Szaporítás - Anyásítás - Anyanevelés

• 720 válasz
  • 362230 megtekintés
Re:Szaporítás - Anyásítás - Anyanevelés
« Válasz #540 Dátum: 2018. Május 02. 09:08 »
Vagy anyátlan dajka? Az elvileg nem épít, vagy?

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #541 Dátum: 2018. Május 03. 23:16 »
QUQURIQ !!!

Anyátlan dajka?
Minden szakíró leírta, hogy az anyátlan dajkáltatott anya petecsövecskéinek a száma jóval kevesebb mint az anyásé!
Ezek után ki magának az ellensége?

Kiskakas

« Válasz #542 Dátum: 2018. Május 05. 09:33 »
Amerikában anyátlan expressz dajka dívik, ne is csodálkozzunk, hogy jön a CCD. Ezek az amerikaiak.... nem ismerik a szakírókat!

« Válasz #543 Dátum: 2018. Május 05. 20:57 »
Igazad van Fülemüle!
Az amerikaiak mind tök hülyék úgy utálják a pénzt a hasznot,hogy csak expressz dajkákat hajlandók használni,mert imádják ha CCD elviszi a méheiket.
Hogy tudsz ekkora marh.....t írni???
Ha rossz az anya akkor a család leváltja nem pedig CCD-ben pusztul el.
Te még nem láttad,ha az új anya elkezd petézni a család gyönyörű bölcső kezdemènyeket húz.Amennyiben bármi baja lenne az anyának,akkor bepetézi,bepetézteti a család és rögtön leváltják.

Csányi Antal

*

nata

• 176
« Válasz #544 Dátum: 2018. Május 05. 21:08 »
Gondolom ezek a "szakírók" mind anyanevelők. Nekik meg valami elméletet ki kell találni azért, hogy a méhész elhiggye hogy az anyás dajka a jobb. Azt mégse mondhatják, hogy ezzel végig dajkáltathatunk áprilistól augusztusig, ezért használjuk. Kicsit olyan ez, mint amikor Fendrik doki oldalakon keresztül taglalja, hogy milyen jó is a virágporpótlás. És lám véletlenül, ő az egyik legnagyobb ilyen szer forgalmazója. Ettől függetlenül lehet hatásos, de így amit mond róla, számomra nem hiteles.

*

huber

• 144
« Válasz #545 Dátum: 2018. Május 06. 06:24 »
Egy terméket az tud dícsérni vagy ócskázni aki ismeri.
Fendrik doki azért kezdte gyártani a virágporos lepényt mert hisz a hatásában.
Vannak vevői akik kipróbálták, és évek óta megveszik a családonként 1-3 kg-os mennyiséget, nem is olcsón. Ők is a saját pénztárcájuk ellenségei?

És ekkor jössz te, és megmondod a frankót.
Próbáltad már, vagy sajnálod néhány családos próbára a pénzt?

« Válasz #546 Dátum: 2018. Május 06. 06:37 »
Maximálisan egyetértek "huber" méhésztárssal!
Én kipróbáltam Dr.Fendrik Péter virágporos lepényét, annyi jót mondtak róla.
Tavaly megvettem az egész állományomra, és csodát művelt.
Egy év elteltével elmondhatom, hogy olyan lendületet adott az anyáknak amit nagyon nehéz mással magyarázni.
Természetesen a szűkítés, és a serkentés tavaly sem maradt el.
Minden morzsáját megették a méhek, nem pocsékoltak belőle semmit.
Huber méhésztársat is az kasztja ki mint engem.
Egyesek olyanról mondanak véleményt, amit soha nem próbáltak!
Fendrik doki készítményét azért nem veszik sokan, mert drága.
A sz@rrágó méhész utána meg kesereg, hogy.....nem jöttek fel.
Tiszta szívből merem ajánlani mindenkinek Dr.Fendrik Péter virágporos lepényét.
Nagyernyei Attila

*

nata

• 176
« Válasz #547 Dátum: 2018. Május 06. 09:27 »
Sajnálom, hogy nem tudjátok értelmezni az írásom. Világosan leírtam, hogy lehet jó a lepény, de mivel ő erősen érdekelt abban, hogy használjuk ezért fenntartásokkal kezelem a kijelentéseit. Ha kekeckedni akartam volna, akkor a virágpor fertőtlenítését fírtattam volna.

Attila!
Írod, hogy tavaly megvetted és csodát tett. Idén meg már nem kellett a csoda ellenére? Akkor a saját magad ellensége vagy? Most akkor ki is a sz@rrágó méhész, hogy a te szavaiddal éljek?

