A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065608 megtekintés
*

oszkár

• 1226
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2400 Dátum: 2021. Március 18. 10:22 »
Nem akartam időt"pocsékolni" rá,de leírom!

Aki tisztában van az Oxál lebomlásával, átalakulásával,vagy  amit rutinnak hívnak, annál lehet jó!

De nem mindenki így kezdi!!!!!

Amikor megtömöd a Mite-gunt,és elkezd melegedni A "kezdő" látja hogy " ( jön a gőz) füstöl",és Nyomja is a kaptárba!!  Csak az eleje vízgőz! Ami ugye semmit sem ér!!!! Utána jön a szublimátum ( ami hatásos). és a végén a lebomlott oxálsav ! (ami hangyasav )!

A "tapasztalat" ,"hozzá nem értés" az bizonyítja,hogy igen,E miatt  atkásodtak el családok!!!!

A "parasztfurettó" meg nem jó példa,mert az amitráz NEM bomlik le!!!  (jön a "füst" és nyomom)!

"Szóval várom a magyarázatodat hogy miért is nem jók ezek, vagy miért is nem tudják egyesek használni."

Mert nincs rutin! Ehhez idő és tapasztalat kell!!!    A "kezdőknek" meg ez nincs!  fölösleges "kockáztatniuk"!!

És aki belejön, a Szubli -pro -val is halad olyan gyorsan. 

2 családnyi veszteség nem lehet "opció" a készülék vásárlásán" Mert 40 családnál  nincs "ingyen " egyik sem! sem a Mite-Gun,sem a Szubli-Pro!!!

Én azért választottam a "tutibbat"!

A gyógyszer -cukor támogatásba, azóta meg csak azt vesszük!  Már lassan "gyűjtők " leszünk! :)

*

buksi

• 466
« Válasz #2401 Dátum: 2021. Március 18. 11:28 »
Nem beszélve a gázos vas cső melegítésre,ami akár 300 fokos is lehet,a 180 helyett.

*

wr

• 1013
« Válasz #2402 Dátum: 2021. Március 18. 13:05 »
Idézet
A "tapasztalat" ,"hozzá nem értés" 
Na látod! Azt én aláírom, hogy amazzal könnyebben boldogul, mert jóval egyszerűbb beállítani, tehát az szinte hülyebiztos, de ez nem azt jelenti hogy akkor ez meg sz@r, hanem hogy több szakértelem vagy nagyobb gyakorlat kell a beállításához, használatához.
De ez ugyanígy igaz egy mezei furettóra is! Ha lenne laborod, vagy arra alkalmas eszközöd, akkor megnézhetnéd hogy a furettó teli tartályából amikor elkezded nyomkodni, mennyi amitráz megy ki az első pár nyomásra, meg mennyi az utolsóra. Azt hinnéd hogy ugyanannyi, de lópikulát, nagy különbség van! Ezért kell úgy furettózni, hogy az egyik alkalommal a kaptársor elején kezdem, a másik alkalommal meg a végén, mert leül az anyag a vivőanyagban. Először úgy látszik amikor összekevered hogy szépen feloldódik, aztán ha vársz pár percet már látod hogy szépen kezd leülni az aljára, azaz biztos hogy az első család nem olyan dózist kap mint az utolsó. Ezt szokták a "hozzáértőbbek" úgy ellensúlyozni, hogy akkor dupla adagot tesznek bele, meeee hogy "nem viszi".
A szublimált állományok meg leginkább azért omlanak össze (legalábbis amit én láttam belőle), mert van ugyan az illetőnek de nem használja, mert elég abból 3-4 alkalom is egész évben, meg azért, mert vesz egy olyat valami hirdetési oldalon tízezerért amit csak rá kell dugni az akksira, rátenni kiskanállal a 2 gramm izét, és be kell dugni a kijárón.

Tudnék még szebbnél szebb dolgokat is írni de inkább nem teszem. Pl. olyanról, amikor meghozzák az import amitrázt az 1 literes bontatlan flakonban, és vagy nincs is gyártó a címkén, vagy van ugyan, csak épp a google sem talál a konkrét termékről semmit. És amikor írsz a külföldi gyártónak, és megkérded tőle hogy miért nem találod a termékpalettáján az adott terméket, akkor azt válaszolja hogy azért nem, mert ő sosem gyártott olyat! Na erre varrjál gombot.

