A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065639 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2670 Dátum: 2023. Március 25. 00:25 »
BGergely78
Jók a családok! És jól látom, mintha 20 -25dm2 nél több fiasuk lenne!? :
- Jól látod, a 10ből 7 nagyon durván áll, a maradék 3 csak durván...nem is értem őket.

Az is biztos, hogy nem régóta méhészkedsz. Miből gondolom?  Mert keresed az anyát. (Ilyenkor nem szoktuk)!   Pete van és nem sírnak, akkor anya is van!
- Értem én hogy van, de megjelölve nincs csak kisebbik része, mert béna vagyok és a nép közt sose találom meg őket:( Kb 10ből 4et láttam meg most is.

Az a "kúrva" csavarhúzó nekem meg mindent elárul! ;D ;D 

« Válasz #2671 Dátum: 2023. Március 25. 00:31 »
De választ azt nem kaptam, pedig tényleg érdekelne, hogy miért kellene szűkíteni? Miért jó az, ha nincs életterük? Én tavaly szeptember vége óta feléjük se néztem, kaptak a tetőbe meg a kaptár alá némi szigetelést aztán annyi. Ehhez képest én úgy látom jól érzik magukat és szűkítés helyett inkább lassan a méztér kéne nekik én úgy érzem, ha nem jönne az a fagy amit jövő hétre ígértek.
De kifejezetten örülnék, ha megérthetném mi a logika az ilyenkori szűkítésben, meg miért jó az, ha fele ennyi fiasításom lenne, pláne hogy közben valaki itt leírja, hogy a virágzás előrébb jár, mint tavaly. Akkor a méheknek nem kéne előrébb járniuk? (Ahogy nálam előrébb is járnak, mint tavaly ilyenkor)

*

Berci

• 317
« Válasz #2672 Dátum: 2023. Március 25. 07:17 »
De választ azt nem kaptam, pedig tényleg érdekelne, hogy miért kellene szűkíteni? Miért jó az, ha nincs életterük? Én tavaly szeptember vége óta feléjük se néztem, kaptak a tetőbe meg a kaptár alá némi szigetelést aztán annyi. Ehhez képest én úgy látom jól érzik magukat és szűkítés helyett inkább lassan a méztér kéne nekik én úgy érzem, ha nem jönne az a fagy amit jövő hétre ígértek.
De kifejezetten örülnék, ha megérthetném mi a logika az ilyenkori szűkítésben, meg miért jó az, ha fele ennyi fiasításom lenne, pláne hogy közben valaki itt leírja, hogy a virágzás előrébb jár, mint tavaly. Akkor a méheknek nem kéne előrébb járniuk? (Ahogy nálam előrébb is járnak, mint tavaly ilyenkor)

Hosszú lenne leírni. Elég legyen ennnyi: https://www.youtube.com/watch?v=6e5aeZfpqMI

( azért zugoltak a fészekben, mert kevés volt a méztér. Jürgen Binder le is teremtette az embert, hogy miért nem több méztérrel méhészkedik. A válasz: én csak egy hobbysta vagyok.)

« Válasz #2673 Dátum: 2023. Március 25. 07:24 »
Na most én nem tudom kinek mi a baja, az én családjaim nagyja is agyon van szűkítve most is, meg tavaly is így volt ilyenkor.
 A tavalyi családonkénti átlagok nálam: tavaszi+repce 8kg/ család, akác 43,5kg/cs, nyári vegyes 4kg/cs, napraforgó 37,5kg. Ez ugye 93kg/cs. Ja és állóméhészet, 65család, szabolcs megye.

Na így mond igazat egy magyar méhész.

Ápr.6.
Szabolcs: átlagban 6db 1/2NB táblás fias, átlag 25dm2 fias. Ami annyit jelent, hogy a fele állomány

Itt ugyan ez tapasztalható, délelőtt semmi, délután nagyon mennek, amit a mérleg is mutat. Az illat pedig egész nap kemény. :)

Aztán legalább napraforgón lett 37,5. Hát hogyne. Vagy mégsem?

Mik a tapasztalatok napraforgón nálatok?

Itt Szabolcsban néhány napja kezdődött a virágzás, egyenlőre egyenleget produkál, a tányérok kicsik, elég hitványul néz ki sok tábla.
Brutális aszály van, napok óta 35 fok feletti a hőfok, a méhek az itatót borítják, szellőztetnek, nappal is szakállas a röpdeszka. Kíváncsian várom a további napok történéseit.

