Én csak a 90-es évek elején kezdtem a méheket abajgatni, de már a 80-as évek végén is leskelődtem, néztem a közeli méheseket, elkezdtem járni tanulgatni. Az atka elleni akkori védekezést is volt szerencsém látni, ami abból állt, hogy megvette a méhész a (talán antivar) nevű amitráz készítményt, a napraforgó kipörgetése után cseppentett belőle az impregnált papírcsíkra 3 cseppet, majd meggyújtotta a 2 végét és bedugta a kijárón, amit bezárt utána 15 percre. Majd ezt megismételte még abban az őszben 2 alkalommal, és ennyi volt az atkairtás. És működött. Próbálja ki valaki, hogy ez működik-e ma is. Nem fog...
Nézd meg ezen az oldalon a grafikont, meg az alatta lévő táblázatot is:
https://scientificbeekeeping.com/the-varroa-problem-part-13/Látszik, hogy ha van mondjuk 150db induló atkád, akkor az úgy április végéig-május elejéig semmiféle gondot nem jelent(ene) a családra nézve, és csak utána lendül meg igazán az atka létszáma, amit ha nem kezdünk el csökkenteni akkor oda vezet, hogy október közepén a család elkezd összeomlani. Igazából ekkor kellene öles léptekkel haladni, de pont nem lehet, mert repce és akác virágzás és pörgetés van, hozzáteszem a hangyasavval akár ekkor is lehet kezelni, mert semmiféle nyomot nem hagy a mézben.
Tehát, akác után kell az atkát komolyan irtani, mert onnantól már olyan mértékben fog elszaporodni amit utána már nehéz lesz kezelni. És ebből a szempontból szerintem lényegtelen (egy határon belül) hogy mennyi volt az áttelelő atkalétszám, mert kb. mindegy hogy 300 vagy 800db atkát kell ekkor kiirtani. Az a lényeg, hogy azt a létszámot ne nagyon tudják elkerülni.
A hangyasav egyébként valóban hat a fiasban is, a nyíltban biztos ezt magam is megfigyeltem, de állítólag a fedettben is. Az tény hogy nagyon oda kell rá figyelni, mert lehet a használata mellett egy 10%-os anyaveszteség is állomány szinten, mivel az amúgy is gyengébb (öregebb) anyák nem biztos hogy kibírják. Ezért is célszerű akác után használni és nem tavasszal meg ősszel, mert az anyahiánnyal akác után a legkönnyebb megbirkózni. Tavasszal a fejlődés időszakában nagy érvágás a családnak ha anyátlan lesz, ahogy ősszel is, mert akkor meg már nem tudunk adni neki másikat.