A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065869 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2970 Dátum: 2023. Szeptember 20. 19:54 »

Isten ments, hogy vizsgáztassalak! Próbálok rendszert találni az írásaidban.

Berci az oké hogy jó napod van , de ittál valamit?

« Válasz #2971 Dátum: 2023. Szeptember 20. 19:56 »

Most vizsgáztatsz vagy mi a frász van veled Berci?

Isten ments, hogy vizsgáztassalak! Próbálok rendszert találni az írásaidban.

Rendszert? Jól vagy Berci? Fű?

« Válasz #2972 Dátum: 2023. Szeptember 20. 20:11 »

A fehér színt sosem adom fel, ezt a Csányi méhészetben megtanultam.

Az hol van?

A megfakult emlékeimben "kutatva" ,kereshetném én a Csányi Antal féle méhészetet a lábam térdig lejárva! Akkor sem találnám.
Ahogy Tomipapa aposztrofálta "Ő CSAK EGY BRIGADÉROS" a Fulmet Takács méhészetében!

NEM VOLT,NINCS, és vélhetően
 a mai gazdasági helyzet miatt NEM IS LESZ méhészete.

« Válasz #2973 Dátum: 2023. Szeptember 20. 20:12 »
Milyen méhészet? Az hol van?

*

Berci

• 317
« Válasz #2974 Dátum: 2023. Szeptember 20. 20:22 »
Na, ez végre egy szakmai hozzászólás.
Én nem zárkázom az anyákat mivel az atkát gyakorlatilag lenulláztam, így a "záró kezelés" is kérdéses.

Kellemes időtöltést az anyakereséshez.
Nagyernyei Attila

Fiúk és lányok! ( Sancho és Seed150)
Semmi olyat nem vállalok be nyilvánosan aminek jogi következményei lehetnek...amúgy ittam, mert sós volt a hal... és fűveztek... a lovak! :D 

Attila! Nem hagyom, hogy elrontsd a napomat!

1. Ha lenulláztad volna az atkát,akkor nem lennének, évek óta, gyengék tavasszal a családjaid! Nekem is csak addig voltak gyenge családjaim amig nem tanultam meg rendesen az oxálsav használatát. ( Jenő mindig mondja, hogy én vagyok az aki rontja a statisztikát! :) )
2. Életedben nem zárkáztál! Ez tisztán látszik a hozzászólásodból. A jelölt anyát szeptember végén, még a nagyon erős családoknál is, 2-3 perc alatt megtalálom. A jelöletlent 5 perc... 700-800 családos bioméhészek is zárkáznak, mert tudják, hogy milyen eredményt érnek el vele.
3. Kettőnk között az lesz tavasszal a különbség, hogy Te csak azt HISZED, hogy atkamentesen teleltek a méheid és pedig TUDOM, hogy atkamentesen teleltek a méheim! A generációváltásnál kiderül, hogy kinek lesz igaza...

« Válasz #2975 Dátum: 2023. Szeptember 20. 20:28 »
A generációváltásnál kiderül, hogy kinek lesz igaza...
Nekem előbb kiderül ha megyek megint kacsákért...:D

« Válasz #2976 Dátum: 2023. Szeptember 20. 20:30 »
Facén írja a Simon Zoli:Nincs szebb látvány mint amikor Szeptember 20.-án felbontod a kaptárt és a 5500ft os anya, ami egyébként elkezdett rendesen petézni, most már csak herét petézik.

*

wr

• 1013
« Válasz #2977 Dátum: 2023. Szeptember 21. 07:03 »
Berci!

Nagyon sajnálom, hogy nincsenek higi aljaid, mert én nagyon kíváncsi lennék rá, hogy mire jutsz ezekkel az őszi zárkázásokkal. Én nem fogok zárkázni, mert az nekem nagyon nagy meló lenne, két fiókon ilyenkor az anyát is macerás lenne megkeresnem, na meg nem fogom a méztereket ezért leemelgetni, de abban biztos vagyok, hogy kevesebb atkád lesz így a következő szezonban.
A kérdés csak az, hogy mennyivel.
Az ugye tény, hogy a hagyományos atkairtási módszer, amikor addig kezelünk míg "el nem fogy", vagy 5 alá nem csökken a potyogás az azért nem működik, mert van még fias. Ha mondjuk én azt látom a tepsiben, hogy már csak 1 vagy 2 atka pottyan le, akkor még mindig lehet akár 5-15 atka is a fiasban, amit aztán már nem szedek le, azoknak egy része át fog telelni, ha netán nagyon enyhe tél van és le sem állnak az anyák, akkor meg még szaporodni is fog. Ezért találták ki a zárókezeléseket, de ugye lenullázni az sem fogja, csak mondjuk a 15-ből csinál 5-öt jó esetben, vagy még annyit se, mert hideg időben a kezelés is kevésbé hatékony.
Nálam pl. a szublimálásnál is az az egyik alapelvem, hogy 13-14 fok alatt nem csinálom, hiába süt 7 ágra a nap.

