Irido!
A A!
A méh tudja mikor kell kijönne!
Meg van olyan, hogy kijáró árnyékoló! Azt most kell feltenni!
Az alsó kijárós kaptár, teleléskor előny. Sütheti a nap a kaptárat ezerrel, ha kint hideg van.
Akkor van gond, ha a a hőmérséklet alig éri el a 9 fokot, de már a kijáró árnyékban van.
Én már túl vagyok a kísérletezés korszakán. Meg kell próbálni. Nem szeretném, ha ott sírnátok ahol senki sem lát.
Jót akarok, ezért írok mindent le szájbarágósan.
Viszont lehet Neked is igazad, és ezt a mikroklíma okozhatja.
Korábbi írásaimban már említettem egy 20évvel ezelőtti kísérletemet, de most megismétlem.
Tíz évig a Dráva partján teleltettem, egy kotyorban. (szélvédett helynek mondják felénk)
Egy úgynevezett Tito árokban, egy volt laktanya szomszédságában.
Utólag bevallom nem volt ideális telelő hely, mert nagyon meleg úgynevezett Szubmediterrán éghajlatú mikroklímája volt.
Egyik alkalommal nagy kirepülésre értem oda. A 300 fölötti állományomat nem tudtam egy irányba reptetni, mert nem volt rá lehetőség. Amelyik része DNY-nak nézett, teljes tisztulás, óriási zsongás.
Amelyik ÉK-nek nézett, ekkorra már a kaptárak hátfalát sütötte a nap, meg sem mozdultak.
Futás be a faluba segítségért, az összeset átforgattuk sec perc alatt. Fél óra elteltével repült mind.
Nem szeretnék ÉSZOSZTÓ-nak előrukkolni.
Aki elfogadja segítő szándékomat örülök, aki meg nem az legyen az ő baja.
Ha még soha nem volt gond a nem DNY-i reptetéssel, úgy kell hagyni.
Egyet viszont biztosan állíthatok, nagyon sok méhész megköszönte, hogy átcsomagoltattam a telephelyét.
Senki nem mondta azóta, hogy ácsi, vissza az egész.
Talán nem ró meg érte a méhész ha olvassa soraimat, mai tudásom szerint Vámosi Albert méhészete a legideálisabb, pedig rengeteg helyen jártam.
DNY-i fekvés, szélvédett, domboldal. Neki az összes kaptárja úgy van beállítva, ahogy a nagykönyvben le van írva. Soha nem mondtam neki, mert a jót nem szoktam dicsérni.
Ha nem megfelelőt látok, ahhoz adok tanácsot.
Én tudom mire gondolsz, és ebben igazat tudok adni.
Amennyiben a kaptárak előtt még nem olvadt el a hó, és akkor van egy tisztulás, bizony az fájdalmas látvány lehet, de akkor még nagyobb baj ha K-i, ÉK-i tájolás, mert árnyékba is érkeznek a méhek.
Boncolgassuk a témát, nyitott vagyok minden kérdésre.
Száz %-os módszer nem létezik, viszont próbáljuk ezt megközelíteni.
Üdvözlettel: Nagyernyei Attila