Darázs és egyébb más kártevők! /védekezés/

• 273 válasz
  • 141467 megtekintés
Re:Darázs és egyébb más kártevők! /védekezés/
« Válasz #75 Dátum: 2015. Szeptember 08. 14:37 »
Pár évvel ezelőtt 5 feletetett családomat intézték el így szeptemberben.

Jani bátya, pontosan mit értesz az alatt, hogy elintézték? A mézkészletet hordták "csak" el, vagy konkrétan a méheket / fiasítást is elpusztították? Ilyenről még nem is hallottam, ez tényleg nagyon durva.

Én még mindig a lódarázzsal küzdök, de már vannak értékelhető megfigyeléseim. Kánikulában a reggeli és az esti órákban aktívabbak, enyhe időben egész nap hasonló intenzitással járnak. Átlagosan percenként érkezik egy lódarázs a méhesembe. Van amikor percekig semmi, aztán hirtelen kettő-három. Úgy tapasztaltam, hogy csak minden harmadik-negyedik esetben járnak sikerrel, vagyis azt lehet mondani, hogy nagyjából három-négy percenként kapnak el egy méhet. Ha napi 16 órát veszek alapul, amikor a méhek kint tartózkodnak, és minden harmadik támadást veszek sikeresnek, akkor egy nap alatt átlagosan 320 méhet zsákmányolnak a lódarazsak a méhesemből, vagyis a 37 családos méhészetemből naponta, családonként maximum 1 méhecskét kapnak el. Ez havonta 30 méh / méhcsalád. Szerintem ahhoz, hogy a lódarázs komolyabb kártételt tudjon okozni, sokkal frekventáltabb jelenlét, és/vagy jóval kevesebb méhcsalád szükséges. Úgyhogy annyira már nem aggódok a lódarázs kártétele miatt, de ez nem jelenti azt, hogy nem védekezek ellene. A csapdák folyamatosan üzemelnek, és naponta több alkalommal, 15-20 percet töltök a lódarazsak csapkodásával. Ebben már egész jó vagyok, 10-ből 8-at biztosan sikerült lecsapni.

« Válasz #76 Dátum: 2015. Szeptember 08. 15:36 »
Én is csapdával gyérítem őket. Érdekes hogy a csalianyagom az első 1-3 napban kicsi darazsakat fog.
 Később csak lódarazsat. Biztos ahogy a szaga változik a cuccnak.

Amúgy kicsi darázs: ezen precíz fajmeghatározás tükrözi a darázs fajokról évek alatt megszerzett tudásanyagomat, majd ha depis leszek felkérem Tomibát hogy idézze a wikipédia ide vonatkozó fejezeteit.

« Válasz #77 Dátum: 2015. Szeptember 08. 17:07 »
"Jani bátya, pontosan mit értesz az alatt, hogy elintézték? A mézkészletet hordták "csak" el, vagy konkrétan a méheket / fiasítást is elpusztították? Ilyenről még nem is hallottam, ez tényleg nagyon durva."

Vittek mindent ,mézet, fiast, méheket. élőt és holtat egyaránt, a leszűkített kijárón keresztül.
azért a méhek sem igazán hagyták magukat , vagy három maréknyi döglött darazsat szedtem ki a kipusztított kaptárakból és a csapdák is ürítésre szorultak nagyon gyorsan, Végül is az erősebb győzött. A legfurcsábbnak azt tartottam , hogy a méhek eleinte tudomást sem akartak venni a darazsakról, úgy jártak ki be mintha otthon lennének. Most egy kicsit más a helyzet, egyenlőre védik a leszűkített kapukat kisebb és remélem nagyobb eredménnyel. A csapdák telnek, csak sör van benne.

Üdv. jani bátya

*

nyuszt

• 131
« Válasz #78 Dátum: 2015. Szeptember 08. 17:39 »
Üdvözletem ! Egy kérdésem lenne,Milyen az a darázscsapda ?Próbáltam én is készíteni műagyag/pet / palackból.Néhány 7mm-es furatot készítettem és a palack aljába töltöttem dobozos sört kb: fél litert.Elmaradt a siker élmény, volt két-három darázs belefulladva, és  legyekből 50-60db.A darazsak továbbra is ott szemtelenkednek.Mit csináltam rosszul ? Üdv:nyuszt

« Válasz #79 Dátum: 2015. Szeptember 08. 18:52 »
Nem tudom miért de nekem sem vált be ez a sörös történet. Most akarom újra kipróbálni mert már régen csináltam és nem emlékszem pontosan hogy hogyan, úgyhogy a sikertelenségem okát sem tudom. Én kb 1 evőkanál méz és kb 3 dl. víz keverékét teszem be egy minimum 1,5 l.-es petpalackba. Egy nap alatt meleg helyen erjedésnek indul, és ekkor vágom rá a nyakára a lyukakat. Valószínű az erjedés miatt de méh nem megy bele csak elvétve. Ez azt jelenti hogy kb. 1 liter darázstetemben 3-4.

*

nyuszt

• 131
« Válasz #80 Dátum: 2015. Szeptember 08. 20:39 »
Köszönöm a tippet.Eddig csak a sörös változatot próbáltam ki,majd megpróbálom az édes-erjedt változatot is.

« Válasz #81 Dátum: 2015. Szeptember 08. 21:12 »
Az én receptem: 1,5 dl cukorszirup, 1,5 dl sör, 0,5 dl ecet. Már a kihelyezés napján mennek rá a darazsak, sok lódarázs is odavész. Sajnos éjjeli lepkék is belepusztulnak. Sok a légy tetem is.

