IDŐJÁRÁS

• 970 válasz
  • 419224 megtekintés
*

zümi

• 1382
Re:IDŐJÁRÁS
« Válasz #105 Dátum: 2014. December 20. 21:25 »
Nálunk leszakadt az ég :o
eső hó jég egyszerre ::)
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #106 Dátum: 2014. December 20. 21:32 »
QUQURIQ!!!

Itt dél-nyudaton szokásos az időjárás csak nem az évszaknak megfelelő!

A kiskakas!

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #107 Dátum: 2014. December 21. 10:13 »
 QUQURIQ!!!

Egy hét múlva itt a tél, de csak egy hétig!
Járhatunk tovább pulcsiba!
Méheinknek nem jó ez az időjárás, csak a pénztárcánknak, mert nem kell annyit fűteni itt délen.
Ilyen időben kezdhetnek az anyák a fiasításhoz.
Az lenne az igazi jó atka irtó, amit télen lehetne használni a családoknál. Télen, fias nélküli időben elvégezné a totális atka gyomlálást!!!
Egész évben nem volna velük bajunk.
Sokat gondolkodtam, hogy a Mavrikot valami jó tartós hordozóba beleitatni. A Mavrik alacsony hőmérsékleten fejti ki jól a hatását.
Persze nem a Kiskakasnak kellene saját állományában vegyészkedni, erre lett véve az OMME kutatási állománya!
Azért egy misét megérne!
Nem ragaszkodok a Mavrikhoz, más hatóanyag is jó volna, ami a méhcsaládot nem bántja, a viaszba sem akkumlálódik, de hatásos a fias mentes időszakban!!!

Kiskakas!

*

irido

• 488
« Válasz #108 Dátum: 2014. December 21. 14:47 »

Sokat gondolkodtam, hogy a Mavrikot valami jó tartós hordozóba beleitatni.

Ez egy nagyon veszélyes dolog a rezisztencia miatt. Én inkább arra hajlanék, hogy legyen inkább olyan ami csak 3 napig tart, de annyi idő után el is tűnik a kaptárból (mert szétrágják). Csináltam is ilyen kísérletet, de a fluvanilát adagja, a szétrágás sebessége még kívánnivalót hagy maga után. Vagyis abban az adagban, ami szerintem egy biztos atkaölő hatás (5 mg fluvanilát/nap) egy öt napra tervezett szétrágásos módszernél (25 mg összes adag) csinált ez első néhány napban 20-30 méhhullát családonként naponta. Ekkor nedvesen adtam be. Pár nap alatt ez megszáradt, akkor nem volt elhullás. Lehet, hogy eleve szárazon kellene beadni, de akkor lehet, hogy az 5 mg/nap kevés. Ez én is úgy gondolom, hogy olyan feladat lehetne, amit az OMME-nak kellene kikísérleteznie, és egy kész technológiát adni a méhészek kezébe. Én is úgy gondolom, hogy ezen az úton kellene haladni, mármint a téli, fiasmentes atkairtás irányába, mert a hatékonyságából  már vesztett hatóanyagokkal is lehetne még eredményt elérni. A nyári kezelések zsákutcába visznek.

*

bükk

• 169
« Válasz #109 Dátum: 2014. December 21. 15:28 »
"A végtelenül kicsinek végtelenül nagy a szerepe" Louis Pasteur

Igazából nem tudom mi motiválja azokat a méhészeket akik láthatóan kellő ismeret és technikai eszközök
megléte nélkül "alkotnak"vagy alkotnának méhek számára különféle szereket.Nem méhész feladat!
Aztán aggódnak az élelmiszerek,mézek tisztasága miatt.

irido!

Túl pesszimistán ítéled meg a méhészet jövőjét az atka miatt.
Tény hogy nem lehet úgy méhészkedni mint 5-10 évvel ezelőtt a megváltozott körülmények miatt.
Változtatni kell hozzáállást,technológiát és menni fog mert olyan országokban is méhészkednek még ahol egész évben van fiasítás.

