A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065810 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2535 Dátum: 2022. Január 07. 08:04 »
Tudom hiába kérdezem, de mi az a sok marhaság?

Ha a tavalyihoz képest fényévnyire jobbak a méheid,
Nata ebből a hozzászólásából látszik a végtelen rosszindulat.
...
Mint hónapokkal ezelőtt leírtam, sokkal jobbak voltak az idén a méheim, és így nem volt a tuningra szükségem.

....

akkor az azt jelenti, hogy mivel tavaly is nagyon szépek voltak, most már a szépektől is szebbek.
Vagy mégsem:

Ahogy most látom a sajátjaimat legalább 1 léputcával "vékonyabbak" mint tavaly.

Akkor ez hogy is van?

Gyönyörűek a méhcsaládjaim, nem úgy mint tavaly a legdrágább gyári készítmény után, nincsenek mászkálók, szárnyatlan méhek.

Miért voltak? ;) :o :-X

Egyébként nem sok dolgod lehet mostanság, hogy ennyire ráérsz.

Természetesen ráérek. Én mostantól március végéig semmit sem csinálok a méhekkel, mert nekem nem kell.
Egyébként mifelénk nincs semmi gond az atkával, és máskor sem szokott lenni, kivéve az okoskodókat.

Azért vannak hatásos szerek még a fegyvertárunkban,privátban elküldenéd mikre érted,?
Tehát akkor most daoli76-nak válaszként lehet-e érteni ezt?

Kivancsi111!

Azt is olvashattad, hogy a tavalyihoz képest fény évnyivel jobbak a méheim, a gliceroxnak köszönhetően.

Tehát a glicerox az a fegyver a tárból. Lehet, én nem tudom, mert még nem alkalmaztam, és erre mindig azt szoktad mondani, hogy aki nem próbálta, ne beszéljen bele. Hajrá fiúk!

Azért vannak hatásos szerek még a fegyvertárunkban, tessék alkalmazni őket.

Ez is marad. Az igazmondás ugye egyértelmű!
Majd tavasszal az üres kaptárak bontásánál térjenek vissza rá, akik még esetleg írnak ide.

« Válasz #2536 Dátum: 2022. Január 08. 09:57 »
Egy Petrovics ídézet az előző írásából.
“ Neked meg soha nem volt annyi családod mint nekem van. ”
A költő hibázott!
A bibibi kimaradt a mondat elejéről.

Csányi Antal

« Válasz #2537 Dátum: 2022. Január 10. 15:05 »
Attila innen eltűnt egy pár hozzászólás! Aki "Kiváncsi"-rá (Tőled idézve) annak el tudom küldeni e-mailben!

« Válasz #2538 Dátum: 2022. Január 10. 16:06 »
Kitöröltem őket, mert úgy döntöttem ezek nem idevalók.
Vagy a gőzölgőbe írj, de inkább sehova.
Ha zülleszteni akarsz próbálkozz máshol.
A jogos kritika előre viszi a szakmai dolgokat, de te egy troll vagy csupán, és ezt nem tűröm.
Kérem az olvasók megértését!

Üdvözlettel:
Nagyernyei Attila
Klubvezető

*

Bicska

• 601
« Válasz #2539 Dátum: 2022. Január 10. 20:11 »
Megelőztél. Bevallom, délután tűnődtem rajta, hogy moderáljam-e a személyeskedő hozzászólást, de mostanáig dolgoztam.
"Vassal csorbitott csontváz-leletek
mutatják, hogy itt mivé lehetek,
ha mellemre kitüzöm jeletek, -
csirkefogók! Nem játszom veletek!"

« Válasz #2540 Dátum: 2022. Január 10. 20:26 »
Jól teszitek, hogy kimoderáljátok a rosszindulatú írásokat.

Más!

Ilyen még nem volt!?!?
Ilyen már nagyon régen volt!

