IDŐJÁRÁS

• 961 válasz
  • 414415 megtekintés
*

Nb18

• 797
Re:IDŐJÁRÁS
« Válasz #75 Dátum: 2014. November 27. 09:31 »
Hát remélem  a tarajad rosszul érzi, màr ami a tavaszt illeti! A tél így jó lenne!

« Válasz #76 Dátum: 2014. November 27. 21:56 »
Kiskakas!

Igen hiszékeny vagy!
Amit leírtál az egy jóslás,semmivel nem ér többet
mint amit Mari néni tudna mondani a falu végéről.
A légkőri mozgások olyan bizonytalanok,hogy legjobb
esetben is csak egy hétre lehet komoly előrejelzést adni.
Ezt nem én mondom,mert nem értek ehhez sem -sokak
szerint a méhekhez sem-hanem Német Lajos meteorológus.
A salgótarjáni mesterkurzuson kérdeztük a hosszú távú
előrejelzésekről.Egyszerű volt a válasza,ez sarlatánság,
népbutítás.
Bocs!
Ne higgy mindenkinek.

Üdv:Anti

« Válasz #77 Dátum: 2014. November 27. 22:32 »
Szia Anti!
Azért Németh Lajosnak se jön be mindig.
A Tavaszváró Méhésznap előadója volt jó pár évvel ezelőtt.
Előadása végén megkérdeztem tőle milyen időt jósol akácra.
Tutit jósolt, 25 fok fülledt meleget.
Ja, majdnem végig szakadt.
3 napra nagy biztonsággal tudnak előre jelezni, aztán erősen bizonytalanodik a prognózis.
Az ősi, népi jóslások többet érnek.
Nagyernyei Attila

« Válasz #78 Dátum: 2014. November 27. 22:36 »
Attila!

Kizárt, hogy komoly prognózist adott volna.
Szerintem csak viccelt veled.

« Válasz #79 Dátum: 2014. November 27. 22:44 »
Anti!
De én nem vicceltem vele.
Mondtam neki, ha bejön jövőre is meghívom.
Ha nem....
Azóta sem volt nálunk.
Azért nagyon csípem, jó fej.
Üdv:Attila

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #80 Dátum: 2014. November 27. 23:12 »
QUQURIQ!!!

Sajnos látom a jövőt előre! Amit írtam, megírtam, csak figyeljétek!
Látom a vezetőség csúnya jövőjét is!
Megviselik az események az OMME-t, de talpon fog maradni.
A jelen vezetést még a saját egyesületeikben is meg fogják vetni.
Más szervezet is ácsingózhat az OMME-ra.
Lesz vezető aki így akarja magát átmenteni a jövőbe…
Ő az OMME  JÚDÁSA
Egyszer már elárulta az OMME-t, ugyanez a vezetés hagyta szótlanul.
A jövő vezetése, meg kitart az OMME mellet.
Igaz, nem lesz könnyű a dolga, rendbe hozni a sok-sok hazugságot, titkolózást, luzerséget!

Most kiskakas a Júdás, puszi a homlokukra…

« Válasz #82 Dátum: 2014. December 06. 16:34 »
Kellemes hét végét kívánok ezen a borongós Mikulás napon!

A Zöld Fórumra is bekukkantottam, ezt írta nata, december 3-án.

"Ma egy kis időre kisütött a nap. 2 család, amit hátulról sütött a nap elkezdett járni. Nagyon sok méh ledermedt a kaptár előtt. Holnap elvileg nem esik az eső, felrakom a fekete takarófóliákat."

Ez hiba tisztelt nata!
Mi az, hogy hátulról süti a kaptárt a nap? Akkor azok tájolása nem jó, nem DNY -i, illetve NY-i a kijárók iránya.
Bizony tavasszal, amikor virágporral megrakva jönnek majd haza, komoly veszteséggel kell számolnod.
Lehet, hogy addig el sem jutsz velük, mert ha a tél folyamán lesz alkalmuk a kirepülésre, már akkor elveszted őket, csak azért mert nem tartasz be egy ősi szabályt.
A méhcsaládok kijárója lehetőleg a telelés folyamán (tehát mostantól) DNY-ra nézzenek.
Ezt többször kielemeztem, írásaimban megtalálhatod.
Te magad írod le, hogy sok méh ledermedt a kijáró előtt. Látod a hibát és nem tudod a megoldást.
Át kell forgasd a kaptárt a megfelelő irányba, nincs mese mert károd keletkezik.
Vannak extrém időjárási körülmények és mindig arra kell tervezni.
Kora tavasszal, amikor csak néhány órát tudnak a méhek repülni óriási jelentősége van a kijárók tájolásának.
Még a Hunok is a nap állásához igazították sátraik kijáratát!
Szerinted az véletlen volt?
A Keleti, Észak Keleti, valamint az Északi tájolást kerülni kell.
Valószínűnek tartom, hogy Keletnek reptetsz. Ez télen hiba.
Most van alkalmad arra, hogy elfordítsd a kaptáraidat helyes irányba, vagy vidd el a méhesedben oda ahol erre mód van. Nem kell attól tartanod, ha kirepülnek elvésznek, mert újra fognak tájolni.
Legnagyobb "károd" abból adódhatna az átpakolás után, ha egy kirepülés alkalmával máshová kéredzkednek be, de akkor is a Te méheid maradnak, így pedig akaratod ellenére a  túlvilágra küldöd szegényeket.
Fogadd meg jó tanácsomat, én még az idén is pakolásztam, hogy a helyes irányt tudjam nekik biztosítani.
Üdvözlettel:
Nagyernyei Attila

*

nata

• 176
« Válasz #83 Dátum: 2014. December 06. 20:03 »
Köszönöm  a tanácsot Attila!