*

irido

• 488
« Válasz #110 Dátum: 2014. December 21. 16:11 »
Bükk!
Nem tudom, hogy azokban az országokban mekkora a méhsűrűség. Az amitráz problémája kapcsán a dolgokat én arra tudom visszavezetni, hogy a közelemben olyan méhészek telepedtek le, akik a déli határszélen laknak. El tudom képzelni, hogy az amitráz toleráns atkák Szerbiából, esetleg Horvátországból kerültek ide. Villámcsapásként került elő, nem volt előtte jele. Akkor gondoltam arra, hogy pont a melegebb éghajlat miatt ott éves szinten többet kell kezelni a hosszabb fiasítási idő miatt, ezért intenzivebb volt a szelekció. A vándorlások folytán aztán pillanatok alatt szétterjed az országban. Senki nem tudja elkerülni ilyen méhsűrűség mellett. Ahol kisebb a sűrűség, ott az ilyen esetek elszigeteltek maradhatnak, szerváltással akár még kezelhető is a helyzet. Én elég nagy esélyt adok egy drasztikus összeomlásnak néhány éven belül itthon.

« Válasz #111 Dátum: 2014. December 21. 18:51 »
Irido!

Ezt írod:
"Én elég nagy esélyt adok egy drasztikus összeomlásnak néhány éven belül itthon."

Ez az időpont 2015. év tavasza.
Már most is sok méhcsalád költözött a túlvilágra!
Ezeknek a méhészeknek a Karácsony szomorúságot jelent, akármennyire családi ünnep.
Aki szereti a méheket, márpedig sokan vagyunk így, azoknak a méhésztársaknak rányomja a bélyegét az ünnepre.
Én is vigasztalok néhány méhészt, azonkívül, hogy sajnálom őket.
A 2014-es évet nem fogjuk piros betűvel jegyezni az emlékkönyvünkben.
Ki merem jelenteni, hogy 30 év elteltével ismét az atka éve volt.
Nem tanultunk meg ennyi idő alatt ezzel parazitával elbánni?
Hát nem. Sokan írjátok, és én is azt vallom, hogy a méhészek is hibásak, mert nem használnak kontrollt, nem ellenőrzik a szerek hatásosságát.
Ez nem menti fel az OMME szakmai irányítóit.
Ők csak annyit tettek: " Vigyázzatok sok az atka."
Az atka elleni harchoz nem adtak fegyvert a méhészek kezébe.
Nincs kidolgozott tuti technológia, mert ami tavaly működött az idén megbukott.
Nem terepjárót kell venni a kutatási pénzből, hanem az atkák elleni harca kéne az OMME-nak is beszállnia.
Természetesen tudom, hogy ez az 50 millió forint kevés, különösen akkor, ha hülyeségre költik.
Nagyernyei Attila

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #112 Dátum: 2014. December 21. 19:48 »
QUQURIQ!!!

BÜKK!

Persze-persze, hogy nem méhész feladat! Sok minden nem az!
A méhész méhészkedjen, a kutató kutasson, a vegyszergyártó meg állítson elő hatékony minőségű vegyszert!
Ha csak ez egyik elvéti a megfelelő funkcióját, a méhek  lesznek a kárvallottak!
Fordult már ilyen elő?
Igen!
Antivár csíkok
Varensztensz csíkok
Apisztán csíkok
Bayvarol csíkok
Cseh csíkok ….
Az átcsomagolt Taktik
Igaz, a méhészek is voltak már hibásak!
A méhek meg hullottak! Szerinted kapott valaki is kártalanítást?
Na! Ezért gányolnak a méhészek!
Ezért keverik ők a szereket, saját receptúta szerint!
Mert nem bíznak a gyártókban!
Az áruk meg horrorisztikus!
Megnézné a Kiskakas, hogy mennyi egy – egy atkaölő bekerülési költsége???
De legalább hatna! A hétszázát!
Szerintem ne is vitatkozzunk, hogy  ki és kik mit használnak, ha kapnánk elfogadható áron, szermaradvány mentes  hatásos atkaölőt, senki nem kísérletezne!
Arról meg beszélgethetnénk, hogy más élelmiszerekből mennyi  károsító adalékanyagot eszünk meg!

A Kiskakas!

