Sziasztok!
Attila kérésére megpróbálom leírni a hőszigetelés jelentőségét, működését.
Először is, mi a hőszigetelő anyag?
Hőszigetelő anyag minden olyan anyag, aminek ROSSZ a hővezető tulajdonsága. Ezt korábban K értékkel, ma U értékkel jelezzük. Minél kisebb az U érték, annál jobb a hőszigetelő képesség. Épületszerkezetek esetén a teljes, réteges szerkezet U értékét vizsgáljuk, ennek a méhészetben nincs jelentősége.
Másodszor: hőveszteség
A meleg levegő felfelé száll. Én, amikor nincs pénze az ügyfélnek a teljes házat hőszigetelni, akkor azt javaslom hogy a padlással kezdjék, mert ott a legnagyobb a hőveszteség.
A harmadik, amiről szót ejtenék, az a hőtükrös fólia.
A hőtükrös fólia valóban visszatükrözi a hőt. Nem csak a napfényt, hanem a hőt.
Példaképp: a saját, 10 éves házam éves tűzifa igénye (szeretjük a meleget) 4 erdei m3 fa. A ház 175 m2. A szomszéd család, 80 m2-en hőszigeteletlen házban 10 m3-t fűt el. (gáz nincs az utcában, mármint földgáz

)
Az én takarásom úgy néz ki, hogy a hőtükrös fólia rá van hajtva két oldalról a keretekre, valamint a tetejére is. Erre jön jobbról-balról 2 cm xps, és a tetejére is xps kerül. Hideg építménynél így "sima", meleg építményél a keret oldalát takaró xps alja ki van vágva, és a fólia feljebb van húzva (alsó kijárós a kaptár).
Hogy tudok etetni? A lepény nem akadály (idén még nem adtam), a zacskónál pegig 6L-esbe kell beletölteni a fél liter szirupot, és szépen rásimul a keretek tetejére. (a kaptár vízszintessége zacskcsós etetésnél nem hátrány

)
Nyilván ez sem tökéletes, ugyanis a kaptár oldalfalánál nem hőszigetelek, ezt küszöböli ki a habkaptár.
Mit nyerünk ezzel? Azt, hogy kevesebbet kell dolgozzanak a méhek a megfelelő hőmérséklet fenntartásán (tűzifa példa). Kevesebb munka, tovább élnek, kevesebb méz fogy. Dióhéjban ennyi.