A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065724 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2745 Dátum: 2023. Április 08. 21:32 »
Ja.  Van meteorológiai tavasz,  csillagászat tavasz,  meg gondolom méhészeti tavasz is.  Nyilván ha március 21 et akartak volna írni akkor azt írják a törvénybe. De szerintem ezt tulbeszeltuk.
Azért megjegyzem,  könnyebb  márciusban 7 fias lépet végig nézni,  mint most 12 t/vagy nem tudom hol tartotok/.

« Válasz #2746 Dátum: 2023. Április 08. 21:35 »
Az nem lehet, hogy Attilának jobb tulajdonságú méhei vannak, mint az átlag méhésznek? Tovább élnek, és/vagy szorgalmasabbak, mint másnál. Ebből az következhetne, hogy kisebb családdal elég tavasszal indulni, kevesebb fias is elég, az akác dandárra létrejövő méhtömeg és a gyűjtött akácméz így is lehet nagy. Nem a fias hordja a nektárt  Nem tudom, honnan vannak Attila méhanyái.

« Válasz #2747 Dátum: 2023. Április 08. 21:58 »
Ja.  Van meteorológiai tavasz,  csillagászat tavasz,  meg gondolom méhészeti tavasz is.  Nyilván ha március 21 et akartak volna írni akkor azt írják a törvénybe. De szerintem ezt tulbeszeltuk.
Azért megjegyzem,  könnyebb  márciusban 7 fias lépet végig nézni,  mint most 12 t/vagy nem tudom hol tartotok/.

Tavasz. Hajaj. Az van. Abból van a legtöbb. Arab tavasz, már aki emlékszik rá. Több tavasz van, mondta Stirlitz SS ezredes. Úgy emlékszem 17 pillanata is van, legalább is Szemjonov regényében. Семнадцать мгновений весны... Szemnadcaty mgnovenyij veszni.

https://www.google.com/search?q=a+tavasz+17+pillanata&rlz=1C1GCEA_enHU884HU884&oq=a+tavasz+17+pillanata&aqs=chrome.0.0i355i512j46i512j0i512l8.8973j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8#fpstate=ive&vld=cid:274a614e,vid:ni7wEmWHtDI

Na amikor már hülyének is néznek a beosztottjaim, akkor ki szoktam osztani őket. Ettől most eltekintek, mert úgy járnék mint sokan mások. Az kap ki, aki nem hülye.

Nem számítanak a téli tisztuló kirepülések. A tavaszi tisztuló kirepülés a tavasz dátuma -ahogy Panza írta 03.21.- után lehetséges csak. Etesd azokat, akik még beveszik a sok okoskodást!

« Válasz #2748 Dátum: 2023. Április 08. 22:56 »
Március 23-án voltam Stipan Kovacsicsnál.
Előtte való napokban már azt írtátok itt, hogy 7-8 keret fiasotok van!
Akkor most hol tartotok ca. 18 nap elteltével?
Lent full fias minden, fent meg 5-6 keret?
Ma is találkoztam olyan hiteles méhésztárssal akinek bomba (szerintem) az állománya, és neki van MOST 6 Hunor fiasra kiegészítve az állománya.
Az mára már 7 lehet.
Csak a valóst írjátok, a szívatást ha lehet mellőzzétek.
Nem állítom, hogy kiemelkedő teljesítményű családoknál nem lehet elvétve most 7-8 fias......no de közel 3 hete.
Velem ezt nem cumiztatjátok be.
Nagyernyei Attila

Már elnézést, de az a videó amit feltöltöttem az biza közel 3 hete volt és valós. A jó édes anyukám a tanú rá:) és igen, akkor először bontottam kaptárt. Mert mindek basztassam őket, ha egyszer szar az idő? és nem, nem kaptak se serkentést, se basztatást, csak megfelelő szintű téli eleséget, aztán majd szétvetik a kaptárt jelenleg.

« Válasz #2749 Dátum: 2023. Április 08. 22:57 »
Te Álanyás mikor volt az első tavaszi tisztuló ki repülés? Te már január 1-től nézed 3 hetente a méheket ?

