Attila!
Én is szeretem nézni a szűkített családok fészkét, az ember örömét leli benne. Szokták mondani, hogy rakodóba nem való, mert fekvős technológia. Pedig igazán rakodóban kockázatmentes. Ha kinövi a család, akkor tud menni lefelé. Azonban mégis Mortimernek van igaza: nem éri meg a vesződség, mert a többletmunka jelentős. Valójában azt sem tudom megmondani, hogy nem csak optikai csalódásról van-e szó, és a gömb összenyomása igazából nem jelent többletfiasítást. Élelem megtakarítást azonban mindenképpen, hiszen átvesszük a méhektől a hőszigetelésre fordított energiát. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a legkisebb hőveszteség a gömb formációban van, tehát ha összenyomjuk, akkor a szélső lépek alsó-felső felén is fias lesz, ami nem lenne szűkítés nélkül. De ez a plusz nem biztos, hogy több, mint a nem szűkített fészek több léputcájában található fias. Szóval lehet, hogy csak optikai csalódás a szép fészek. Fekvőben azonban pont Te bizonyítottad évekkel ezelőtt, hogy nem tudod időben bővíteni a méhcsaládot. Akkor a fedett fias arányod sokkal nagyobb volt, mint 12/21, ami azt jelenti, hogy alig volt nyitott fiasod, mert megszorult az anya.
Persze én is láttam már megfázott fiast, és megfázás miatti meszesedést is. Sőt olyan is volt, hogy egy makacs meszes családom alatt majd 2 kiló múmia volt áprilisban. A család mégis túlélte! Nem azért fázott meg, mert tűzdeltem, hanem a meszesedés miatt került a család ördögi körbe. Sok meszes, kevés kikelt méh, ami nem tudott elegendő meleget termelni, ami miatt még több meszes lett. Az ilyent persze ajánlatos szűkíteni, de akkor én éppen az életben maradásommal voltam elfoglalva a covid miatt, úgy, hogy ez elmaradt. Ha nincs meszesedés, akkor én már a leggyengébbeknél sem nagyon látom értelmét a szűkítésnek. A vastag felső takarás viszont aranyat ér, mert így csak egy fél gömböt kell fűteniük, nem egy egészet.