« Válasz #2403 Dátum: 2021. Március 19. 06:58 »
Majd jönnek ismét a kritikák, hogy minek a pánik keltés.
Ahogy nézzük az előre jelzést még egy hetet kell kiböjtölniük a méheknek, és nekünk is.
Már vagy tíz napja leírtam, hogy véleményem szerint a télen nem volt olyan kemény időszaka a méhcsaládoknak mint amibe most benne vagyunk.
Vannak akik dicshimnuszokat regélnek a kaptáraikat szétfeszegető, már most rajzásra érett családjaikról, én meg néha leírom a valóságot, amiket látok hallok, és tapasztalok.
Tehát ez a mostani időszak nagyon kemény kihívás a méheknek, és méhészeknek is.
Országrészenként nagy a különbség a méhcsaládok állapotában, de azzal mindenki egyet ért, hogy ez nem hiányzott.
Mivel a kaptárba tüzetesen csak néhányan néztek bele, nem lehet kijelenteni, hogy minden korú fiasítás van jelenleg.
Szerintem akik a mostani hideg ciklus előtt virágporos, fehérjés, vitaminos lepényt adtak a családoknak, ők kivételek lesznek.
Vagy mégsem?
Tegnap a 6-7 fokos időben pakolta a lepényt az egyik kolléga, és jelezte, hogy 17 család már nem élt a 304-ből.
Biztosan amatőr ahogy a Zöldön fogalmaznak, meg balfék.
Amikor azt bátorkodtam írni, hogy lesznek olyanok akik most veszítik el az állományuk egy részét, udvari bolondnak neveztek.
Aki nem hiszi amiket itt "összehadoválok", tegye meg, hogy hívja fel valamelyik cukorlepény forgalmazót.
Bármelyiket, ne az legyen, hogy én befolyásoltam.
Helyzet van méhésztársak, oda kell figyelni a családokra.
Aki nem biztos a dolgában picit kukkantson rájuk.
Nekem a mérleg 1 hét alatt 0.6 kilót apadt.....de azért még így is 53 kilós, úgy, hogy a selejt lépeket már rég kiszedtem.
Majd jönnek az okosok, hogy az NB üresen is nehéz.....
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2404 Dátum: 2021. Március 19. 08:57 »
"Nekem a mérleg 1 hét alatt 0.6 kilót apadt.....de azért még így is 53 kilós, úgy, hogy a selejt lépeket már rég kiszedtem."

Na ez azért sok mindent elárul a Családjaid" állapotáról!!!! :)

Én is elárulom,hogy naponta a mérleges ,20-30 dkg fogyás van!!! Másnál is!!!! Vajon mi eheti meg!?? És miből??

Árulkodik a fogyasztás rendesen!!! :) :)(a család nagyságáról,a fiasok kiterjedéséről)

Írják sokan ennyi apadást ami a télen volt, még nem tapasztaltak 30 év alatt!

"Helyzet" az van!   A méhész meg  azért van ,hogy kiküszöbölje, aztán vagy sikerül vagy nem! :) :)

« Válasz #2405 Dátum: 2021. Március 19. 09:09 »
Akinél március 18.-án azért kell lepényt berakni 6-7 fokos időben mert élelemhiány van, az egyértelműen a méhész felelőssége.
Ha a kollégánál éhenhalás miatt nem élt az a 17 család, az egyértelműen az ő felelőssége.
A méhész iskolában Rónai Pista bácsi épp kifejtette, hogy 18-24 kg téli eleséggel kell számolni családonként, (Őrösi - léputcánként 2,8-3 kg) ekkor az egyik fiatalember megszólalt, hogy 10 év alatt még soha nem adott be ennyit. Pista bácsi annyit felelt: Te még soha nem etetted fel rendesen a családokat télire.

Nyilván más a telelő mennyiség a hungarocell kaptárban mint a bádog vödörben (jó család ott is áttelel), de akinél március 18-án nincs benn megfelelő mennyiségű élelem ott a méhész hibázott.
Nincs okom kételkedni, hogy a cukorlepény forgalmazó valótlant állítana, de ez azt jelzi, hogy sokan nem jól etettek fel. Ha az élelempótlás a vásárlás oka, mert lehet a serkentés miatt is vesznek valakik...

