Sziasztok!
Hozzászólásommal remélem nem indítok háborút, és egyelőre feltételezésemet sem tudom bebizonyítani.
Gondolom sokan hallotok rémisztő híreket a méhcsalád pusztulásokról.
Valószínűnek tartom, hogy engem egy kicsit többen keresnek, de volt szaktanácsadó kollégám is arról számolt be, hogy a múltheti felmelegedés után, forró drót volt nála is.
Na nem kertelek, leírom gondolatimat.
Akik panaszkodtak, mindenkit megkérdeztem, hogy rendezte be a téli fészket, hogy takart, mekkorák a kijárók.
Érdekes megállapításra jutottam, amiből végső következtetést nem szabad levonni, de logikusnak tűnik.
Akiknél nincs probléma, vagy számottevően kevesebb, ők vagy higiénikus aljjal teletettek, vagy óriási kijáróval, vagy belső szellőztetéssel.( Felső takarót kicsit hátra húzták.)
Ezzel mit értek el?
Az anyák még nem indultak be ezerrel!!!!
Akik gondosan betakargatták a méheket, és oldalról is erősen takartak, valamint kis kijárót hagytak, náluk hallani nagyobb gondokról.
Ők pedig azt állítják, hogy mindig így csinálták, soha nem volt ezzel semmi baj.
Igen ám, de kérdezem...mikor volt ilyen hosszan tartó visító hideg, amikor a méhek nem tudtak repülni?
Évek óta azon panaszkodunk, hogy nincs tél.
Évek óta arról beszélünk, hogy két hetente tudtak repülni.
Évek óta arról hősködtünk, hogy 5 kiló mézzel kiteleltünk.
És mi volt most?
Hatalmas cumi, aki nem adott ősszel a méheknek eleget.
Hatalmas cumi, akik gondosan takargatták, pátyolgatták a családokat.
Akkor mi történhetett?
Semmi más, mint ismét bejött Örösi Tanár Úr intelme.
A korai fiasítás nagyon káros, igen megviseli a méhcsaládokat, különösen akkor, ha közben nem tudnak tisztulni.
Tehát aki nagy kijáróval, vagy higiénikus nyitott aljjal, esetleg felső szellőzéssel teleltetett, ő nem csapta be a méheit, nála nem indultak be korán az anyák.
Kérdésem.
Hova ez a nagy sietség, hogy januárban már serkentjük az anyákat?
Nekem meggyőződésem, hogy sok méhész vétett, mert ismét megszokásból próbált teleltetni.
A témát folytatom, ha van rá igény.
Nagyernyei Attila