Vagy lehet Álanáys egy ilyen négy évszakos méhész. Hallottam már olyanról :))

« Válasz #2750 Dátum: 2023. Április 08. 23:07 »
Attila ezt már ismerjük.
Beregisztrálsz egy új névvel, mert kínos a szitu.
De azért én válaszolok neked.
...
BGergely. Faltól falig vannak a méhei a Hunor 12-ben. A videó szerint mind a 10 családja olyan. Lehet, hogy összerakta 100-ból, meg kell tőle kérdezni!
Nem írta, megmutatta. Aki vak ...

Nem 100 családom van. 11 volt a tél előtt. 1 sajnos anyátlan lett a tél során, így őket kisöpörtem, utána kértem meg anyukám, hogy videózzon, mi van a többiben, legalább egyszer dokumentáljam az első átnézést, mégha béna is vagyok a méhekkel, kb annyira, mint a 75 éves anyám a videókészítésben:) Most újra 11 családom van, mert szar az idő. Remélem hétfőig nem rajzik meg senki suttyomban és akkor lesz több családom is. Kezdő vagyok és bénácska, de épp ezért kérdeztem a szűkítést amit nem értettem.

« Válasz #2751 Dátum: 2023. Április 08. 23:08 »
Bár ritkán írok, mint az az itteni aktivitásomból is látszik, de azért követek pár méhész oldalt, fórumot, facebook csoportot. Sajnos a facebook az nagyon zavaros és csak azt tolja az ember pofájába, amit ők akarnak, nehéz eligazodni benne., ezért a fórumokat jobban kedvelem, kölönösen az általad "zöldnek" nevezett a kedvencem, mert a legkorektebb az összes platform közül, a legtöbb szakmaisággal, nagyon komoly adatbázissal.
Ez az itteni se lenne rossz, hisz hasonlóan tematikus, csak van egy nagy problémája szerintem, éspedig az, hogy Attila a "klubvezető". Ez sajnos mindenre, a szakmaiságra is rányomja itt a bélyegét.
Pont ez az oka annak is, hogy végül, annak ellenére, hogy ódzkodok az írástól, most mégis billenytyűzetet húztam magam elé.
Az aproppó pediglen az, hogy többedszer olvasom már, amikor az itteni vezérszónok, Nagyernyei Attila, Örösi Tanár Úrra hivatkozik totálisan félrevezető módon, és ez nekem már többedszer cseszi a csőrömet.
Nem állítom, hogy betéve tudom a "Méhész Bibliát" de elmondhatom, hogy amikor úgy 45 éve, amikor elkezdtem a méhészkedést komolyan venni, szinte szóról szóra megtanultam, annyit forgattam. A könyvtáramban ,most is van 3 különböző kiadású példány a régiekből, mint ahogyan eredeti, bőrkötéses Báró Ambrózy is, az első kiadásból.
Szóval bosszant, amikor Attila valótlan dolgokat próbál Örösinek tulajdonítva lenyomni itt a népek torkán.
Többször is volt már ilyen, de valamiért most úgy éreztem szót kell már ez ellen emelni valakinek végre.
Tehát mit is ír , és hogyan vélekedik Örösi a közepes családokról?
Frissítsük már fel a vezérszónok oly sokszor homályos emlékeit, pontos idézetekkel, amit ugyan én fejből is meg tudnék tenni, de a történelmi hűség kedvéért legyin itt teljesen hitelesen a könyvből kifotózva, amiből nyilvánvalóvá válik Attilánk éppen aktuális szakmai tévedése. Csupán annyit sajnálok, hogy nagyon ritkán van kedvem írni és a többit is cáfolni, pl az ugyan ebben a hozzászólásben elejtett rajzásra készülő családdal kapcsolatos tévedése, stb.
(Pardon, javítok: ugyanis még egy idézetet kifotóztam, ami meg azt hivatott bizonyítani, az Attila féle anyakorlátozós termeltetés is mennyire zsákutca, amivel a "közepes" családjainál póbál elegendő kijáró méhet kreálni akácra)

Köszi a képeket, én is olvastam a könyvet, de nem is emlékeztem erre.

