A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065607 megtekintés
*

oszkár

• 1226
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2415 Dátum: 2021. Március 20. 09:46 »
Bicska! Van egy 100m2 ház ami HB -38 téglából épült ,alul felűl 5 cm hungarocellel szigetelve. Tavaly kapott 10cm oldalsó szigetelést,+színes vakolatot +ajtó,ablak cserét.

Kérdésem jól csináltam!? Mennyi a hőmegtakarításom?

Szerintem ez senkit nem érdekel! A méhek biológiájával semmi összefüggésben sincs.

Ők ha fáznak össze húzódnak, ha összehúzódnak,ha"szétterülnek" akkor is tartják a fias körül a hőmérsékletet. Csak az nem mindegy mekkora területet tudnak "összehúzódva "is fűteni! Mert ,ha nem tudják bizony kidobálják az álcákat! 

És én azt nem "eszem" meg ,hogy egy 10 keretet takaró család kevesebb területet tud felfűteni (még összehúzódva is) mint egy 4 keretre szűkített!! :)

*

wr

• 1013
« Válasz #2416 Dátum: 2021. Március 20. 09:53 »
Az épület hőszigetelésének vajmi kevés köze van a méhek életéhez. A méhek hőszigetelnek, ugyanúgy mint télen. Télen azért húzódnak fürtbe hogy ne fagyjanak meg, ilyenkor meg azért húzódnak összébb, és alakítanak ki héjat a fiasítás fölött, hogy azt melegen tudják tartani.
Hőveszteség mindenféle körülmények között van, csak nem mindegy hogy hogyan és mennyi. A fiasítás mennyisége leginkább a népességtől függ, és csak másodsorban attól, hogy a család hogy helyezkedik el. Az erős családjaimat egyelőre úgy hagytam ahogy vannak, nem csapolom őket áprilisig. Ezeknél alul felül bőven van már méh, fiasítás is, pedig nem lettek leszűkítve sem 1 fiókra sem pedig oldalról. Ezekbe ha nem nyúlok bele addig, akkor bolondok napján már lesz náluk petés bölcső. Miközben miről is beszéltek? Hogy 4-5 keretre vannak a fekvőben szűkítve... De ettől függetlenül (vagy épp ezért) abba több lesz a fias. Ja. Persze... Több lesz mint ott, ahol a felső fiókban már 4 keretben van, meg az alsóban is már 3-ban. Az alsó keretsorról felszálló meleg is fűti a felsőket, felettük meg a szigetelt menekülőtér és tető, semmilyen más takarás nincs, ki a tökömnek van kedve olyanokkal szórakozni, paplanokat meg egyebeket pakolgatni ki-be a kaptárba.
Ha fekvőm lenne, én nem olyanra csinálnám hogy egy sorba berakom a 18 keretet, hanem egymás mögé tenném a 9-9 keretet, akkora helyen meg jól ellennének tavasszal, és nem kéne körbeépíteni őket nikecellel meg egyebekkel, meg aztán azt szedegetni hetente vagy tököm tudja milyen időközönként amikor éppen bővítgetitek 1 kerettel.
Érdekes módon, nem láttam se a kijárókban se a tálcákban kidobva egyetlen álcát de még petét sem, pedig erre is mínuszok vannak a hajnalokban, és napközben sincs olyan idő hogy repkedhetnének.

« Válasz #2417 Dátum: 2021. Március 20. 10:36 »
A méhek hőgazdálkodásáról alkotott képet, jelentősen alakította, átírta az a szerbiai kolléga aki 5 éven át kísérleti jelleggel oldalfal nélküli "kaptárban" teleltetett. Bizonyára sokaknak ismerős a publikáció.
Anya elkezdte a petézést, a fürtön kívül mínusz tizenfok volt. Annyira szoros volt a fürt, hogy tudott benn 32 fokot tartani. Ez a hőgazdálkodás nem olyan mint a lakóházaink hőgazdálkodása

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2418 Dátum: 2021. Március 20. 14:04 »
És akkor most mi van!?

"A fészek mindkét oldalról kartonplaszt lemezzel lezárva, alján tetején 10 centi hosszú, egy méhjáratnyi mélységű rést hagytam a plusz pára kivezetése miatt.".....

"A fészken kívüli lépeket 4 rétegű újságpapírral letakartam, ez szívja fel a felesleges vizet."

"Röviden ennyi.
Nagyernyei Attila"  Dátum: 2021. Február 21. 18:56 »"

Ahol a pára kimegy ott a meleg is!!!  :D  :D

"Tudod hőtanból is államvizsgáztam, valami "ragadt" rám."  Akkor és OTT,ezt nem tanították!??

