Darázs és egyébb más kártevők! /védekezés/

• 273 válasz
  • 141484 megtekintés
Re:Darázs és egyébb más kártevők! /védekezés/
« Válasz #90 Dátum: 2016. Január 18. 13:26 »
Én még december közepén is küzködtem a darazsakkal. Kb. 4 fok felett ki-be repkedtek a kaptárakba. A mézes vagy májkrémes csapdákba nem szálltak bele. Időszakosan rostaszövettel kellett takarnom a kijárókat.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #91 Dátum: 2016. Január 18. 19:20 »
A feromon mellett is kell használni sört vagy más párolgó anyagot még.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Nb18

• 797
« Válasz #92 Dátum: 2016. Január 18. 19:57 »
Sziasztok!

Ha jól tudom, tavasszal jobban harapnak a fehérjére, nyáron és ősszel hatásosabb valami édes lötty egy kis szeszkóval keverve.

Nb18

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #93 Dátum: 2016. Január 19. 09:20 »
Lehet, hogy igazad van. Használtam már méreggel itatott párizsit is csalianyagnak. Ez se mindig sikeres. A feromonok is csak megnövelik a begyűjtött darazsak számát, de nem lesz teljesen darázsmentes a méhes.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #94 Dátum: 2016. Március 01. 19:55 »
QUQURIQ !!!

El ne felejtsétek kitenni a darázscsapdákat!!!

Most az anyákat tudjuk befogni!

"Az én csapdáim úgy néznek ki. villanyszerelésnél használatos műanyag cső mondjuk 11 vagy 13,5 -es a műanyag flakonon kb 2/3-ánál keresztüldugva a flakonon. A flakon belsejében középen a cső alsó részén van furat. Egy hüvelykújnyi sört öntök bele. Persze a flakon kupakját rajta kell hagyni mert másképp nem mükszik". Janibátyja

"Az én receptem: 1,5 dl cukorszirup, 1,5 dl sör, 0,5 dl ecet. Már a kihelyezés napján mennek rá a darazsak, sok lódarázs is odavész". adamez2

Hajrá, darázsirtás!!!  ;D ;D ;D

*

barger

• 173
« Válasz #95 Dátum: 2016. Március 01. 20:32 »
Képet kérünk!

Persze csak ha nem sért személyiségi jogokat  ;)
Baranyi Gergely

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #96 Dátum: 2016. Március 01. 20:51 »
QUQURIQ !!!

Ön, önarc képem!

Kiskakas! 

*

atya

• 1043
« Válasz #97 Dátum: 2016. Március 01. 21:53 »
Kinek az aranyfoga van a csőröd között?  ;D ;D
Fogat fogért, szemet szemért, csőrt csőrért?,
A sikerhez csak annyi kell, hogy képes legyél az életed a magad módján élni.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #98 Dátum: 2016. Március 02. 07:13 »
QUQURIQ !!!

Tudod, mint a mesében, az nem aranyfog, az gyémánt!
Az csillog oly ékesen Kiskakas csőrében...
A gyémánt fénye világítja meg az utat a jelen vezetésnek a libasorban lévő elvonulásra....

Az utat mutató Kiskakas

*

atya

• 1043
Re:Darázs és egyéb más kártevők! /védekezés/
« Válasz #99 Dátum: 2016. Március 02. 07:24 »
Tudod, jobb lett volna ha azt írod: arany darázs.
A mesében is az áll, hogy "szívd fel begyem a sok darazsat", és ez itt a Darázs és egyéb más kártevők! /védekezés/ rovat.

Az utat mutató atya.
A sikerhez csak annyi kell, hogy képes legyél az életed a magad módján élni.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #100 Dátum: 2016. Március 02. 07:47 »
QUQURIQ !!!

;D :o ;D

*

barger

• 173
« Válasz #101 Dátum: 2016. Március 02. 09:27 »
Én meg jobban örültem volna ha a darázsfogó szerkezetről küldesz képet :)
Baranyi Gergely

« Válasz #102 Dátum: 2016. Március 02. 17:20 »
Nekem ilyenek működnek.
Egyszerű mint a faék.
Bocsi.Kicsit nagy a kép,de legalább látszik. :D :D

És hatékony.

*

Geddekas

• 5859

*

zümi

• 1382
« Válasz #104 Dátum: 2016. Április 06. 15:39 »
Méhfarkas!