« Válasz #2406 Dátum: 2021. Március 19. 12:04 »
Oszkár, te tényleg azt gondolod, hogy most jöttem le a falvédőről?
Mivel az én méhészetem Tolna megye leghűvösebb részén található, így a fogyasztásom is kevesebb volt télen.
De nálad egy hét alatt elfogyott 2 kiló 10 deka az már döfi.
Már annak aki ezt beveszi.
Ezért mondom, hogy mindig vegyétek figyelembe a mikroklímát, és hogy a méhészet az országban hol található.
Ahogy a növények fenológiai állapotában is óriásiak a különbségek, a méhcsaládoknál úgy szintén.
Egyébként a mérlegesem átlagos, talán kicsit jobb.
Szét nem szedtem, de gyönyörű népes, 6 keretre van szűkítve.
Megígérem ahogy az idő engedi fogok képet küldeni.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2407 Dátum: 2021. Március 19. 15:39 »
 :D :D :D

Most már"beveszed"?  És a napnak még NINCS VÉGE!!! 24 Órás adat!

Én sem szeretem a hazugokat! Mert Te ,burkoltan annak titulálsz!!!

« Válasz #2408 Dátum: 2021. Március 19. 19:26 »
Mivel oszkár egy kemény harcos, kivancsi111-el a háta mögött, állítottam neki, egy csapdát amibe szépen belesétált!
Nem gondoltam volna, hogy ennyire behúzom a csőbe, de ez bejött.
Nem állítottam, hogy hazudsz, de ez így még kerekebb.....
Az a gáz oszkár, hogy a Fekete-Fehér Méhészklubot sokan olvassák, nem úgy mint a peremben a segítőim, akik állandóan azt szajkózták, hogy ez egyszemélyes vitafórum lett.
Akkor térjünk a tárgyra, milyen csalit is kaptál be.
Azt állítod, hogy mennyit fogyasztanak a családjaid, és esznek ennyit azért mert bombák, az enyémek meg gyengék mert csak 60 deka a heti fogyasztás.
A frászt oszkár!
Biztosan hallottál családi házak hőszigeteléséről, és arról, hogy ekkor sokkal kevesebb a fűtésszámla.
Ugyan ez van a méheknél.
Mivel az általad bombának tartott méhcsaládjaid óriási teret kell fűtsenek, így a fogyasztásuk sem gyenge.
Én erősen beszűkítettem a kijárót, a fészket, és cudarul betakartam őket.
Ezért minimális a fogyasztás mert az én méheim a fiast fűtik, a tied pedig az egész kaptárt.
Megígértem, hogy amint lehet teszek fel képeket.
Ma odatettem a kijáróhoz az ujjam, és érezhető volt a fészek melege.
Ez nem jött össze oszkár, majd legközelebb.
Tudod hőtanból is államvizsgáztam, valami "ragadt" rám.

Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2409 Dátum: 2021. Március 19. 19:59 »
Na ezt most jól kifundáltad !!!!! :D :D :D
Legközelebb azt is megmagyarázod ,hogy a hóember,nem is olvad,hanem IZZAD! :)

"Mivel az általad bombának tartott méhcsaládjaid óriási teret kell fűtsenek, így a fogyasztásuk sem gyenge."

Ezek ,Tudod, ahogy mondani szoktuk,"faltól-falig " vannak! Mit gondolsz ezek mit fűtenek,ha nem a fiast!?

Ez az egy család úgy gondolom felér a nálad leszűkített 2 "családod" többségével! :)

JA! Még egy "szösszenet". Az agyon szűkített családban amiben nem tudnak elég teret fűteni,és nincs elég takaró bogár ami melengesse a fiast.  Szerinted melyiknél terjeszkedik ki jobban az anya?

Magyarázd már el a "hülyéknek"!

Állíts fel legközelebb valami jobb "csapdát"! :)   Mert amit írtál az csak magyarázkodás!! ;)

Hőtanból meg az államvizsgádat "védd " meg újra.

"Az a gáz oszkár, hogy a Fekete-Fehér Méhészklubot sokan olvassák, nem úgy mint a peremben a segítőim, akik állandóan azt szajkózták, hogy ez egyszemélyes vitafórum lett."

Jókat is derülnek írásaidon!!
« Utoljára szerkesztve: 2021. Március 19. 20:19 írta oszkár »