De előző évben sem volt jobb a helyzet:

Fiasítás mennyiségben én is hasonlóképpen állok átlagosan  (28dm2) sajnos.
 Kevés ez, ha az akác lesz és május 15 körül indul.
Nem lenne gond, ha csúszna vagy 2 hetet.
Most kezdenek izzani a fészkek, fehérjés lepény rajtuk van, mézes keretek felkarcolva, zacsi a fejük felett, vastag takarás, hogy az előrelátható szobafogság alatt se torpanjon meg nagyon a fejlődés üteme.
Nem jók a kilátások sehogy sem, de bízok bennük, sokszor láttam már nem kis meglepetéseket tőlük.

Hogy is van a mondás? Ha zúg az erdő (v: ember?), könnyebb a sánta kutyánál?

« Válasz #2674 Dátum: 2023. Március 25. 07:35 »
Micsoda Április 6? 25 négyzetdeci ?? Többel csináltam a rajokat igaz kicsit később !!! Április végén !!! Fordított arányosság van a méheknél egyeseknél! Minél szarabb a család annál többet hord ! Mik ezek a felkarcolt lépek meg fehérjés lepényeket ??? Minek ?

« Válasz #2675 Dátum: 2023. Március 25. 07:37 »
Mik ezek a felkarcolt lépek meg fehérjés lepényeket ??? Minek ?

Foltozgatják a lyukas fazekat.:)

« Válasz #2676 Dátum: 2023. Március 25. 07:46 »
mert szombaton voltam a méhesednél délután 1 óra felé és nem nagyon láttam repülni méheket

És örvendek ennek az őszinte mondatnak!
"Ilyenkor már lenni kellene 20-25dm2 fiasnak. Van család amelyik elérte, olyan is aki jócskán túllépte, de a nagy átlag bőven alatta van."
Nincs mi hozzá tenni.
Nagyernyei Attila
Most már értem miért nem volt fekete a levegő abban a szép időben !

« Válasz #2677 Dátum: 2023. Március 25. 08:15 »
És hol itt a probléma barátom?

Tudod mit jelent az a kiegyenlítés?
 Vannak túlfejlettek is amiket márciustól csapolni kell, a szar állományom április közepén kb egységes “szarnak” van kiegyenlítve.

Azért még egy általatok előreláthatóan mesének hitt dolgoz azért elmondok, hogy legyen még min taknyolni. 😉
 Pl a tavalyi évben hogy még nagyobbat mondjak ugye, akác virágzás előtt a fiókos szaporítás technológiáját alkalmazom.( akit érdekel vagy nem tudja miről van szó nézzen utána)
 Ami a lényeg, hogy akácvirágzás indulásakor 1 fióknyi 1/2nb fiast és abban lévő méheket veszek el minden családtól.
 Így még hihetetlenebb az eredmény. 😘

Te itt ne nevezz senkit hazugnak barátom így ismeretlenül!

Az hogy valami neked nem jött össze, vagy nem értesz hozzá, mert önelégült nagyokos vagy, még nem jelenti azt, hogy nem úgy van… 💪😉😉

Na minden jót nektek, ezt az oldalt is letiltom magamnál mint a f.bukot.
Kérlek ne tedd! Nagyon átgondoltak, gyakorlatiasak az írásaid! Ezek csak trollkodnak, ne húzd fel magad.
Szerintem meg baromira jól csinálod!!!!!!!!
Üdv: Nagyernyei Attila

Nincs értelme ennek. 🙂

« Utoljára szerkesztve: 2023. Március 25. 19:23 írta Nagyernyei Attila »

« Válasz #2678 Dátum: 2023. Március 25. 08:42 »
És hol itt a probléma barátom?

Tudod mit jelent az a kiegyenlítés?

Naná, hogy tudom.
Adok majd április elején a 80dm2-esektől a 60 dm2 -eseknek egy keretet, és szaporítani kezdek, mert különben meg fognak rajozni akácra. Sok 10 fiasostól csak húst veszek el. Ugye így jó lesz?

De miként fogod Te csinálni?
Veszel el 20-25dm2-esektől azoknak, akik bőven alatta vannak? Te írtad. Kiemelem:

Ilyenkor már lenni kellene 20-25dm2 fiasnak. Van család amelyik elérte, olyan is aki jócskán túllépte, de a nagy átlag bőven alatta van.

"Na minden jót nektek, ezt az oldalt is letiltom magamnál mint a f.bukot." Biztos a facéval volt baj...

