Azért a Hunorosoknak -ill. aki hunorban tervezi a méhészkedést- sem kell elkeseredni. Már ami a jövőt illeti...

Én a magam részéről épp az eleség miatt aggódom a legkevésbé. Amiatt aztán nem fáj a fejem a Hunorban. A Hunor családokat kiválóan fel lehet készíteni a telelésre úgy, hogy az élelemkészlet olyan bőséges legyen nála, hogy gyenge tavaszi legelő esetén se kelljen élelempótlás miatt etetni.
Nem kell hozzá más mint szaktudás, szorgalom, sok év tapasztalat, rutin és önzetlenség.
Rengeteg embert ismerek, akik évente többször nyaralni mennek, hitelből vásárolnak karácsonyra, elb..nák a világ összes pénzét is. Aztán, ha akkumulátort kell venni a kocsiba akkor meg húzzák a szájuk szélét, hogy honnan szedjék elő rá a pénzt. Mer' ugye másnak meg milyen jó... Én pl. a kristálycukorral is úgy vagyok, mint ahogy a tűzifával. Vannak prioritások, fontos dolgok amik az elsők és utána jöhet csak a többi. Nálam az udvarban már a jövő év utáni évi tüzifa is fel van kuglizva. Épp úgy, ahogy van 3 raklap cukor is a garázsban. Igen, már most ott van 3 raklap cukor, és ha szükséges, akkor veszek még hozzá.
Ezt csak azért írom, mert a méhészek többsége csak kifelé szeret venni a kaptárból visszafele forgatni már kevésbé megy a dolog. Pedig ez mindennek az alapja.
Nem messze tőlem van 2 kezdő méhész. 2011-ben (ami épp az utolsó jobb év volt) vettek tőlem 10 méhcsaládot. Akkor még apámnak volt tizen egynéhány 18 keretes NB-ben családja. Kérdeztem, milyet szeretnének és megmutattam nekik a Hunorokat és az NB-ket is. Hát ők csak hunort akarnak, mer' csak rakodóban tudják elképzelni a méhészkedést. Jó, akkor legyen hunor. Akác előtt adtam el nekik a családokat, mindjárt az évben szépen tudtak pörgetni tőlük. Aztán hamar elszaladt velük a paripa és már úgy adták elő magukat a környékben hogy ők aztán mindent tudnak, majd ők megmutatják, hogyan kell ezt csinálni. Részben mosolyogtam is a dolgon részben azért kissé bosszantott a nagy arc, meg a sok baromság, amiket összehordtak. Mára úgy 5 év múlva aztán erősen visszavettek ebből. Mivel az utóbbi 5 évbe ló...szt sem pörgettek. Karácsonykor panaszkodtak, hogy otthon folyamatosan b..tatja őket az asszony, hogy csak a pénzt viszik de eredmény semmi. Én egyébként az elejétől kezdve folyamatosan segítettem őket ingyen rajokkal, atka elleni védekezésben stb. De bevallom néhány szakmai fogásról nem beszéltem nekik. Épp azért mert olyan pökhendi módon viselkedtek, mint akik már mindent tudnak. Az egyik aztán már kérdezni sem mer meg szerintem már nem is akar, legszívesebben kiszállna az egészből. Csak annyira felfutatta magát a környéken, hogy Ő már sok helyen "komoly méhész ám...". Így nehéz a hirtelen döntés, de majd az idő megoldja. A másik (együtt vannak egyébként) viszont eljött hozzám és kérte a segítségemet, hogy mit csinálnak rosszul?. Valamiért sikerült indulatosan válaszolnom neki amiért aztán elnézést is kértem. Azt mondtam hangosan neki, hogy nézz rám, nézz ide a szemembe! Adj nekik enni b..meg! Megértetted?
A cukor mértékegysége -főleg ahol szűkös a nyári méhlegelő és nagy a méhsűrűség- ott nem tesco kilós, hanem a raklap. Aztán már nyáron nem kell sajnálni a családtól. Nem hogy nem sajnálni, hanem rendesen meg kell őket etetni. Úgy, hogy augusztus végére náluk legyen szinte az összes telelő élelem.
Kérdés, neki lehet-e hunorban adni a méhcsaládnak 20 kg vagy több telelő élelmet anélkül, hogy kiszorítanánk vele az anyát, és a virágport, a fiasítást? Igen, könnyedén nekik lehet adni, nekik is kell adni...