A méhcsaládok általános állapota

• 3976 válasz
  • 1077830 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #525 Dátum: 2017. Február 05. 08:55 »
Több méhész jelezte , hogy csúnya üritkezést lát /kőr alakú, híg, szemcsés/, be vannak a méhészek is " tojva" !!!     Nosemára gyanakodnak , sokan neki álltak "locsolni" !!!!

« Válasz #526 Dátum: 2017. Február 05. 09:29 »
Csak érdekességként. Egy családomnál a kijáró el van fosva és gyenge belső űrítkezés nyomai is láthatók. A nozáma spóraszám a képen látható (nem látható).

« Válasz #527 Dátum: 2017. Február 05. 09:30 »
A képet megnyitva látható hogy az nem a Holdról készült ;D!

« Válasz #528 Dátum: 2017. Február 05. 10:14 »
Ilyen hosszú bezártság után 1-2 pötty belefér a kaptáron kívül...

« Válasz #529 Dátum: 2017. Február 05. 11:23 »
Azért a Hunorosoknak -ill. aki hunorban tervezi a méhészkedést- sem kell elkeseredni. Már ami a jövőt illeti... ;)
Én a magam részéről épp az eleség miatt aggódom a legkevésbé. Amiatt aztán nem fáj a fejem a Hunorban. A Hunor családokat kiválóan fel lehet készíteni a telelésre úgy, hogy az élelemkészlet olyan bőséges legyen nála, hogy gyenge tavaszi legelő esetén se kelljen élelempótlás miatt etetni.
Nem kell hozzá más mint szaktudás, szorgalom, sok év tapasztalat, rutin és önzetlenség.
Rengeteg embert ismerek, akik évente többször nyaralni mennek, hitelből vásárolnak karácsonyra, elb..nák a világ összes pénzét is. Aztán, ha akkumulátort kell venni a kocsiba akkor meg húzzák a szájuk szélét, hogy honnan szedjék elő rá a pénzt. Mer' ugye másnak meg milyen jó... Én pl. a kristálycukorral is úgy vagyok, mint ahogy a tűzifával. Vannak prioritások, fontos dolgok amik az elsők és utána jöhet csak a többi. Nálam az udvarban már a jövő év utáni évi tüzifa is fel van kuglizva. Épp úgy, ahogy van 3 raklap cukor is a garázsban. Igen, már most ott van 3 raklap cukor, és ha szükséges, akkor veszek még hozzá.
Ezt csak azért írom, mert a méhészek többsége csak kifelé szeret venni a kaptárból visszafele forgatni már kevésbé megy a dolog. Pedig ez mindennek az alapja.
Nem messze tőlem van 2 kezdő méhész. 2011-ben (ami épp az utolsó jobb év volt) vettek tőlem 10 méhcsaládot. Akkor még apámnak volt tizen egynéhány 18 keretes NB-ben családja. Kérdeztem, milyet szeretnének és megmutattam nekik a Hunorokat és az NB-ket is. Hát ők csak hunort akarnak, mer' csak rakodóban tudják elképzelni a méhészkedést. Jó, akkor legyen hunor. Akác előtt adtam el nekik a családokat, mindjárt az évben szépen tudtak pörgetni tőlük. Aztán hamar elszaladt velük a paripa és már úgy adták elő magukat a környékben hogy ők aztán mindent tudnak, majd ők megmutatják, hogyan kell ezt csinálni. Részben mosolyogtam is a dolgon részben azért kissé bosszantott a nagy arc, meg a sok baromság, amiket összehordtak. Mára úgy 5 év múlva aztán erősen visszavettek ebből. Mivel az utóbbi 5 évbe ló...szt sem pörgettek. Karácsonykor panaszkodtak, hogy otthon folyamatosan b..tatja őket az asszony, hogy csak a pénzt viszik de eredmény semmi. Én egyébként az elejétől kezdve folyamatosan segítettem őket ingyen rajokkal, atka elleni védekezésben stb. De bevallom néhány szakmai fogásról nem beszéltem nekik. Épp azért mert olyan pökhendi módon viselkedtek, mint akik már mindent tudnak. Az egyik aztán már kérdezni sem mer meg szerintem már nem is akar, legszívesebben kiszállna az egészből. Csak annyira felfutatta magát a környéken, hogy Ő már sok helyen "komoly méhész ám...". Így nehéz a hirtelen döntés, de majd az idő megoldja. A másik (együtt vannak egyébként) viszont eljött hozzám és kérte a segítségemet, hogy mit csinálnak rosszul?. Valamiért sikerült indulatosan válaszolnom neki amiért aztán elnézést is kértem. Azt mondtam hangosan neki, hogy nézz rám, nézz ide a szemembe! Adj nekik enni b..meg! Megértetted?
A cukor mértékegysége -főleg ahol szűkös a nyári méhlegelő és nagy a méhsűrűség- ott nem tesco kilós, hanem a raklap. Aztán már nyáron nem kell sajnálni a családtól. Nem hogy nem sajnálni, hanem rendesen meg kell őket etetni. Úgy, hogy augusztus végére náluk legyen szinte az összes telelő élelem.
Kérdés, neki lehet-e hunorban adni a méhcsaládnak 20 kg vagy több telelő élelmet anélkül, hogy kiszorítanánk vele az anyát, és a virágport, a fiasítást? Igen, könnyedén nekik lehet adni, nekik is kell adni...

