A méhcsaládok általános állapota

• 3976 válasz
  • 1076607 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2520 Dátum: 2021. Október 26. 19:42 »
Ez attól függ hogy az ország melyik részében méhészkedsz, és milyen a fenológia a környezetedben.
Ehhez még hozzájön a mikroklíma, a méhészet helyi sajátossága.
A saját méhészetem mér délután fél négykor teljes árnyékban van, mert a mögöttem lévő hegy akkorra eltakarja a Napot.
A 4 Km-re lévő kollégák méhészetei nyugati fekvésűek (amit jónak tartok) és szinte naplementéig nincs árnyék, mert a nyugati domboldalban tanyáznak.
Rengeted dologtól függ, hogy van e fias, vagy nincs.
Mindenki ismeri a helyi adottságokat, úgy kell ütemezze a védekezést.
Nálunk már két hajnalban volt mínusz 4 is, van ahol még nem is fagyott.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2521 Dátum: 2021. Október 26. 21:06 »
T82.

Ennyi atkánál még "igénylik" a zárókezelést? Vagy inkább a nyugalomra "vágynának"?

Ki érti ezt? :)

*

wr

• 1030
« Válasz #2522 Dátum: 2021. Október 27. 08:02 »
Mai méhészt (tisztelet a kevés kivételnek) hol érdekli, hogy a méhek mire vágynának? Aki meg 1 fiókon vagy fekvőben teleltet annál ez eleve nem lehet probléma, mert már rég nem lehet atkája, legrosszabb esetben is 3-4db. A két fiókos telelésnél is ezért kell a lehető legkorábban kivégezni őket, mert ilyenkor már nem lehet zárókezelni. Illetve lehet, csak többet árt mint használ. Fújni semmivel nem lehet, mert szétfújja az ember a fürtöt, még akkor is ha délután van 14 fok meleg. Csorgatni felülről nem lehet, mert a méhek nem ott vannak hanem a két fiók között. Maradna az, hogy felbillenti az ember a mézteret, és becsorgat a két fiók közé. Na de mit. Az oxál csorgatva nem hatékony, és szintén inkább árt a családnak ilyenkor mint használ (a csorgatottak tavaszra nálam mindig gyengébbek lettek mint a nem csorgatottak így el is engedtem ezt a fonalat). A fluvalinát hatékony csorgatva, de ahhoz is már szerintem késő van. Meg ilyenkor a vizet inkább kivenni kéne a fészekből mint belocsolni.
Ennek ellenére nem aggódom, mert az atkapotyogás 0 és 3db közt volt az utolsó kezelésekre. Abból még hullik el a télen, ami marad azzal meg majd megküzdünk jövőre. Most többet ér a méheknek a nyugalom, mintha nekiállnék zárókezelni és küzdeni az ellen a 3db atka ellen.

*

T82

• **
  • 68
« Válasz #2523 Dátum: 2021. Október 27. 15:03 »
Attila
Igazad van, hogy a környezet nagyban befolyásolja a fiasitás idejét, de én évek óta próbálom szelekcióval növelni a téli fiasitásmentes idöszak hosszát. Normális esetben napra után kétszer telepetézik az anyák a fészket  és utána leállnak. (nálunk nincs zöldités)

Oszkár
A méhek valószínűleg nyugalomra vágynak, de én is. Három hét alatt szehettek össze atkát. A röpkörzetben 10 méhésznek kb. 1300 családja van és van olyan aki 2 hete még furettózott, és nem unalmában. De olyan is van aki kezel de atkát nem számol.
A másik ok hogy eddig csak amitrázt kaptak, tartós hordozón és utána egy hónapra rá egy füstölést. A zárokezelést midig úgy próbálom időzíteni hogy utána ne legyen már röpködés. Hogy tavaszig ne tudjonak atkát összeszedni.

Wr
Nálam eddig jól működött a csurgatás nem volt negatív hatással a méhekre (láthatóan). Az is igaz hogy valószínűleg más koncentrációban használjuk. Itt szinte mindenki 35g oxálsavat tesz az 1liter 1:1-es  szirupba.

« Válasz #2524 Dátum: 2021. Október 27. 15:54 »
Az idei kelésű anya is később áll le, mint a 2-3 éves.