Ez ismét egy hiba. Sokan járnak ide tanulni. Én is. A viták előre visznek. Láthatsz jó méhészeteket videón, például a BGergelyét. Valaki hívott, hogy rakna Ő is fel egyet, ha lehet. Rakjon. Mi közöm hozzá. Majd úgy jár mint "cserépfalva" mert mi az, hogy neki ilyen erősek a méhei. Hogy képzeli. Tessék csak nyomorékokat foltozgatni, akkor haver lesz.
Majd ha a földön jársz rájössz, hogy van más világ is mint amiben eddig éltél. Én nem csak ebből élek. Nekem is vannak gyengébb egységeim, de szerencsére vannak sokan túl erősek, amiket fejnem kell. De olyan akinél 20-25dm2 fias lenne nincs. Még a nagy részét nem is bontottam ki, mert nincs rá időm. Nem sürget az idő.

« Válasz #2679 Dátum: 2023. Március 26. 08:15 »
Itt a tutti duma !!!

« Válasz #2680 Dátum: 2023. Április 04. 19:14 »
Még 4 napot kell "kibekkelniük" a méheknek, és nekünk is, hogy újra kaptárt lehessen bontani.
Most úgy gondolom, hogy akik panaszkodtak arra, hogy a rengeteg virágpor korlátozza az anyák petézését, aggodalmukat a jelenlegi időjárás eloszlatta.....na meg a virágport is.
A közepestől jobb méhcsaládokat ez a hideghullám nem fogja megtorpantani, de a gyengéket igen.
Már a múlt héten egy csomó családot meg kellett bővítenem, de fejni még nem akartam őket.
Volna hová tennem a plusz erőt, de még egy bővítést megvárok, és akkor teszem meg.
Úgy éreztem, ha most a hideg előtt megfejtem volna a jókat, azokkal kiszúrok, holott az elmaradóknak jól jött volna az idegen "tuning".
Ha nem fenyegetnének az éjszakai fagyok, és nappal is legalább 15 fokok lennének, már meg kezdtem volna  a kiegyenlítést.
Sokszor én is türelmetlen voltam, de megbosszulja magát.
Mit véthetek ha a szűk fészket nem bővítem időben?
Gyakorlatilag kevesebbet tud az anya petézni, de ezt még senki nem mérte.
Ilyenkor "kínjukba" kimennek a szélső lépek külső oldalára is, és teljesen befiasítják, valamint a rohamosan kelő méhek helyét is újra tudja az anya petézni.
Egy szó mint száz, a néhány napos csúszással sokkal kevesebbet vesztek, mintha elkapkodtam volna.
Legfeljebb a következő bővítés 2 kerettel fog megtörténni, de ha még kitart a fűz, akkor akár hárommal is.
Eddigi rekordom fűzön, 2 kiló 60 dekás nap volt!
Egy csodálatos növény, csak áradozni tudok róla.
Ha kedvez rá az idő, a családok szárnyalnak tőle.
Az árvacsalánról se feledkezzünk meg.
Az idén a szokásostól több virít, és ez vadvirág is bomba mézelő.
Szerintem jövő héten ilyenkor másként fogjuk látni a helyzetet.
Hacsak...a holnap, holnaputáni fagyok nem fogják átírni a 2023-as szezonunkat.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2681 Dátum: 2023. Április 04. 20:42 »
Attila mit kell itt bővíteni ??? Nem értem én ezt már. Mindjárt megy a repce és vannak akiknek olyan jók a méhei , hogy még a fészket sem érik végig ??? És ezekkel a méhekkel pörget 98 kilós átlagot ? Nem értem én ezt már, tényleg elkell mennem tanulni na.