« Válasz #2752 Dátum: 2023. Április 08. 23:16 »
Üdvözletem!

Ha kérhetném, írjátok már le, hogy hol méhészkedtek, legalább a megyét és azt hogy álló vagy vándorméhészet-e.
Mert nekem úgy tűnik, hogy dunántúli állóméhészek nyomják a kioktató stílust pl nyírségi vándoroknak. A kettő főleg a tavalyi év után teljesen más liga.

De ha seed150 vagy Bgergely, Sancho békési vándorméhész, akkor minden elismerésem a családokhoz.

Nem veled van a baj wr. Én pontosan ugyanígy csináltam mindent, annyi kivétellel, hogy amit összeraboltak a környéken elpatkolt ezernyi családról, abból sokat behordtam a lépraktárba, mert nem tudtak az anyák petézni helyhiány miatt. Helyettük üres lépekkel pótoltam, de sok helyen tűzdelni is kellett.
neo!
Mit csináljak azokkal, amelyikek 13 utcában teleltek? A kaptárfalon is lógnak. Hunor 12.

Szomszédok 3855. rész  :D
Magyarul az összeomlott családok roncsai is a tieidet népesítették, plusz a szétfurettózott anyátlanokat is rájuk osztottad. Így lett 13 utcás.

Én csak annyira vagyok vándorméhész, hogy néha elvándorolok egymagamban a méhész mesteremhez újra meg újra tanulni tőle.
Egyébként meg ott a videó, rajta a felirat: Budaörs Frankhegy. Sőt a mókás tenyészeti nevem is, ha már adni kellett valamit:)

*

robi 75

• 1010
« Válasz #2753 Dátum: 2023. Április 09. 09:21 »
Valóban jó családok ez nem vitás, igen kiváló anyák lehetnek.
Hát Gergely ha "kidögleni" nem is fognak😂😂 így a harmadik évre, de lerajzani tuti lerajzana az összes😂😂.
Nagyon figyeld mit mond a mentorod, mit csinálj és hogyan, ezt késedelem nélkül kövesd mert ezek a családok mindenre jók.
Gyakorlatilag itt mindből tudsz csinálni mégeggyet egy kölyköt pl, vagy kettőből 1 szinte azonnal termelőt, úgy hogy a méztermelésed se kerül veszélybe.
Élveztem a videót, Jenő bá méhészetét léttam rajdad keresztül😂😂, de ez nem baj ez a jó.
És igen be tud oltani a kesztűn keresztül is, betalál a varrásnál és még te is rásegítesz mert nem számítasz rá, kurvára tud fájni.
Bőrkesztyűt egy idő után rohadtul támadják, használj olyat amit a mentorod.
Én nem használok de félliteres virágpermetezőben ott van az ecet, 2-3 család után egy keveset a kézre mintha gyengén kezetmosnék, békén hagyják akármi van.
Az anyáidra a lagnagyobb veszély hogy vastagon vannak a méhek😂😂, könnyen leeshet egy méhcsomóban, ledörgölheted megsérülhet amikor veszed ki vagy teszed be a kereteket.
De erre nem nehéz figyelni csak legyen észbe mindig.

Üdv:robi

*

buksi

• 466
« Válasz #2754 Dátum: 2023. Április 09. 09:26 »
Hát van ez így,valaki /kezdő/is lehet profi,"kisöpörtem"-most "újra 11 családom van ,mert szar az idő".

