó családjainkat meg gyorsan elvitték! Pedig nem "bagóért" adtuk.

Menj jövőre ki a Pride parádéra!  Ott gyakorolhatod a szopkodást is, és hátha találsz magadnak inszeminált anyát is. ;)

*

Berci

• 317
« Válasz #2961 Dátum: 2023. Szeptember 20. 16:11 »

Gyakorlatban egyszerű lenne repcén, vagy ha gyengébbek akácon félrerakni 2 mézesvirágporos és 2 fedett fiasos lépet egy üres akármibe egy rajbölcsővel. Annyi tartalék lenne, a felesleget el kellene adni. Legegyszerűbb amikor az egyik fiaslépen fedett bölcső van.

Köszönöm, a hasznos tanácsot! A mentorom ( kiváncsi 111) is hasonlóan csinálja. Igaz nála erősebbre kell a kölyökcsaládokat csinálni. Sajnálom a kezdőket, hogy Attila a kitíltással egy olyan nagytudású embertől fosztotta meg őket, aki önzetlenül adta/adja át a tudását!

« Válasz #2962 Dátum: 2023. Szeptember 20. 16:20 »
Nagyon rossz irányt vett a méhcsaládok állapota rovatunk!
Megkérlek benneteket, egy lépést hátra!
Próbáljatok ész érvekkel kommunikálni, és nem egymást "szívatni".
Köszönöm!

Olvasva írásaitok azon részét ahol a méhészkedéssel is foglalkoztok, ismét csak elképedek miket hoztok össze.
Senki nem látta a nevezett anyanevelő milyen kölyökcsaládokat tart, és egyáltalán milyen a méhészete, milyen a környezete.
Ti már azt is tudni véltétek, hogy ezeket mikor készíti, és minek, meg egyáltalán miért kell ezeket összerakni.
Tehát nincs mit hozzáfűznöm, biztosan tudjátok kiről van szó, és minden okoskodó tőle veszi az anyákat.
Vagy nem.
Annyit megsúgok, hogy amelyik kaptártetőimet fotóztam, és 5-7 fiast is elvettem, mégis termelők maradtak, az innen való.
Rugózzatok tovább a témán, csak ne sértegessétek egymást.
Azért nem bírom ki, írok a valóságról is, nem arról amiket itt összehordotok.
Ugye említettem, hogy ezeket a kölyök családokat az anyanevelő (nem anyaszaporító) összerakja.
Erre jöttetek a saját elképzeléseitekkel, de ennek a valósághoz semmi köze, így a miértjét én sem árulom el.
Egyet viszont igen.
Tavasszal ezeket ismét három felé szedi, és kapnak egy-egy kopogós bölcsőt.
Valójában meg is adtam a miértre a választ, akinek pedig ez még nehéz, maradjon itt okosodni.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2963 Dátum: 2023. Szeptember 20. 17:49 »
Lesz itt jövőre annyi bölcső , hogy nem tudunk majd vele mit kezdeni nálam a 12 Hunor keret full bogár lóg a keret alján a menekülőtérben van vagy 1-2 léputca és még van fedett fias …ezek mire készülnek azt nem tudom de jövőre repce előtt már lesz bölcső annyi mint a csuda… Márahol jók a méhek

« Válasz #2964 Dátum: 2023. Szeptember 20. 17:55 »
Szegény csacsi.
Majd csak leszállsz róla a valóságba.
"Kivancsi" vagyok jövőre milyen piacod lesz?
Nagyernyei Attila

*

Berci

• 317
« Válasz #2965 Dátum: 2023. Szeptember 20. 18:27 »

Próbáljatok ész érvekkel kommunikálni, és nem egymást "szívatni".
Köszönöm!

Egész eddig azt tettük! Méhbiológiai alapon megmagyarázta wr,seed150,Sancho,Oszkár , hogy miért nem állja meg a helyét az írásod.

Olvasva írásaitok azon részét ahol a méhészkedéssel is foglalkoztok, ismét csak elképedek miket hoztok össze.

Ez az érzés kölcsönös. Azonban a logikai érvelést Tőled még nem hallottam, csak homályos maszatolást ( nem láttátok...nem voltatok ott...stb stb), hogy miért nincs igazunk.

Senki nem látta a nevezett anyanevelő milyen kölyökcsaládokat tart, és egyáltalán milyen a méhészete, milyen a környezete.
Ti már azt is tudni véltétek, hogy ezeket mikor készíti, és minek, meg egyáltalán miért kell ezeket összerakni.
Tehát nincs mit hozzáfűznöm, biztosan tudjátok kiről van szó, és minden okoskodó tőle veszi az anyákat.
Vagy nem.