Jenő meg sosem volt a mentorom! Egyszer találkoztam vele, egy fél órát beszéltünk! igen messze is lakunk egymástól.

Attila neked már "Jenő fóbiád van"!   ;D ;D

« Válasz #2419 Dátum: 2021. Március 20. 17:42 »
Ezt írja wr:
"Hőveszteség mindenféle körülmények között van, csak nem mindegy hogy hogyan és mennyi. A fiasítás mennyisége leginkább a népességtől függ,..."
Na látod, megy ez.
A hőveszteséget kell minimalizálni, ezért kell a hőszigetelés.
És mivel a szűk fészek felfűtéséhez kevesebb energiára (mézre) van szüksége a családnak, így kisebb a fogyasztás, bátrabbak az anyák, így nagyobb felületű lesz a fiasítás.
Az is csak részben igaz, hogy a fiasítás mennyisége a népességtől függ.
20 évvel ezelőtt egy szekszárdi méhész barátom úgy kísérletezett a kölyökcsaládjaival, hogy mindegyik méhcsalád fészke alá tett egy 25 wattos izzót, alufóliába tekerve.
Ez a méhek alatt volt éjjel-nappal.
A végeredmény az lett, hogy a kölyökcsaládok lekerülték a törzscsaládokat, először fiasban, majd természetesen népben is.
Azóta is emlegetjük, hogy mit tud egy kis + hő a méhek fejlődésén segíteni.
Én egyébként a tavaszi fészektűzést is ellenzem, éppen a hőveszteség miatt.
Később, amikor melegszik az idő, és elmúlnak a hűvös hajnalok is, valamint hordásban vannak a méhek, akkor már szinte szükséges, mert kiszoríthatják az anyát.
Mit lehet észrevenni mondjuk ha valaki korán teszi fel a méztéri fiókot telibe, semmi köztes takaró nélkül?
Simán bemeszesednek, és ha esetleg utána egy hideg, hűvös ciklus következik kidobálják az álcákat.
Majd most jön a válaszotok, de bomba családok mindent kibírnak.
Ez igaz, de addig el kell jutni.
Az akácig felnevelt fiasítás mennyisége dönti el, ki a legény a gáton.
Erről szól a méhészkedés.
Ha valaki nem takar, nem szűkít, nem serkent, nem lepényez, csak dobálja a fiókokat és perget, tartsa magában, mert ahhoz kiváló méhlegelő és kiváló helyi adottság is szükséges.
Ma nálunk volt napsütés, havas eső, derű, ború.
Szűk egy hét, és megjön a valós tavasz.
Ma ismét belekukkantottam 20-25 családba.
1 hét múlva általános bővítést lehet náluk csinálni.
Alakul ez....
Nagyernyei Attila

« Válasz #2420 Dátum: 2021. Március 20. 18:38 »
wr ilyenkor nem nagyon találni kidobott álcát mert meg eszik, mentik ami menthetõ, Ma pont erre voltam kîvàncsi,és bele néztem pár családba. Szinte csak fedett és pete található,és van kajájuk meg zacsijuk,

*

ati22

• **
  • 51
« Válasz #2421 Dátum: 2021. Március 20. 19:03 »
Ati62-nek a válaszom.
4-5 centi hosszú, és 8 mm magas. (Buchingeré még ettől kisebb is volt. Ő szivaccsal szűkített, és kérdezte .....Átilla rágják már a szivácsomát? Mondtam neki igen, jöhettek.)
Én egy "Mekis" szívószálat vágok félbe, majd azt V alakban félbehajtom, és azt szorítom be a kijáróba.
Oszkárra pedig továbbá nem pocsékolom az időmet, ő folyton azt bizonygatja, hogy az én méheim azért fogyasztanak keveset mert gyengék.
Elmagyaráztam neki, hogy ez a jó hőszigeteléstől van....de had rugózzon.
Ő erre azt állítja nincs takaró bogaram, az övé pedig feszegetik a kaptár, sokan vannak így sokat is esznek.
Még egyszer nekifutok aztán ha most sem érti kérdezze meg mentorát, Jenőt.
Mivel oszkár nem szigeteli le a fészket a meleg elillan, így a fias hőn tartásához padlógázon van a család.
Nem akarok szakszavakat használni, de valószínű nem tudja mi a hőhíd, a szendvics szigetelés, és valójában a
HŐ milyen módon terjed. (A szendvics szigetelés olyan mint a réteges öltözködés, egy nagykabát nem véd meg úgy a hidegtől, mint ugyanolyan vastag, több rétegű...)
Tegnap szóltam Bicskának aki napi szinten benne van az épületek szigetelésének tervezésében, hogy kicsit közelítse meg a témát érthetőbben, mert én kiszálltam.
Azt üzente, ha vége lesz a József napi bulinak....ír.
Azért az akácfáknak sem ártott volna egy kabát.
Lehet már most mind1 milyenek lesznek a méhek?
Nagyernyei Attila
Köszönöm szépen a gyors választ Attilának.

