A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065776 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1515 Dátum: 2019. Február 25. 09:46 »
Sziasztok!

Belinkeltem egy tőtükört:
https://szakacsmeheszbolt.hu/id/00240_Hotukor_lap

Azoktól szeretmém kérdezni akiknek hőtükörben van tapasztalata:

A belinkelt hőtükör fajtája tökéletesen alkalmas méhek takarására?

*

neo

• 1000
« Válasz #1516 Dátum: 2019. Február 25. 10:06 »
Attila!
Hogyan áll az autópálya építés Marzsina után? Nem kérdezted mikor lesz készen?

« Válasz #1517 Dátum: 2019. Február 25. 12:50 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 01. 22:02 írta kivancsi111 »

« Válasz #1518 Dátum: 2019. Február 25. 17:24 »
Nagyon örvendek, hogy ennyire érdeklődve olvasod írásaimat.
Én csak azokat szoktam elolvasni amiből lehet tanulni.
Sajnos mégsem voltál elég körültekintő.
Az elmúlt 3 évet idézted fel melyekben egyetlen hasonlóság sincs.
Akkor ezeket te, hogy hasonlítottad össze had tanuljak én is.
Egyébként már előtted járok pár lépéssel, mert válaszomat is megadtam, csak elkerülte figyelmedet, de ezt még ki is emeltem nagybetűvel.
Íme:
"Többször írtam róla, hogy a rendszeres virágporhordás ÉS A VALÓS TAVASZ beköszönte  után érdemes serkenteni így a méheket."
Hogy ezen mit nem értesz az a te bajod.
2013. március 15-én havat lapátoltam, tavaly is igen hideg volt a március.
Az idén talán kegyesebb lesz az időjárás.
Igen sajnálom, hogy nem ruccantál át Barcsra meghallgatni előadásomat.
Egyébként egy sorral lejjebb erre a hosszú monológodra végképp megadtam a választ.
Ezt is elfelejtetted idézni:
"Figyelni kell az időjárás szeszélyeit mert az nagyon meg tudja akasztani a fejlődést ha rosszul döntünk."
Tehát a döntés a mi kezünkben van.
Vannak évjáratok amikor már február végén lehet serkenteni, tavaly például ez ÁPRILIS elejére esett ez a start.
Nem olyan nehéz ez....vagy mégis?
Nagyernyei Attila

« Válasz #1519 Dátum: 2019. Február 25. 20:03 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 01. 22:02 írta kivancsi111 »

*

linen

• 123
« Válasz #1520 Dátum: 2019. Február 25. 20:05 »
Oldirty!

Én konkrét ilyen kinézetű fóliát használok: http://buborekfolia.hu/spd/303/Buborekos-legparnas-hotukor-folia-50-m2
Az általad linkelt oldal képén nem igazán kivehető a fólia vastagsága.
Minél vastagabb, szerintem annál jobb, és az ott leírtakkal ellentétben én az alufóliás résszel lefele teszem a keretekre hiszen így érvényesül a sugárzó hő visszaverődésének elmélete szerintem.
Nem egy egetverő összeg egy tekercs ebből, ha akarja akkor rágja ki azt kap másikat.

« Válasz #1521 Dátum: 2019. Február 25. 20:27 »
Még anno édesapám mondta:
"Fiam, nincs olyan hülye ember akitől nem lehetne tanulni."
A mellékelt képet a Facebookról vettem.(Tavaly ezen a napon készítette Szabó László)
Nem gondoltam, hogy ennyire okos vagy!
Bocsánatot kérek!
"Nem ruccantam át Barcsra, sem Kaposvárra, sem egyikre sem, nem vagyok a haknikra kíváncsi, mert szégyenletesnek, és megalázónak tartom, ami itt folyik."

Valóban megalázó amikor elmondják a méhészek, hogy köszönik a részletes információkat, és hálásak azért, hogy ezt elmondtam, sokkal jobb eredményeik vannak azóta.
Én sem mondok olyanról véleményt amit soha nem próbáltam, és nem láttam.
Egyébként jelentkezz erre Jenő!
https://www.youtube.com/watch?v=Dg4CQSvGllA
Simán befutó vagy.
Ha neked újat senki nem tud mondani akkor te vagy a MÉHÉSZEK GÉNIUSZA!
Én inkább a következő intelmet tartom be, és ehhez igazodom.
" A jó pap is holtig tanul."
Soha nem szégyelltem okosabbtól tanulni, de addig azért eljutottam, hogy az okoskodókat ki tudom szűrni.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1522 Dátum: 2019. Február 25. 21:14 »
Oldirty!
Én is alkalmazom, megelégedéssel.
Az alufóliás részével lefelé a keretekre fektetve.
A párás, meleg fészek a fejlődés időszakában nem hátrány, inkább követelmény.
Takarást én még helyezek a fóliára mert a hőszigetelése azért nem 100 %.
Különösebb kirágást nem tapasztaltam, az elhasználódás inkább a keretekre ragadásból
adódik.
« Utoljára szerkesztve: 2019. Február 25. 21:43 írta lalimeheszet »
üdv.: lali

