A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065904 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #540 Dátum: 2017. Február 06. 16:04 »
Attila ! Arról nem a méhészek tehetnek !
« Utoljára szerkesztve: 2018. Január 27. 23:35 írta mézengúz »

*

barger

• 173
« Válasz #541 Dátum: 2017. Február 06. 19:03 »
Az alábbiakat mindenki fenntartásokkal kezelje. Csupán a képzelet szüleménye stb stb...
Nem vállalok felelősséget érte. Ha valaki kipróbálná akkor azt csak 1 családon és csak saját felelősségére tegye.
Egyébként is csak egy lelkes amatőr vagyok.

Attila, ha cenzúrázod vagy kitörlőd teljes mértékben megértem.

Tehát. A piacon jelenleg is van forgalomban Fumagilin. Aki akarja be tudja szerezni, persze használni nem lehet, illetve ha jól tudom csak a megmaradt készleteket. "Persze van aki egy évezredre bespájzolt"

Helyette van egy szer ami hatásos, van benne egy kis "plusz", így név nélkül. Aki úgy gondolja vásárolja meg, próbálja ki.

Méregkeverők figyelmébe:
A humán gyógyászatban régóta használt szer hasmenés enyhítésére a csersav(tannin). Megtalálható gyógyszerekben, de természetes formában teában, kávéban, csokoládéban, vörösborban stb. Egyesek azt is tudni vélik, hogy a sok étcsokoládé evése szorulást okoz.
Hatása a méhekben: Összehúzza a bélfalat és enyhíti a gyulladáscsökkentő hatása van. Mivel összehúzza a beleket ezért a méhet ürítkezésre készteti, kiüríti a kórokozót, illetve összehúzza a bél nyálkahártyáját ezáltal a spóra nehezebben tud behatolni a sejtfalon. A Spórákra és magára a kórokozóra nem hat, viszont közvetve segíti a gyógyulást.
Adagolás: 1kg lepényben vagy egyszeri szirupos kezelés alkalmával 0,2g
Mezőgazdasági boltban megvásárolható borászati alkalmazásra ajánlott por formájában. Akinek ez nem elég az megveheti a gyógyszertárban is.

A csersav önmagában nem elég, szükség van még valamire ami a kórokozót is pusztítja.
A méhészek régóta tudják, hogy ha nozémás volt a család és virágzott a közelben a fűz, kiváltképp a fehér fűz akkor kigyógyultak a családok, vagy nem lettek betegek. A fehér fűz kérge levele és nem utolsó sorban a virágpora nagy mennyiségben tartalmaz szalicint, szalicilt, szalicilalkoholt. A szalicil a szervezetben szalicilsavvá alakul át. A szalicilsav pedig erős baktérium és gombaölő hatású szer. A szalicin pedig nagyon hasonlít összetételileg az acetil szalicil savhoz ami pedig az aszpirin hatóanyaga.
A szalicilt az egész EU-ban betiltották, kivéve Magyarországon. Ki tudja miért?
Összetétel:
86g szalicil
40g csersav
desztillált víz/esővíz/ioncserélt víz ad 1000ml.
Adagolás: 5ml 2,5-5dl szirupba családonként, vagy 5ml 1kg lepénybe.
A szirupos kezelést 1-2 naponta meg kell ismételni fertőzés súlyosságától függően 10-15 napig. Közbe, utána kontroll.

Figyelem! A fenti szer úgyanúgy mint az összes többi a spórát nem öli, súlyos fertőzés esetén a kötelező a kontroll különben újra felütheti a fejét.

A most jelentkező hasmenés nem írható 100%-ban a nozéma számlájára. Lehet hogy simán csak hasmenésük van a nem megfelelő telelő élelem illetve a hosszú szobafogság miatt. A hasmenés mindenesetre elősegíti a nozéma apis és ceranae terjedését.