*

huber

• 144
« Válasz #548 Dátum: 2018. Május 06. 11:10 »
.... Ha kekeckedni akartam volna, akkor a virágpor fertőtlenítését fírtattam volna.......

Nyugodtan!
Legalább egy kis tudásra teszel szert.

« Válasz #549 Dátum: 2018. Május 07. 07:11 »
Nata ebből a hozzászólásából látszik a végtelen rosszindulat.
Néhány méhész tudatlansága számomra fizikai fájdalmat okoz.
Nata közéjük tartozik amikor ezt írja.
"Ha kekeckedni akartam volna, akkor a virágpor fertőtlenítését fírtattam volna."
Talán nem fog megróni érte volt kollégám Dr.Fendrik Péter, hogy kikotyogjam miként fertőtleníti a virágport.
Figyelj nata!
Gamma-sugárral!!!!!
Nyugodtan kekeckedj, de előtte tájékozódj.
Aztán a következő sorral nekem is ......jó beszótá ecsém.

"Attila!
Írod, hogy tavaly megvetted és csodát tett. Idén meg már nem kellett a csoda ellenére? Akkor a saját magad ellensége vagy? Most akkor ki is a sz@rrágó méhész, hogy a te szavaiddal éljek?"
Mint hónapokkal ezelőtt leírtam, sokkal jobbak voltak az idén a méheim, és így nem volt a tuningra szükségem.
Két családom kivételével az összes termelő lett.
A dicsekvés, a nagyzolás nem az én asztalom, de ha kikényszerítik belőlem, néha megteszem.
Ez a baj néhányotokkal, hogy ismét olyan dologba kotyogtál bele (virágpor fertőtlenítés) amihez semmi lövésed nem volt.
Természetesen abban igazad van, hogy a virágporos cukorlepény forgalmazása egy üzleti alapon működő vállalkozás.
Ma Magyarországon ezt mindenki szabadon gyakorolja, ha megvan hozzá minden engedélye.
Vagy talán irigy vagy?
A témát a gőzölgőben folytassuk, egyébként én befejeztem.
Nagyernyei Attila

*

Attila

• 285
« Válasz #550 Dátum: 2018. Május 07. 15:35 »
Sziasztok!

Szakmai tanácsot szeretnék kérni tőletek.

Szaporítani készülök, 1 családból 2-őt készítenék. Melyik módszer a jobb? Előny, hátrány?

1. Meglévő anyát elveszem fél NB fiókba, méheket rázok hozzá fias keretekről, 1petézett kerettel és 1 kelő fedett fiassal, plusz kap mézes lépeket, műlépet. Az új egységet átviszem röptávolságon túli telephelyre. A megcsapolt törzscsalád kelés előtti (1 napon belül kelő) bölcsőt kap. (Az anyás keretet utolsó lépként, középre teszem be, közvetlen a fiók lezárása előtt.) Az új telephelyen pár napon belül takarást kap a menekülőtérbe. Szállításkor csak takarófólia, széleken visszahajtva 5cm-re, rostaszöveten át kap levegőt.

2. Törzscsaládnál marad a meglévő anya és csak a nagyobb fedett fiasokat tartalmazó lépek nagy részét veszem el: 6-7db lép, kap 2db mézes-virágporos lépet, 1db fél NB fiókba. Egyik lépbe kap vizet is, szükség esetén rázok hozzájuk méheket. Az egységet átviszem röptávolságon túli telephelyre, ahol 3-4 napon belül kap kelés előtti bölcsőt.
Szállításkor takarás hasonló 1-eshez, estére már kéne nekik komolyabb takarás, vagy ráér következő napon?

Új telephelyen lerakás után kijárón pipás itatóból serkentő szirupot kapnak.

Köszönöm a segítségeteket!

Attila

*

Attila

• 285
« Válasz #551 Dátum: 2018. Május 07. 15:49 »
Kimaradt, hogy kapnának még utána oxálsavas csurgatást is a késő délutáni órákban. Miután a bepárzott anya elkezdett petézni.

*

Attila

• 285
« Válasz #552 Dátum: 2018. Május 11. 12:55 »
Minden nap gondolkodok rajta, hogy lenne jobb.
Összeválogatom az elveendő fiasokat a legfelső fiókba elszállítást megelőző napon/napokban.
A méhek megtöltik ezt a fiókot, anya alul marad a rács alatt, elvettek helyére kiépített v. műlépet kap.
Hajnalban elveszem és elszállítom másik telephelyre a felső fiókot. Lesz benne dajka méh is és gyűjtőméh is.
Nem kell őket rázigálni.
Pótbölcsőket fognak húzni.
Pár napon belül kapnak kelés előtti bölcsőt. A kikelő szűzanyát nagy valószínűséggel elfogadják.
Kritizáljátok a módszert, ha tudjátok.