« Válasz #1523 Dátum: 2019. Február 25. 22:42 »
Arra kell figyelni, hogy amikor ezt a hőtükröst elrakjuk tavasz végén, ne legyen ráragadva sok viasz, mert akkor bizonyosságát láthatjuk egy cikkben említett dolognak, mármint hogy a viaszmolyok megemésztik a műanyagot. Nálam ez történt, újjnyi helyeken kirágták a műanyag oldalát, a hőtükrös résszel viszont nem bírtak.

« Válasz #1524 Dátum: 2019. Február 26. 19:16 »
Sziasztok!
Ma nem bírtam tovább és belelestem néhány általam közepesnek ítél méhcsaládba.
Hát mit mondjak, hála az égnek ezek nem olvasták a Fekete-Fehér Méhészklub azon hozzászólásait melyben nyomorékoknak titulálták a hasonlókat, és hozták a formájukat.
Nagyon szép zárt vegyes korú fiasaik voltak, melyből  a fedett fiasok egy jókora nyitott tenyérnyiek.
A vizet borzasztóan keresték, a meleg vizes itatót lepték.
Az előrejelzésben láthatjátok, hogy elmúlnak a hajnali fagyok, és szinte minden nap kirepülésre alkalmas lesz az idő.
Ha úgy tetszik a virtuális startpisztolyt el le lehet sütni.
Indulhat akár a belső serkentés, melynek mértéke csupán 1 deci és célja a méhek folyadékigényének kielégítése.
Akinél kaja gond van, etethet.
Nálam még egy télre való élelemmel rendelkeznek a családok.
A cukorlepényt sok család már szinte el is fogyasztotta, így újat kaptak.
Itt álljunk meg egy szóra!
Ha valaki visszaolvasná néhány évvel ezelőtti írásaimat méltán a szememre vethetné, hogy miket írtam akkoriban a cukorlepényekről.
Igen, szinte elleneztem használatát, igazából életmentésnek, ha jól emlékszem vénás injekciónak neveztem akkoriban.
De azóta valami gyökeresen megváltozott!!!!
Mégpedig a cukorlepények minősége, állaga,és összetétele.
A mostaniak nagy része köszönő viszonyban sincs az évekkel ezelőttiekével, mondjuk az áruk sem.
Telepakolják mindenféle ásványi anyagokkal, vitaminokkal, fehérjével.
Tehát a véleményem gyökeresen megváltozott.
Akkoriban azt írtam, hogy a beadott cukorlepény nagy része a kaptár alján landol, vagy egyszerűen kihordják a méhek.
A mostaniakat simán elfogyasztják.
Annyira finoman van őrölve cukor, hogy semmi szemcse, semmi morzsalék nincs benne.
Mondjuk én a felső kategóriás legkiválóbb lepényt használom, és még nem csalódtam benne.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1525 Dátum: 2019. Február 26. 19:54 »
Én is hasonlónak ítélem a látottakat. A holnapi nappal kezdem a serkentést. Bár hozzá teszem, hogy szerintem az sem hibázott, aki csütörtökön már rakott a keretek tetejére szirupot. Van néhány erdélyi méhész barátom. Ők a lepény mellé mindig tesznek szirupot is.