*

robi 75

• 1014
« Válasz #530 Dátum: 2017. Február 05. 13:00 »
Egyértelmű hogy aki érti a szakmát, régóta csinálja és gyakorlott méhész, annak mindegy milyen kereten vannak a méhei, és megijedve sincsenek.
De nálunk  van olyan aki 25 éve cumizik a hunorral, de mégse tanul sosem, ugyanúgy lepényezik rendszerint már januárban! meg izgul mint egy kezdő, ennek ellenére mindig van nála pusztulás rendesen, még olyan gyenge teleken is amikor minden "hülyének" kitelelt a méhe magától is, egy "marék" mézen.
Tavalyelőtt január elején jártam nála, a garázs olyan volt mint egy péküzem ;D, dagasztó gépek meg keverő gépek meg a f....om tudja mik :D, hát te mondom mi a jóistent csinálsz? a kocsmába kéne tajrészegen énekelni. Azt mondja nyomni kell be a lepényt ezerrel mert éhen fognak pusztulni. Hogy b....meg mondom hülye vagy te csak nem forogsz, hogy az úristenbe lettek ezek felkészítve a télre? Nem kezdőről van szó, hanem egy 25 éve bugdácsolóról.

Üdv:robi

« Válasz #531 Dátum: 2017. Február 05. 21:24 »
Üdvözletem Mindenkinek !
Nálam pénteken és szombaton teljes tisztulás volt.
Minden kaptárba belenéztem egy pillanatra. A kaptárak teteje tele pöttyökkel, hurkákat nem nagyon láttam.
Egy család  kivételével a keretek tiszták, méz van, bár harciasak voltak egy kicsit de úgy vélem az anyák is rendben.
Az örömbe üröm is vegyült. Egy - beteleltetve még hat keretes gyönyörű család - siralmas képet mutatott.
A szállódeszkán, a kijárón, a kereteken ürülék pöttyök nyomai láthatók. Alig 2 keretnyi népesség maradt,
a kaptár alja a szokásosnál lucskosabb, méz van, - de ami számomra érdekes - feltűnően sok sejt fel van nyitva de
nem fogyasztottak belőle. Hozzá kell tennem, hogy ez a család nem telelt nyugodtan, már régen rájuk akartam nézni de vártam a melegebb időt, nem akartam a többit zavarni. Még soha nem volt veszteségem - igaz még csak 5 éve méhészkedem - így nem nagyon tudom mi történhetett velük. Anyátlanság okozhat ekkora veszteséget ??
Ha valaki tudna tanácsot adni, szívesen venném.
Üdvözlettel : lali
üdv.: lali

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #532 Dátum: 2017. Február 05. 21:51 »
QUQURIQ !!!

Szia Lali!

Most sokan megkövezhetnek, amit írni fogok!
Őrösi is leírta, hogy a méheket télen ne zaklassuk, de ha az életük forog kockán, kötelességünk belenyúlni a kaptárba, akár -10 fokban is.
Ha úgy láttad, hogy baj van, rögtön orvosolni kell! Persze, nem nyári mozdulatokkal!
Csak úgy szép lassan, széthúzni a kereteket a rajta ülő méhekkel. Vigyázat, ne szakadjon le a fürt!!!
Ki tudod venni a megüresedett keretet, azokon úgy is nagyon kevés a méh.
Mézes méhes lépeket toljad vigyázva össze, 3 egy mézes takaró lép.
...ha!
Volt olyan keret, amiben nincsen méz, viszont méhek vannak rajta, baromfi (lehet Kiskakas toll is)finoman rásepred az összetolt keretekre a méheket. Jól takarj felülről, hogy a leseprett méhek mihamarabb vissza mászhassanak a fürtbe.
Így túlélheti a kis családod!
Vagy ha megbizonyosodtál, hogy anya nélküli, úgy egyesítheted egy közepes családdal. Az anyátlant vigyed mindig az anyáshoz! Nem kell most semmi papírlap!