*

ati22

• **
  • 51
« Válasz #2410 Dátum: 2021. Március 19. 21:54 »
Mivel oszkár egy kemény harcos, kivancsi111-el a háta mögött, állítottam neki, egy csapdát amibe szépen belesétált!
Nem gondoltam volna, hogy ennyire behúzom a csőbe, de ez bejött.
Nem állítottam, hogy hazudsz, de ez így még kerekebb.....
Az a gáz oszkár, hogy a Fekete-Fehér Méhészklubot sokan olvassák, nem úgy mint a peremben a segítőim, akik állandóan azt szajkózták, hogy ez egyszemélyes vitafórum lett.
Akkor térjünk a tárgyra, milyen csalit is kaptál be.
Azt állítod, hogy mennyit fogyasztanak a családjaid, és esznek ennyit azért mert bombák, az enyémek meg gyengék mert csak 60 deka a heti fogyasztás.
A frászt oszkár!
Biztosan hallottál családi házak hőszigeteléséről, és arról, hogy ekkor sokkal kevesebb a fűtésszámla.
Ugyan ez van a méheknél.
Mivel az általad bombának tartott méhcsaládjaid óriási teret kell fűtsenek, így a fogyasztásuk sem gyenge.
Én erősen beszűkítettem a kijárót, a fészket, és cudarul betakartam őket.
Ezért minimális a fogyasztás mert az én méheim a fiast fűtik, a tied pedig az egész kaptárt.
Megígértem, hogy amint lehet teszek fel képeket.
Ma odatettem a kijáróhoz az ujjam, és érezhető volt a fészek melege.
Ez nem jött össze oszkár, majd legközelebb.
Tudod hőtanból is államvizsgáztam, valami "ragadt" rám.

Nagyernyei Attila
Attila! Azt szeretném kérdezni,hogy ilyenkor hány centi szélesre szűkíted a kijárókat?Válaszodat előre is köszönöm.

« Válasz #2411 Dátum: 2021. Március 20. 05:50 »
Ati62-nek a válaszom.
4-5 centi hosszú, és 8 mm magas. (Buchingeré még ettől kisebb is volt. Ő szivaccsal szűkített, és kérdezte .....Átilla rágják már a szivácsomát? Mondtam neki igen, jöhettek.)
Én egy "Mekis" szívószálat vágok félbe, majd azt V alakban félbehajtom, és azt szorítom be a kijáróba.
Oszkárra pedig továbbá nem pocsékolom az időmet, ő folyton azt bizonygatja, hogy az én méheim azért fogyasztanak keveset mert gyengék.
Elmagyaráztam neki, hogy ez a jó hőszigeteléstől van....de had rugózzon.
Ő erre azt állítja nincs takaró bogaram, az övé pedig feszegetik a kaptár, sokan vannak így sokat is esznek.
Még egyszer nekifutok aztán ha most sem érti kérdezze meg mentorát, Jenőt.
Mivel oszkár nem szigeteli le a fészket a meleg elillan, így a fias hőn tartásához padlógázon van a család.
Nem akarok szakszavakat használni, de valószínű nem tudja mi a hőhíd, a szendvics szigetelés, és valójában a
HŐ milyen módon terjed. (A szendvics szigetelés olyan mint a réteges öltözködés, egy nagykabát nem véd meg úgy a hidegtől, mint ugyanolyan vastag, több rétegű...)
Tegnap szóltam Bicskának aki napi szinten benne van az épületek szigetelésének tervezésében, hogy kicsit közelítse meg a témát érthetőbben, mert én kiszálltam.
Azt üzente, ha vége lesz a József napi bulinak....ír.
Azért az akácfáknak sem ártott volna egy kabát.
Lehet már most mind1 milyenek lesznek a méhek?
Nagyernyei Attila

« Válasz #2412 Dátum: 2021. Március 20. 07:14 »
A fűtés témakörhöz a saját méréseimmel szeretnék hozzászólni.
Őrösi megfigyelésével egyezik meg az én méréseim is. Méhek között 573-574 oldal: A kaptár többi részének hőmérséklete: a méhek csak magában a fürtben tartanak megélhetésükhöz elég hőmérsékletet, csak azt fűtik.
2019 dec 31 én a névnapomon kinn voltam a konténerben és méregettem a hőmérsékletet. Akkor igazából az érdekelt, hogy beindult e már a fiasítás. Ha megnézed a képet a jobb oldali kaptárban nem volt élet, a bal oldaliban elkezdett dolgozni a család. -4,2 fok volt a külső hőmérséklet, és a kaptár oldala csak 0,4. Ez jelzi azt, hogy nem 35 fokra melegítik fel a kaptár többi részét, de annyiban van igazad, hogy van veszteséghő. Látható, hogy a felső harmadban "szorul" fel a meleg ahol a család van. Akinél nincs felső takarás, ott illan el a meleg, de egy normál fa kaptárnál, ahol a méhek a télre propoliszozták már a réseket, ott ez elenyésző.
A kép nem idei, de most azért nem tudok ilyen képet feltenni, mert nálam robog a fűtés, és azonos színű lenne a hőkamera képe.
Apropó fűtés, és az elmúlt 2 hétben nagyobb fogyasztásom volt, mint előtte egy hónapig, pedig ha látnád a konténer kijárójain rendesen áramlik ki a meleg. Itt a családoknak nem kell a melegítésben megszakadniuk, hőszigetelt szendvicspanel a konténer oldala, és már nem is 700W-al, hanem 1200W-al pörög a hősugárzó.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2413 Dátum: 2021. Március 20. 08:56 »
Igaza van Tomi papának!!    Ezentúl a kedvenc halam a  "szarok rája",  falnak beszélni ,falra borsót hányni,nem érdemes!!!!

