A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065893 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1035 Dátum: 2018. Február 05. 16:01 »
maradjunk a hunornál wr, lehet, hogy Attila többet dolgozott a hunorokkal mint te, de csak, hogy rávilágítsak a fellengzős semmitmondó írásaidra ..... Attilának elég akácig a 2 fiók, de néked
Idézet
harmadik fiók felrakásával el ne késsünk, mert ha elkésünk akkor lesz az, hogy a raj már április 25-e körül fent lesz a fán

Idézet
Nyilván nem akácot akartam írni hanem a repce végét, de úgy látszik rajtad kívül ezt mindenki értette.
mert olyan sok idő szokott eltelni a kettő között
Idézet
Akác előttig úgy hatszor hétszer nyitnak kaptárat és turkálnak benne, én jó estben egyszer, rossz esetben meg kétszer.

most akkor repce vége, vagy repce "előttig"

Idézet
Az anya szeretne 11-13 keretet is bepetézni de nem tud a rács miatt, ezért a fészekből 2-3 keret fedett fiast ki kell venni, amit felteszünk a rács fölé.
Mivel ez a repce elején történik, a feltett fiasok a szöktetés idejére kikelnek, a két méztéri fiók elvehető,

Most akkor repce végéig, vagy előttig elég csak rádobni a mézteret anyaráccsal amit a 8 kereten lévő család, mert az egy keret helyére nem kerül semmi (ez ugye nem fér bele az 1x foglalkozásba), majd két, három nap alatt elfoglal,(csak halkan jegyzem meg, ha anyaráccsal dobod rá, hogy az a 8 kereten lévő család csak úgy elfoglalja,), vagy fel is kell húzni? Ugye repce végét akartál írni ... lentebb azt írod már csak a 3. fiók felrakása jön, korábban másnak meg felhúzol fias keretet.  Mé egyszer megerősítem amit írtál
Idézet
Nyilván nem akácot akartam írni hanem a repce végét
Korábban azt írtad, hogy söpröd is, most meg csak szöktetsz.

Össze kellene szedni azokat a gondolatokat fejben, meg alázattal elismerni , nem csak 1x nyúlok bele, hanem többször, de előny az egyenletesebb fejlődés, meg nekem ez jött be a legjobban, stb stb. Ez így lenne korrekt és kerek ....

« Válasz #1036 Dátum: 2018. Február 05. 16:46 »
Tisztelt Méhészek!
Nagyon kezdő vagyok, van 10 családom. Hunor és NB kaptárban.
Az kérdésem milyen állapotban kell családoknak elleni?
Rakok fel pár képet jan 29-én destruktor kezelés után két nappal.
Köszönöm 

*

wr

• 1013
« Válasz #1037 Dátum: 2018. Február 05. 18:38 »
Idézet
fellengzős semmitmondó írásaidra
Értem, Szóval ha az Attila írja az akkor is rendben van ha elképesztő marhaság, ha meg wr írja az eleve nem is lehet más csak semmitmondó hülyeség. Utólag is elnézést kérek érte hogy bárkinek segíteni próbáltam, belátom hiba volt. Lehet hogy ő többet dolgozott a hunorral, a leírásából ez látszik is. Sokkal többet.  :) Kb. 1 év alatt annyit mint amit én 4 év alatt. Sajnos én egyébként is kevesebbet, mert elkövettem azt a nagy hibát hogy fekvővel kezdtem, majd aztán elkövettem egy annál is nagyobbat, hogy hagytam magam rábeszélni a félkeretre.
Hogy én is hozzak egy "jól" ideillő hasonlatot az Attila módszerére mert az itt divat.
Kb. valami ilyesmit hirdet nekem szentírásként:
Van egy részidős munkahelyem ahol dolgozom napi 2 órát, és kapok érte százezret havonta. De ez nem jó, el kell menni egy olyanra ahol adnak százharmincat, de nem 2 hanem 8 órát kell dolgozni érte! És ez a tuti módszer, ezt tapsikoljátok! Mit lehet erre mondani? Hát semmit, hagyni kell hogy menjenek, én meg elmegyek addig wellness-kedni amíg mások a kaptárban turkálnak.
Ráadásul nagyon nincs is így, nálam (a saját rendszerben) sosem volt a mostani módszerhez képest 30% méztöbblet az általa leírt babusgatós módszerrel, inkább csak olyan 10-15%.
Ha egy 6-7 léputcán telelt család nem tudja melegen tartani a 8 keretnyi fészket hanem 6 léputcába kell őket benyomorítani akkor azt megette a fene. Ráadásul nem lesz ott neki az a plusz 1 keret amit jó időben megtölt virágporral, és ha jön 3-4 nap lehűlés és nincs kirepülés akkor sincs baj, tud fejlődni mert van miből. A 6 keretbe hova teszi a virágport? Vagy akkor csak 4-be petézik? Akkor mitől fog "jobban" fejlődni?
Mindent amit leírtam segítő szándékkal írtam, merthogy valóban sokkal kevesebbet kell dolgozni ezzel a kaptárral akár elhiszed akár nem, és a mézed sem nagyon lesz kevesebb. Az Attila babusgató módszerét emberileg is képtelenség megcsinálni egy nagyobb állománnyal, de épp arról próbáltam itt írogatni hogy nem is kell, meg lehet oldani máshogy, jóval kevesebb munkával. Na mindegy...