Felülről ránéztem több telephelyünkön vagy 200-300 családra.Egyetlenegy kaptár találtam ahol a fürt felbomlott és 8 léputcát úgy 70-80%-ban takarva fiasítást nevelnek.Most még Nekik is a keretek hátsó részében jelentős mézkészletük van.Na nem sokáig.Ekkora teret fűteni, ilyen nagy felületet takarni jó nagy energia fogyasztással jár.Tavaszra az ilyen családoknak nagyon kevés mézük szokott maradni és visszaesik a fiasuk.
A következők miatt ragadtam  ismét kezembe a “pennát”.
FELETTÉBB érdekes, hogy amíg a gazdák a neokat használhatták csávázásra a szántokon sokkal több család, sokszor komplett telephelyek, kezdtek el fiasítani december végén és használták el a mézkészletétüket tavaszra.
Nagyon könnyen előfordulhat, hogy most azért van nyugalomban a méhes szinte teljes egészében mert nem lehetett a neokat használni már pár éve.
Mindig mondom KERESD A MÉRGET, KERESD A VEGYSZERT!
Tehát szinte az összes többi család a keretek legelején olyan nem szeretem fürtben-iszonyat kicsire összehúzódva- helyezkedett el.Nem szeretem ezt a rettenetes összehúzódást, mert olyan kevés népnek mutatja magát a kaptár.
Pedig ez a jó és van ott nép.A fiasítás mentes család ilyen hidegebb időben nagyon picinek, kevés bogarasnak tűnik.
Nyilván nagyon örültem.A családok 99%-a teljes nyugalomban, a tél folyamán nulla mézet fogyasztva, halálosan összebújva telel.
Eddig!

Hát már nagyon régen volt ilyen, a méhészkedésem elején 25-30 éve.Sok évben még március közepén sem volt a családok nagy részének fiasa.

Még azt szeretném leírni, hogy nem kell attól sem megijedni ha fiasítanak.
A 35 év alatt egyetlenegy anyás család pusztult el méz elfogyása miatt március elején(8 NB fiasa volt, brutálisan sok bogara) ez is csak azért, hogy legyen kivétel.
Ha anyátlan család elpusztul mert elfogy a méze az természetes mert nyugtalanul telel.Egyébként ezt is “orvosolni” szoktuk, rárakunk az anyátlanra egy kisebb tartalékot.
Amint érzi a kolónia, hogy fogytán a méze teljesen visszavesznek, nem fiasítanak és általában ekkor már, a tavasz elején amikor állandósul a repülés, akár folyékony cukrot is be lehet juttatni.

Csányi Antal

« Utoljára szerkesztve: 2022. Január 11. 07:51 írta Csányi Antal »

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2541 Dátum: 2022. Január 10. 21:03 »
"a tél folyamán nulla mézet fogyasztva, halálosan összebújva telel."

Ezt azért ugye nem szó szerint érted?

« Válasz #2542 Dátum: 2022. Január 10. 21:58 »
Te is tudod, hogy csak nyomatékosítani akartam ezt a rettenetes ijesztő látványt.Az igazi jó családok is úgy össze tudnak bújni nagy hidegben, olyan kicsi a fürt, hogy megijedtem évekig a látványtól.
Aztán jöttek a neos évek,( vagy más vegyszer(ek)) na akkor kevesebb volt a nép, kisebb a fürt.
Azt aztán tényleg rossz nézni.

Csányi Antal
« Utoljára szerkesztve: 2022. Január 11. 07:53 írta Csányi Antal »

*

Bicska

• 601
« Válasz #2543 Dátum: 2022. Január 11. 08:17 »
Idén sokan fognak lepényezni. A Face-en egy kolléga kérdezte a főzött kemény lepény receptjét. Szerintem sokan bajlódnak az össze-vissza meleg napok, vagy (és) a saját hibájuk miatt.9
"Vassal csorbitott csontváz-leletek
mutatják, hogy itt mivé lehetek,
ha mellemre kitüzöm jeletek, -
csirkefogók! Nem játszom veletek!"

« Válasz #2544 Dátum: 2022. Január 11. 10:34 »
4 napja kíváncsiskodtam kicsit a családjaimnál. Hála Istennek nálam is teljes nyugalomban vannak a méhek. A családok felénél magát a fürtöt szinte nem is lehet látni, lent vannak a keret alján, na ez is ijesztő számomra. Amiket néztem, ott sehol sem indult még be a fiasítás, 3-5 léputcát takar a fürt általában. Néhány talán tényleg kicsi, de majd tavasszal repce előtt kiegyenlítem az állományt.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2545 Dátum: 2022. Január 11. 12:24 »
Na akkor én "polgárt pukkasztok" egy kicsit!

Január elsején ,hátra húzott nejlonnál,(nincs több takarás) találtunk fiasítást, egy fél tenyérnyit. Ami már fedett volt. Ami azt jelenti,hogy Dec 20 körül petézni kezdett az anya. (17.5 fokot is mértem)

Szerencsére nem állomány szinten!  Az árnyékban telelőknél nyugi van.   
Amiknél van fiasítás ,azokat én már "leírtam" veszteségként.  Nagyon nagy "szerencse"  kell ,hogy kiteleljenek.  ( ez egy külön "fejezet"milyen esetben telelnek ki)   Mert ,hogy a fiast nem hagyják ott, az biztos!