Majd amikor Te még bővítheted a "családocskákat",Mi meg rakjuk a mézteret,  kiderül minden!  :) :)

"Nem akarok szakszavakat használni, de valószínű nem tudja mi a hőhíd, a szendvics szigetelés, és valójában a
HŐ milyen módon terjed. (A szendvics szigetelés olyan mint a réteges öltözködés, egy nagykabát nem véd meg úgy a hidegtől, mint ugyanolyan vastag, több rétegű...)"

"Mivel oszkár nem szigeteli le a fészket a meleg elillan,"....

Ja!! És ez sem igaz!! Február elejétől Van takarás,Vastag, és felülről!!!

Én "hülye" vagyok ehhez is!!  Csak egy "géniusz" van a méhészek között ,az meg Te vagy!! :) :) 

Addig is jó "szórakozást",csak a nagyon kezdők "ne egyenek" meg mindent amit állítasz,mert "sírás" lehet a vége!

". -4,2 fok volt a külső hőmérséklet, és a kaptár oldala csak 0,4. Ez jelzi azt, hogy nem 35 fokra melegítik fel a kaptár többi részét,"

Azért ezt ugye érted!?
« Utoljára szerkesztve: 2021. Március 20. 09:11 írta oszkár »

*

Bicska

• 601
« Válasz #2414 Dátum: 2021. Március 20. 08:58 »
Sziasztok!

Attila kérésére megpróbálom leírni a hőszigetelés jelentőségét, működését.
Először is, mi a hőszigetelő anyag?

Hőszigetelő anyag minden olyan anyag, aminek ROSSZ a hővezető tulajdonsága. Ezt korábban K értékkel, ma U értékkel jelezzük. Minél kisebb az U érték, annál jobb a hőszigetelő képesség. Épületszerkezetek esetén a teljes, réteges szerkezet U értékét vizsgáljuk, ennek a méhészetben nincs jelentősége.

Másodszor: hőveszteség

A meleg levegő felfelé száll. Én, amikor nincs pénze az ügyfélnek a teljes házat hőszigetelni, akkor azt javaslom hogy a padlással kezdjék, mert ott a legnagyobb a hőveszteség.

A harmadik, amiről szót ejtenék, az a hőtükrös fólia.

A hőtükrös fólia valóban visszatükrözi a hőt. Nem csak a napfényt, hanem a hőt.

Példaképp: a saját, 10 éves házam éves tűzifa igénye (szeretjük a meleget) 4 erdei m3 fa. A ház 175 m2. A szomszéd család, 80 m2-en hőszigeteletlen házban 10 m3-t fűt el. (gáz nincs az utcában, mármint földgáz :) )

Az én takarásom úgy néz ki, hogy a hőtükrös fólia rá van hajtva két oldalról a keretekre, valamint a tetejére is. Erre jön jobbról-balról 2 cm xps, és a tetejére is xps kerül. Hideg építménynél így "sima", meleg építményél a keret oldalát takaró xps alja ki van vágva, és a fólia feljebb van húzva (alsó kijárós a kaptár).

Hogy tudok etetni? A lepény nem akadály (idén még nem adtam), a zacskónál pegig 6L-esbe kell beletölteni a fél liter szirupot, és szépen rásimul a keretek tetejére. (a kaptár vízszintessége zacskcsós etetésnél nem hátrány ;) )

Nyilván ez sem tökéletes, ugyanis a kaptár oldalfalánál nem hőszigetelek, ezt küszöböli ki a habkaptár.

Mit nyerünk ezzel? Azt, hogy kevesebbet kell dolgozzanak a méhek a megfelelő hőmérséklet fenntartásán (tűzifa példa). Kevesebb munka, tovább élnek, kevesebb méz fogy. Dióhéjban ennyi.
"Vassal csorbitott csontváz-leletek
mutatják, hogy itt mivé lehetek,
ha mellemre kitüzöm jeletek, -
csirkefogók! Nem játszom veletek!"