« Válasz #1038 Dátum: 2018. Február 05. 18:51 »
A, ha Attila írja és a, ha wr írja között annyi a különbség, hogy az Attiláéra kíváncsiak vagyunk, sőt kértük, hogy írja le! Te egyelőre csak arra vagy itt hivatott, hogy elvedd a kedvét ettől. Hidd el, ha neked is lesz egy építő jellegű hozzászólásod, örömmel elolvassuk, de addig is, hagyd már azokat, akik valóban kíváncsiak az Attila módszerére! Köszönöm!

*

wr

• 1013
« Válasz #1039 Dátum: 2018. Február 05. 19:11 »
A privát üzenetek amiket itt kaptam, meg az email-ben történő megkeresések is az ellenkezőjét bizonyítják az írásodnak. Ha nem érdekelte volna őket amit írok akkor nem keresnek. Utóbbiaktól utólag is elnézést kérek, azt az email fiókot nem olvasom, a levelek automatikusan törlődnek, tehát csak a privát üzenetekre tudok válaszolni. De azt hiszem ezek után arra sem fogok, mert talán be sem lépek többet.
Idézet
A, ha Attila írja és a, ha wr írja között annyi a különbség
Azt azért tedd hozzá hogy számodra. Tudod, láttam én már karón varjút, meg megszállott félkeretes kollégát is, aki szintén görcsösen ragaszkodott a kis dolgaihoz, semmivel sem lehetett meggyőzni más módszerről. Most már ő is hunorozik, ugyanazzal a módszerrel amire itt "senki nem kíváncsi".  :D

*

oszkár

• 1226
« Válasz #1040 Dátum: 2018. Február 05. 19:12 »
P
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 15:59 írta oszkár »

« Válasz #1041 Dátum: 2018. Február 05. 19:33 »
A privát üzenetek amiket itt kaptam, meg az email-ben történő megkeresések is az ellenkezőjét bizonyítják az írásodnak. Ha nem érdekelte volna őket amit írok akkor nem keresnek. Utóbbiaktól utólag is elnézést kérek, azt az email fiókot nem olvasom, a levelek automatikusan törlődnek, tehát csak a privát üzenetekre tudok válaszolni. De azt hiszem ezek után arra sem fogok, mert talán be sem lépek többet.
Idézet
A, ha Attila írja és a, ha wr írja között annyi a különbség
Azt azért tedd hozzá hogy számodra. Tudod, láttam én már karón varjút, meg megszállott félkeretes kollégát is, aki szintén görcsösen ragaszkodott a kis dolgaihoz, semmivel sem lehetett meggyőzni más módszerről. Most már ő is hunorozik, ugyanazzal a módszerrel amire itt "senki nem kíváncsi".  :D