« Válasz #2755 Dátum: 2023. Április 09. 10:08 »
Kezdő vagyok és bénácska, de épp ezért kérdeztem a szűkítést amit nem értettem.
Úgy képzeld el, hogy pl a te csaladjaidat február elején 9 keretre szűkítened.  Így a közel gömb alakú fészek teglatest alakú lesz amit a méhek bundasan takarnak. Jobb a hőtartasa kiterjedtebb fiasok lesznek. Sokan csinálják.
Szerintem ez azért zsákutca mert abból indul ki hogy a méhek csak annyi sejtet használnak amennyit fednek.  De mihelyst jön 3 nap jó idő napi 1 kg körüli hordassal,  aminek fele legalább virágpor, a szűk fészek minden sejtje megtelik,  a fias nem tudja ezt felvenni.  Ez még a nem szűkített családoknál is megfigyelheto. Az anya korlátozva van ilyen módon  aztán mire odaér a bővítés már kimarad egy generáció.  A méhész annyit vesz észre hogy a fedett nyitott fias arány eltolodik a fedett felé ahogy neo is írta és ahogy Attila tapasztalta.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #2756 Dátum: 2023. Április 09. 10:43 »
 Buksi ilyen az ha jó helyről vannak a méhek, meg ha a srác akarja és meg is kapja a segítséget onnan ahol vette őket.
8-10 éve amikor még minden paraszt is méhész akart lenni, elég sok ilyennel találkoztam.
Volt aki 150 et vett de önfejű barom volt, következő évben már hegyekben álltak az üres fiókok évekig, utánna el lett tüzelgetve.
Felénk is hunor szaporulatokra volt van ráállva egy tiszamenti méhész. Olyan családokat vehettél hogy ihaj csuhaj megszólalt, ha semmi érdemlegeset nem csinaltál akkor kitartott 2 évig.
Ilyenbe is belebotlottam itt naprán, 50
hunor családot vett tavasszal, a méhek naprára olyanok voltak hogy a környék termelőinek még hasonlók se voltak.
De a srác belefáradt, köze nem volt addig a méhekhez csak messziről látta milyen jó a méhészeknek....l200 as apámfasza stb.
Elismerte hogy sejtése sem volt mennyi hercehurcával és munkával jár ez.
Felét el is adta úgy talpon tele napra mézzel, másik felével meg hazament északra.
Később hallottam tavaszra nyekk lett azoknak is.
Szóval volt itt már mindenhogy meg lessz is, de a video jó, családok kiválóak.
Enyémek némelyiknek csak a fele.

*

buksi

• 466
« Válasz #2757 Dátum: 2023. Április 09. 11:29 »
Robi75.Elvileg lehet igazad is,10-15 családot lehet jól kezelni,főleg az első 2 évben,jó anyákkal,majd 100-120nál mutogassa őket,a másik pedig kedves jó érzésű méhészek,én nem venném a bátorságot 10 családos és 2 éves gyakorlatra nézve,hogy oktassak másokat vagy vissza szóljak,idősebb tapasztaltabb méhésznek,de vannak akik nem tudják abba hagyni,néha csodálom Attilát hogy válaszol.Nézzétek meg a zőldet,ott nem megy a kioktató stílus és ha annyit letesznek az okoskodók az asztalra mint Attila akkor majd szólhatnak.De tanulni kellene a stílust is.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #2758 Dátum: 2023. Április 09. 12:17 »
Annak srácnak fogalma nincs az egészről, Jenő és csapata használja egyfajta ostorként, üti vele a népet hogy milyen hülyék lehettek ti amikor már a kezdőnek is szétrugják a méhek  a kaptárját😂😂😂.
Mint egy jól felépített fideszes kampány, lehengerlő köpni nyelni nem tudsz, közbe tudod hogy valóság messze van, de akkor se tudsz tenni semmit a nép eszi issza. Az se zavarja hogy a gazdi is a sokat szidott soros pénzen végzett oxfordban😂😂😂😂.
Jelen esetbe is megy a pislogás, ez ellen menni nagyon nehéz vagy nem is lehet mert a méhek valóban ott vannak valóságban jók, nem egy rajzfilm.

*

buksi

• 466
« Válasz #2759 Dátum: 2023. Április 09. 12:25 »
robi75,szégyen az egész cirkusz,a méhészek és a magyarnép szégyene az egész haccacáré.