*

Berci

• 317
« Válasz #2978 Dátum: 2023. Szeptember 21. 08:15 »
Pár éve lemosással néztem meg a kései zárka hatékonyságát. ( a lemosást gondolom a legpontosabb mérésnek. pl. Neo ezt erősen megkérdőjelezi.) A 20. napon 15 atkát mostam le a családtól. Ez igencsak magas fertőzőttség lenne, ha szezonban ilyen eredményt kaptam volna, de itt mivel minden atka a méheken volt így ezen nem akadtam meg. Az első szublimálás után 0 db atkát mostam le. A második után is.
Úgy számoltam, ami lehet,hogy hibás gondolatmenet, ha fedettfiasmentes állapotban 80%-os hatékonysággal írtja az atkát az oxál (szakirodalmi adat), akkor 100-ból a első kezelés után marad 20...a második kezelés után 4...összességében 96%hatékonyság.
Számomra teljesen nyilvánvaló, hogy fedettfias mentes állapot nélkül értelmetlen szerves savakkal az atka ellen védekezni. ( Erről többet nem írok, mert kapok a fejemre a mentoromtól! :D )
A klasszikusan téli, decemberi, zárókezelés megzavarja a méheket Thermográfiás mérések alapján azt vették német méhészek észre, hogy a decemberi csorgatás hatására fellazult a fürt, jobban elkezdtek mocorogni a méhek és többet fogyasztottak. Sokkal jobbnak találják a februári/"tavaszi" csorgatást.

Szublimálás után extrém módon megnövekedett vízfogyasztást én nem tapasztaltam. Ennek az okát abban látom, hogy augusztusban nem 3 naponta sorozat szublimálok. Nálam 10 fok az alsó határ.

Egyébiránt az elvégzett munka csak látszólag sok. Egyszer kiszámoltam, amikor még voltak lovaim, hogy ha minden nap trágyázok az 1.5 óra elfoglaltság. Ha mélyalmos rendszerben csinálom a tartást, akkor 2 havonta 10 munka óra alatt végeztem a trágyázással a napi szintű foglalkozás pedig lecsökkent 15 percre. 60x1.5óra (90) vs 60x15perc+10 óra (25)...mikor is dolgoztam kevesebbet?

*

wr

• 1013
« Válasz #2979 Dátum: 2023. Szeptember 21. 09:50 »
A lemosással nekem is vannak fenntartásaim, mert ugye nem az összes méhet teszed bele az alkoholba, hanem csak töredékét. Egy kezelésnél, majd számolásnál meg szinte az egész méhtömeg kezelve van. Na jó, biztosan nem éri az összeset a szer adott koncentrációban, ennek ellenére én ezt jobb módszernek tartom. Meg is erősítette ezt most nekem az idei évem. Ahol a legutolsó kezelésnél több atka maradt, tehát nem 0 vagy 1 pottyant hanem mondjuk 5, vagy a család kevésbé állt le a télen, ot az idén az atka is több. Szerencsére általában minden év olyan, hogy ez a sok atka dolog csak néhány családot érint, a többinél töredéke atka van, tehát csak néhány család lóg ki a sorból atka szempontból a nem kívánt irányba.
Hogy a szerek hatékonyságát milyen módszerekkel mérik nem tudom, de én azt tapasztaltam az idén is meg tavaly is, hogy a legtöbb szer szinte ugyanolyan hatékonyságú, és abban is megegyeznek, hogy a fiasításban lévő atkákkal nem tudnak mit kezdeni. Kivétel ez alól a hangyasav, mert az a fiasból is szed ki valamennyit, de mindet az sem, meg azzal más baj is van.
Neo (cerana) írásait olvasva, és ezt összevetve a saját tapasztalataimmal jöttem rá arra is, hogy mi a tulajdonképpeni baj az amitrázzal. Nem maga az amitráz a baj (tekintsünk most el a szennyezett scabatox-tól és egyebektől).
Nálam arányaiban nem hoz le több atkát a furettó sem fiasításos időben mint a szublimálás, sőt, inkább a szublimálás hoz le valamivel többet. A baj nem a szerekkel van, hanem azzal, hogy fiasításos időben ez egyfajta szélmalom harc. Kezelünk, le is jön a kint lévő atkák zöme, a többi meg köszöni jól van a fiasban. És ez így megy egészen őszig, amíg le nem csökken nagyon a fiasítás mennyisége. Meg így megy még utána is, ha marad fiasítás.

