Attila!
Gondoltam, írjanak inkább erről a tapasztaltabb méhészek, de nem érkezik hozzászólás, leírom, ahogy én csinálom.
Mielőtt beadod az érett bölcsőt, le kell rombolni a pótbölcsőket. Ha ezt nem teszed, akkor a család ragaszkodni fog a saját bölcsőihez, az újan beadottat valószínűleg lerágja.
A lerágás ellen úgy is lehet védekezni, hogy körbetekered alufóliával oldalról. Csak a vége maradjon szabadon, ahol kibújik a szűz anya.
Az alufólia felső felét összehajtom több rétegűre, átszúrok rajta egy vékony drótot visszahajtom, és kész az akasztó, amivel a két fias lép között rögzítem az érett bölcsőt.
Petés lépszalagos anyaneveléssel nevelt bölcsőket készítettem így elő beadásra. Nem vártam semmit, az elvett néphez kb. egy órán belül beadtam az anyabölcsőket. Egyszerű, gyors módszer. Másnap ellenőriztem, egyet sem rágtak le.
2. módszer
A törzscsalád biztonsága és a szaporítás hatékonysága miatt jobb a 2. módszer, de 3-4 fiasnál többet nem vennék el. Nyílt fias keretről rázzál még hozzá dajka népet. Ha várni akarsz a bölcső beadással, szerintem egy nap elég, nem kell 3-4 napot várni. Én egyből letakarom hungarocellel a kis családokat. Egy híg szirup adag mehet nekik. Ha megáll a hordás akác után, tovább adnám a szirupot.
Miért jobb ez a módszer?
Ha nem párzik be az új anya, vagy elvész, akkor sem kockáztatod a törzscsalád termelését.
A törzscsaládban akadálytalanul folyhat az új generáció felnevelése.
Ha az új anya bepárzik, akkor még mindig erősítheted az új családocskát néhány fias léppel, amit a törzscsaládtól elveszel, szinte meg sem érzik majd. Persze most május hónapról beszélek. A szaporítás optimális ideje most van, amikor a fejlett családok maguktól is szaporodni akarnak. A napforduló után kezdődik a családok összehúzódása. Sokat agyaltam rajta, én most ezt a 2. módszert választottam.
Az első módszer mellett három érv szól:
1-ha egy bölcsőt hagysz, biztosan meggátolod a rajzást.
2-sok mézed lesz, mert a törzscsaládnál akác mézelésre nem lesz nyitott fias.
3-ha kipörgeted az akácot, nagy hatékonysággal tudsz atkát irtani. Az oxálsavas csorgatásban ilyen időszakban nem bízom.
Az első módszert akkor választanám, ha látnám, hogy rajozni készül az állományom, és nem bírok velük. Ha viszont nem párzik be az anya, akkor a munka egy része odavész, mert a népesseg lecsökken. Hozzá kell tennem, én hobbi méhész vagyok, nem tudok ott lenni köztük hét közben figyelni a rajzás jeleit.
Üdv: Ata