*

Apis

• 193
« Válasz #2525 Dátum: 2021. Október 27. 18:03 »
A mostani telelést az atka szempontjából leginkább az befolyásolja, hogy kinek mennyi atkája volt a fiasításban július végén augusztusban. Az atkaszúrt méhről már hiába szedjük le most  az atkát. A mostani kezelések inkább a jövő évi telelést fogják befolyásolni a tavaszi induló atkaszámmal. Sajnos az őszi atkaírtás oltárán sokan inkább csökkentik a méhcsalád áttelelési esélyeit. Amit elmulasztottunk megtenni nyáron a +40 C-ban azt most már nem lehet pótolni. Az hogy tavaszra legyengül egy méhcsalád, vagy elpusztul, az atkán kívül rengeteg más oka lehet. De sajnos az a nézet terjedt el, hogy csak az ATKA lehetett a bűnös...

« Válasz #2526 Dátum: 2021. Október 27. 19:46 »
Ez a legegyszerűbb magyarázat, szinte bizonyíthatatlan és bárkire rá lehet húzni. Ha gyengén teleltél be, az atka miatt volt, ha erős családokkal vagtál neki a télnek, lerabolták a környékbeli gyengéket, ergo az atka miatt volt, ha közepes volt az állomány, lehet ez is, az is.

*

wr

• 1030
« Válasz #2527 Dátum: 2021. Október 28. 09:32 »
Idézet
Amit elmulasztottunk megtenni nyáron a +40 C-ban azt most már nem lehet pótolni.
Ez pontosan így van. A méhészetben mindig előre kell gondolkodni, és előre is kell dolgozni egy negyed, de inkább egy fél évet. Ha egy család összeomlik október és január között valamikor, akkor az már akkor is be fog következni ha ilyenkor atkát irtunk, mert az már a nyár végi atkalétszám következménye. Nem az a lényeg hogy 1 vagy 9db atka telel-e át, hanem az, hogy ezek mekkora létszámra tudnak felszaporodni a nyáron. Ráadásul ha jól emlékszem Randy valamelyik videójában láttam, hogy pl. a vírusokat is a tisztogatással viszik tovább, vagyis a nyáron minél több atka van, és netán terjeszt vírust, annál nagyobb a valószínűsége az őszi összeomlásnak. Amikor akác utántól a kezelések végéig ilyen 5 meg 6000-es meg néha még több atka hullik le, akkor ott borítékolható a család sorsa.

Egyébként, a növényvédőszerek sokkal nagyobb probléma a család vitalitását illetően mint az atka. Ha egyáltalán nem lennének mérgek, simán áttelelne a család 100-200db atkával is gond nélkül.

« Válasz #2528 Dátum: 2021. Október 29. 07:26 »
Az áttelelt atkák száma azért nem mindegy mennyi.
Főleg a vírusok és a következő év indulása, miatt.A fiasítás valamikor napforduló után megindul és a megmaradt atkák amik nem pusztultak el a fiasítás szünetelése alatt, már tudnak is szaporodni.A nagyon atkás családok tapasztalataim szerint végig fiasítják a telet,ami csak tetézi a bajt.A december végi január elejéig beinduló fiasítás, régebben nem tudom így volt-e, mert -a méhészkedésem elején, ugye 35 éve piszkálom a méheket - sokszor még fiasítás márciusban a jó idő megjövetelekor sem volt.
Na de akkor nem túrtam. nem kutakodtam még télen is szegény jószágokat.

Egyébként most nagyon egyetértünk Wr.
Főleg a növényvédőszerek tekintetében.
Akiknek több helyen vannak a méheik, azok tudják csak igazán, mennyire így van ez.
Ugyan azok az atka elleni kezelések és technológia mellett óriási a különbség van, akár egy-két km-en belül is.
Na vajon miért?
A környéken elvégzett vegyszerezésektől és a szúnyogirtás távolságától és az éppen ott virágzó növények arányától, helyzetétől függ a családok erőssége, sikerességünk.
Persze van más befolyásoló tényező is, mint pld. a migráns atkák, stb, de (ma még) döntő tényező a külső vegyszerek okozta kár.
Német Zoli és szerintem is a saját atka elleni vegyszer használat mellőzésével segíthetünk méheinken.
Röviden.Legalább mi ne mérgezzük méheink, mert a szinergens (egymást erősítő) hatásokról keveset tudunk, elsősorban a szerek sok féle fajtája miatt.
Bővebben erről majd este.
“Mönnikö dogzani.”