Valóban a kijárók keleti vagy inkább délkeleti tájolásúak. Kezdőként leírom én miben láttam a hibát. A 2 kaptár ami élénken járt a kaptársor szélén volt és oldalról is érte a nap. Tehát a nagyobb felület miatt jobban melegítette a kaptárt és ez becsapta a méheket. Ezért hiányoltam a fóliát, ami ezt megakadályozza és így reményeim szerint tényleg csak akkor jönnek ki, ha már jó idő van. A nyugati kijárót már nem tudnám megoldani, elsősorban a szélvédelem miatt, de jövőre valamit kitalálok. A nyugati kijáró nem csalja ki őket túl korán?

« Válasz #84 Dátum: 2014. December 06. 21:18 »
Nata!

Ezt kérdezed a végén.
A nyugati kijáró nem csalja őket ki túl korán?
Hát pont ez a lényeg, hogy akkor érje a kijárókat a napsugár amikor telelés alatt olyan fél kettő van!
Akik olvassák, lehet rávágják ez baromság. Nem kell perc pontosan ehhez igazítani a kijárót, de megfigyelhető, hogy a Nap jóval alacsonyabb pályát ír le mint nyáron, és sokkal hamarabb is bukik le a horizonton.
Nekünk ehhez kell alkalmazkodnunk!
Tehát a kotta a következő. Amikor a Nap legmelegebben süt, ehhez kel a kijárókat úgy "belőni", hogy akkor essen rá lehetőleg merőlegesen. Ezzel lehet kivédeni a telelés alatti, és a kora tavaszi ledermedést.
Ez apró, de fontos figyelmesség, és még így is lehet baj, de amit tudunk tegyünk meg.
Ha Keletnek, vagy Dél-Keletnek néznek a kijárók nagy baj lesz, mert árnyékot vet a saját kaptárja a méhcsaládnak, így a fáradt méhek nem tudnak energiát gyűjteni a napon, és elvésznek.
Sokszor látni "ziháló" méhecskét a kaptárak tetején, virágporral megrakva. Ekkor izommunkát végeznek, saját testüket próbálják melegíteni, ez olyan mintha mi egy hűvös szobában kocognánk, hogy ne fázzunk.
Rengeteget kísérletezem a saját méhészetemben, most értem el talán az ideálishoz közeli állapotot.
A méhesházamat, mérnöki pontossággal tájoltam be, és meg is van az eredménye.
Nálam az az etalon.
Sok méhészetben adtam már tanácsot, senki nem szidott még meg érte.
Nagyobb méhészetekben kicsit bonyolult lehet azonos irányba reptetni, de törekedni kell a DNY-i irányra!
Nyáron, szezonban tök mindegy merre repülnek. Általában a Keleti irányt választom én is.
A konténeresek vannak talán a legnagyobb bajban. Azt soha nem lehet ideálisan "belőni", egy nagy felhőátvonulásos időben, amikor már nagy virágporhordás van, az árnyékos oldal bizony komoly kijáró nép veszteséggel számolhat.
Én a gyalogkaptarákról írtam, ehhez szerettem volna segítséget nyújtani.
A fóliás takargatás nem sokat ér. Talán akkor ha eléjük rakod a fekete fóliát olyan 50 cm szélesen, és lerögzíted.
Azon picit meg tudnak melegedni, összekapják magukat és hazatérnek.
Üdvözlettel: Nagyernyei Attila

*

irido

• 488
« Válasz #85 Dátum: 2014. December 07. 16:07 »
Attila!
Azt is vedd számításba, hogy az ilyen tájolású kaptárban pedig pont akkor jönnek ki a méhek, amikor kinn csak 4-5 fok van, és a nap süt.

« Válasz #86 Dátum: 2014. December 07. 16:38 »
Irido!

