Olvasom a Facebookon, hogy sokan a cukorlepényezéssel dilemmában vannak, hogy betegyék e vagy sem?
Véleményem szerint ez nem ennyire egyszerű kérdés, de megpróbálom egy kicsit kibontani a részleteket a teljesség igénye nélkül.
Először is nem mindegy, hogy hol teszik fel a kérdést.
Országunk É-i, ÉK-i régiójában elég régóta nem repültek a méhek, tisztulásról szó sem lehetett.
És szerintem ez a kulcskérdés, nem az, hogy február vagy márciust írunk, egyébként a mostanit cukorlepényezést én is korainak tartom.
De!
Az utóbbi években minden megváltozott, és ehhez kell illeszteni a méhészeti technológiákat is.
Tegnap Tolna megye egyes részein (már több napon keresztül) dömping virágporhordás volt!!!!!!!!!!!!
Lent délen, Baranyáról nem is beszélve.
Aztán máshol meg ki sem dugták az orrukat a méhek.
Akkor rövidre fogva.
Ahol élelemhiánnyal küzd már most a méhésztárs, ott a kemény főzött cukorlepény életmentésnek ajánlott.
Ahol rendszeresen ki tudtak járni a méhek, és az előjelzés is ezt ígéri, ott akár a puha is mehet már.
Én azt szeretem ha ebben az időszakban kemény fürtben vannak a méhcsaládok, de ez nem kívánság műsor.
Tehát ott ahol a méhek egy héten egyszer ki tudnak repülni, akkor nem számít melyik hónapot írunk, simán be lehet adni a cukorlepényt.
Ha viszont beadjuk a puha, vitaminos mindenféle fehérjés "tuning" lepényt, és a méheket az időjárás tartós fogságra kényszeríti, akkor katasztrófa IS lehet, mert feltelnek bélsárral... a többi meg jön magától.
Végezetül szeretném megjegyezni, hogy a mostani korai cukorlepényezést veszélyes manővernek ítélem, mert ha tévednek az időjósok (ami nem ritka) akkor csak magunknak kerestük a bajt.
Ezért szép szakma a méhészkedés.
Minden év más, újabb kihívásokkal kell megbirkóznunk.
Nagyernyei Attila