*

Bicska

• 601
« Válasz #2422 Dátum: 2021. Március 20. 20:04 »
Bicska! Van egy 100m2 ház ami HB -38 téglából épült ,alul felűl 5 cm hungarocellel szigetelve. Tavaly kapott 10cm oldalsó szigetelést,+színes vakolatot +ajtó,ablak cserét.

Kérdésem jól csináltam!? Mennyi a hőmegtakarításom?

Szerintem ez senkit nem érdekel! A méhek biológiájával semmi összefüggésben sincs.

Ők ha fáznak össze húzódnak, ha összehúzódnak,ha"szétterülnek" akkor is tartják a fias körül a hőmérsékletet. Csak az nem mindegy mekkora területet tudnak "összehúzódva "is fűteni! Mert ,ha nem tudják bizony kidobálják az álcákat! 

Amit leírtál az igaz. Az nem mindegy, hogy mekkora teret, és mennyi energiával kell fűteni, attól függetlenül, hogy nem dobálják ki az álcákat. 10 keretet takaró családom fekvő NB-ben nincs. 7-8 as van pár, de azokat is takarom oldalt és felül. Ami 4 NB keretre van szűkítve, az nyilván nem jó család, de fel fog jönni akácra, ha megsegítem.

És én azt nem "eszem" meg ,hogy egy 10 keretet takaró család kevesebb területet tud felfűteni (még összehúzódva is) mint egy 4 keretre szűkített!! :)

A házadat jól csináltad. A 10 cm hőszigeteléssel falad hőszigetelése 54%-kal javult. Az alul-felül 5 cm hungarocellt nem értem. Ez van a padlóban és a padláson?

"Vassal csorbitott csontváz-leletek
mutatják, hogy itt mivé lehetek,
ha mellemre kitüzöm jeletek, -
csirkefogók! Nem játszom veletek!"

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2423 Dátum: 2021. Március 20. 20:42 »
 Igen. Ez van a padláson ,és a padlóban a beton alatt.

Köszönöm a megerősítést! Végre  valamit jól csinálok! :)

*

Bicska

• 601
« Válasz #2424 Dátum: 2021. Március 20. 21:15 »
A padlásra, ha teszel a legolcsóbb üveggyapotból 20 cm-t, szintén nagy megtakarítást fogsz elérni. Még úgy is, hogy a gáz ára (azt hiszem-nem fűtök gázzal) nem emelkedik meredeken, az építőanyagoké pedig az egekben van, és emelkedik tovább. :(
"Vassal csorbitott csontváz-leletek
mutatják, hogy itt mivé lehetek,
ha mellemre kitüzöm jeletek, -
csirkefogók! Nem játszom veletek!"

*

wr

• 1013
« Válasz #2425 Dátum: 2021. Március 21. 07:00 »
Idézet
A végeredmény az lett, hogy a kölyökcsaládok lekerülték a törzscsaládokat, először fiasban, majd természetesen népben is.
Ez hogy nem jutott eddig eszembe! Eztán azt fogom csinálni, hogy mindig eladom az állomány felét, tavasszal meg az összes 6 léputcás családot kettéveszem, teszek mindegyik alá egy 25W-os izzót, így ugyanúgy termelő lesz az összes.
És akkor csodálkozol hogy belekötnek meg nevetnek az írásaidon, meg folyton próbálnak kijavítani.
Akkor még egyszer. A 6 léputcás család önerejéből, mindenféle babusgatás nélkül is szépen feljön termelőre, a 3 léputcás meg akkor sem tud ha folyamatosan pátyolgatod, meg 25W-os izzót teszel alá. Ezt nem csak én mondom tapasztalatból, hanem már leírták a könyvekben azok is akikre hivatkozni szoktál, csak úgy látszik ez a rész valahogy kimaradt az olvasásból.
Kérdezd meg azokat akik fűtött konténert használnak, vajon mennyi 3 léputcás családjuk lesz termelő. Ez olyan, mintha 60kg-mal akarnál benevezni egy erőemelő bajnokságra, ahol bőven mázsa feletti emberek cipelik a hatalmas súlyokat.