Kiskakas

*

robi 75

• 1014
« Válasz #533 Dátum: 2017. Február 06. 09:11 »
Márha amúgy rendben van minden....., de lalinak azt a megmaradt két keret méhet amibe valószínű hogy tombol a nosema, nem javaslom más egészséges családhoz odaadni, az a két keret méhe amúgy sem tesz se előre se hátra.
Én szemrebbenés nélkül egy kis darab kénszalaggal elintézném őket, a keretek mehetnek az olvasztóba, a kaptárt meg kiégetném, a takaróanyagjuk is mehet a kazánba.
Komolyan kell venni, annyira nem drasztikusan mint a nyúlóst, de majdnem.
Ha elszabadul ez is le tudja nullázni a méhészetet.

« Válasz #534 Dátum: 2017. Február 06. 12:13 »
Sziasztok,

Segítséget szeretnék kérni. Nálunk (Gödöllő környéke) pénteken történt a tisztuló kirepülés. A mellékelt kép fogadott.
Be vagyok egy kicsit "ijedve". Sem a kijárón, sem a kaptárban nem láttam folyékony ürülék nyomokat.
A családok rendben vannak, bár a fogyasztás magasabb a megszokottnál. Tölgyfakéreg szirupot szeretnék adni nekik lepényben, a következő jobb idő eljövetelekor. Tájékoztatna valaki a lepény elkészítésekor felhasználandó mennyiségekről. Tölgyfakéreg "koncentrátum" készítését már megtaláltam.
Ha van valami más recept, azt is szívesen fogadom.

« Válasz #535 Dátum: 2017. Február 06. 12:15 »
Bocsánat a képek lemaradtak

« Válasz #536 Dátum: 2017. Február 06. 12:44 »
Kedves SzaboJ!

Nem nyugtatlak meg.
Ha nem is láttál ürítkezést bent, akkor fogsz, mert a neheze Attila mondaná hátravan.
Szer nincs, magunkra vagyunk hagyva, Tölgyfakéreg megelőzésre jó, ilyenkor gyógyszer kell...lene, de nincs. Kivonták, helyette nincs semmi.
Mert pöcs unióban, azt ami rossz azt átvesszük. Kappan vezetésünknek hála, csak bejön dr.Hegedűs vakon lövöldözgetése, tán azt mondta, lefeleződik az állomány tavaszra.
De arról ugye nem beszélt, hogyan is kéne megelőzni.
Még jó, hogy állatorvos és nem szülész.
Arra kérlek, ne hallgass mindenkire, pontosabban hallgass meg mindenkit, de az információt azt szűrd.
Szirupot még ne, mert hidegek jönnek. Ha kaját akarsz, akkor csak és kizárólag tiszta cukorból legyen, hisz szegénykéknek az emésztőrendszerük teljesen odavan, és nem kéne tölgyfakéreggel, meg lósóskával, vagy kamillával, vagy sörélesztővel leterhelni őket.
EZ MÉG NEM VOLT TELJES TISZTULÁS. majd utána adhatsz. És ne 80 dekát meg ilyen baba mennyiséget adjál.
Igazából megkéne tömni a keretek tetejét 2-3 kg. tiszta cukorlepénnyel.
Várom az állatorvos védők véleményét, de van még a tarsolyomban.

« Válasz #537 Dátum: 2017. Február 06. 13:59 »
13 éve nincs megoldva a "NOSEMA ÜGYE" !!!!!!!! 13 ÉVE sok méhcsaládtól vett minta ment be a laborba erős NOSEMA fertőzést mutattak ki a vizsgálatok !!!!!! AZ egyetlen hatékony gyógyszer ami nem veszélyes a méhészre , nem káros a méhekre , nem okozott soha szermaradványt a mézben / nagyon bomlékony / !!!!! Utoljára az OMME által megrendelt monitoring vizsgálat / 2016 09. 28. vett minták / eredménye 70%-a magas atka fertőzöttséget , súlyos nosema fertőzést állapított meg !!!!!! Így ment be telelőbe sok-sok méhészet /atka elleni védekezések tömkelegétől/ , a méhészek a sok-sok problémával megint magukra maradtak !!!!!  Nincs még egy olyan ágazat mint a MÉHÉSZET , ami gyógyszer nélkül maradt / az atka mellett a nosema okozza a legnagyobb pusztítást a világban a méhészetekben / !!!!!! 13 ÉVE arra várok ,hogy valaki pontot tegyen ennek az ügynek a végére és a nosema betegség elleni védekezést ne a JÓ ISTENRE vagy a szerencsére bízzuk !!!!!!!

