Na most én nem tudom kinek mi a baja, az én családjaim nagyja is agyon van szűkítve most is, meg tavaly is így volt ilyenkor.
A tavalyi családonkénti átlagok nálam: tavaszi+repce 8kg/ család, akác 43,5kg/cs, nyári vegyes 4kg/cs, napraforgó 37,5kg. Ez ugye 93kg/cs. Ja és állóméhészet, 65család, szabolcs megye.
Röpkörzetben még pluszban van itt kb 150 család állóban.
A méhek ilyenkor itt mindig ilyenek, van nekem is 6 fiasos meg sok 5 fiasos család, de ez nem mond el semmit, nem is jelent sokat. A lényeg, hogy mekkora a kiterjedése a fiasnak, ezért én nem keretben számolok hanem négyzetdeciméterben mert ez ad csak pontos infót, ez alapján egyenlítem majd ki őket. Így csinálom már egy ideje.
Ilyenkor már lenni kellene 20-25dm2 fiasnak. Van család amelyik elérte, olyan is aki jócskán túllépte, de a nagy átlag bőven alatta van. Tavaly is így volt, viszont tele vannak a sejtek fűz virágporral, nektárral, kapják a szirupot, lepényt orrba-szájba már február elejétől agyontakarva. Kb 10 napja kezdtek robbanni az anyák. 2. Bővítésen vagyok túl, a következő beavatkozásnál műlépet is kapnak akik kívánják.
Brutális virág illat mindenfelé.
A repce fejlettsége ma a tavalyi április 6.-ai! 3 hét múlva kezdi. Akác bőven kipattanva. Csak le ne fagyjon.
Idén hamarabb kezdődött minden virágzás eddig, a mandula és a kajszi lefelé virágzik, tavaly ilyenkor nyílott.
Nyomni kell a gázpedált!
A méhek csodákra képesek ezt mondtam már és tapasztaltam is többször.