Méhfarkas virágon
Fájl:Bienenwölfe im Botanischen Garten.ogg
Méhfarkasok a Göttingeni Egyetem botanikus kertjében (29 másodperc, 15,79 MB). A 2008 késő nyarán készült felvétel mutatja többek között a nőstényt ásás közben és a zsákmánnyal
A méhfarkas (Philanthus triangulum) egy magányos darázsfaj. Európában és Észak-Amerikában él. A kifejlett darazsak virágporral és nektárral táplálkoznak, de lárváik számára háziméheket fognak. A nőstény minden lárvának egy kis üreget készít, és egy üregbe 3-6 lebénított méhet hord, majd lerakja petéjét. A lárvák táplálékigénye a nemüktől függ; a nőstényeknek eggyel több méhet kell elfogyasztaniuk, mint a hímeknek. Egy nőstény összesen akár 1000 méhet is elejthet, és a nőstények gyakran egymás közelében fészkelnek. A Philanthus nem különböző fajai különböző méhfajokra vadásznak, de egyedül ez a faj fog háziméhet. Közép-Európában csak ezzel a fajjal táplálja utódait.

Zsákmányát távolról látással veszi észre, és csak akkor lép be a szaglás, ha már néhány centiméterre megközelítette. Kísérletek szerint a méhszagú tárgyakra is lecsap. A támadás olyan gyors, hogy nem ad helyt védekezésnek: a darázs lábaival megragadja áldozatát, és fullánkjával mérget fecskendez belé. Ezután hátsó lábával megszorítja a zsákmány potrohát, amitől az elraktározott nektár kicsöpög. Ezt a méhfarkas felnyalja, majd a zsákmányt hátra fordított helyzetben lábaival fogva viszi fészkéhez, ami ismét látás alapján talál meg.

Fészkének bejárata 1 cm átmérőjű, a kikapart föld karimát képez. Sík területeken a nőstény lezárja a bejáratot a különféle bogarak és fürkészdarazsak elleni védelmül. Ha falba ásta üregét, akkor nem zárja le. Az üreg akár 1 m hosszú is lehet. A fészek a csatorna végén levő tojásdad kamra 5-7 kamrával. A kikelő álca nyála elfolyósítja a méheket, és az álca ezt szívja fel, és csak a méhek páncélját hagyja meg. Pergamenszerű tokban bábozódik be úgy, hogy sem az üreg fenekét, sem az oldalsó falakat nem érinti.

Sokáig azt feltételezték, hogy a méreg tartósítja, és csak lebénítja, és nem pusztítja el a méheket, így a méhek húsa friss marad. Azonban a Würzburg Egyetem biológiai központjában Erhard Strohm kutatócsoportjának kísérletsorozata szerint nem a méreg tartósítja a méheket, hanem az, hogy a méhfarkas jól átnyalogatja őket. Ezzel napokig megőrizték frissességüket, míg a csak méreggel kezelt méhek néhány órán belül megromlottak.[1]

Június közepétől figyelhető meg. A fekete-sárga rovar felismerhető nagy fejéről, közepükön vastagabb szárnyairól, a nőstény sörtéiről, és a szitakötőkhöz hasonló repülési technikájáról ismerhető fel. A nőstény testhossza 13-18 mm, a hím ennél jóval kisebb, 8-10 mm. Az álca fehér, és kukac formájú.

Ha nagyon elszaporodik, akkor nagy károkat okoz a méhészetekben. Németországban volt olyan másfél hektáros terület, ahol összesen 1 millió 160 ezer elrabolt méh feküdt bénultan méhfarkasok fészkében. Védekezni ellene füvesítéssel lehet, vagy a területet agyaggal, kaviccsal, kőzúzalékkal borítani, és elhengerelni. Hűvösben a darázs kézzel is megfogható, ilyenkor nem tud szúrni.

Megtalálható Európa nagy részén, és elterjedt Szibériától a melegebb éghajlatú füves pusztákig. Mivel ezen a területen erős az emberi beavatkozás, ezért a méhfarkasok száma csökken.

Az Egyesült Királyságban sokáig ritka faj volt, és csak Isle of Wight és Suffolk szigetein voltak telepei. Azóta elterjedt, és még Yorkshire-ben is fellelték (2002). Státusa RDB2 (sebezhető), de ezt várhatóan meg fogják változtatni elszaporodása és terjeszkedése miatt.[2]

Újabb kutatások szerint a lárvákat antibiotikumokkal védi. Speciális csáp alatti mirigyeiben sztreptomicin baktériumokat tenyészt, amiket a sejt fedelére ken. A lárvák felveszik a baktériumokat, és gubójukba is beleszövik. Ez növeli túlélési esélyeiket, ugyanis a baktériumok által termelt anyagok védik a lárvát és a bábot a többi baktériumtól és a gombáktól.[3]

A méhfarkas legfőbb természetes ellensége a Hedychrum rutilans élősködő darázs.
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.