Legutolsósorban. Vegyük már észre, hogy a nosema ceranae egy néma gyilkos. Anélkül fertőz, hogy a méhész észrevenné. Két tünet lehet feltűnő. Eltűnnek a kijáró méhek, illetve hasmenés nélküli mászkáló méhek láthatóak. Ezutóbbi fokozottan jelentkezik amitrázos kezelés alkalmával. Elég egy kicsit atkásabb család, kicsit nagyobb amitráz adag és kiürül a kaptár. A diagnózist beküldött minta alapján, vagy utólag az üres kaptár alapján lehet megállapítani. Egy egyszerű pár ezer forintos mikroszkóp is elég 4-600x-os nagyítással. Ezzel a nozáma fertőzés megállapítható. Az apis és a ceranae megkülönboztetéséhez viszont gyakorlott szem kell. A ceranae hosszúkás "stadion", vagy "lovaglópálya" alakú, az apis inkább ovális. Egymás mellett az apis spórája nagyobbnak tűnik. A vizsgálat nélküli kezelést ahhoz tudom hasonlítani, mint amikor valaki a jól megszokott módon higiénikus alj nélkül kezel megszokásból. Aztán egyszer csak beüt a baj, hallottunk már ilyet számtalanszor. Mézengúz sem győzi hangoztatni, bajok vannak a nozéma fronton.

A szereken kívül egyetlen fegyverünk van. Erős család, bő virágporos méhlegelő. Az egészséges családban a betegség is nehezebben üti fel a fejét. Ahogy egy méhész kollégám mondta: Csinálhatsz akármit. A gethás családot egy valami szokta kihúzni a legnagyobb betegségből is. A jó hordás.

Na most akkor pörgessetek vissza ahhoz a részhez hogy NEM vállalok felelősséget és mindeni csak saját felelősségére.

Baranyi Gergely

« Válasz #542 Dátum: 2017. Február 06. 19:22 »
Nem értem!

(képletesen írom magamra)
Szerintem nemzeti tulajdonságunk az, hogy ha a nálam gond van, akkor még ki is oktat hol hibáztam, és megnyugtatja magát, hogy ő mindent jól csinált, azt hiszi őt nem érheti baj.
Vannak emberek, akik a szívüket melengetik és hízlalják azzal, hogy a másik házánál baj van. Szinte örülnek a másik sikertelenségének.
De ha nála is becsap a "villám" akkor mindenki mást hibáztat.
Régen azt hittem, hogy csak a komcsik ilyenek.  :-X
Tévedtem.

mézengúz, igazad van, hogy "balfasz,felelőtlen,szakmailag megalapozatlan intézkedés"
de ezzel és Attila szakmai valós és vélt indokaival még nem lakunk jól.
Szerintem itt lenne az idő valós változásra. Most!
OMME tagként elvárnám, hogy azonnal állást foglalnak, vagy ha kappanok is, legalább a szakmának kellene ráhatni de mán.
Szomszédom nagy Kossuth rádió hallgató. Most mondta, hogy ma reggel valamelyik műsorban bejelentették, hogy a méhcsaládok száma a tél alatt 25%-os veszteséget ért el. Már a Kossuth rádió is ezzel foglalkozik.
Kérdem én!  És? 
Nem kéne a szakma képviselőinek valamit csinálni? Ha mán kitartjuk őket.
Kíváncsi lennék, hogy a román vagy a francia méhészeknek ezen probléma esetén hány napjukba, vagy órájukba telne a döntéshozóra kényszeríteni a fumagilin engedélyeztetését, rendszerbe állítását.

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #543 Dátum: 2017. Február 06. 19:33 »
barger!
Köszönöm a leírást, most nem kell, de kelhet, ezért elmentettem írásod. Azért vannak akik nem azért imádkoznak, hogy a szomszéd tehene is dögöljön meg.

« Válasz #544 Dátum: 2017. Február 06. 19:43 »
"Újra töltve" talán valaki más is hasznát veszi.
http://www.beekeepingforum.co.uk/showpost.php?p=49691&postcount=44

Emulgeált timol keverék  (Nozéma ellen) Az eredeti forrás a fenti linken található.

