IDŐJÁRÁS

• 961 válasz
  • 414072 megtekintés
*

Koki

• 222
Re:IDŐJÁRÁS
« Válasz #960 Dátum: 2025. Május 19. 07:11 »
Nálam 4x volt "zuhi", mégis 2Kg volt az emelkedés ugyanúgy mint tőlem keletre 5km-re Karádon. Van még 3-4 napom.
Akinek nincs raja ebben az idei akácvirágzási időszakban -ami nálam ma lesz a 18. nap-, annak olyan méretű az állománya, amit tud kezelni (1), vagy nagyon gyatra (2). Lehet bezárni az anyákat, akkor valóban nem rajzik, de ha rajzani akar, akkor úgy sem hord semmit. Tehát aki most nem küzd a rajzással, (és nem szedte szét  már az állományát), annak további problémái lesznek. Én nem tudom szétszedni, mert lehetetlen, nincs lassan hely, és tegnap is 16-ot szaporítottak, kettő még lóg.
Viszont a befogott rajok, a legalább egy hetes óriásrajok telibe hordták a kaptárt. Vannak középen a méztérben félig fedett lépek. Befogott petéző anyás rajok is már bölcsőznek, alig van műlépes keretem. Nem csak én vagyok így, a "társaim" hasonló "problémával" küzdenek.
Ha kisüt a nap, óránként ad egy kilót. Tegnap három órás sem mentek. A rajok szétáztak, földre verte az eső némelyiket, és műlépes kereteket dobáltam rájuk, úgy raktam a kaptárokba. Nálam nincs fagykár. Ahol lefagyott, ott várhatja a méhész. Sajnos nekik nem lesz mézük.

Re:IDŐJÁRÁS
« Válasz #961 Dátum: 2025. Május 19. 07:27 »
Ezt írja Koki amivel maximálisan egyetértek!
"Lehet bezárni az anyákat, akkor valóban nem rajzik, de ha rajzani akar, akkor úgy sem hord semmit."
Emiatt pillantottam bele a szűk fészkekbe, hogy az ÉK (Építő Keret) ki van e húzva?
Ahol nem volt, összesen 4 családnál, ott már begőzölt a család.
Egyik helyen már megölték az öreg anyát, ott szabadon engedtem őket.
A másik 3 helyen pedig az általam szokásos módon a szűk fészekből kiemeltem a rajzani szándékozó anyát egy álcás léppel, és kicseréltem egy tartalék család KÖVÉR anyjával.
Ezek a családok kimagaslóan teljesítenek, és nem kell fára másznom.
Ahol viszont 6-700 család van, mint Jenőnél, erre sem idő sem energia sincs.
Ezért is van nekem kevesebb, így jobban rájuk tudok figyelni.
Nekem is tele van az udvarom kölyökcsaládokkal, holnaptól pedig jönnek a pároztatók.
Nagyernyei Attila