Mint ahogy az is borítékolható:"Egyébként ezt is “orvosolni” szoktuk, rárakunk az anyátlanra egy kisebb tartalékot." írja Anti!

Rá lehet rakni! Csak! Nem biztos ,hogy egy egységet fognak képezni!  És ,ha ez nem következik be ,akkor az eredetileg anyátlan ( a tapasztalatom szerint) ugyan úgy "gallyra megy"!) 
Ha már "orvosolni" kell. Akkor sokkal jobb ,ha az anyátlan mellé rakjuk a kisebb tartalékot keretekkel,nem pedig a tetejére fiókostól.

."Nem szeretem ezt a rettenetes összehúzódást, mert olyan kevés népnek mutatja magát a kaptár."

Tudod mi a "rettenet"?  Az amikor a méhész egy kósza gondolattól vezérelve karácsonykor jó időben oxál savval szublimál!!( mert biztos ami biztos, le akarja még irtani azt a kevés atkát,hogy ne maradjon egy sem!) És a méhek nem húzódnak napokig fürtbe,és +4 fokban keresik a vizet!!  (Ez megint egy fejezet!!!) A gliceroxos csíkokhoz tudnám hasonlítani,amit a méhész bent hagy a párás hideg időben, ősszel.

Úgyhogy amit Te "rettenetnek" nevezel, az tök normális dolog!

Ami aggasztó! A tavasz! Remélem nem ismétli önmagát az időjárás! Volt már két szar tavaszunk! A többit meg majd ki-ki tudása szerint megoldja.

*

Apis

• 192
« Válasz #2546 Dátum: 2022. Január 11. 16:57 »
Na akkor én "polgárt pukkasztok" egy kicsit!

Január elsején ,hátra húzott nejlonnál,(nincs több takarás) találtunk fiasítást, egy fél tenyérnyit. Ami már fedett volt. Ami azt jelenti,hogy Dec 20 körül petézni kezdett az anya. (17.5 fokot is mértem)

Szerencsére nem állomány szinten!  Az árnyékban telelőknél nyugi van.   
Amiknél van fiasítás ,azokat én már "leírtam" veszteségként.  Nagyon nagy "szerencse"  kell ,hogy kiteleljenek.  ( ez egy külön "fejezet"milyen esetben telelnek ki)   Mert ,hogy a fiast nem hagyják ott, az biztos!

Mint ahogy az is borítékolható:"Egyébként ezt is “orvosolni” szoktuk, rárakunk az anyátlanra egy kisebb tartalékot." írja Anti!

Rá lehet rakni! Csak! Nem biztos ,hogy egy egységet fognak képezni!  És ,ha ez nem következik be ,akkor az eredetileg anyátlan ( a tapasztalatom szerint) ugyan úgy "gallyra megy"!) 
Ha már "orvosolni" kell. Akkor sokkal jobb ,ha az anyátlan mellé rakjuk a kisebb tartalékot keretekkel,nem pedig a tetejére fiókostól.

."Nem szeretem ezt a rettenetes összehúzódást, mert olyan kevés népnek mutatja magát a kaptár."

Tudod mi a "rettenet"?  Az amikor a méhész egy kósza gondolattól vezérelve karácsonykor jó időben oxál savval szublimál!!( mert biztos ami biztos, le akarja még irtani azt a kevés atkát,hogy ne maradjon egy sem!) És a méhek nem húzódnak napokig fürtbe,és +4 fokban keresik a vizet!!  (Ez megint egy fejezet!!!) A gliceroxos csíkokhoz tudnám hasonlítani,amit a méhész bent hagy a párás hideg időben, ősszel.

Úgyhogy amit Te "rettenetnek" nevezel, az tök normális dolog!

Ami aggasztó! A tavasz! Remélem nem ismétli önmagát az időjárás! Volt már két szar tavaszunk! A többit meg majd ki-ki tudása szerint megoldja.
Valóban lehet gond, főleg a gyengébb családoknál, ott ahol beindult a jó időben a fias. A fürt a -10 C-ban összébb húzódik el szakadhat a család a méztől, fűteni meg jobban kellene. A fiast nem hagyja ott éhen pusztulhat rajta, hiába van a feje felett 10 cm-rel élelem. Ez talán egyes rakodóknál gyakoribb lehet, ha alul van a fürt és ott kezdett el fiasítani az anya és a család nem éri be a hidegben a 2. mézes fiókot. Az erős család meg mindent túlél ha van jó helyen élelme, ezt is.
« Utoljára szerkesztve: 2022. Január 11. 17:12 írta Apis »

*

Apis

• 192
« Válasz #2547 Dátum: 2022. Január 22. 18:46 »
Remélem most már Mindenki erősen takar még az is aki mást gondolt erről. Az időjárás sztem most már igényli. A mínuszoknak én spec örülök, csak így tovább febr vegéig!