“A rövid agyú, esznélküli brigagyéros paraszt gyerök.”

« Utoljára szerkesztve: 2021. Október 29. 07:53 írta Csányi Antal »

*

wr

• 1030
« Válasz #2529 Dátum: 2021. Október 29. 10:13 »
Én csak a 90-es évek elején kezdtem a méheket abajgatni, de már a 80-as évek végén is leskelődtem, néztem a közeli méheseket, elkezdtem járni tanulgatni. Az atka elleni akkori védekezést is volt szerencsém látni, ami abból állt, hogy megvette a méhész a (talán antivar) nevű amitráz készítményt, a napraforgó kipörgetése után cseppentett belőle az impregnált papírcsíkra 3 cseppet, majd meggyújtotta a 2 végét és bedugta a kijárón, amit bezárt utána 15 percre. Majd ezt megismételte még abban az őszben 2 alkalommal, és ennyi volt az atkairtás. És működött. Próbálja ki valaki, hogy ez működik-e ma is. Nem fog...

Nézd meg ezen az oldalon a grafikont, meg az alatta lévő táblázatot is: https://scientificbeekeeping.com/the-varroa-problem-part-13/

Látszik, hogy ha van mondjuk 150db induló atkád, akkor az úgy április végéig-május elejéig semmiféle gondot nem jelent(ene) a családra nézve, és csak utána lendül meg igazán az atka létszáma, amit ha nem kezdünk el csökkenteni akkor oda vezet, hogy október közepén a család elkezd összeomlani. Igazából ekkor kellene öles léptekkel haladni, de pont nem lehet, mert repce és akác virágzás és pörgetés van, hozzáteszem a hangyasavval akár ekkor is lehet kezelni, mert semmiféle nyomot nem hagy a mézben.
Tehát, akác után kell az atkát komolyan irtani, mert onnantól már olyan mértékben fog elszaporodni amit utána már nehéz lesz kezelni. És ebből a szempontból szerintem lényegtelen (egy határon belül) hogy mennyi volt az áttelelő atkalétszám, mert kb. mindegy hogy 300 vagy 800db atkát kell ekkor kiirtani. Az a lényeg, hogy azt a létszámot ne nagyon tudják elkerülni.
A hangyasav egyébként valóban hat a fiasban is, a nyíltban biztos ezt magam is megfigyeltem, de állítólag a fedettben is. Az tény hogy nagyon oda kell rá figyelni, mert lehet a használata mellett egy 10%-os anyaveszteség is állomány szinten, mivel az amúgy is gyengébb (öregebb) anyák nem biztos hogy kibírják. Ezért is célszerű akác után használni és nem tavasszal meg ősszel, mert az anyahiánnyal akác után a legkönnyebb megbirkózni. Tavasszal a fejlődés időszakában nagy érvágás a családnak ha anyátlan lesz, ahogy ősszel is, mert akkor meg már nem tudunk adni neki másikat.