30g timol kristály egy mézes üvegben, adj hozzá 5ml
izopropil-alkoholt.(megfelel a házi pálinka is)Helyezd az üveget forró vízfürdőbe az oldódás
meggyorsításához.
Egy másik üvegbe önts 140ml forró vizet, és adj hozzá 1 teáskanál
lecitin granulátumot, keverd el jól, és helyezd ezt is forró
vízfürdőbe. Gyakran kevergesd kb. 10 percig, amíg a lecitin granulátum
fel nem oldódik. Ezután a fel nem oldódott lecitin eltávolításához
leszűrheted a keveréket egy teaszűrővel vagy ilyesmivel. Aztán
egyszerűen add hozzá a feloldott timolt ehhez a keverékhez, és keverd
össze jól. Tejhez hasonlóan fog kinézni.

Használathoz adj 5ml-t minden gallon sziruphoz, és keverd el. [1 UK
gallon = 4,55l, így 1,1ml jön ki literenként.] A szirup ugyancsak
tejszerű lesz, nem úgy mint az eredeti keverékkel. (A puha gyúrt cukorlepénybe is adható kilónként az 1,1 ml)

Ha [napokkal] később kristályok formálódnak a keverékben, melegítsd
újra egy régi lábasban, jobb ha ezt a szabadban teszed

« Válasz #545 Dátum: 2017. Február 06. 20:02 »
Magyarországon két terület természetes védettséget ad a nosema ellen , egyik Szekszárd vörösbor vidék / tannin/ , a másik a füzesek / szalicil v. szalicin / ! Sajnos ez a védettség nem mindig elégséges , ezért kár kísérletezgetni a boszorkány konyhával , amikor a nosema fertőzés járványszerű / 2004-óta minden nyáron bizonyos időszakokban megfigyelhető volt / .
« Utoljára szerkesztve: 2018. Január 27. 23:39 írta mézengúz »

« Válasz #546 Dátum: 2017. Február 06. 20:26 »
Nagyon tetszett a Barger írása. A képet én is azért tettem fel hogy kicsit tisztítsak a helyzeten. Egy kaptárba űrítkező családból vett minta ahol nincs nozéma spóra. Rá akartak beszélni a fumidilre de én a teszt nélkül vakrepülésnek, így utána meg pénzkidobásnak tartanám. Persze nem néztem minden családot külön.

« Válasz #547 Dátum: 2017. Február 06. 21:45 »
Kamikaze!

Az még nem nozéma, az a legyengült családoknál a meleg beálltával lesz,
De március elején is mutass már arról a családról, vizsgálatáról képet, ha lehetséges,
kívánom, hogy rendben legyenek, de nagyon kíváncsi vagyok a márciusi állapotra,
rád fogok írni, köszi.

« Válasz #548 Dátum: 2017. Február 07. 06:57 »
Tegnap a Szekszárdi Méhészklubon a jelenléti ív szerint 72-en voltunk.
Tettem fel néhány kérdést a jelenlévőknek.
"Ki nézte meg a méheit?"
"Ki van megelégedve velük?"
A méhészek kicsit több mint 1/3-a tette fel a kezét a második kérdésemre.
Ez nem azt jelenti, hogy ekkora a baj, de azért jelzés értékűnek tartom.
Elmondtam nekik, hogy ne megszokásból nyissanak kaptárt, mert lehetnek meglepetések.
Igen is pillantsanak rá a méhcsaládokra, hogy hol helyezkednek el.
Legfontosabb ez élelem ellenőrzése, ezzel ne várjanak márciusig.
Valami van a levegőben, mert nem sok vidám arcot láttam tegnap este.
Az okok ismertek.
Remélem egy hónap múlva másként látják a világot azok, akik nem nyújtották a kezüket.
Az előadóval vacsoráztam, és persze téma volt, hogy milyenek a méhcsaládok, mennyi gond van.
Abban egyezett a véleményünk,hogy csökkent a tolongás a méhészkedést elkezdeni akarók részéről.
Azért minden rosszban van valami jó is.
Sokan vagyunk, és már több mint elegen!
Nagyernyei Attila

« Válasz #549 Dátum: 2017. Február 07. 07:48 »
Kevanaar. Rendben, majd írj rám.