« Válasz #2548 Dátum: 2022. Február 07. 07:39 »
Olvasom a Facebookon, hogy sokan a cukorlepényezéssel dilemmában vannak, hogy betegyék e vagy sem?
Véleményem szerint ez nem ennyire egyszerű kérdés, de megpróbálom egy kicsit kibontani a részleteket a teljesség igénye nélkül.
Először is nem mindegy, hogy hol teszik fel a kérdést.
Országunk É-i, ÉK-i régiójában elég régóta nem repültek a méhek, tisztulásról szó sem lehetett.
És szerintem ez a kulcskérdés, nem az, hogy február vagy márciust írunk, egyébként a mostanit cukorlepényezést én is korainak tartom.
De!
Az utóbbi években minden megváltozott, és ehhez kell illeszteni a méhészeti technológiákat is.
Tegnap Tolna megye egyes részein (már több napon keresztül) dömping virágporhordás volt!!!!!!!!!!!!
Lent délen, Baranyáról nem is beszélve.
Aztán máshol meg ki sem dugták az orrukat a méhek.
Akkor rövidre fogva.
Ahol élelemhiánnyal küzd már most a méhésztárs, ott a kemény főzött cukorlepény életmentésnek ajánlott.
Ahol rendszeresen ki tudtak járni a méhek, és az előjelzés is ezt ígéri, ott akár a puha is mehet már.
Én azt szeretem ha ebben az időszakban kemény fürtben vannak a méhcsaládok, de ez nem kívánság műsor.
Tehát ott ahol a méhek egy héten egyszer ki tudnak repülni, akkor nem számít melyik hónapot írunk, simán be lehet adni a cukorlepényt.
Ha viszont beadjuk a puha, vitaminos mindenféle fehérjés "tuning" lepényt, és a méheket az időjárás tartós fogságra kényszeríti, akkor katasztrófa IS lehet, mert feltelnek bélsárral... a többi meg jön magától.
Végezetül szeretném megjegyezni, hogy a mostani korai cukorlepényezést veszélyes manővernek ítélem, mert ha tévednek az időjósok (ami nem ritka) akkor csak magunknak kerestük a bajt.
Ezért szép szakma a méhészkedés.
Minden év más, újabb kihívásokkal kell megbirkóznunk.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2549 Dátum: 2022. Február 09. 19:09 »
Továbbgondolva a cukorlepényt adok nem adok témát, még valamit szeretnék hozzáfűzni.
Tehát ameddig nem volt meg a tisztuló kirepülés TILOS lepényezni.
Amelyik méhcsalád fürtben volt (ma biztosan nem) annak meg minek?
Egyébként a mostani lepények fény évnyivel jobbak, korszerűbbek mint mondjuk akár csak 10 éve.
Ez az iparág is fejlődik, és szájhagyomány útján terjed, hogy kinek mi a tapasztalata velük.
Szerintem ha jókor adjuk be, és jó minőséget akkor akár 1 esetleg 2 keret fiassal is több  lehet anyazárásig, ami nem kevés.
Aztán ezen lehet vitatkozni, de akkor ütős a dolog, ha az állomány fele kap, a másik meg nem.
Így lehet összehasonlítani, és látni a különbséget!
Van, nem kicsi.
Ezt mondom (írom úgy) hogy évekig kidobott pénznek gondoltam, de ezek az ásványi anyag "bombák" rám cáfoltak.
Be kellett látnom, hogy a tavaszi felfejlesztésben a technológia része kell legyen.
Lehet a szűkítést, agyontakarást, hőreflektoros fóliát is fikázni, de kár.
Én rengeteget kísérleteztem, saját káromon tanultam, ezen túl vagyok már.
A sikeres méhészkedés alapja az új technológiák ésszerű alkalmazása.
Nincs mese, mert az extrém időjárás minket méhészeket is változásra kényszerít.
Amikor Dr.Hajnal Klára a Pécsi Tudományegyetem professzora a szekszárdi szakmai napon kijelentette (előadásának címe " A globális felmelegedés hatása a méhészetekre"), hogy megérjük még, nem májusban fog virágozni az akác!!
Hol is tartunk méhésztársak?
Ahogy számolom, professzor asszony előadása óta már 3-szor kezdődött áprilisban a virágzás és a hordás.
Ehhez képes korai a cukorlepény beadása?
Döntse el mindenki maga.
Nagyernyei Attila