Tény, hogy nem láttuk. Azonban többen voltak már anyanevelőnél esetleg maguk is neveltek anyát és tudják, hogy mi a bevett hazai gyakorlat. Nem az amit Te megpróbálsz megmagyarázni... 

Annyit megsúgok, hogy amelyik kaptártetőimet fotóztam, és 5-7 fiast is elvettem, mégis termelők maradtak, az innen való.

Tavaly még más levetett anyáit dicsérted, majd pár napja írtad, hogy mindig meghagytad az öreganyákat amiket leváltottak...most meg mástól vannak extra anyák. Ha ilyen jók, akkor miért csak 10 db-ot hoztál?!

Rugózzatok tovább a témán, csak ne sértegessétek egymást.

Azért nem bírom ki, írok a valóságról is, nem arról amiket itt összehordotok.

A valóság az amiket mi írunk. Ugyanis, ha egyszerre ennyi ember közel ua mondja, akkor Te mész szembe a forgalommal!

Ugye említettem, hogy ezeket a kölyök családokat az anyanevelő (nem anyaszaporító) összerakja.

Addig amig nem tudnak 4 ősi soros származási lapot és igazolt nyilvános független(!!!) saját és ivadék vizsgálati eredményt felmutatni, addig örüljenek annak, hogy nem jelenti fel őket egy elégedetlen vevő, és van bőven ilyen, a Fogyasztóvédelemnél....

Erre jöttetek a saját elképzeléseitekkel, de ennek a valósághoz semmi köze, így a miértjét én sem árulom el.
Egyet viszont igen.
Tavasszal ezeket ismét három felé szedi, és kapnak egy-egy kopogós bölcsőt.

Egyre jobban belekeveredsz! Ezt meghagyom a többieknek...majd "medvéznek" veled...
Valójában meg is adtam a miértre a választ, akinek pedig ez még nehéz, maradjon itt okosodni.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2966 Dátum: 2023. Szeptember 20. 18:40 »
Ezt kérdezi Berci:
"Ha ilyen jók, akkor miért csak 10 db-ot hoztál?!"
Mert már az összeset amit szerettem volna kicseréltem.
Ezt írja még:
"Tavaly még más levetett anyáit dicsérted...."
Igen, mert nálam az 1 éves nem számít öregnek, gyakorlatilag akkor hozza a formáját.
Ezekből a legjobbakkal sosincs gond.
A 2-3 éves viszont csak nyűgnek jó.
Most vizsgáztatsz vagy mi a frász van veled Berci?
Nagyernyei Attila

*

Berci

• 317
« Válasz #2967 Dátum: 2023. Szeptember 20. 18:51 »

Most vizsgáztatsz vagy mi a frász van veled Berci?

Isten ments, hogy vizsgáztassalak! Próbálok rendszert találni az írásaidban.

Ha már rákérdeztél, ma különösen jó napom van. Dolgoztam egy keveset majd a Velencei-tó partján ettem egy jó sült hekket és rétest. Hazajöttem és készülök a hv-re. Zárkázom az anyákat, hogy fiasmentes állapotban legyenek 21 nap múlva. Aztán két szublimálás és kész az év...

« Válasz #2968 Dátum: 2023. Szeptember 20. 19:01 »
Na, ez végre egy szakmai hozzászólás.
Én nem zárkázom az anyákat mivel az atkát gyakorlatilag lenulláztam, így a "záró kezelés" is kérdéses.
Mindig azzal vádoltok, hogy sokat dolgozom a méhekkel.
Az anyakeresgetés az nem munkaigényes, vagy tudsz rá valami jó technikát?
Nálam az összes festett, a pirosakon két szín van!
Tettem még rájuk egy fehér pöttyöt, és ha lenézek a léputcába a lépek meglazítása után, már sokszor ott virítanak!
A fehér színt sosem adom fel, ezt a Csányi méhészetben megtanultam.
Egy nap nem tudnának 400 az-az négyszáz anyát megtalálni ha mondjuk sárga lenne az anya színe.
Olyan színű virágpor is jöhet kintről, így nehezebb a megtalálás.
A fehér az ütős.
Ha "kopasz" akkor leváltották.
Egyszerű ez mint a faék.
Kellemes időtöltést az anyakereséshez.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2969 Dátum: 2023. Szeptember 20. 19:37 »
Szegény csacsi.
Majd csak leszállsz róla a valóságba.
"Kivancsi" vagyok jövőre milyen piacod lesz?
Nagyernyei Attila
Nekem azt mondták mindig a vantól nem kell félni... Méz meg szerencsére nem romlik meg... Méheket meg tudom még hova rakni .Attila nem lehet ,hogy te vagy a szamaram???
« Utoljára szerkesztve: 2023. Szeptember 20. 19:43 írta Sancho Panza »