« Válasz #2426 Dátum: 2021. Március 21. 07:21 »
Látod wr mennyire mellette vagy ismét a témának!
Mire jó ez a folyamatos piszkálódás? (Csúnyábban is fogalmazhattam volna.)
Először is a kölyökcsaládok fogalma nálam nem ugyan azt jelenti mint nálad (nálatok).
Egy 4 keretre húzott gyenge (vagy kölyökcsalád) összes lépét a méhek vastagon, sűrűn takarják.
Addig kell (sajnos) a szűkítést folytatni, amíg az összes léputca "bundás" nem lesz.
Nálatok a kölyökcsalád, egy maroknyi méh, gyakorlatilag anyatartalékoló.
Azt fűtheted ezerrel, sosem lesz belőle magától család.
Próbálj meg úgy gondolkodni ahogy már sokaknak sikerült, és azóta nem értik, hogy te (ti) mit nem értetek.
Tagnap, talán a sors iróniája nagy megtiszteltetésben volt részem, bár ez másoknak semmit nem jelent.
Néhai tanítómesterem lánya nekem ajándékozta a mester szolgáját.
Mától az irodám falát díszíti.
A mérlegét is megkaptam, az egy kis felújításra szorul, de tökéletesen pontos.
Érdekes volt abba a konyhába belépnem, ahol sokat méhészkedtem az öreggel reggelenként.
Mindig megbeszéltük az aznapi taktikát.
Ezzel a szolgával koppintott a kezemre amikor nem jó helyre tettem egy keretet.
Ne oda tedd mert kihűtöd a fészket!!!! mondta
Amit valószínű wr méhésztárs sosem értene meg, én pedig hálás vagyok azért, hogy ezt gyakorlatban is átadta nekem.
Családjai mindig bombák voltak, termelési eredményei előtt pedig sokan meghajoltak.
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1013
« Válasz #2427 Dátum: 2021. Március 21. 09:35 »
Idézet
Próbálj meg úgy gondolkodni ahogy már sokaknak sikerült, és azóta nem értik, hogy te (ti) mit nem értetek.
Eszem ágába sincs úgy gondolkodni, mert akkor rövid úton vagy felkötném magam, vagy beutalnának valahova gyógykezelésre. Ha hiszed ha nem, mindent értek. Épp ezért értetlenkedek! Pl. az ilyeneket is tökéletesen értem, illetve nem értem:
Idézet
Mindig megbeszéltük az aznapi taktikát.
Ez a mondat tökéletesen jellemzi a remek technológiádat! Nálatok napi taktika van! Nálam ilyen nincs! Én is kimegyek a méhesbe minden nap, de nem azért hogy a kaptárakban kotorásszak, hanem csak körülnézni! Oda nem nyúlok bele csak ha feltétlenül szükséges! Ez a nem mindegy! Három hét telt el azóta hogy kaptárba néztem, és ahogy nézem az időjárást még pár napig biztosan nem tudok. Akkor mire mennék a napi, meg 3 napi technológiáddal? Nem kell rá válaszolni...

*

wr

• 1013
« Válasz #2428 Dátum: 2021. Március 21. 10:15 »
Mellesleg azt sem értem, hogy egyebek mellett azt a több kg virágport ami ahhoz kell, hogy a 4 léputcás elkerülje fejlődésben a 6 léputcásat vajon ki hordja oda be nekik? Vagy beöntesz nekik hetente 2 kiló virágport is? Vagy honnan lesz a kisebb népességnek több kijáró méhe? Vagy, mi van ilyenkor amikor hetek óta ki sem tudnak menni? Hogy gondoz a 4 lépnyi méh több fiast mint a 6 lépnyi? Ehhh, bután fogok meghalni már látom...

« Válasz #2429 Dátum: 2021. Március 21. 17:55 »
Szerintem most van vége az eszmecserénknek.
Én mit írtam?
"Mindig megbeszéltük az aznapi taktikát."

És erre te mit válaszolsz?
"Akkor mire mennék a napi, meg 3 napi technológiáddal?"
Ez pont az a szint ahová nem szeretnék lesüllyedni, így feladom.
Keress más homokozó társat....
Nézz utána a Magyar Értelmező szótárban mit jelent a két kifejezés.
Mivel nem szeretnélek sértegetni, így sok sikert kívánok a kínlódásaidhoz.
Nagyernyei Attila