« Válasz #1526 Dátum: 2019. Március 07. 19:45 »
Ma az országban több helyen viharos erejű szél fújt, ezt lehet olvasni más portálokon.
Amikor az állandó telephelyemet kerestem a szélvédettség volt a legfőbb szempont.
Egyedül az ÉK-i szél babrál ki velem, de hála az égnek ez nagyon ritka errefelé.
A mai déli lengedező szél egyáltalán nem volt zavaró, szinte zsongott a méhesem, dőlt be a virágpor.
Minden nap délután 1-kor, tehát a legmelegebb időben serkentek.
Tegnap éppen akkor toppant be hozzám egy méhészkolléga, és teljesen el volt hűlve, hogy ezt meg merem csinálni, és semmi kutatás, egy "szaglászó" méh sincs a kaptárak mögött.
Mi baj lenne....kérdeztem tőle.... hiszen teljesen zárt az etetőkocsim, és zárt vályúba töltöm a kaptárakba is a cuccot.
Nincs takaró bontás, nincs semmi macera, a méhekkel nem  is találkozom.
A fiasok már kezednek kelni, a fedett rész közepén csukott és nyitott tenyérnyi helyen már ki is kelt.
Az "ügyesebbek" délutánonként már picit tájolnak is.
Na de ennyire ne szaladjunk előre, messze van még a generáció váltás, és a hőn áhított bővítés.
A napokban sok méhésszel beszéltem, hát mit is mondjak....?
Néhány kivételtől eltekintve óriási veszteségek vannak, és általános a gyengeség.
Volt aki még a hirdetést is feladta, hogy méheket szeretne eladni, (mert szerinte jól teleltek), most pedig méheket akar venni, mert sok a lemaradó.
Azért nem árt ránézni a naptára sem.
Még csak március elejét írjuk, akármi is lehet akácig.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1527 Dátum: 2019. Március 08. 22:58 »
A napokban sok méhésszel beszéltem, hát mit is mondjak....?
Néhány kivételtől eltekintve óriási veszteségek vannak, és általános a gyengeség.

Lehet-e tudni pontosan mi ennek az oka ?
Szerintem ezekből az esetekből is lehetne tanulni ha az érintettek publikussá tennék.
Üdv. lali
üdv.: lali

« Válasz #1528 Dátum: 2019. Március 09. 07:10 »
 Lalimeheszet!
Természetesen minden alkalommal az első kérdésem az volt,... hogy mire gyanakszik a kolléga, mikor kezdődött a baj?
Az esetek döntő hányadában már tavaly napraforgó virágzás alatt komoly méhveszteségük volt az érintetteknek.
Megjegyzem, hogy a mai OV témája között is lesz a nyári méhelhullások tapasztalatai, bár még mindig megy a tökölődés ez ügyben.
Úgy érzem magam mintha előzetesen felhívták volna a figyelmem, hogy...VIGYÁZZ HARAPÓS KUTYA, aztán amikor megharapott, azt kérdezik....miért volt ott kutya?
Az OMME egyébként (Csányi Antal) segítségével egy felmérő lapot ad körebe a szaktanácsadókon keresztül.
Nagyon jó ötletnek tartom, érdekes dolgok fognak kiderülni.
Természetesen az okok nem csak a napraforgóra foghatók, de ez a virágzáson tapasztalt gondok az első helyet kibérelték, valamint a NÉBIH szerepe az ügyben elvitathatatlan.
Amit gondnak látok, hogy kevesen vállalják a kárfelmérési procedúrát, vagy későn eszméltek.
Nagyernyei Attila