Tehát én igazából arra lennék kíváncsi, hogy van ugye a hagyományos kezelési mód, ahol egy évben van mondjuk 3 sorozat kezelés, mindegy milyen szerrel, ekkor hullik a következő szezonban egy akác utáni első kezeléskor x darab atka. Vajon x/? hullik olyankor, amikor elő van idézve egy őszi zárkázás? Végig kell-e ugyanúgy csinálom utána következő éveben is a 3 sorozat kezelést, vagy épp nem kell csinálnom semmit, vagy elég lesz csak 1 sorozat egész évben? Most nyilván átlagos családokról beszélek, nem olyanokról ami megrajzik és ezzel a töredékre csökken a törzscsaládban maradó atkalétszám is.

*

Berci

• 317
« Válasz #2980 Dátum: 2023. Szeptember 21. 13:38 »
Jó. Az atkamérésben nem fogunk egyetérteni, de ez legyen a legnagyobb különbség közöttünk! :D

Abban egyetértünk, hogy amig fias van, addig a szerek legnagyobb része 50% körül mözög, tehát gyérít. Atkát írtani(!!!) azonban csak fiasmentes állapotban lehet. Ezt vagy mesterségesen pl. zárka vagy fiaselvétel éri el az ember vagy megvárja, hogy az anya leálljon a petézéssel. ( Egyébként az atkamentes családok október végére maguktól leállnak. Akinek nem állnak le és átfiasítanak annak nem sikerült az atka elleni küzdelem.)

Az őszi zárkázás után legközelebb én napraforgó után, a szokásos időben, kezelem a méheket. Az első évi zárkázás utáni évben folyamatosan mértem az atkát. ( Most tekintsünk el a véleménykülönbségektől!) Gyakorlatilag a napraforgóig nem volt indokolt a védekezés. Akác után a lemosásra 0-2 db atka jött le. Úgy számolok, hogy 3 hetente duplázódik az atka, így ki tudom számolni,hogy 3-6-9 hét múlva kb mekkora fertőzőttségre számíthatok. (2%-os fertőzőttség- 6 db lemosott atka- napraforgó végén elfogadható)
Ha a kérdésed arra irányul, hogy a zárkázás "többlet munkája" máshol kifizetődik, akkor a válaszom egyértelműen igen.

*

wr

• 1013
« Válasz #2981 Dátum: 2023. Szeptember 21. 14:42 »
Értem is meg nem is. Ha szotyi végén 6db-ot mosol le akkor ott bizony kezelni kell. Na most ha kezelni kell, akkor eddig csak 1 sorozatot (az akác és a szotyi köztit) spórolnám meg, mert a másik kettőt én is szotyi után szoktam. És az általad leírtakból akkor azt szűröm le, hogy egy sorozatra akkor is szükség van, ha később lezárod az anyát, de lehet hogy másfélre is, mert addigra érsz oda időben a zárkázással.
Illetve, ha akác után nem is, de szotyi után ha ennyi atka van, akkor ugye a zárkázás ellenére sem volt az az előző évben lenullázva. Ebből nekem az jön le amit gondoltam is, kevesebb atkád van, emiatt kevesebbet kell kezelni, de így is van, tehát így is kell kezelni, lehet hogy 2 sorozatot is egy évben.

*

wr

• 1013
« Válasz #2982 Dátum: 2023. Szeptember 21. 18:55 »
Csináltam még egy képet azoknak akiknek a méhei nem akarnak rágcsálni. Ezek is rágcsálnak. És ezt most nem lehet még a fiasításra sem fogni, mert a vak is látja, hogy a morzsa nem a fiók közepén van, hanem a fiók szélső léputcái alatt. A fiasítás meg ugye ritkán helyezkedik így el, hogy a fiók közepén nincs, a két szélén meg van. Szóval a mézes lépeket karcolgatják és hordják be, de ezt én enélkül a kép nélkül is tudom, mert voltak évek amikor láttam is (nem voltam még ilyen lusta).
Meg egy másik képet is mutatok, hogy elindultak már a "rajok". Ez ma délelőtt jött, akkor még négyszer ekkora volt, azóta szerintem aki akart bekéredzkedett a kijárón. Nem értettem, hogy ennél a családnál miért hullik egyre több atka a kezelések hatására, hiszen inkább fogynia kellene. Most már megértettem. Bele is néztem, mintha 2 léputcányival vastagabb lenne a népesség mint amire emlékeztem...