Nem akarom vakon követni Attilát és eltántoríthatatlanul dicsőíteni a módszerét. Egyszerűen csak szeretném végigolvasni azt, hogy ő mit és hogyan csinált a tízkeretes fából készült, hunor kaptáraiban a méheivel. Itt szerintem senki sem olyan együgyű, mint amilyennek a te tartasz bennünket. Képes vagyok eldönteni, hogy mi a jó és a mellőzhető dolog azokban az írásokban, amiket ide írnak a tagok. Hidd el a fórum olvasói és még én is     csak azokat a tanácsokat, ötleteket használom fel amiket én jónak ítélek és az én méhészetem adottságaiba be tudok illeszteni. Tényleg meg kellene fogadnod oszkár tanácsát és leírnod a te, egy évedet a hunorban. Ígérem, ha egy wr klón felregisztrál és osztani kezd, megkérem őt is, hogy tartsa tiszteletben a közlendődet!

« Válasz #1042 Dátum: 2018. Február 05. 20:02 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 01. 22:23 írta kivancsi111 »

*

nata

• 176
« Válasz #1043 Dátum: 2018. Február 05. 21:11 »
Szerintem azt senki nem vitatja, hogy a szűkítésnek jótékony hatása van a tavaszi fejlődésben. Viszont ahogy írták is, mérlegelni kell, hogy megéri-e a ráfordított plusz munka. Pl. 100 családot kezelek szűkítgetéssel vagy 150-et enélkül. Kicsit olyan ez, mint a vándorlás. Megyek virágról-virágra 100 termelővel vagy szinte helyben termelek 150-el ugyanannyi mézet, csak sokkal kevesebb költséggel. Majdnem elfelejtettem ,hogy azért tavasszal a szűkítgetéssel egy jó pár napig tartó rossz idő esetén eléggé meg lehet szívni a dolgokat.

« Válasz #1044 Dátum: 2018. Február 05. 21:26 »
Én ezt a módszert 250-320 Hunor családdal csináltam.
Azért mert aprólékosan leírtam (bár sokkal részletesebben is lehetett volna) nem jelenti azt, hogy tökölődtem.
Amíg egy fiókon volt a kezelés, azt általában 2 nap alatt el szoktam végezni.
Ha valakinek megadatott az életben az a szerencse, hogy Buchinger György salgótarjáni méhész mögött toporoghatott, az biztosan nem tökölődik.
Olyan határozott, gyorsan dolgozó méhésszel még nem találkoztam.
Szerencse is kell hozzá, hogy ilyen szakemberek társaságukba fogadtak.
Senkit nem kértem arra, hogy kövessen.
Azt viszont továbbra is röstellem, hogy úgy mondanak róla véleményt, hogy soha nem próbálták!
Ha valami kiakaszt, ez az.
Én sem kotyogok bele olyan dolgokba amit nem próbáltam.
27 évig nem lehet valaki balfácán, mert előbb-utóbb tönkremegy.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1045 Dátum: 2018. Február 05. 22:28 »
wr, írta valaki, h egyik jobb mint a másik. Csak azt lenne jó megértened, hogy a nem csinálok semmit hihető. Egy kezdőnek talán! Írd le te is, ennyi.... majd szépen eldönti mindenki, neki mi a jó!

« Válasz #1046 Dátum: 2018. Február 06. 07:13 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 01. 22:23 írta kivancsi111 »