« Válasz #2530 Dátum: 2021. December 19. 17:28 »
Ma megmozdultak a méhek.
Amelyik kaptárat erősen sütötte a nap, ott egészen szépen mozogtak, különösen a melegépítményűek.
Néhánynak felhúztam a "pelusát" kicsit meglazultak a fürtök.
Amelyik méhecske ürítkezni akart, az ma megtehette.
Nálam +9 fok volt, de látom az időképen, hogy Szekszárdon +10.
Mostanában nem fognak repülni, ez jól jött.
Bár amikor nálunk járt a kanadai előadó (Csincsa) elmondta a vacsoránál, hogy volt olyan év amikor október végén leesett a hó, és kitartott egészen április elejéig.
50%-os veszteséggel megúszta ezt a hosszan tartó bezártságot.
Akkor nálunk ez az 1-2 hónap meg sem kottyanhat a méhekenek.
Ha...
Megfelelő mennyiségű élelmük van.
Ha...
Az élelem JÓ helyen van.
Ha...
Az atka elleni kezelés hatékony volt.
Ha...
Megfelelő a takarás, a levegő biztosítása.
Ha...
Nincs állandó zavarás, madár, háziállat.
Ha...
Nincs ónos eső ami napokig rajtamarad a kijárón.
És még sorolhatnám.
Tehát a telelés mindenképpen rizikós,de aki a fentiekre odafigyelt, annak nyugodtan telik majd a Karácsony, és a  szilveszter.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2531 Dátum: 2022. Január 06. 08:52 »
Néha belefutok más méhészeti szakmai oldalba (nem Zöldbe), és olvasom, hogy már arról regélnek, ki milyen jól telelt.
Véleményem szerint ezt január elején kijelenteni nem helyén való.
Szerintem a tél még el sem kezdődött, ha lesz egyáltalán.
Amit viszont szerencsésnek érzek, hogy a méhek a rövidebb-hosszabb bezártság után rendszeresen tudtak tisztulni.
Ez előrevetíti a tavaszig tartó időszak sikerességét, mert mi lett volna ha....3-4 hónapig nem tudnak kirepülni.
Belekukkantottam felülről a jó időben néhány családba, és nozema jeleit nem tapasztaltam.
Ez megnyugtató, de a fentiekben leírtak miatt ennek így kell lennie.
Többször küzdöttem már nozemával, néha a favágók boldogítottak, néha pedig az atka.
Akinél alacsony az atkalétszám, ott a nozemára minimális az esély, hacsak nem a zöldítésből vagy édes-harmatról gyűjtöttek késő ősszel a méhek.
Zárásként annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy EDDIG nem lehet panaszunk az időjárásra, igaz hogy voltak enyhe napok, de a hajnalok hűvösek, most pedig egy hosszabb fagyos időszak következik.
Itt az ideje, mint márciusban, vagy áprilisban.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2532 Dátum: 2022. Január 06. 17:45 »
Attila elég baj ha "boldogított" "néha" az atka! Ezt tudod úgy hívják "méhész" hiba! Annak is elég nagy!
A másik dolog szerinted ezek a melegek jót tesznek-e akác szempontból nekünk? Mert szerintem megint az várható mint tavaly, ha így haladunk, hogy hamar megpattan és utána szarrá fagy! Ez az aranyköpés megint csak ért egy "Űlj le eggyest"!!!
« Utoljára szerkesztve: 2022. Január 06. 18:43 írta Petőfi »

« Válasz #2533 Dátum: 2022. Január 06. 23:50 »
Szerintem meg változtasd meg a nick neved, mert Petőfit verseket nagyon szeretem, és ez a katyvasz amiket összehordasz nem illik hozzá.
Mivel te csak képen láttál atkát és sosem volt vele gondod, meséld el szépen ezt miként érted el.
Petőfi egy magyar költő géniusz volt, ne próbálkozz lefölözni.
Ha nevetségessé akartad magad tenni, az kiválóan sikerült.
Harcedzett, kemény figura vagyok, kár a gőzért.
Ha torollkodni jöttél, és zülleszteni a klubot, menj máshová próbálkozni.
Nekem ez volt a véleményem, neked meg az.
Az akáchoz meg nem értesz, mer 3-4 nap jó idő után nem pattan meg.
Kérdezz meg nálad okosabbakat, mondjuk erdészeket.
Arra viszont nagyon vigyázz, nehogy rosszul legyenek az ilyen "szakértői" kérdéstől.
Ja, kár a gőzért....
Nagyernyei Attila

« Válasz #2534 Dátum: 2022. Január 07. 07:59 »
A nicknevem marad. Nem katyvasz és íllik hozzá.
Láttam képen atkát, a kezelések után a kontroll papíron is néhányat.
Nem probáltam Petőfit lefölözni. Ne személyeskedj!
Tudjuk, hogy harcedzett kemény figura vagy az egész ország rajtad röhög amikor írsz valamit.
Aki zülleszt az nem én vagyok, olvasd végig az éveken át elkövetett hozzászólásaidat!
Az akáchoz tényleg nem értek eddig csak 6 éve méhészkedem. Neked meg soha nem volt annyi családod mint nekem van.
Volt a Jenőnek egy hozzászolása amit direkt nem törölt,ha megtalálom felrakom. Ha találkozol az Antival légyszives hívd fel a figyelmét, hogy ugyan petrovicsként születtem de magyarosítottam a nevemet ,hamár így vonzodsz az írásaimhoz.
Üdv: Sanyi ( de csak neked)
 Boldog névnapot kivánok.Mindjárt küldök ajándékot.