A A!
A méh tudja mikor kell kijönne!
Meg van olyan, hogy kijáró árnyékoló! Azt most kell feltenni!
Az alsó kijárós kaptár, teleléskor előny. Sütheti a nap a kaptárat ezerrel, ha kint hideg van.
Akkor van gond, ha a a hőmérséklet alig éri el a 9 fokot, de már a kijáró árnyékban van.
Én már túl vagyok a kísérletezés korszakán. Meg kell próbálni. Nem szeretném, ha ott sírnátok ahol senki sem lát.
Jót akarok, ezért írok mindent le szájbarágósan.
Viszont lehet Neked is igazad, és ezt a mikroklíma okozhatja.
Korábbi írásaimban már említettem egy 20évvel ezelőtti kísérletemet, de most megismétlem.
Tíz évig a Dráva partján teleltettem, egy kotyorban. (szélvédett helynek mondják felénk)
Egy úgynevezett Tito árokban, egy volt laktanya szomszédságában.
Utólag bevallom nem volt ideális telelő hely, mert nagyon meleg úgynevezett Szubmediterrán éghajlatú mikroklímája volt.
Egyik alkalommal nagy kirepülésre értem oda. A 300 fölötti állományomat nem tudtam egy irányba reptetni, mert nem volt rá lehetőség. Amelyik része DNY-nak nézett, teljes tisztulás, óriási zsongás.
Amelyik ÉK-nek nézett, ekkorra már a kaptárak hátfalát sütötte a nap, meg sem mozdultak.
Futás be a faluba segítségért, az összeset átforgattuk sec perc alatt. Fél óra elteltével repült mind.
Nem szeretnék ÉSZOSZTÓ-nak előrukkolni.
Aki elfogadja segítő szándékomat örülök, aki meg nem az legyen az ő baja.
Ha még soha nem volt gond a nem DNY-i reptetéssel, úgy kell hagyni.
Egyet viszont biztosan állíthatok, nagyon sok méhész megköszönte, hogy átcsomagoltattam a telephelyét.
Senki nem mondta azóta, hogy ácsi, vissza az egész.
Talán nem ró meg érte a méhész ha olvassa soraimat, mai tudásom szerint Vámosi Albert méhészete a legideálisabb, pedig rengeteg helyen jártam.
DNY-i fekvés, szélvédett, domboldal. Neki az összes kaptárja úgy van beállítva, ahogy a nagykönyvben le van írva. Soha nem mondtam neki, mert a jót nem szoktam dicsérni.
Ha nem megfelelőt látok, ahhoz adok tanácsot.
Én tudom mire gondolsz, és ebben igazat tudok adni.
Amennyiben a kaptárak előtt még nem olvadt el a hó, és akkor van egy tisztulás, bizony az fájdalmas látvány lehet, de akkor még nagyobb baj ha K-i, ÉK-i tájolás, mert árnyékba is érkeznek a méhek.
Boncolgassuk a témát, nyitott vagyok minden kérdésre.
Száz %-os módszer nem létezik, viszont próbáljuk ezt megközelíteni.
Üdvözlettel: Nagyernyei Attila

« Utoljára szerkesztve: 2014. December 07. 16:58 írta Nagyernyei Attila »

*

irido

• 488
« Válasz #87 Dátum: 2014. December 08. 15:06 »
Attila!
Lehet, hogy a méh tudja mikor kell kijönnie, de nekem sokat kell amiatt gyaloglásznom a hóban, amikor a zöld küllő ellen felrakom a raschel hálót (most nem részletezem, hogy miért azt, és nem a ritka szemű madárhálót), és egy-egy napsütéses napon már négy fok esetén is megyek felhajtogatni, mert az alsó kijárós 4 fiókos kaptáraimból is csak kijön néhány. Ezek pedig a háló miatt dermednek le. Azt nem tudom, hogy amikor nincs háló, akkor az ilyenek vissza tudnak jönni, vagy valahol kinn vesznek el. Mindenesetre létezik a jelenség. Azért tavaly még neked is volt keleti tájolású kaptársorod a fedett részen. Vagy rosszul láttam? A mintás kaptáraidra gondolok, amelyek felett mintha tető is lenne , és Palatinca irányába néznek. Azt se felejtsd el, hogy a Te méhesed egy domb északi oldalában van, mely nyugatról is (Mőcsény) is  árnyékban van.

« Válasz #88 Dátum: 2014. December 08. 15:57 »
Megint csak A A!
Rosszul láttad irido!
A méhesház 10 fokkal eltér NY-ra D-től, valamint a mellette álló pár kaptár.
Tehát azokat is éri a DNY-i nap.
Az összes többi NY-nak néz.
A hegy árnyéka nem zavaró, mert akkorra már mind haza szokott jönni.
Ahogy tavaszodik a Nap egyre magasabban jár, és az árnyék még később éri el a kaptáraimat.
Azért vittem egyébként a méhészetem nagy részét fel a domboldalra, hogy minél tovább érje őket a Nap, de a teherautóval is könnyedén meg lehessen közelíteni a vándorláskor.
Még a méhészetemen belül is tapasztalok fejlődésbeli különbséget, de ez már így marad, mert nincs több lehetőségem.
A kijáróim 65%-a így is  DNY-nak néz, a megmaradók D-nek, amelyeket mint írtam csak 10 fokban tudtam NY-nak fordítani.
Ez már olyan kis hiba, amelyért nem érdemes pakolászni.
Egyet kell szerintem megjegyezni.
A K-i és különösen az ÉK-i, vagy É-i irányt kerülni kell!
Az én méhesemben ilyent egyet sem találsz.
Üdv:
Attila

*

zümi

• 1382
« Válasz #89 Dátum: 2014. December 09. 11:24 »
Holnaptól mínuszok! Elvileg hétvégéig tart, utána enyhülés ismét ::)

Vajon lesz fehér karácsonyunk?
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.