Berci, valamiért nem tudok válaszolni a privátodra.

*

neo

• 1000
« Válasz #2983 Dátum: 2023. Szeptember 22. 06:50 »
Berci!
Nehogy csesztetésnek vedd amkit most leírok, pusztán egy értelmes beszélgetésnek. Két dologra szeretnék reflektálni. Az egyi az, amikor azt írod, hogy fiasmentes állapotban elég két szublimálás, mert:
második kezelés után 4...összességében 96%hatékonyság.
Tudom, hogy ez  a 96 százalék onnan ered, amikor kutatók megállapították, hogy a maradék 4 százalék télen magától elpusztul. Egyrészt nem négy százalék pusztul el, hanem 3, hiszen akkor kihalt volna már az atka, ha a négy az tényleg négy lenne. A baj az, hogy ez a négy, az nem az négy, aminek lennie kellene. Miről beszélek? Azt írod, hogy 3 hetes duplázódással számolsz. Herefias időszakban ez közel lehet az igazsághoz. Éves átlagban inkább havonkénti duplázódással lehet számolni, már amikor van fias. Ha egy átlagos évet nézünk, akkor egy induló atkából lesz év végére 100. Ha azonban  egy adott évben egy hónappal hosszabb a fiasítási idöszak, akkor 200 lesz belőle. Számoljunk azonban most a százzal. Legyen száz családunk , családonként 5 db atka év elején, nem kezelünk egész évben, akkor az év végén lesz az 500 atkából 50 ezer. Tételezzük fel, hogy a fiasmentes állapot az év végén került elérésre, és akkor szublimálsz kétszer. A lényegen az nem változtat, hogy ezt októberben teszed meg, csak akkor még nem lesz 50 ezer atkád, vagyis csak arról van szó, hogy nem lehet kerek számokkal demonstrálni a dolgot. Na a második kezelés után marad 4 százalék, azaz 2000 atka a százas méhészetben. Ebből elpusztul 4 százalék. Mennyi marad? 1920 atka az előző évi 500-zal szemben. Szóval ez a négy százalék, az nem az a négy százalék. Ugye csak akkor nem pusztul ki sem az atka, sem a méh, ha ugyanannyi marad a következő év elejére, mint amennyi előtte évben volt, vagyis 500 db. Itt viszont közel négyszer annyi atka fog jövőre szaporodni, amiből ha megint csak 96 százalékot irtasz ki, akkor néhány év múlva az atkalétszám eléri azt a számot, hogy összeomlik a méhészeted.
Akkor miből származik a 4 százalék? Ennyi természetes atkapusztulást találtak a kutatók. A helyes számítás azonban az, hogy egy atkából egy év alatt lesz 104 atka, abból magától elpusztul 4, marad száz, ebből a méhésznek kell elpusztítani még 99-et, akkor lesz ugyanannyi záró, mint induló. Csak ebben az esetben nem pusztul ki (évtizedes léptékben mérve) sem az atka, sem a méh. Ha 99,1 százalékot irtana a méhésztársadalom, akkor kipusztulna az atka. Ha a saját szaporulathoz idegen méhészetekből bejön 100 saját atkára vetítve további 500, akkor 600-ból maradhat csak egy. Vagyis 1/600-as hatékonyságra van szükség a szinten tartáshoz. Vagyis 1000 atkából a szintem tartás 1,6 atka meghagyást jelenti. Számoljuk át inkább 10 ezerre. 10 ezer atkából normál esetben 100 atkát hagyhatunk életben, ilyen mértékű vendégatka esetén viszont csak 16-ot. Igaz, hogy nem feltétlenül egy év alatt kell ezt megtennünk. Hiszen a méhcsalád képes tolerálni viszonylag magas atkaszámokat. Itt jön a képbe a lemosás. Lemosással Te csak 50 atkánként tudod detektálni a változásokat, higiénikus aljjal viszont egyenként. Azzal még nincs gond, ha 30 atkával telelünk az egyik évben. A következőben, vagy több év alatt le lehet menni 5-re, vagy 1-re, vagy az alá. Alapvetően azzal sincs gond, ha mindig 30-cal dolgozunk. A különbség abban lesz, hogy a vendégatkák ellen nem lesz annyi időnk védekezni. Esetleg pont hordás alatt kellene emiatt kezelni. Van egy másik szempont is. Ha Magyarországon évente alacsony atkaszámú stratégiával csak 100 millió atka születne meg, míg átlagos stratégiával megszületik 1 milliárd, akkor még nem is feltétlenül a vírusok jelentik a problémát. Hanem az, hogy ha mondjuk tíz millió születésre jut egy sikeres mutáció az alkalmazott kezeléssel szemben, akkor előbbi esetben az országban lesz évente tíz mutáció, utóbbi esetben száz. Az a baj, hogy a kezelések pont ezeket fogják meghagyi, azaz kiszelektálni. Tehát az adott szer használati ideje csökken le a nagyobb atkaszámú stratégiával.
Ami a higiénikus aljat illeti. Én csináltam párat, de csak porosodnak. Mint írtam a rakodóim a Betonyp lapon vannak, elöl két lécet bedugva. Így csak hátul megemelem a kaptárat, betolok egy alumímium lapot alájuk, és azon vizsgálom az atkaszámot. Akármelyik családot tudom nézni vele, nem kell hozzá az aljakat cserélgetni. Amikor Te nullázásról beszélsz, ott még hemzseghet az atka. 0-tól ötvenig bármennyit találhatsz így, míg a lemosásos technológia csak az ötvenenkénti egyet veszi észre, az az alattit nullának gondolja. Éppen ezért a két szublimálás elegendősége is erősen kérdéses még fiasmentes időben is, hacsak oszkár nem tud más számokat hozni.