*

wr

• 1013
« Válasz #1047 Dátum: 2018. Február 06. 08:27 »
Nem írok le semmit mert amit leírtam azt is felesleges volt. Jenő leírta a tutit, Attila módszerét kell követni, és majd kiderül hogy 1 év elteltével lesz-e még egyáltalán kedved méhészkedni.  :)
Ha veszünk egy normális állapotot, tehát rendben áttelelt a család, van elegendő élelme és az anya is normálisan petézik, akkor hogy a család milyen ütemben fog feljönni akácra, az időjáráson kívül már csak egyetlen dologtól függ, a fészek hőgazdálkodásától úgy április elejéig közepéig. Tehát nem a serkentésektől, és nem is a 6 keretre szűkítéstől.
Csatolok egy képet aminek a megértéséhez nem kell energetikai mérnöknek lenni, és aki foglalatoskodott már a lakása vagy a háza hőgazdálkodásával, szigetelésével, és a fűtése költségeivel annak nem fogok újat mondani. A kép nem biztos hogy arányos mert szabad kézzel rajzoltam, de a lényeg látható. A fekvősök most majd újból fel fognak hördülni, de ha tetszik nekik ha nem, a család a fekvőben az egész kaptárat fűti, még akkor is ha oldalról takarva van! Ez jelentős hőveszteséggel jár. Attila írásának megfelelően betettem egy kék színű takarást a fekvőbe. Ugye ez nem zár légmentesen mint írta, hanem alul és felül is rés van amin a méhek közeledhetnek. A fészek hője körkörös irányban sugárzódik szét, de a meleg levegő felfelé áramlik. A takarás felső résén ha lassabban is, de szépen eltávozik az összes meleg, át a kaptár távolabbi részébe. Ráadásul alul az alsó résen ki fog alakulni egy másik légáramlás is a lakás fűtéséhez hasonlóan, azaz azon jön vissza a hideg levegő a család alá, és ebből lesz egy körforgás.
Tehát a rakodókhoz képest a fekvőben akkor is jóval nagyobb a fészek hővesztesége ha takarva van, a család vontatottabban fog fejlődni, és ilyenkor jön az, hogy a már leírt módszerrel ezt megpróbálják kompenzálgatni (szűkítgetés stb.), több kevesebb sikerrel. És ehhez még ugye x naponta kaptárt is kell nyitogatni, amivel szintén elengedjük a fészek melegét. A szűk odú a legmegfelelőbb a család fejlődésére egy márciusi időszakban. Ezért jobb a fejlődés tekintetében (is) egy 9 keretes szigetelt hunor fiók akármilyen fekvőnél, mert abban nem kell elkövetni ezeket a hőveszteségből adódó beavatkozásokat mégis jól tud fejlődni a család. Töredéke munkám lesz tavasszal? Igen.
Ahol egy rakodóban ilyen szöszmötölésre van (illetve lenne) szükség tavasszal azok a gyenge családok. Azonban egy 4 kereten áttelelt családdal sem érdemes ennyit dolgozni, mert akkor sem lesz akácra termelő, és akkor jön az újabb Attila féle trükk (az évben már a második felesleges beavatkozássorozat), hogy akkor korlátozzuk brutális módon a családot. Borítsuk fel a család természetes népességmegoszlását, hogy valamennyit mégis termeljen. Kérem szépen az erős és egészséges családdal ilyet sem kell elkövetni, ennek ellenére is népes lesz, és a két hunor fiókot meg fogja tölteni mézzel. Ha van mondjuk 3db 4 keretes családunk tavasszal akkor azokat nem pátyolgatni meg szűkítgetni kell, hanem csinálni belőlük 2db 6 keretest, és akkor azok pátyolgatás nélkül is termelni fognak. Elment már a kedvem az írogatástól, de majd ha odaérünk lehet hogy teszek fel egy két képet mert az beszédesebb.

« Válasz #1048 Dátum: 2018. Február 06. 09:11 »
wr, jó kis hozzászólás, szakmai érvekkel alátámasztva. Pár dologban azért vitatkoznék veled.

Idézet
A fekvősök most majd újból fel fognak hördülni, de ha tetszik nekik ha nem, a család a fekvőben az egész kaptárat fűti, még akkor is ha oldalról takarva van!

Ez csak akkor igaz, ha a takarás nem teljesen zárt, illetve ha nemcsak alul, hanem felül is van átjárási lehetőség. Télen kifejezetten hasznos ez a levegőáramlás, mert egyáltalán nincs vizesedés és penészesedés, ha résnyire a szellőző is nyitva van. Tavasszal már más a helyzet, én speciel a szűkítéskor telibe takarom a családokat, nincs semmilyen hőveszteség.

Idézet
Tehát a rakodókhoz képest a fekvőben akkor is jóval nagyobb a fészek hővesztesége ha takarva van, a család vontatottabban fog fejlődni, és ilyenkor jön az, hogy a már leírt módszerrel ezt megpróbálják kompenzálgatni (szűkítgetés stb.), több kevesebb sikerrel.