*

neo

• 1000
« Válasz #2682 Dátum: 2023. Április 04. 23:21 »
Attila!
Én is szeretem nézni a szűkített családok fészkét, az ember örömét leli benne. Szokták mondani, hogy rakodóba nem való, mert fekvős technológia. Pedig igazán rakodóban kockázatmentes. Ha kinövi a család, akkor tud menni lefelé. Azonban mégis Mortimernek van igaza: nem éri meg a vesződség, mert a többletmunka jelentős. Valójában azt sem tudom megmondani, hogy nem csak optikai csalódásról van-e szó, és a gömb összenyomása igazából nem jelent többletfiasítást. Élelem megtakarítást azonban mindenképpen, hiszen átvesszük a méhektől a hőszigetelésre fordított energiát. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a legkisebb hőveszteség a gömb formációban van, tehát ha összenyomjuk, akkor a szélső lépek alsó-felső felén is fias lesz, ami nem lenne szűkítés nélkül. De ez a plusz nem biztos, hogy több, mint a nem szűkített fészek több léputcájában található fias. Szóval lehet, hogy csak optikai csalódás a szép fészek. Fekvőben azonban pont Te bizonyítottad évekkel ezelőtt, hogy nem tudod időben bővíteni a méhcsaládot.  Akkor a fedett fias arányod sokkal nagyobb volt, mint 12/21, ami azt jelenti, hogy alig volt nyitott fiasod, mert megszorult az anya.
 Persze én is láttam már megfázott fiast, és megfázás miatti meszesedést is. Sőt olyan is volt, hogy egy makacs meszes családom alatt majd 2 kiló múmia volt áprilisban. A család mégis túlélte! Nem azért fázott meg, mert tűzdeltem, hanem a meszesedés miatt került a család ördögi körbe. Sok meszes, kevés kikelt méh, ami nem tudott elegendő meleget termelni, ami miatt még több meszes lett. Az ilyent persze ajánlatos szűkíteni, de akkor én éppen az életben maradásommal voltam elfoglalva a covid miatt, úgy, hogy ez elmaradt. Ha nincs meszesedés, akkor én már a leggyengébbeknél sem nagyon látom értelmét a szűkítésnek. A vastag felső takarás viszont aranyat ér, mert így csak egy fél gömböt kell fűteniük, nem egy egészet.

« Válasz #2683 Dátum: 2023. Április 05. 07:55 »
Ezt kérdezi tőlem az örökké piszkálódó Sancho Panza:
" Mindjárt megy a repce és vannak akiknek olyan jók a méhei , hogy még a fészket sem érik végig ???"
Annak idején sokszor mondta nekem a nagyi, hogy...egyem meg a husikádat.
Egy NB18-asban mekkora a fészek?
Nem segítek csupán annyit, hogy a fiasítás felülete dönti el, hogy melyik család lesz termelő.
Vannak gondjaid azt érzem az írásaidból.
Még be tudsz iratkozni a már elindult méhészképzésre.
Tanulni sosem késő, meg nem is szégyen.
Tudod mi a szégyen?
Nulla tudással okoskodni.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2684 Dátum: 2023. Április 05. 08:30 »
Ezt kérdezi tőlem az örökké piszkálódó Sancho Panza(blabblabblab balalab)

Vannak gondjaid azt érzem az írásaidból.

Kedves Attila!

Jó a megérzésed. Vannak gondjai. Huhú mennyi.
Csak azért járnak ide, hogy téged mószeroljanak -néhányan. Hazudoznak össze-vissza.
Akár a B Gergely. Mutogatják itt a 11 léputcás családjaikat,/tizenkettes Hunorban/ már 7-9 keret fiassal ööööööööö most elgondolkoztam, az lassan 2 mondom KETTŐ hete volt, akkor amikor te még kétszer akartad tetszikelni a 20-25 dm2-es családjait az egyik titaniknak.
B Gergelynek is jól megmondtad, jövő héten rajozni fognak. Én megtudtam valamit. Gergely már szaporított. Rajbölcsővel. Legalább megköszönhetné a segítséget, mert neked köszönhetően megszabadult a rajzás átkától. egyenlőre.
De ezek??? Mit vársz tőlük?
Panza is bölcsőzget-NE. De ebben az időben nem tud. Annyi raja lesz, hogy beborítja a környező dombokat. Lesz hova rakni az 5 000 műlépes keretet. Úgy kell neki. Miért nem szűkít? Mérgében több kaptárat készít, mint amennyi nekünk van (200 felett, valaki elküldte nekem a képeket) . Több ÚJ családja lesz egy hónap múltán, mint kettőnknek. Ezek begőzöltek, gyártják és vásárolják a kaptárakat. Ebben az átkozott helyzetben, amikor egyesek már üvegben 1800-ért adják az akácot. Na jó, 98 kilós átlagot soha nem fognak elérni, csak ugatják a szakmát. Ne foglalkozz velük! Semmire nem viszik soha az életben, pedig már elmúltak 30 évesek éppen. Benőhetne már a fejük lágya, ahogy itt mondani szokták mifelénk. Panzára tényleg ráférne egy méhész képzés. Majd megtudná milyen komoly méhészetek vannak, jól szétröhögné magát ott is...
Fel a fejjel!