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #113 Dátum: 2014. December 21. 20:07 »
Idézet
Nem terepjárót kell venni a kutatási pénzből, hanem az atkák elleni harca kéne az OMME-nak is beszállnia.
Természetesen tudom, hogy ez az 50 millió forint kevés, különösen akkor, ha hülyeségre költik
.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #114 Dátum: 2014. December 23. 19:22 »
A méhek felhőjében álltam és gyönyörködtem a zsongásban!!!!!!!!!
Szép meleg napos volt az idő 2 órán át.
Minden család "még" üzemel!!!
Remélem így érjük a tavaszt is kivánom minden méhésztársnak ugyanezt!!!!
A Karácsony hozzon mindenkinek egészséget békét nyugalmat és a sor végén ajándékot!!!! :)

« Válasz #115 Dátum: 2014. December 25. 16:16 »
Tisztelt Méhészek!
A Karácsonyt tavaszias időjárás mellett ünnepeljük.
Szilveszterkor viszont kemény mínuszok várhatók.
Itt délen néhány napon keresztül hajnalban mínusz 15 fok, vagy annál hidegebbek is lehetnek, 30 cm-es hó kíséretében. Védekezni szükséges a madarak zaklatása ellen.
A gyenge méhcsaládoknak nagy erőpróba lesz a következő hét.
Amelyik családokban fiasítás van, (mert sokan jelezték, és a Zöld fórumon is olvastam) bizony ott komoly gond lehet.
Teendő nincs, de adjon mindenkinek reményt az, hogy a méhek sok mindent kibírnak.
Ha egészségesek, és minimum 3-4 NB léputcában vannak, azokkal nem lehet baj.
Mínusz 15 fokban ijesztően kicsit mutatnak a fürtök felülről.
Én egyszer egy Veszprémvarsányban méhészkedő kollégámmal belelestem felülről ilyen hidegbe néhány méhcsaládba, hát mit mondjak. Szóhoz sem tudtam jutni.
Aztán tavasszal meg egész szépek lettek.
Mi történt? Buchinger György mondta az egyik előadásában.
"A méhcsalád olyan mint a harmonika. Hol összemegy, hol kitágul, attól függ milyen a hőmérséklet."
A zenét a méhek adják, a karmesterek mi vagyunk.
Remélem sok méhzsongásban lesz részetek 2015 tavaszán!
Ezt kívánom a Karácsonyi ünnepek alatt minden méhésztársamnak!
Nagyernyei Attila

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #116 Dátum: 2014. December 25. 17:21 »
QUQURIQ!!!

Kedves Méhészek!

Még van egy lehetősége azoknak, akiknek gyengék a családjaik!
Még a nagy hideg beállta előtt, le kell vinni a pincébe a kaptárakat. Melléképület is lehet, csak teljes sötétség legyen.
Olyankor vigyük le, amikor a napnak a legmelegebb órái vannak.
Lehetőleg koccanás mentesen dolgozzunk.
Lehordás után 1-2 óra múlva nyissuk csak ki a kaptárakat sötétben piros elemlámpa fényénél. (mikulás zacskó)
Ha túl sok család van a pincében, és nagyon jó kint az idő, éjszakára kinyithatjuk az ajtót, csak a fény ne menjen be.
A méhek az első virágporhordásig lent maradhatnak.
A Kihordás lehetőleg, szép időben történjen a de 9 körül, hogy be is tudjanak tájolni, és virágport is hordjanak. Még ezen a napon a gyúrt lepényt is fel lehet tenni tartaléknak.
Ezek a kis családocskák bámulatosan szépen feljönnek!
Ne legyetek restek, hajrá!

A Kiskakas!
« Utoljára szerkesztve: 2014. December 25. 19:40 írta kiskakas »

« Válasz #117 Dátum: 2014. December 25. 18:20 »
Nagyon jó volna már a hideg idő ! Annyi a légy erre felénk , ha kisűt a nap mint tavaszal . Nagyon vártam a havat de még nem ért ide . Nem jóbb a főzőt lepény ?  Űdv .  Antal
« Utoljára szerkesztve: 2014. December 25. 18:23 írta antalholecska »

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #118 Dátum: 2014. December 25. 18:32 »
QUQURIQ!!!

Most a főzött lepény a jó.
Tisztuló kirepülés után a gyúrt.

Kiskakas!

« Válasz #119 Dátum: 2014. December 25. 18:52 »
Szia kiskakas ! Látod meg fogadtam a tanácsodat , és milyen jól tettem . Most tettem nekik  lepényt ,és szépen el is fogadták , pedig kaja az bőven van még . Két ''családot találtam le amortizálva ,  meg is néztem őket . Volt fiasítása rendessen , kisebb kaptárba tettem őket . Remélem túlélik ,akkor fel lehet hozni őket. Űdv . Antal