*

neo

• 1000
« Válasz #1529 Dátum: 2019. Március 09. 08:42 »
Én azt gondolom, hogy a méhcsaládok állapotának alakulásában az atka játssza a döntő szerepet országos szinten. Az a helyzet, ami Antiéknál tavaly volt repcén, az nem országos jelenség, ott helyi mérgezésnek kell lennie. Ami a napraforgót illeti, az országos jelenség volt, de az is biztos, hogy a méhészek töredéke jelezte a problémát. Nálam is volt eltűnés, gondolkodtam is, hogy jelzem, de egyszerűen értelmetlennek tartottam. Egy rakás ok miatt. 1. Nem volt méhhullám. Ez önmagában elegendő lenne. Nem is vesznek így komolyan, azt mondják, messziről jött ember azt mond amit akar. Nagyon örültem, amikor Bross Péter szájából hallottam azt, hogy a hárson (talán le is fényképezett) 4 fiókos családok milyenek lettek két héttel később napraforgón. 2. Azt sem tudom melyik napraforgót járták éppen, amikor eltűntek. 3. Miért kellett volna azt feltételeznem, hogy a NÉBIH majd objektív módon áll a kérdéshez, amikor ő a hunyó? Azért ebben utólag azt kell, hogy mondjam, pozitívan csalódtam.
4. Ha nem reménykedhetek kártérítésben, akkor miért csináljak magamnak még több munkát, elvéve az időt azoktól a feladatoktól, amit mindenképpen meg kell tennem. Pl. atkairtás.
Lehetne még sorolni. Ha Anti kérdőíve erre vonatkozna, akkor nyilván kitölteném. Ezt kifejezetten jó kezdeményezésnek tartom.
 Itt ragadom meg az alkalmat arra, hogy megköszönjem én is Csányi Antinak az oxálsavas előadásait. Továbbra is hiteles embernek tartom. Azért, mert többször kihangsúlyozta azt, hogy milyen álláspontot, mi alapján képvisel. Amiről van tapasztalata, amiről tudja azt, hogy gyakorlatban kipróbálva nála miképpen működött. Ez így van rendjén. Köszönjük Anti!
Ugye egyszer azt mondtam neki, hogy akkor lesz hiteles a növényvédő szerekkel szembeni álláspontja, ha saját maga is vegyszermentesen fog mézet termelni. Az oxálsav kétségtelenül egy jó irányba tett lépés ebbe az irányba, de azt nem szabad elfelejteni, hogy ez éppen úgy vegyszeres kezelés, mint az amitráz. A mennyiségek tesznek egy szert veszélyessé. Léteznek küszöb alatti mennyiségek, és afölöttiek. A küszöb alattiak kombinációkban küszöbérték feletti hatásokat tudnak kiváltani. Ez minden vegyszerre igaz. Az oxálsavra is. A vegyszermentesre nem igaz. Na az a gond, hogy olyan manapság nem létezik. Sem a méhészetben sem a növényvédelemben. Mindenesetre Anti még mindig százszor hitelesebb Geddekasnál, aki szerint az atkairtás, de ésszerűen azt jelenti, hogy évente elég egyszer lecsorgatni az állományt oxálsavval, mert tartós hatású. Ez a több hónapos kezelés nekem azt bizonyítja, hogy az oxálsavra éppen úgy ki fog alakulni tolerancia, mint bármi másra. Ha ugyanis a direkt savas behatás miatt nem tudna kialakulni tolerancia, az azt jelentené, hogy valóban elég lenne az egyszeri csorgatás (ez alapján még Geddekas is hitelesnek lenne tekinthető, hiszen ő pont ezt állította). De hát szerintem az argentinok sem véletlenül kezelnek két hónapon át. Azért, mert nem pusztul minden atka, ami érintkezésbe kerül vele. Ha pedig nem pusztul el, akkor az vezet toleranciához.
Tulajdonképpen ez is a kritikám alapja ezen rendszerrel szemben. Nem tartom jó megoldásnak a fiasítás jelenlétében történő kezelést, mert rossz a hatékonysága. A rossz hatékonyságú kezelésekhez sok vegyszerre van szükség. Ha ugyanennyi vegyszert fiasmentes állapotban használnánk fel, akkor túl lehetne lendülni azon, hogy mindig csak az éves szaporulatot irtjuk ki. Ezáltal csak a nem kezelt állományok bocsátanának ki atkákat, azaz az odvakban élő rajok, amelyek egyszer csak kipusztulnának. De ha nem pusztulnának ki, akkor is ha kisebb lenne az országos atkaállomány mérete ezáltal, akkor a tolerancia is elkerülhető lenne. Ugyanis a tolerancia előre haladása mindig a kezelést túlélt atka állomány nagyságával egyenesen arányos. Ha nincs atka a termelő méhészetekben mert mindet kiirtottuk, akkor tolerancia sem tudna kifejlődni.
Belátom azonban a saját példámon keresztül, hogy amíg vannak olyan állományok, ahonnan több ezer atka képes betelepülni, ott ennek a gliceroxos kezelésnek a fenntartása elengedhetetlen. Azt azonban látni kell, hogy emiatt fogjuk tudni sokkal rövidebb ideig használni. Tehát ha valaki nem irtja ki időben az atkát (legkésőbb télen), akkor lesz nála nyáron annyi atka, amelyik másokat is képes tönkre tenni. Emiatt aztán a rossz hatékonyságú kezelések sokkal hamarabb vezetnek toleranciához ahhoz képest, ha nem hagynánk feldúsulni az atkaszámot.
Szumma szummárum: a gliceroxos kezelés szükségessége mások hibáinak kompenzálása.
A saját hibáinkat télen lehet elkerülni. Úgy, hogy addig kezelünk, amíg maximum 1-2 atkát tudunk lehozni. Aki nem is tudja, hogy mennyit lenne képes tél végén lehozni (mert nem ellenőrzi), az a hunyó! Anti tudja, hogy mennyit! Beszámolt róla! Ezt kellene tennie mindenkinek!