« Válasz #550 Dátum: 2017. Február 09. 18:19 »
Sziasztok!
Hozzászólásommal remélem nem indítok háborút, és egyelőre feltételezésemet sem tudom bebizonyítani.
Gondolom sokan hallotok rémisztő híreket a méhcsalád pusztulásokról.
Valószínűnek tartom, hogy engem egy kicsit többen keresnek, de volt szaktanácsadó kollégám is arról számolt be, hogy a múltheti felmelegedés után, forró drót volt nála is.
Na nem kertelek, leírom gondolatimat.
Akik panaszkodtak, mindenkit megkérdeztem, hogy rendezte be a téli fészket, hogy takart, mekkorák a kijárók.
Érdekes megállapításra jutottam, amiből végső következtetést nem szabad levonni, de logikusnak tűnik.
Akiknél nincs probléma, vagy számottevően kevesebb, ők vagy higiénikus aljjal teletettek, vagy óriási kijáróval, vagy belső szellőztetéssel.( Felső takarót kicsit hátra húzták.)
Ezzel mit értek el?
Az anyák még nem indultak be ezerrel!!!!
Akik gondosan betakargatták a méheket, és oldalról is erősen takartak, valamint kis kijárót hagytak, náluk hallani nagyobb gondokról.
Ők pedig azt állítják, hogy mindig így csinálták, soha nem volt ezzel semmi baj.
Igen ám, de kérdezem...mikor volt ilyen hosszan tartó visító hideg, amikor a méhek nem tudtak repülni?
Évek óta azon panaszkodunk, hogy nincs tél.
Évek óta arról beszélünk, hogy két hetente tudtak repülni.
Évek óta arról hősködtünk, hogy 5 kiló mézzel kiteleltünk.
És mi volt most?
Hatalmas cumi, aki nem adott ősszel a méheknek eleget.
Hatalmas cumi, akik gondosan takargatták, pátyolgatták a családokat.
Akkor mi történhetett?
Semmi más, mint ismét bejött Örösi Tanár Úr intelme.
A korai fiasítás nagyon káros, igen megviseli a méhcsaládokat, különösen akkor, ha közben nem tudnak tisztulni.
Tehát aki nagy kijáróval, vagy higiénikus nyitott aljjal, esetleg felső szellőzéssel teleltetett, ő nem csapta be a méheit, nála nem indultak be korán az anyák.
Kérdésem.
Hova ez a nagy sietség, hogy januárban már serkentjük az anyákat?
Nekem meggyőződésem, hogy sok méhész vétett, mert ismét megszokásból próbált teleltetni.
A témát folytatom, ha van rá igény.
Nagyernyei Attila

« Válasz #551 Dátum: 2017. Február 09. 19:10 »
Szia Attila. Szerintem folytasd nyugodtan. ;D

« Válasz #552 Dátum: 2017. Február 09. 19:14 »
Az fiasít, amelyik olyan fajta, és/vagy atkagond volt ősszel.

« Válasz #553 Dátum: 2017. Február 09. 19:37 »
Akkor folytatom.
Az egyik méhészetet végignéztem, mert sok családot bezárt a méhész.(Az állomány 20%át.)
40 család alatt volt nyitott higiénikus alj, azok mind egytől-egyik bombák, még hulla is csak néhány darab volt.
A 40 család nem egy sorban, és különböző fele repültek.
A közöttük lévő családok vagy nem éltek, vagy nozemásak voltak, de kajahiány azoknál általánosnak mondható.
A 40 családnál az élelemből is kevesebb fogyott!
Egy esetből, és a kapott telefonokból következtetéseket csak óvatosan szabad levonni, de az előbb leírt méhészet egy kísérletnek is felér.
Az ország északi részéről nincs pontos információm, főként innen a déli országrészből hallok a gondokról.
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1010
« Válasz #554 Dátum: 2017. Február 09. 20:16 »
Azért mert arra laksz, de itt középen is gondok vannak, ugyan az.
A kisebbekből már páran megnyíltak, de a "nagyhoz" el kell mennem szimatolni.
Üdv:robi