« Válasz #82 Dátum: 2015. Szeptember 08. 21:14 »
Jani bátya, borzasztó amit írsz, utólag is részvétem! Nálunk az idén nagyon kevés a darázs, a lódarazsat leszámítva, abból van bőven.

« Válasz #83 Dátum: 2015. Szeptember 08. 21:29 »
Nyuszt!

Az én csapdáim úgy néznek ki. villanyszerelésnél használatos műanyag cső mondjuk 11 vagy 13,5 -es a műanyag flakonon kb 2/3-ánál keresztüldugva a flakonon. A flakon belsejében középen a cső alsó részén van furat. Egy hüvelykújnyi sört öntök bele. Persze a flakon kupakját rajta kell hagyni mert másképp nem mükszik.

Üdv. jani bátya

« Válasz #84 Dátum: 2015. Szeptember 08. 21:40 »
Franciaországban az Apimondián arról szólt egy méhegészségügyi előadás, hogy a darazsak is szerepet játszhatnak
a nyúlós terjedésében.
Véleményem szerint is van realitása, mert ez a dög mindent megrág, megtapogat, így a beteg fiast is.
Aztán megy a másik méhészetbe, másik kijárón be, és ennyi volt.
Minden evő, nem egy finnyás jószág.
Ahol tudjátok irtsátok.
Nem nagyon van természetes ellensége, minden utálja.
A darázskolónia ilyenkor van csúcson.
Énekelnek is a szekszárdi hegyoldalba tőlük a szüretelők!
Csupasz kézzel szinte lehetetlen szedni a szőlőt, mert annyira gorombák.
Nem rég volt is belőle majdnem nagy baj.
A szúrása, szívmegállást okozott egy 60 éves hölgynek.
Hála az égnek, a gyors segítségnek, megúszta.
Nagyernyei Attila

« Válasz #85 Dátum: 2015. Szeptember 09. 19:11 »
Sziasztok ! Meg probálom leírni , kell 2db azonos pille palack  . Mind a kettőnek levágjuk a tetejét de úgy hogy őssze kell fordítani ,és űgyesen őssze tolni egymásba a kettőt majd kőrbe ragasztani szik szallagal . Igy  mind a két oldalán van a száj , /alul-felűl / az egyikről lecsavarom a kupakot az lessz az alja . Amiről levágtam az egyik tetőnekvalot  azt felhasználom  aljnak , mert most amit őssze ragasztottam azt most egymásba csusztatom . Olyan lessz mint egy tőlcsér aminek van teteje , de ezt nem a fára teszem mert ugye szét csuszik hanem a kaptár tetejére . A lukakat pedig a tőlcsér , és a tető kőzé égetem , ami nem nehéz mert kőnyen olvad . Szóval be megy akis bogaram a lukon majd a tőlcséren keresztűl be megy a kajához és már fogva is van . Mert mindig a flakon oldalán dőngicsél , csak nem találja a kijáratot mert az kőzépen van . Remélem érthetően irtam le , nem nehéz csak egy kis tűrelem kell hozzá .      Űdv . Antal

*

Nb18

• 797
« Válasz #86 Dátum: 2015. Szeptember 09. 19:15 »
Sziasztok!

Antalholecska szerintem erre gondolt.
Ennek a topicnak ez volt a harmadik, vagy negyedik hozzászólása, atya jóvoltából.
Azért felteszem mégegyszer.

https://youtu.be/LRBLI7ZdVXg

Nb18

« Válasz #87 Dátum: 2015. Szeptember 09. 19:20 »
Szia ! Pont igy , kőszi !

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #88 Dátum: 2015. Október 15. 21:02 »
ANIMAL PLANET

Most megy a gyilkos lódarazsak című film.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #89 Dátum: 2016. Január 18. 12:00 »
Lódarázs elleni kaptárvédelemre az eddig látott legegyszerűbb legötletesebb módszer.

Nem kell hozzá más csak egy 20x20 mm-es léc, amit a kijáró elé a kaptár egész hosszában szerelsz fel. 7 mm-nél nem szélesebb a hosszú rés a kijáró és a léc között és a lécen se magasabb a kijáró rés 7 mm-nél. A lódarázs nem jut be és olyan hosszú a 7 mm-es rés, hogy a méhek is el tudják kerülni a darazsat. Ahogy látom, a méhek mindig mögötte szállnak le és a résben eltűnve már a lódarázs számára elérhetetlenek.

https://www.youtube.com/watch?v=P0DyztoZE1A

De láttam egyenárammal telített hálós védekezést is, ahol a drótok távolsága olyan, hogy a méhek kényelmesen átszállnak közötte, de a darázs képtelen erre és elégeti magát a dróthálón.

De védekezhetünk feromonos csapdákkal is, amit a kaptárok közelében akasztunk a fákra. Magyarországon két cég forgalmaz feromonos csapdákat.

http://www.csalomoncsapdak.hu

http://www.bogarmernokseg.hu/pdf/BIOSTOP_waspfly.pdf

Nálam a bábolnás tűnt sikeresebbnek, de nem lehet panaszom a másikra se. Csalomonnak a műanyag csapdája nem jó. Könnyen szétesik, de a Bábolnás stabil és egyszerű és bírja a strapát.

Viszont a PET palackokból a legolcsóbb csapdát készíteni. Az is megfelel a célnak. Azon a lyukak legyenek legalább 9-10 mm-esek, hogy a darázs könnyen bemenjen. Attól nem kell félni, hogy kijön, mert nincs hozzá elég esze.

A darázs elleni sikeres védekezés titka, hogy már márciusban elkezdjük a csapdákat alkalmazni, hogy az áttelelő darázsanyákat gyérítsük. Ha ezt elhanyagoljuk, akkor augusztusban már szinte reménytelen a védekezés.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.