Nem azért szűkítünk, hogy a hőveszteséget kompenzáljuk, hanem azért, hogy akác előtt két héttel ne 9-10 kereten legyen szétszórva a fiasítás. Legyen 6-7 táblás (11-12m2/lépoldal) fiasítás. Ebben az esetben ugyanis nincs mézkoszorú, így nem kell fiast pergetni a tisztító pergetésnél.

Érdekelne, hogy akác indulásakor Te hogyan veszed ki a második fiókban lévő felhúzott fias keretekből a mézet?

Idézet
És ehhez még ugye x naponta kaptárt is kell nyitogatni, amivel szintén elengedjük a fészek melegét. A szűk odú a legmegfelelőbb a család fejlődésére egy márciusi időszakban. Ezért jobb a fejlődés tekintetében (is) egy 9 keretes szigetelt hunor fiók akármilyen fekvőnél, mert abban nem kell elkövetni ezeket a hőveszteségből adódó beavatkozásokat mégis jól tud fejlődni a család. Töredéke munkám lesz tavasszal? Igen.

Nem csak ezért bontunk kaptárt, hanem azért is, hogy építtessünk. Cseresznyevirágzás végétől kezdve heti egy alkalommal kell bővíteni, amit én műléppel végzek, illetve majd az építtető keret is egy ilyen bővítésnél kerül be. Természetesen ehhez hordás is kell, ami nálunk adott, így érdemes kihasználni. Természetesen ha nincs folyamatos emelkedés, akkor fiasításra alkalmas kerettel bővítek. Pillanatok alatt megvan, még csak ki sem kell teljesen bontani a családot. Felső takarást felhajtom, oldaltakarást elhúzom, ha bundásan fedik a méhek a szélső lépet, akkor elé rakom a bővítő keretet és kész. Ha nem fedik, akkor nem kapnak keretet, de ez a ritkább eset.

Az a véleményem, hogy Te is beleestél abba a hibába, mint Kiváncsi111, hogy a méhészkedésed kezdetén kipróbáltad ezt is, azt is úgy, hogy valójában még nem értettél a méhészkedéshez, tehát nem láttad át összefüggéseiben a dolgot. Mire belejöttél egy kicsit a méhészkedésbe, addigra jutottál el a hunorhoz amivel végre sikereket értél el, és ebből azt a következtetést vontad le, hogy a többi rendszer rossz. Egyáltalán nem rosszabb a hunornál sem a fekvő, sem a fél keretes rakodó, csak teljesen más szemlélettel kell benne méhészkedni. Ha valaki átlátja a rendszert amit használ, és kiveszi a felesleges lépéseket a technológiájából, akkor nagyon hatékonyan lehet dolgozni bármelyik kaptártípussal.

Örülnék, ha hasonló írásokkal jelentkeznél a jövőben is és így kialakulhatna egy építő jellegű kommunikáció. Amit most leírtál az alapján kedvet kaptam ahhoz, hogy kipróbáljam a 9 keretes hunort.

Attila Hunoros írásával kapcsolatban nekem az az érzésem támadt, hogy Attila lélekben mindig is fekvőkaptáras méhész volt, és 27 év után végre eljutott a számára legideálisabb rendszerhez, a fekvőkaptárhoz. Ezért is szokta azt írni, hogy a fekvőkaptár számára a béke szigete.

*

wr

• 1013
« Válasz #1049 Dátum: 2018. Február 06. 09:13 »
Ami kimaradt az írásomból ha már az ellentmondások szóba kerültek. Emlegetve lett nemrég a méhek természetes szálláshelye az odú, mert hogy aszerint élnek évezredek óta, meg a dicsőített NB fekvő.
Ha valami a méhek mindenféle természetes ösztönének ellentmond akkor az éppen a fekvő kaptár. Ellentmond a tavaszi fejlődésüknek, a mézük tárolásának és a telelésre való felkészülésüknek is. De csak azért is ilyennel kell méhészkedni.  :D Még véletlenül sem szabad a 9 keretes hunorral, ami ha a Geddekastól eltekintünk akkor az itthon fellelhető fészkek közül a leginkább megközelíti a természetest.
De írjanak erről azok is akik "tudnak" méhészkedni, mert én nem tudok.