Köszönöm.
Attila

*

ata67

• 525
« Válasz #553 Dátum: 2018. Május 11. 14:12 »
Attila!
Gondoltam, írjanak inkább erről a tapasztaltabb méhészek, de nem érkezik hozzászólás, leírom, ahogy én csinálom.
Mielőtt beadod az érett bölcsőt, le kell rombolni a pótbölcsőket. Ha ezt nem teszed, akkor a család ragaszkodni fog a saját bölcsőihez, az újan beadottat valószínűleg lerágja.
A lerágás ellen úgy is lehet védekezni, hogy körbetekered alufóliával oldalról. Csak a vége maradjon szabadon, ahol kibújik a szűz anya.
Az alufólia felső felét összehajtom több rétegűre, átszúrok rajta egy vékony drótot visszahajtom, és kész az akasztó, amivel a két fias lép között rögzítem az érett bölcsőt.
Petés lépszalagos anyaneveléssel nevelt bölcsőket készítettem így elő beadásra. Nem vártam semmit, az elvett néphez kb. egy órán belül beadtam az anyabölcsőket. Egyszerű, gyors módszer. Másnap ellenőriztem, egyet sem rágtak le.
2. módszer
A törzscsalád biztonsága és a szaporítás hatékonysága miatt jobb a 2. módszer, de 3-4 fiasnál többet nem vennék el. Nyílt fias keretről rázzál még hozzá dajka népet. Ha várni akarsz a bölcső beadással, szerintem egy nap elég, nem kell 3-4 napot várni. Én egyből letakarom hungarocellel a kis családokat. Egy híg szirup adag mehet nekik. Ha megáll a hordás akác után, tovább adnám a szirupot.
Miért jobb ez a módszer?
Ha nem párzik be az új anya, vagy elvész, akkor sem kockáztatod a törzscsalád termelését.
A törzscsaládban akadálytalanul folyhat az új generáció felnevelése.
Ha az új anya bepárzik, akkor még mindig erősítheted az új családocskát néhány fias léppel, amit a törzscsaládtól elveszel, szinte meg sem érzik majd. Persze most május hónapról beszélek. A szaporítás optimális ideje most van, amikor a fejlett családok maguktól is szaporodni akarnak. A napforduló után kezdődik a családok összehúzódása. Sokat agyaltam rajta, én most ezt a 2. módszert választottam.
Az első módszer mellett három érv szól:
1-ha egy bölcsőt hagysz, biztosan meggátolod a rajzást.
2-sok mézed lesz, mert a törzscsaládnál akác mézelésre nem lesz nyitott fias.
3-ha kipörgeted az akácot, nagy hatékonysággal tudsz atkát irtani. Az oxálsavas csorgatásban ilyen időszakban nem bízom.
Az első módszert akkor választanám, ha látnám, hogy rajozni készül az állományom, és nem bírok velük. Ha viszont nem párzik be az anya, akkor a munka egy része odavész, mert a népesseg lecsökken. Hozzá kell tennem, én hobbi méhész vagyok, nem tudok ott lenni köztük hét közben figyelni a rajzás jeleit.
Üdv: Ata

*

Attila

• 285
« Válasz #554 Dátum: 2018. Május 11. 17:05 »
Ata!

Korán reggel megyek 15db bölcsőért egyik nap, másik 15db-ért a következő napon.
A bölcsőket melegen kell tartani, tehát mindent elő kell készíteni, hogy már csak a beadás művelete maradjon, mikor a méhekhez kiérek a bölcsőkkel, amelyek elvileg berakás után 24 órán belül kelnek majd. Egy bölcső beadására kb.5-7 percet szánok.
Pár napot azért számolok rá, mert esetleg eshet az eső, stb., addig el lesznek a pótbölcső húzással foglalva.
Az atka miatt vennék el a törzscsaládtól több fiast, nagyjából felezném a családokat.

Még nem csináltam ilyen tervszerű szaporítást vásárolt bölcső beadásával. Amikor volt bölcső, akkor azokat még pár nappal kelés előtt tettem az akkor éppen betelepített félkeretes pároztatóba.

Ha van pár napos pótbölcsőjük, tényleg nem fogadnak el idegen bölcsőt?

Köszi a választ.
Attila