Kamikaze!
Vártam pár napot, hátha valamelyik nagy tapasztalatú méhész-fényképész főkukorékoló, méhésznagymester, egykori szaktanácsadó vagy biológus-bioméhész megadja a választ, de ahogy elnézem, nem vetődött rá senki a kérdésére... Pedig bizonyára találkoztak már e Hymenopterák rendjébe tartozó fajjal, ki a fullánkosok (Aculeata) alrendjén belül a pókhangyák családjába (Mutillidae) tartozik. Ezek a pókhangyák, más néven hangyapókok, de talán leghelyesebben magyarítva hangyadarazsak elsősorban a trópusi vidékeken honosak, hazánkban 4 alcsaládba 17 nemzetségbe sorolt közel negyven fajuk ismert (világszerte mintegy 5000 faj tartozik a családba). A hangyadarazsak nevezetesek az ivari kétalakúságról, a hímek szárnyat viselnek, a nőstények kivétel nélkül szárnyatlanok, tehát a videón nőstény egyed látható.
A kérdezett faj neve sekélyes ismereteim alapján Mutilla europea, lárvái elsősorban különböző poszméhek élősködői, találtak már olyan poszméh-fészket, ahol a mintegy 100 bábból 76 hangyadarázs és csak 2 poszméh imágó bújt ki... Megfigyelték már egyéb hártyásszárnyúak fészkében is, ritkán a mézelő méhek fészkébe is petézik.
A hangyadarazsak imágói tudomásom szerint elsősorban vegetariánusok, növényi nedvekkel, nektárral táplálkoznak.
A nőstény a szakirodalom szerint böcsületeset tud szúrni, fullánkja igen hosszú, egymás után többször is szúrhat, minden szúrással mérget juttatva a sebbe.
Sajnos a "Bibliában" nem találtam a fajról semmit, és csak félve merem idézni a Wikipedia-t, tartok tőle, hogy Kokaska esmeg megfedd, hogy ismereteimet nem a tapasztalásból, hanem a világhálóról merítem...:
https://en.wikipedia.org/wiki/Mutilla_europaeaAzért ha ezen felül részletesebben is érdeklődne a hangyadarazsak után, küldök egy jó összefoglalót a hazai hangyadarazsakról, részletes lelőhely-ismertetőkkel illetve elterjedési térképekkel.
http://www.smmi.hu/!/Mo_hangyadarazsai/Mutillid.pdfEzek szerint nem "albérlőt", hanem egy nem túl gyakori parazitát videózott a méhesben...
(Javítás: Utólag illik megjegyeznem, hogy a Méhész Fórumra is feltettem a kérdést és a választ, igaz ott megemlítettem, hogy a Méhellenségek és a köpű állatvilága című Örösi munka kitér a jószágra...)