« Válasz #538 Dátum: 2017. Február 06. 14:36 »
Sziasztok!
Hát mit mondjak?
Elkeseredett méhészek hívogatnak, hogy hasonló tüneteket tapasztalnak, mint az SzabóJ képein látható, mi tegyenek.
A megoldás kézen fekvő, de nem nyúlhatunk hozzá?
Kicsit értetlenül állok a dolog előtt, hogy a Fumagillint, vagy Fumidil-B-t ebben a katasztrofális helyzetben miért nem engedélyezik azonnal.
Név nélkül, egyik gyógyszergyártó készítményét sem szeretném lefikázni, de többszörösen bebizonyosodott, ha nagyon nagy a baj, akkor csak a fent említett készítmények hozzák meg a kívánt hatást.
Mivel az egész EU-ban tiltott szerről beszélgetünk, így csak illegálisan lehet hozzájutni, és használni.
Annyi hozzáfűzni valóm azért van a történethez,hogy a nevezett antibiotikum véleményem szerint soha a büdös életbe nem kerülne be a mézbe, ha a méhészek betartanák a technológiát.
Az pedig egyedül a csorgatást jelenthetné.
Mivel a méhész kényelmes, nem vacakol, nem pancsol, így el kezdte etetni, és ide vezetett.
A csorgatás sokkal hatékonyabb, (vénás injekció) és azok az egyedek amelyek érintkeznek vele, pár héten belül úgyis elvésznek.(generáció váltás miatt)
Na tehát, ne csak az uniót szidalmazzuk, a tiltás okában mi is benne voltunk, mert többen hordásban is etettek.
Ettől függetlenül a vészhelyzetre való tekintettel, az illetékesek helyében átgondolnám a dolgot.
Az is hozzátartozik a ténykehez, hogy nem mindenki panaszkodik.
Vannak gyönyörű, egészséges méhészetek!
Akkor mégis mi lehet az ok, hogy ilyen csúnya képek készülnek országszerte?
Erre egyértelmű válasz nem adható, egy összetett méhegészségügyi problémáról beszélgetünk.
Néhányat felsorolok a lehetséges kiváltó okok közül.
Ezekből akár több is fenn állhat egy időben.
-nem lett időben befejezve az őszi feletetés
-nem jó minőségű élelem (édes-harmat,zöldítési programban vetett kései virágzó-mézelő növények)
-sok "maradék atkával"való telelés (az atka jelenléte, a nyugalmi időszakban izgalomban tartja a családokat)
-hosszan tartó, nappal sem engedő komoly fagyok
-folyamatos külső zavarás
-az atkagyérítő készítmények káros hatása a méhekre (főként az amitrázzal való sorozat füstölés)
Mi tennék ha rajtam múlana?
Egy 24 óra alatt engedélyezném a Fumagillin használatát, de csak és kizárólag csorgatásos alkalmazásban.
Ellenkező esetben a nozemás méhcsaládok, esetleg állományok, elvesztésével kell számolni.
Ezt kell mérlegelni.
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1014
« Válasz #539 Dátum: 2017. Február 06. 15:19 »
Lehet én optimista vagyok egy kicsit, de a SzaboJ által beküldött képek nekem csak egy rendes tisztulásnak tűnik egyelőre.
Az hogy ez koncentráltan látszik a fehér lemezen, amivel végig vannak takarva a kaptárak, az egy dolog, máshová nem is tudott volna leszállni ahogy elnézem. Nálunk péntekre már nem volt hó, nekem az ifa fülkét rottyantották le, meg a hátsó udvarban mindent ami világos volt és rásütött a nap.
Vagy 10 éve a szomszéd asszony kiteregetett ruháit intézték el(ahogy meg van írva), és az opel astrájukat.
Na mindegy szerintem amik nosemásak azok már régen belül ürítkeznek, és jó ha maradt mostanra 2-3 kereten valamennyi méhecske a családból.

De ezt félve írom egy kicsit, mert igaz régóta köztük vagyok, de olyan sokat nem láttam mint például egy eüs, aki azért sok méhészetben megfordul.