Idézetet írta: Berci
Egyébként az atkamentes családok október végére maguktól leállnak. Akinek nem állnak le és átfiasítanak annak nem sikerült az atka elleni küzdelem.

Nekem volt már olyan évem, amikor október elején úgy tűnt, hogy 23-ra sehol sem lesz még csak fedett fias sem. Ennek ellenére minden családnál volt fias. Nem az atkalétszám növekedett meg, hanem a virágpor behozatala. Több keretnyi. Kinyílt a zöldítés. Pedig nálad az atkamentesség ott kezdődik, ahol nálam végződik.

*

neo

• 1000
« Válasz #2984 Dátum: 2023. Szeptember 22. 07:31 »
WR!
Én az NB feleseimben évtizedeken keresztül annak voltam a híve, hogy egy fiók méz a fejük felett télre, és bele sem kell nézni tavaszig. Azonban amikor érdekelni kezdett a téli atka nullázás lehetősége, akkor vettem észre azt, hogy bizony a méhek a fejük felett lévő fedett mézet hajlamosak kibontani, és lehordani onnan a fészekbe. A gond azzal van, hogy több mézet bontanak fel, mint amit a fészekben el tudnak raktározni. Ez a fedetlen méz aztán megszívja magát vízzel. Egyébként ebből származó gonddal még nem találkoztam, mert ez a híg lötty a hidegben nem erjed meg. Tán még a víz pótlására is jó. Ezért aztán próbálkoztam olyannal is, hogy a fedett mézes fiókot alulra rakom be. Gondoltam kibontják, felhordják, és ezek akácra tiszta méztéri fiókok lesznek. De nem ezt csinálták. Alul nem bontották fel a fedettet. Még akác előtt is ott volt a fedett méz az alsó fiókokban. Az a tapasztaltom, hogy a fejük felett többet hajlamosak felbontani, mint amit éppen el tudnak rakni a fészekben, a fészek alatti fedettekből pedig a fészekbe rakhatónál  kevesebbet bontanak fel. A fészek ott alakul ki télre, ahol az utolsó fiasok vannak. Itt szükségszerűen vannak üres lépek. Részben hordanak ide mézet, de ha olyan év van, hogy ez kevés, akkor felfelé mennek a méz után. De nem mindig mennek bele a felső fiókba még tél végére sem. Tavasszal viszont viharos gyorsasággal fiasít bele az anya, de a széleken ott marad az a méz, amit fenn sem bontottak ki. Tehát amit ősszel megspórol munkát az ember, azt tavasszal a tiszta akácméz miatt csak el kell végezni. Én az ilyen fias-mézes fiókokból bizony pároztatót csinálok, nem lesz belőle fészek mézkamra (pedig több mézet lehetne vele termelni, csak kevésbé tiszta akácmézet). Kap egy fedett bölcsőt. Ha nem párzik be, akkor a fiók megy a mellette lévő bepárzottra.
 Szóval csak azt akartam ezzel mondani, hogy ez a módszer valódi rakodós módszer, amikor a fejük felett hagyjuk a mézes fiókot. Ha levesszük akkor az már inkább fekvős módszer. Aztán, hogy a kiürülő fiasítás helyét milyen módszerrel tömjük meg: etetésssel, vagy karcolással, az már egyéni megoldás. Az etetés kevésbé veszélyes, a karcolás viszont több tiszta keretet eredményez a következő akácra. Aki pedig a mézének nagy részét üvegben árulja, annak ez egy fontos szempont.